Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zagotowanie wody w piecu z podajnikem

slawek1980

Recommended Posts

Posiadam kocioł Zębiec KP(budowa wymiennika podobna jak Rbr ekouniwersal) i fabrycznie miałem ustawione obroty dmuchawy min 20 % i max 45 % ,dmuchawa wpa 03.Kiedy nie mogłem poradzić sobie z kiepskim węglem zacząłem zmieniać ustawienia dmuchawy i tak obroty zmniejszyłem do 15% i max do 35 % i efekt był taki że po pewnym czasie kiedy zszedłem do kotłowni to włączył się alarm -wysoka temp(prawie było 100 st),chodziły wszystkie pompy jednocześnie i wyłączyła się dmuchawa.

Z popielnika wyciągnąlem prawie całe wiaderko żaru.

Zawsze myślałem że jest niemożliwe zagotowanie wody w takim kotle,a tu sam doprowadziłem do takiej sytuacji.

Węgiel się na retorcie nie dopalał prawidłowo,kocioł nie mógł osiągnąć zadanej temp. i przerzucał węgiel,a tam pewnie za sprawą dobrego ciągu zrobił się żar.

Dlatego trzeba uważać z ustawieniami,aby samemu coś nie przekombinować

Jeszcze dodam że posiadam zawór 3 drożny w instalacji i w skali od 1do 9 był ustawiony gdzieś w okolicach 2 i to tez miało bardzo duże zanczenie że woda w kotle szybko doszła do wysokiej temp.

I jak czytam Zawijanów to trzeba przyznać im rację odnośnie takich zaworów w instalcji.

Bo gdyby zawór był otwarty całkowicie to pewnie odbiór zagotowanej wody przez pompę byłby szybszy.

Jeszcze dodam że posiadam zawór 3 drożny w instalacji i w skali od 1do 9 był ustawiony gdzieś w okolicach 2 i to tez miało bardzo duże zanczenie że woda w kotle szybko doszła do wysokiej temp.

I jak czytam Zawijanów to trzeba przyznać im rację odnośnie takich zaworów w instalcji.

Bo gdyby zawór był otwarty całkowicie to pewnie odbiór zagotowanej wody przez pompę byłby szybszy.

Tylko jak sam zauważyłeś, to nie jest wina zaworu 3D tylko użytkownika.

Resztę napisał ci Vld.

nilsan

takie zawory powinne być wyposażone w siłowniki, a sterowniki obsługiwać te siłowniki.

W razie wzrostu temperatury kotła powyżej np 85C, siłownik otwiera zawór i włącza pompę CWU. Po zrzuceniu nadmiaru ciepła, kocioł wraca do normalnej pracy.

Nie do końca tak jak piszesz.

Sterowniki mają takie zabezpieczenia, ale zależą one od układu za zaworem mieszającym, jak np. w expercie jest to układ grzejnikowy, to będzie tak jak piszesz, woda zostanie zrzucona na grzejniki, ale w przypadku podłogówki zawór się zamyka, aby nie uszkodzić podłogówki. Więc istotne jest fachowe i bezpieczne wykonanie instalacji

zgadza się, to zawsze jest podstawa.

Jak mamy dobrze ją wykonaną, to możemy sobie gotować do woli, aż wody zabraknie...

Tak jak kolega pisze, właśnie takiej lekcji udzielił na pan J. Tilgner na spotkaniu w Kutnie.

Widać że zdecydowana większość instalatorów nie ma o tym pojęcia, myślą że sam montaż naczynia wyrównawczego z "fajką" to już zabezpieczenie.

Podejrzewam że wielu ludzi którzy mają wybudowane nowe domki z nowymi instalacjami CO mają źle wykonane zabezpieczenia tych instalacji i nawet o tym nie wiedzą.

właśnie prosił bym o nie wypisywanie jakiś pierdół

chodzi o piec z podajnikiem czy komuś w nim zagotowała się woda przy NORMALNYM użytkowaniu z powodu awarii , braku prądu itp a nie o jakieś wymysły

Z powodu awarii jest to możliwe. Sklei się coś w sterowniku, nie przejdzie w stan podtrzymania i w końcu wodę zagotuje.

Wszystko jest możliwe ponoć ludzie wygrywają kupę pieniędzy w totolotka. Słyszałem również o tym że ludzie byli na księżycu

Również, ale jak piszesz - tylko słyszałem i te dwa przypadki są bardziej wiarygodne.

Mówię może coś takiego zaistnieć ale to skrajności i trzeb aby się za bardzo postarać albo jakieś mało wiarygodne skrajne przypadki.

Ale mało prawdopodobne, to te skrajności.

Raczej trzeba się liczyć z wygaśnięciem kotła niż z przyrostem temperatury do wartości niebezpiecznych i tutaj tak jak napisał kolega instalator też jestem za zastosowaniem UPSa żeby w razie czego nie marznąć w 4 litery, również używam takiego urządzonka i już nie raz się przydało.

Pozdrawiam wszystkich biorących udział w dyskusji i myślę że można by na tym zakończyć rozważania ale jak ktoś ma jakąś nieodpartą potrzebę to oczywiście można dalej gdybać.

Słyszałem również o tym, że ludzie nie byli na księżycu, ale jak się postarają może kiedyś polecą.

Sprawdzałem kiedyś. Tylko naczynie wzbiorcze i OEP ustawiony na 80°C, palenie od 20°C na maxa ........ Do 120°C było jeszcze daleko.

Znajomy zagotował miałowca jak zasypał groszkiem po dach. Powód dmuchawa bez terminatora (klapki)

Edytowane przez ansu