maryaan 10.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Witam! Jeśli taki temat już był poruszany to proszę o link, może szukam pod złymi hasłami. Czy robił ktoś może próby umieszczenia wężownicy (np z rury PEX) bezpośrednio pod membraną dachową? Aktualnie jestem na etapie ocieplania nieużywanego poddasza, więc mam możliwość zamontować rury bo wszystko jest jeszcze "na wierzchu". Planuję zamontować 200mb rury PEX w czterech odcinkach po 50mb. Czy ktoś już robił doświadczenia z takim "kolektorem"? Może ktoś dysponuje rozkładem temperatur na przekroju ocieplonego dachu z pokryciem blaszanym? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.01.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Bardzo proszę:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?118381-Kolektor-s%C5%82oneczny-economic Tego rozkładu temperatur to chyba nikt nie mierzył, bo i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.01.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 poszukaj w solar "tymi ręcami" ...pod koniec jest trochę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryaan 16.01.2012 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Czytam, czytam i nie mogę jakoś zauważyć tego o co mi chodzi. Ta wężownica pod dachówką jest już krokiem w "moją" stronę, jednak nie ma ani słowa o wynikach. WYDAJE mi się, że powinno to dać sensowne rezultaty, sensowne w sensie proporcji włożonych środków do zysku "cieplnego". Wolałbym jednak poznać opinię kogoś, kto np ma takie rozwiązanie u siebie, jeśli to faktycznie ma szanse powodzenia, to mogę ułożyć i 400m rurki, powierzchnia "kolektora" robi się ogromna, tylko ciekawe jak z kwestią ogrzewania rurek przez folię i oczywiście blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) Czytam, czytam i nie mogę jakoś zauważyć tego o co mi chodzi. Ta wężownica pod dachówką jest już krokiem w "moją" stronę, jednak nie ma ani słowa o wynikach. WYDAJE mi się, że powinno to dać sensowne rezultaty, sensowne w sensie proporcji włożonych środków do zysku "cieplnego" A jakich wyników się spodziewasz? Liczysz na coś więcej niż panele solarne? U siebie kocioł gazowy wyłączam wiosną i uruchamiam jesienią, solary trochę wspomagają mi ogrzewanie i w ok 60% zapotrzebowanie na cwu. Rura pod blaszanym dachem może dać to samo, na pewno nie więcej. Edytowane 16 Stycznia 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts