Jab 10.01.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Coś takiego jak w załączniku wymyśliłem. Może być jakby to co jest mnie zadowalało? Istnieje taki zawór różnicowy, aby działał tak jak na schemacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilsan 10.01.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jab: Rozmawiałem kiedyś z producentem zaworów różnicowych i twierdził, że wykonanie takiego zaworu nie stanowi najmniejszego problemu. Należy tylko wykonać kulkę z materiału o odpowiedniej gęstości. Kiedyś przez przypadek trafiłem w necie na ofertę z takim właśnie zaworem. nilsan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 10.01.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Coś takiego jak w załączniku wymyśliłem. Może być jakby to co jest mnie zadowalało? Istnieje taki zawór różnicowy, aby działał tak jak na schemacie? tak jak pisali ci wcześniej daj kilka dni tej instalacji aż wszystko się wygrzeje i ustabilizuje. Jak nie masz podłogówki, tylko grzejniki, spróbuj ustawić w kilku grzejnikach np drabinka w łazience czy jakiś mały na korytarzu dużo większy przepływ. Ten nadmiarowy przepływ będzie samoczynnie podgrzewał ci wodę powrotną z instalacji. Gdy pomieszczenia osiągną temp zadaną i głowice przytną przepływ na pozostałych temp powrotu powinna się ustabilizować. Natomiast jak już zakładasz pompę kotłową, to już nie pchaj tam żadnych zaworów różnicowych. Podłącz na stałe do prądu i niech mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2012 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Na Twoim miejscu wstrzymał bym się jeszcze z tą pompą obiegu kotłowego. Może okazać się niepotrzebna. Masz bardzo mocną i wydajną pompę CO. Poczekaj trochę na efekty jej pracy. Mam taki sam sterownik. Na razie nie przejmuj się temperaturą powrotu. Sama się ustabilizuje. Ten parametr ochrony kotła służy tylko do rozgrzewania instalacji grzewczej, aby kocioł szybciej osiągał zadaną temperaturę. Wtedy siłownik ciągle otwiera i zamyka. Instalacja 3 razy dłużej się rozgrzewa, ale niby chroni kocioł przed niską temperaturą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jab 11.01.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Na Twoim miejscu wstrzymał bym się jeszcze z tą pompą obiegu kotłowego. Może okazać się niepotrzebna. Masz bardzo mocną i wydajną pompę CO. Poczekaj trochę na efekty jej pracy. Mam taki sam sterownik. Na razie nie przejmuj się temperaturą powrotu. Sama się ustabilizuje. Ten parametr ochrony kotła służy tylko do rozgrzewania instalacji grzewczej, aby kocioł szybciej osiągał zadaną temperaturę. Wtedy siłownik ciągle otwiera i zamyka. Instalacja 3 razy dłużej się rozgrzewa, ale niby chroni kocioł przed niską temperaturą. Tak na pewno zrobię...na pewno na razie nie będę nic zmieniał. Ale w razie czego chciałbym wiedzieć, czy takie rozwiązanie będzie dobre A masz Ling Duo? Ile kW? Bo teraz zostało mi wysterowanie przerwy, wentylatora, podawania...:/ Używasz PID? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 11.01.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Mam Ling Combi 35 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts