ewemal 10.01.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jestem po kupnie okien. I tak mnie cieszył fakt, że to już właściwie ostatni większy wydatek, po czym policzyłam, że CO wyjdzie z 20 tysięcy i tym samym wprowadzenie się znowu się odwlecze. Wasze doświadczenia - ile kosztował was piec (ekologiczny, z podajnikiem) oraz cała instalacja (rury, kaloryfery i co tam jeszcze trzeba). Mój projekt - Sonia midi lux, ok. 130m. kw.. Z projektu wiem, że potrzebuję 21 kaloryferów. Niewiele, jak widać, wyczytałam, ale może ktoś zakładał instalację w podobnym domu i może podać, ile zapłacił. Przy budowie było dla mnie kilka istotnych, "drogich punktów" - kamieni milowych. Ostatnim, który mam za sobą był dach, potem okna. Następne będzie ogrzewanie. Coś przeoczyłam, żeby się wprowadzić? (oczywiście wiem, że potrzeba położyć posadzki, wnieść meble itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 10.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Największym kamieniem milowym będzie wykończenie - to jest dopiero kamień, można powiedzieć że to nawet głaz:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 10.01.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Wiem, wiem, ale planuję wprowadzić się na sam dół (salon z kuchnią, łazienka, dwa niewielkie pokoje - w sam raz dla dwóch osób) i planuję nie szaleć z z luksusem. Wykańczać będę powoli. Ważne, że już na swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 21 kaloryferów ? Jeeesoooo .. nie lepiej zrobić na tak niedużej powierzchni podłogówkę ?Kolejne kamienie milowe : każda instalacja, włączniki elektryczne, farby, meble do kuchni, zakup oświetlenia, zakup białego montażu i armatury... i cała wykończeniówka później ..apotem kostka i ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 10.01.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Policzyłam wszystkie według projektu. Trzy są w piwnicy na przykład. W salonie, który jest dość duży również trzy. Podłogówka byłaby kusząca, ale wtedy na podłodze musiałyby być deski a mnie chwilowo stać na panele. Pocieszający dla mnie jest fakt, że nie mam kosztów robocizny - system gospodarczy i akurat o instalacje martwić się nie muszę. Tylko materiały a właściwie ich ceny są wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 10.01.2012 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 21 kaloryferów ? Jeeesoooo .. nie lepiej zrobić na tak niedużej powierzchni podłogówkę ? Kolejne kamienie milowe : każda instalacja, włączniki elektryczne, farby, meble do kuchni, zakup oświetlenia, zakup białego montażu i armatury... i cała wykończeniówka później ..apotem kostka i ogród. No tak, chciałabym mieć już na głowie kostkę i ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Policzyłam wszystkie według projektu. Trzy są w piwnicy na przykład. W salonie, który jest dość duży również trzy. Podłogówka byłaby kusząca, ale wtedy na podłodze musiałyby być deski a mnie chwilowo stać na panele. Pocieszający dla mnie jest fakt, że nie mam kosztów robocizny - system gospodarczy i akurat o instalacje martwić się nie muszę. Tylko materiały a właściwie ich ceny są wysokie. panele są IDEALNE do podłogówki ,więc nie bardzo rozumiem...potem sobie położysz deskę warstwową i już. A 21 kaloryferów to masakra ! A do kostki się nie spiesz :) Wtedy to już w ogóle nie ma kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 11.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 panele są IDEALNE do podłogówki ,więc nie bardzo rozumiem...potem sobie położysz deskę warstwową i już. Dlaczego idealne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.01.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Bo się na niej doskonale sprawdzają. Podobnie jak płytki i parkiet warstwowy ( w przeciwieństwie do litej dechy) - jest tu na forum bardzo wiele na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rania 12.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Idealne? Raczej dopuszczalne. Idealny to jest kamień, za nim płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewemal 12.01.2012 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Sprawdziłam - podłogowe wyszłoby drożej niż tradycyjne, więc w tym wątku możemy zakończyć ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 12.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) ogrzewanie podłogowe wcale nie wychodzi drożej (w sensie kosztów materiałowych) niż grzejniki. Okna ostatnim większym wydatkiem??!! Nie rozśmieszaj mnie. Tak jak ktoś pisał wyzej, wykończeniówka do dopiero głaz. Nawet jesli planujesz wykończyć sam parter. U mnie sama łazienka na parterze o wymiarach 1,70 na 1,80m wyszła około 8 tys. zł na gotowo i to bez żadnych szaleństw!!. sama kotłownia - około 15 tys. z robocizną, przy czym sam kocioł to 8 tys. Reszta to pompy, zawory, rury, zbiornik na CWU (używka z nierdzewki Viessmann). Tynki - kolejny niezły wydatek. U mnie ponad 400m2, czyli ponad 10 tys. zł. Poddasze - ocieplenie i regipsy - około 7-8 tys. Tak jak pisała Nefer, meble do kuchni wraz ze sprzętem - około 17 tys. zł. Z tego meble dychę. Sprzęt bez szaleństw (lodówka, zmywarka, okap, piekarnik, płyta ind., mikrofala, zlew i bateria) 7 tys. zł.jak sobie przypomnę wydatek na okna i drzwi zewnetrzne, okna z roletami, cześciowo elektrycznymi, 12 tys. z montażem, to pikuś z póżniejszymi wydatkami. Nawet jeśli robisz sam parter. Piszac kotłownia, nie wliczam w to systemu ogrzewania (podłogówka wszędzie), zrobienia instalacji wod-kan, oraz przyłącza do wodociągu i kanalizacji. Myślę, ze koszty tych robót oscylowały koło 10 tys. z materiałem. Przy czym wszystkie materiały instalacyjne (woda, kanaliza i ogrzewanie) miałem w super cenach. Kuzyn pracuje w dużej hurtowni instalacyjnej posiadającej kilkanaście oddziałów na Dolnym Sląsku i kupowaliśmy towar w cenie jaką maja pracownicy tej firmy. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez pionan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 12.01.2012 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Sprawdziłam - podłogowe wyszłoby drożej niż tradycyjne, więc w tym wątku możemy zakończyć ten temat Eeeeeeeeee nie wierzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2012 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Idealne? Raczej dopuszczalne. Idealny to jest kamień, za nim płytki. mam wszystkie 3 wersje i wszystkie uważam , że są git. Do tego i czwarta - deska warstwowa - i też jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.01.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 pionan, tyle że nie każdy musi mieć meble do kuchni za 10 tys. Można kupić za 2 tys, a jak ktoś bardzo odważny to w brw za 800 zł też kupi Myślę że dużymi wydatkami (które mnie również czekają) będzie ogrzewanie, kotłownia, wykończenie (ocieplenie) poddasza, schody (drewniane) no i jako jeden duży wydatek (30 tys) wykończenie parteru (meble, podłogi, ściany, sprzęty), a i ocieplenie domku. Nie liczę tynków ponieważ będziemy je robić sami, koszt materiału nie będzie wielki jednak jeżeli zleca się je firmie wdedy to już spory wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jestem po kupnie okien. I tak mnie cieszył fakt, że to już właściwie ostatni większy wydatek, Jezus Marian!! Ale mnie ubawiłaś. To jest jeden z pierwszych duzych wydatków. Potem, fakt, pewnie nie znajdziesz faktury gdzie jedna pozycja to będzie 20 tys zł. Znajdziesz za to 53 faktury przeciętnie po 1,5 tys. - he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 13.01.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 pionan, tyle że nie każdy musi mieć meble do kuchni za 10 tys. Można kupić za 2 tys, a jak ktoś bardzo odważny to w brw za 800 zł też kupi Myślę że dużymi wydatkami (które mnie również czekają) będzie ogrzewanie, kotłownia, wykończenie (ocieplenie) poddasza, schody (drewniane) no i jako jeden duży wydatek (30 tys) wykończenie parteru (meble, podłogi, ściany, sprzęty), a i ocieplenie domku. Nie liczę tynków ponieważ będziemy je robić sami, koszt materiału nie będzie wielki jednak jeżeli zleca się je firmie wdedy to już spory wydatek. Ja mam meble z BRW za psie pieniądze - system Nika. Po tym doswiadczeniu dziękuję bardzo . Myśleliśmy nad meblami z Ikei. Niby szafki tańsze, ale doliczysz okucia, uchwyty, blaty i milion innych dupereli i wyjdzie na to samo. Buduję na kredyt, wiec nie stać mnie na kupowanie najtańszego szajsu. Jeśli nie zajmujesz się Ty, lub ktos z Twojej rodziny, zawodowo robieniem tynków, to pełen szacun za odwagę. Materiał, to ok. 40% kosztów przy tynkach CW. U mnie powierzchnia po podłodze z garazem około 150m2, tynków wyszło ponad 400m2. 24zł/m2 robocizna z materiałem, tynk Webera z dodatkiem perlitu. Zrobione na gładko pod malowanie (bez gładzi). Ludziom się czasem wydaje (mi do niedawna również ), że jak nie ma duzych faktur, to nie ma wydatków. Otóż ostatnio pojechaliśmy z żoną wybierać oswietlenie (kinkiety, żyrandole, lampki). Ceny zwalają z nóg. Byle jaki żyrandol 300-500zł. Teraz policz ile masz punktów oświetlenia górnego. Wychodzi całkiem niezła sumka. Wykończeniówka wykańcza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 13.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Niestety, ani my ani nikt znajomy zawodowo tynków nie robi Mimo wszystko robimy sami, nauczymy się w trakcie robienia Też uważam że prawdziwe wydatki zaczynają się dopiero po SSZ. A jeszcze rok temu zanim zaczeliśmy budowę nikt by mnie do tego nie przekonał Jak wszyscy myślałam że najwięcej kosztują mury, dach, okna , instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 pionan, tyle że nie każdy musi mieć meble do kuchni za 10 tys. Można kupić za 2 tys, a jak ktoś bardzo odważny to w brw za 800 zł też kupi Jak ktoś nie ma kasy to nie stać go na kupowanie syfiastych mebli, bo za 3 lata będzie wydawał na nowe. Kuchnię za 800 pln to można kupić chyba tylko do mieszkania na wynajem (czytaj : na rozwałkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Niestety, ani my ani nikt znajomy zawodowo tynków nie robi Mimo wszystko robimy sami, nauczymy się w trakcie robienia Też uważam że prawdziwe wydatki zaczynają się dopiero po SSZ. A jeszcze rok temu zanim zaczeliśmy budowę nikt by mnie do tego nie przekonał Jak wszyscy myślałam że najwięcej kosztują mury, dach, okna , instalację. SSO to jakieś 30 % kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts