Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Błąd w instalacji? Siłownik zaworu 4D wariuje.

Jab

Recommended Posts

Coś takiego jak w załączniku wymyśliłem. Może być jakby to co jest mnie zadowalało?

Istnieje taki zawór różnicowy, aby działał tak jak na schemacie?

tak jak pisali ci wcześniej daj kilka dni tej instalacji aż wszystko się wygrzeje i ustabilizuje.

Jak nie masz podłogówki, tylko grzejniki, spróbuj ustawić w kilku grzejnikach np drabinka w łazience czy jakiś mały na korytarzu dużo większy przepływ. Ten nadmiarowy przepływ będzie samoczynnie podgrzewał ci wodę powrotną z instalacji. Gdy pomieszczenia osiągną temp zadaną i głowice przytną przepływ na pozostałych temp powrotu powinna się ustabilizować.

Natomiast jak już zakładasz pompę kotłową, to już nie pchaj tam żadnych zaworów różnicowych. Podłącz na stałe do prądu i niech mieli.

Na Twoim miejscu wstrzymał bym się jeszcze z tą pompą obiegu kotłowego. Może okazać się niepotrzebna. Masz bardzo mocną i wydajną pompę CO. Poczekaj trochę na efekty jej pracy. Mam taki sam sterownik. Na razie nie przejmuj się temperaturą powrotu. Sama się ustabilizuje. Ten parametr ochrony kotła służy tylko do rozgrzewania instalacji grzewczej, aby kocioł szybciej osiągał zadaną temperaturę. Wtedy siłownik ciągle otwiera i zamyka. Instalacja 3 razy dłużej się rozgrzewa, ale niby chroni kocioł przed niską temperaturą.

Na Twoim miejscu wstrzymał bym się jeszcze z tą pompą obiegu kotłowego. Może okazać się niepotrzebna. Masz bardzo mocną i wydajną pompę CO. Poczekaj trochę na efekty jej pracy. Mam taki sam sterownik. Na razie nie przejmuj się temperaturą powrotu. Sama się ustabilizuje. Ten parametr ochrony kotła służy tylko do rozgrzewania instalacji grzewczej, aby kocioł szybciej osiągał zadaną temperaturę. Wtedy siłownik ciągle otwiera i zamyka. Instalacja 3 razy dłużej się rozgrzewa, ale niby chroni kocioł przed niską temperaturą.

Tak na pewno zrobię...na pewno na razie nie będę nic zmieniał. Ale w razie czego chciałbym wiedzieć, czy takie rozwiązanie będzie dobre ;)

A masz Ling Duo? Ile kW? Bo teraz zostało mi wysterowanie przerwy, wentylatora, podawania...:/

Używasz PID?