ewemal 10.01.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Przede mną robienie instalacji elektrycznej w domu. Na forum sporo udało mi się przeczytać o tym, gdzie nie zapomnieć dać gniazdka i, że lepiej mieć trzy gniazdka za dużo niż jedno za mało. Elektryka to niby jeszcze nie wykończenie, ale już wtedy lepiej wiedzieć, gdzie będzie stał telewizor a gdzie biurko z komputerem. Proszę o podpowiedź w następujących kwestiach.1. Gdzie, w okolicach Pszczyny najlepiej kupować kable, skrzynkę, bezpieczniki. Słyszałam, że w Oświęcimiu jest dość tania hurtownia. Ktoś się zaopatrywał a może zaufać allegro.pl, bo tam wszystko (o ile jest) jest jednak tańsze? 2. Czy obecnie wszystkie gniazdka mają zabezpieczenie przed dziećmi? Zamierzam zamontować je na wysokości 30cm, więc staną się łatwym celem wędrówek każdego malucha. 3. Co sądzicie o "ukrywaniu" gniazdek w kuchni? Czytałam o umieszczaniu ich w blacie, za szafkami (a w szafkach otwory). Sama od jakiegoś czasu popadam w coś na kształt paranoi dotyczącej tego, jak by tu zrobić, by to brzydkie plastikowe (wiem, można kupić nieplastikowe, nieco drożej) c o ś uczynić jak najmniej widocznym. 4. Pytanie ostatnie, natury estetycznej. Kolor gniazdek i włączników. Okna będą od środka białe, więc wyłączniki również winny być takie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 10.01.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Ad1. Najlepiej sporzadz zamowienie w excelu i rozeslij do hurotwni w calej PL...ja na gniazdkach zaoszczedzilem ok 350zł z 1,6tys a gniazdka przysłali mi z Elblaga do KrakowaAd2. Zabezpieczenia przed dziecmi musisz kupic odobno (od Castoramy po Ikee sa dostepne)Ad3. Gniazdka jak ladne nie trzeba ich chowac istnieja systemy chowania np w blacie, zadnych dziur nie polecam, bo nawet najbrzydsze gniazdko bedzie ladniejsze niz dziura w szafceAd4. Gniazdka mozna dobierac pod kolor scina, drzwi, podlogi, oczu partnera....akurat z oknami maja one niewiele wspolnego, bo rzadko znajduja sie w poblizu samego okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 10.01.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 ad1. Najlepiej zorientuj się czy nie masz wśród znajomych kogoś kto ma zniżki w hurtowni elektrycznej bo są spore rabaty na przewodach do 60% i osprzęcie też, napewno nie kupuj na allegro i w żadnych castoramach itp ad2 z zabezpieczeniem jak odpowiedział kolega wyżej ad3 podobnie zgadzam się z przedmówcą ad4 i tu jest cała gama od osprzętu po ok 8 pln za gniazdko firmy legrand kolekcja cariva po takie które kosztują ok 100 pln za szt podstawowe kolory jakie oferują to biały i krem, za resztą idzie cena najlepiej wybierz się do hurtowni i przejrzyj katalog chyba że mają wystawę możesz wtedy na żywo zobaczyć co będzie CI bardziej pasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 11.01.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Witam.Ad1. odnośnie najtańszej hurtowni. proszę nie patrzeć że najtaniej gdyż może być to chinszczyzna, proszę zwrócić uwagę na jakość materiałów. jak będzie robiona wycena to niech poda producenta wtedy jest możliwość sprawdzenia co to za jakość... ewentualnie napisania tu na forum chętnie zerknę co to za producenci. 4 lata pracowałem w hurtowni elektrycznej w woj. łódzkim, a allegro proszę omijać szerokim łukiem tak samo jest z castorami i tym podobnymi bo drogo a doradztwo też jest różne.hipery mają tanio ale typową chine. najlepiej pochodzić po hurtowniach. powysyłać tak jak poprzednik pisał.Ad2 mozna bez problemu dokupić do gniazdekAd3 zgadzam się z poprzednikami.Ad4 z producentów bardzo ładne i w przystępnej cenie jest np producent Ospel seria Impresja ecrue, ten kolor nie zżółknie i jest systemowy tzn można go łączyć składać jak klocki lego. a co do ceny tej serii to coś po wyżej 10zł. choc są i serie któe bez problemu osiągająceny powyżej 100zł. ładne naturalne materiały typu drewno kamień szkło posiada producent Kontakt Simon seria Natura. ale ospel też ma taką serie. proszę wejść na ich strony i przejrzeć.W cenie koło 20 paru złoty jest producent Berker bardzo dobre solidne gniazdka moją uwagę przykuło seria Berker Kwadrat. inny dobrej jakości jest też Hager Fiorena bodajze... Legrand cariva moim zdaniem nic specjalnego jeśli chodzi o wygląd rzecz gustu z jakością nie wiem ale fakt że legrand robił tą serię z myśla na wielkie budowe żeby wygrywać z tanimi producentami to moze dać do myślenia. interesująca z legranda jest seria sistena laife ceny od 30zł w górę ale interesująca jest też legrand Valena tańsza od sisteny. moim zdaniem najlepiej dobierać do ścian. choć wiadomo jak w pokoju jest dużo aspektów drewnianych to fajnie dobrać coś z drewnem. Co do % na przewody to jest głupota. bo wszystkie kablownie mają ceny katalogowe takie same. Tylko wszystko działą na zasadzie tych rabatów. średniej wielkości hurtownie zrzeszone w grupach majace podpisane umowy z kablowniami dostają na przewody ydyp 3x1,5 3x2,5 coś koło 70% to jest tylko zagrywka marketingowa że klient który przychodzi mówi się że dostał 60% od cen katalogowych. klient od razu myśli o jak fajnie rabaty dają tylko może w danej hurtownii to 60% dają przy zakupach detealicznych ale ze był tak uradowany tymi rabatami to nie patrzył konkretnie na ceny.... po co ustala sie tak wysokie ceny katalogowe przewodów nie rozumiem tego. przecież nikt od kablownii nie kupuje w cenie katalogowej bo to byłaby jakas chora cena. przecież mogliby obnizyć ceny i dawać po ok 20% a oni strzelają 70% czy też 80% na co niektóre kable. No ale to sprawa drugorzędna tak po za tematem. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez mateusz090 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 11.01.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Co do Impresji to mam w mieszkaniu całość na srebrnych..możliwości wiele: mają gniazdka antenowe (RTV/RTV-SAT) telefoniczne, ethernetowe, dzwonkowe (do przekaźników) i wygląda to b. dobrze...z jakością u Ospela też jest nieźle...polecam:)Na przewodach to akurat najmniej zaoszczędzisz (relatywnie) bo jak nie rozbisz super zaawansowanej instalacji inteligentnej z 10km przewodów to zazwyczaj za 500zł masz załatwioną całość instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 11.01.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 tez uważam ze impresja jest bardzo ładna w przystępnej cenie i mają cały typu szereg zestaw. ale jednak mnie urzekł kolor ecrue:) heh...rzecz gustu. co do przewodów to polecam przewody NKT., za telefoniką elktrycy u nas w regionie nie za bardzo byli zainteresowani bo mówili że są sztywne że ciężko się ukłądają ,ze się skręca. Jest też Damir Elpar troche niższa półka. kiedyś tak dla ciekawości ważyliśmy 100m nk, i 100m elpara i damira to nkt był najcięższy o jakieś 1kg lub 1,5kg więc zdecydowanie więcej materiału poszło do wyprodukowania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 14.01.2012 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 (edytowane) Niedaleko Pszczyny nie znam, ale w Katowicach masz dobrze wyposażoną hurtownię MESKON.Mają swój sklep internetowy i wystawiają się na Allegro. Sprawdź ich ceny, w okolicy Pszczyny nie znajdziesz tańszego dostawcy.Dojazd jest banalny, bez stania w korkach. Jeżeli odbiór towaru na palecie nie jest kłopotem, to sprawdź ceny w hurtowni ELDOR.Znajdziesz ich na Allegro, ale zamawiaj poza Allegro (dodatkowy rabat). W obu przypadkach sprzedawane kable pochodzą od polskich producentów. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez robertsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 14.01.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam. przejrzałem trochę ofertę firmy mekson na necie głównie osprzęt modułowy i powiem tak najtańsza może i jest ale tylko z nazwy... te rzeczy które mają bardzo tanio są marnej jakości. marnych producentów. porównując ceny moellera która pamiętałem no to juz dość duża przebitka i ceny wcale nie takie rewelacyjne.przykład ogranicznik przepięć ceny normalnie w sklepach w woj. łódzkim 250-290zł a u niech 320zł. w cenie 250zł mają ale jakiś ogranicznik który pierwszy raz w życiu nazwę słyszę. ceny bezpieczników i różnicówek też trochę drogo mają. porównuje markę moeller. Więc tanio mają tanich producentów, drogo mają porządnych producentów. cena na przewody nie jest niestety konkretnie określona producentów. ale z przewodów polecam kupić NKT. na telefonike w moim regionie elektrycy narzekali ze skręca się że ciężko układa się itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 15.01.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 dużo firm bierze od hurtowni kurierem ... takie hurtownie równiez na alledrogo są Ogromne są różnice w cenach jeśli chodzi o hurtownie w moim regionie oraz te z których biore kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts