dominoxs 20.03.2004 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Może mi cos poradzicie : z naszego przyszlego tarasu roztaczac sie bedzie widok na cztery piekne czterometrowe sosny, ktore dorobily sie juz "pustych " pni od dolu. Pod sosnami, zamiast zielonej trawki, zalegaja poklady brazowych igiel .Czy mozna cos tam posadzic ? Jakis jalowiec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandra-- 23.03.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 A może założyć wrzosowisko, kilka odmian wrzosów, płożące jałowce, żarnowiec, szczodrzeńce, ozdobne trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 23.03.2004 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Pieknie.!O wrzosach zapomnialam, jałowce, trawy - jak najbardziej , ciekawe jak długo zajmie im "rozplenienie"sie na calym przeznaczonym dla nich terenie ( 20 m2) Co to są szczodrzeńce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciechanka 30.03.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Pod sosnami dobrze rosną też konwalie i tworzą piękny dywan - niestety nizutko przy ziemi. Krzewią się za to jak szalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 30.03.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Jałowce nie urosną w duzym cieniu- to swiatłożądne rosliny.Szczodrzeńce też.A wrzosy i wrzośce zniosą tylko półcień.Rzeczywiście urosną tam konwalie, także barwinek pospolity, barwinek większy, gajowiec żółty, paprocie-narecznica krótkooścista i samcza, paprotka zwyczajna, także poziomka indyjska,kosmatka owłosiona.A z większych-bzy koralowe, pęcherznica kalinolistna, porzeczka alpejska,śnieguliczka,parzydła leśne.Microbiota to roslina iglasta która wyglądem przypomina jałowiec ,ale zniesie suszę i cień- bo pewnie jest tam też sucho, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 30.03.2004 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 No i mam dylemat .... bo ta przestrzeń jest całkiem spora i naprawdę liczyłam na jałowce Z jednej strony mam konwalie wsadzone w zeszłym roku, trochę fiołków od strony cieżki, ale niestety na niskie roliny nie za bardzo mogę liczyć przez ogromnš iloć igieł... które tworzš po prostu DYWAN i wszystko zasypujš. A z barwinkiem , który ronie w innej częci , mam takie skojarzenie : chmary komarów i muszek.... ale może przy sosnach nie będzie im się podobało Pomylę o jakiej trawie ( może komu już się jaki gatunek sprawdził ) ,a w głębi rzeczywicie o paprociach.Magnolio, dziękuję za mnóstwo podpowiedzi ! Będę bardzo wdzięczna za kolejne - co ronie szybko , pokrywa jak największš powierzchnię i przepuci spadajšce igły. Mikrobiota - znalazłam zdjęcia i wyglšda O.K Będę kombinować ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rethman 31.03.2004 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Sama nie mam takiego dylematu , ale z doświadczenia koleżanki , pod sosnami najlepiej ... postawić fotel , stolik + coś do czytania = do miłego leniuchowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 31.03.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Sama nie mam takiego dylematu , ale z doświadczenia koleżanki , pod sosnami najlepiej ... postawić fotel , stolik + coś do czytania = do miłego leniuchowania nie zapominajac o chlodnym piwku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 01.04.2004 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Pod sosnami, zamiast zielonej trawki, zalegaja poklady brazowych igiel. Ech, mało realne, ale jednak marzy mi się pełno borowików w takim lasku - warunki idealne. Zresztą sama nazwa mówi za siebie: w jęz. angielskim sosna = pine, a borowik = pinelover Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 01.04.2004 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 Sluchaj , to dziwne , bo borowiki zdecydowanie wolš brzozy kilkanascie metrów obok!W ubiegłym niegrzybowym przecież roku rosły tam przez cały czas , od lata do jesieni prawie regularnie co tydzień pojawiała się rodzinka. Może za dużo jednak pod tymi sosnami było im tych igieł ? Co do siedzenia pod : jak zresztš rozkoszować się piwkiem w igliwiu ! Moje sosny służš w chwili obecnej do : oglšdania , panoszenia się , szumienia i sypania igłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.04.2004 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2004 Sluchaj , to dziwne , bo borowiki zdecydowanie wolš brzozy kilkanascie metrów obok! Parafrazując Bogusia Lindę: bo to złe borowiki były ! A serio - każdy grzybiarz Ci powie, że z tymi borowikami i sosnami to prawda. To jest jakiś rodzaj symbiozy. > jak zresztš rozkoszować się piwkiem w igliwiu ! Piwkiem - nie. Ale czeska "borowiczka" pasowałaby przednio ! Przepraszam za odbieganie od tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 14.04.2004 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Po weekendzie i intensywnym sadzeniu ręce mi trochę opadły. Tyle pracy i jeszcze taka powierzchnia pusta ! Tak więc narodził się nowy pomysł : pięć wielkich głazów narzutowych które dostaliśmy w spadku .Tyle że pod sosnami. Tertaz zastanawiam się , jak zrobić żeby je tam przetransportować nie niszcząc pięknego nalotu z mchów , ktory je oblazl..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 14.04.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Ja na swojej działce mam bardzo wysoką i starą sosnę - dzisiaj posadziłam pod nią hortensję pnącą a następnym razem chcę pod nią posadzić bluszcz - i to wszystko "w kupie" ma się po niej piąć w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 30.04.2004 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Znajomi na działce mają kilkanaście sosen i pod każdą z nich posadzili po różnego typu tuje, jałowce, iglaste płożące, trochę konwalii i wrzośca ( tworząc w ten sposób niepowtarzalne kompozycje ). Wygląda pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominoxs 30.04.2004 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 No włanie , jednak się na co podobnego skusiłam i chyba nie będziewybranym przeze mnie iglakom tak żle... Odkrycie : rododendrony uwielbiajš to miejsce !Przesadzilam dwa , ktore w ubieglym roku nie kwitly i teraz sa tluste , ciemnozielone i szczesliwe ... KU PRZESTRODZE : ZAKUPIONA KOSODRZEWINA OKAZALA SIE BYC ZYKLA SOSNA ! Co za ironia ... posadzic sobie sosne pod sosna. Jakby ich malo bylo! Mam pytanie : Moze ktos wie , gdzie w okolicach Lodzi nabyc paprocie ?Generalnie mam problem z kupnem wiekszosci co ciekawszych bylin, o ktorych rozpisuja sie czasopisma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika L. 30.04.2004 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2004 Spróbuj przez internet - jest wiele firm ogrodniczych wysyłających roślinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 04.07.2006 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 Podnoszę wątek Może ktoś jeszcze coś dorzuci ze mnie jeszcze zielony ogrodnik już spisałam całą listę pod ale jeszcze czegoś szukam co będzie nie pod ale na tle jeszcze młodych sosenek na słonecznym stoku ....i pewnie z czasem coraz bardziej podypywane igiełkami ........... coś co pięknie kwitnie i pachnie może coś podpowiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 05.07.2006 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Możesz posadzić Azalie. Lubią one słońce, kwaśną glebę-pod sosnami może być im dobrze, bo pod świerkami rododendrony czują się znakomicie. Różaneczniki i azalie lubią rosnąć obok siebie i gdzieś czytałam -"...patrzeć na siebie i rozmawiać ..."Ja uwielbiam takie rozwiązania : iglaki, rododendrony,pierisy i niskie - wrzosy,wrzośćce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 05.07.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Azalie oczywiście tak, potrzbują one sporo światła żeby ładnie kwitły, a rododendrony już tyle słońca nie potrzebująą i też dobrze powinny się tam czuć. Igły oczywiście powinny pozostać, będą ściólkować różaneczniki i zakwaszać glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daxima 05.07.2006 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Jesteście cudowni A jak posadzę te wszystkie przepiękne rośliny to przykryć glebę korą (bo mi się wstyd przyznać że nawet nie wiem po co się to robi a podejrzewam jedynie że po to by nie rosły chwasty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts