Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co posadzi? pod sosnami ?

Recommended Posts

Jałowce nie urosną w duzym cieniu- to swiatłożądne rosliny.Szczodrzeńce też.A wrzosy i wrzośce zniosą tylko półcień.Rzeczywiście urosną tam konwalie, także barwinek pospolity, barwinek większy, gajowiec żółty, paprocie-narecznica krótkooścista i samcza, paprotka zwyczajna, także poziomka indyjska,kosmatka owłosiona.A z większych-bzy koralowe, pęcherznica kalinolistna, porzeczka alpejska,śnieguliczka,parzydła leśne.Microbiota to roslina iglasta która wyglądem przypomina jałowiec ,ale zniesie suszę i cień- bo pewnie jest tam też sucho, prawda?

No i mam dylemat .... bo ta przestrzeń jest całkiem spora i naprawdę liczyłam na jałowce

Z jednej strony mam konwalie wsadzone w zeszłym roku, trochę fiołków od strony œcieżki, ale niestety na niskie roœliny nie za bardzo mogę liczyć przez ogromnš iloœć igieł... które tworzš po prostu DYWAN i wszystko zasypujš.

A z barwinkiem , który roœnie w innej częœci , mam takie skojarzenie : chmary komarów i muszek.... ale może przy sosnach nie będzie im się podobało

Pomyœlę o jakiejœ trawie ( może komuœ już się jakiœ gatunek sprawdził ) ,

a w głębi rzeczywiœcie o paprociach.

Magnolio, dziękuję za mnóstwo podpowiedzi ! Będę bardzo wdzięczna za kolejne - co roœnie szybko , pokrywa jak największš powierzchnię i przepuœci spadajšce igły.

Mikrobiota - znalazłam zdjęcia i wyglšda O.K

Będę kombinować !

Sluchaj , to dziwne , bo borowiki zdecydowanie wolš brzozy kilkanascie metrów obok!

W ubiegłym niegrzybowym przecież roku rosły tam przez cały czas , od lata do jesieni prawie regularnie co tydzień pojawiała się rodzinka.

Może za dużo jednak pod tymi sosnami było im tych igieł ?

Co do siedzenia pod : jak zresztš rozkoszować się piwkiem w igliwiu !

Moje sosny służš w chwili obecnej do : oglšdania , panoszenia się , szumienia i sypania igłami

Sluchaj , to dziwne , bo borowiki zdecydowanie wolš brzozy kilkanascie metrów obok!

Parafrazując Bogusia Lindę: bo to złe borowiki były ! :wink:

A serio - każdy grzybiarz Ci powie, że z tymi borowikami i sosnami to prawda. To jest jakiś rodzaj symbiozy.

> jak zresztš rozkoszować się piwkiem w igliwiu !

Piwkiem - nie. Ale czeska "borowiczka" pasowałaby przednio !

Przepraszam za odbieganie od tematu... :oops:

• 2 weeks później...

Po weekendzie i intensywnym sadzeniu ręce mi trochę opadły.

Tyle pracy i jeszcze taka powierzchnia pusta !

Tak więc narodził się nowy pomysł : pięć wielkich głazów narzutowych które dostaliśmy w spadku .

Tyle że pod sosnami.

Tertaz zastanawiam się , jak zrobić żeby je tam przetransportować nie niszcząc pięknego nalotu z mchów , ktory je oblazl.....

• 3 weeks później...

No właœnie , jednak się na coœ podobnego skusiłam i chyba nie będzie

wybranym przeze mnie iglakom tak żle...

Odkrycie : rododendrony uwielbiajš to miejsce !

Przesadzilam dwa , ktore w ubieglym roku nie kwitly i teraz sa tluste , ciemnozielone i szczesliwe ...

KU PRZESTRODZE : ZAKUPIONA KOSODRZEWINA OKAZALA SIE BYC ZYKLA SOSNA !

Co za ironia ... posadzic sobie sosne pod sosna. Jakby ich malo bylo!

Mam pytanie : Moze ktos wie , gdzie w okolicach Lodzi nabyc paprocie ?

Generalnie mam problem z kupnem wiekszosci co ciekawszych bylin, o ktorych rozpisuja sie czasopisma .

• 2 years później...

Podnoszę wątek

Może ktoś jeszcze coś dorzuci ;)

ze mnie jeszcze zielony ogrodnik

już spisałam całą listę pod

ale jeszcze czegoś szukam co będzie nie pod ale na tle jeszcze młodych sosenek na słonecznym stoku ....i pewnie z czasem coraz bardziej podypywane igiełkami

........... coś co pięknie kwitnie i pachnie :)

może coś podpowiecie

Możesz posadzić Azalie. Lubią one słońce, kwaśną glebę-pod sosnami może być im dobrze, bo pod świerkami rododendrony czują się znakomicie. Różaneczniki i azalie lubią rosnąć obok siebie i gdzieś czytałam -"...patrzeć na siebie i rozmawiać ..."

Ja uwielbiam takie rozwiązania : iglaki, rododendrony,pierisy i niskie - wrzosy,wrzośćce.