Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamienie milowe - budowa domu

ewemal

Recommended Posts

nieprawda,SSO to minimum 50 % przynajmniej u mnie.

Jesli ktos robi łazienke 3,5m2 za 8 tys to oznacza ze jest człowiekiem który:

-albo robi projekt wystawowy

-albo kompletnie nie zależy mu na pieniadzach

Czy naprawdę w tym kraju jest aż tyle ludzi dla których priorytetowe jest ,czy oszczaja kibel za 300 czy za 600 zł? Juz jakis czas temu zaczynałem rozumiec czemu polacy sa posmiewiskiem cywilizowanych krajów..smutne ,prawdziwe.

pozdrawiam

Jak ktoś nie ma kasy to nie stać go na kupowanie syfiastych mebli, bo za 3 lata będzie wydawał na nowe. Kuchnię za 800 pln to można kupić chyba tylko do mieszkania na wynajem (czytaj : na rozwałkę)

Totalne bzdury

Sam mam meble kuchenne red-white z najnizszej serii 1045zł/komplet,oczywiscie płyta wiórowa,okleina...5 rok leci po umyciu jak nowe...gdyby fronty były z drewna (dopłata 1890 zł) to te meble 30 lat nie do ruszenia...

Magia marketingu jest wszechobecna-współczucia:)

Totalne bzdury

Sam mam meble kuchenne red-white z najnizszej serii 1045zł/komplet,oczywiscie płyta wiórowa,okleina...5 rok leci po umyciu jak nowe...gdyby fronty były z drewna (dopłata 1890 zł) to te meble 30 lat nie do ruszenia...

Magia marketingu jest wszechobecna-współczucia:)

Nadal nie jest to 800 pln :) Byłam w BRW. Obejrzałam, sorry, to nie marketing :):)

Ale może to kwestia oczekiwań :)

Jednak gdybym miała wybierać, kuchnia za 800 lub żadna to na pewno wolałabym mieć kuchnie. Niestety czasem i takie decyzje trzeba podejmować. Szczególnie gdy buduje się bez kredytu i na meble zostaje już naprawdę niewiele pieniędzy.

front247 ja baardzo bym chciała żeby SSO to było 50% kosztów budowy bo cały domek kosztowałby mnie niecałe 140 tys. Ale to raczej mało realne i jakieś 40 tys. będzie trzeba dołożyć.

naprawdę uważasz, że wydatek 8k zł na małą łazienkę to duży wydatek?? W takim razie nie masz pojęcia o kosztach łazienek.

Moja łazienka:

- płytki ściana - Paradyż Cedonia Gold ok. 80zł/m2 podstawowa płytka - to średnia półka cenowa. Idż do sklepu z płytkami i zobacz ile kosztują naprawdę drogie okładziny. Do tego 11szt. mozaiki - ok 50zł/szt. 13 listew szklanych - 30zł/szt. 12 dekorów formatu płytki podstawowej 50zł/szt.

razem za płytki około 3tys. zł.

Podłoga - płytka nie z tej serii (podłogowe Cydonia tylko białe - nie do przyjęcia) 33zł/m2. Ogólnie około 150zł.

Kibelek cersanit Aqua - komplet stelaż, kibel i deska bez przycisku - 540zł.

Przycisk - 100zł.

Umywalka z kompozytu 80-tka z szafką - 850zł.

bateria Ferro, modelu nie pamiętam - 170zł.

Korek KlikKlak i syfon - 60zł.

Brodzik z kabiną - coś koło 1300zł. Szkło matowe. Syfon do brodzika 50zł.

Bateria termostatyczna natryskowa z słuchawką i deszczownicą, natynkowa - chińszczyzna z casto za 600zł.

Grzejnik drabinkowy biały - 300zł.

Drzwi z regulowaną ościeżnicą - zakup w Liroyu - 700zł komplet.

Klamka z szyldem i zamknięciem - około 70zł.

Lustro robione na wymiar u szklarza, razem z klejem 150zł.

Oswietlenie - kinkiet nad lustrem + góra - około 400zł.

Wentylator - 50zł.

Klej do płytek (maxit Webera), fuga ceresit 4kg, silikon i inne pierdoły - około 400zł.

Robocizna - cała łazienka na gotowo, płytki szlifowane do kąta, podłoga w karo, gładż na suficie - 1700zł.

RAZEM: około 10k zł nawet sporo więcej niż 8000.

Łazienka żadne fajerwerki.

Widać kolego nie masz zielonego pojęcia o realnych kosztach.

Pewnie, można by taniej. Jedyny sposób kupować jeszcze tańsze produkty. Mozna zjechac na samych płytkach, ale ile?? Powiedzmy 1500 zł. Kabina z brodzikiem za 1000. Umywalka zwykła za 300zł. mamy 2k zł oszczędności. jest 8000zł. Możesz łazienkę zrobić sam. Tylko jeśli nie masz za bardzo o tym pojęcia, potem całe życie będziesz się wqrwiał patrząc jaką chałę odwaliłeś, ewentualnie weżmiesz fachurę, co skuje Twoja robote i zrobi na nowo.

Ile wyjdzie?? około 6500zł. Czy efekt będzie zadowalający?? Wątpie. Choc zależy kto czego oczekuje.

Czy naprawdę w tym kraju jest aż tyle ludzi dla których priorytetowe jest ,czy oszczaja kibel za 300 czy za 600 zł?

Tak, naprawdę istnieją tacy ludzie! Tacy ludzie nie rozumieją, że jak się nie ma kasy to się jej nie wyda. Tak, oczywiście, ze lepiej mieć łazienkę za 10 tys. Pionan ma 10 tys i mówi, ze nie warto oszczedzać na łazience i wydaje na nią te 10 koła. Iksinski ma 3 tys i ani grosza wiecej, a pionan mu mowi, ze na lazience nie warto oszczedzac. Oszczedzac to mozna jak sie ma ta kase, a jak sie nie ma to co tu oszczedzac. Iksinski nie oszczedza, wydaje wszystko co ma - wiec ma lazienke za 3 tys! Tak trudno to niektorym pojac.

Tak, naprawdę istnieją tacy ludzie! Tacy ludzie nie rozumieją, że jak się nie ma kasy to się jej nie wyda. Tak, oczywiście, ze lepiej mieć łazienkę za 10 tys. Pionan ma 10 tys i mówi, ze nie warto oszczedzać na łazience i wydaje na nią te 10 koła. Iksinski ma 3 tys i ani grosza wiecej, a pionan mu mowi, ze na lazience nie warto oszczedzac. Oszczedzac to mozna jak sie ma ta kase, a jak sie nie ma to co tu oszczedzac. Iksinski nie oszczedza, wydaje wszystko co ma - wiec ma lazienke za 3 tys! Tak trudno to niektorym pojac.

tylko czy Iksiński bedzie ze swojej łazienki zadowolony?? Oto jest pytanie :)

My na swojej łazience oszczędzaliśmy, bo gdybyśmy chcieli poszaleć, to pewnie kosztowałaby 2 razy więcej. Np szafka umywalkowa z cersanitu JEDYNE 2600zł. Z umywalką prawie 3500zł itd.

:rotfl::lol2:

Jezus Marian!! Ale mnie ubawiłaś. To jest jeden z pierwszych duzych wydatków. Potem, fakt, pewnie nie znajdziesz faktury gdzie jedna pozycja to będzie 20 tys zł. Znajdziesz za to 53 faktury przeciętnie po 1,5 tys. - he, he.

A cóż to będzie mnie kosztować 53 tysiące?

Może dodam jeszcze: wyposażenie właściwie mam - wprowadzając się chwilowo na piętro teściów, wyposażyliśmy salon - zabieramy to do nowego salonu, sypialnię - również idzie z nami, z większych sprzętów do kuchni potrzebny mi będzie piec i zmywarka.

Oczywiście, że wolałabym zabudowaną kuchnię i kabinę z hydromasażem w łazience, ale jak mam wybór: wprowadzić się rok/dwa później z marmurem na schodach albo automatycznymi roletami zewnętrznymi albo ten sam rok/dwa wcześniej bez tych rzeczy - wybieram opcję numer dwa.

I zaraz ktoś może napisze, że marmurowe schody nie są takie drogie a bez zewnętrznych rolet by się nie wprowadził, bo a), b), c)....

Moja odpowiedź jest tylko jedna: jak najszybciej na swoim. Wiadomo, że nikt nie wprowadzi się do surowych murów czy do domu bez ogrzewania, ale tak na przykład bez płotu albo automatycznych drzwi garażowych to już chyba się da ;-)

Pojawił się też wątek, czy warto zaoszczędzić kilkaset złotych na kablu na przykład.

Tak warto. Niektórzy wydają na ten kabel z pieniędzy pożyczonych z banku i nie myślą o tym, że im więcej wydają, tym więcej spłacą, jeszcze inni wzięli kredyt i chcą mieć go jak najmniej, ktoś tam zarabia świetnie i 300zł różnicy to dla niego drobne a jak ktoś zarabia przeciętnie i kredytu nie chce brać albo go nie dostanie, to liczy się z takimi kosztami.

Z 300zł na kablu i 200zł na żwirze robi się 500zł. Te 500zł można wydać już na coś innego. Poza tym, z jakiej racji mam kupować tam, gdzie jest drogo? Wolny rynek, konkurencja - mogę pójść tam, gdzie najtaniej, ale nie stracić na jakości.

Gdybym nie sprawdzała cen, kupiłabym wszystko w pobliskim markecie i z pocałowaniem ręki by mi dowieźli materiały na budowę, ale nie widzę ani sensu przepłacania ani dawania zarobić jakimś zdziercom.

Edytowane przez ewemal

Gdybym miała za dużo gotówki to jednorazowo bez problemu wydałabym 53 tyś . Widziałam ostatnio super wypasioną wannę ze wszystkimi możliwymi bajerami za 60 tyś ( wyprzedaż- wcześniej kosztowała kilkanaście tyś więcej :p )

Ale niestety (jak już kiedyś wybuduję dom ) to wannę kupię za 2-3 tyś :)

Ewemal - ale co chcesz udowodnić ? Bo to, że zakup okien jest ostatnim dużym rachunkiem na budowie jest fikcją. I nie chodzi o to ile lat będziesz urządzać dom.

Nie wiem czy masz dom parterowy czy piętrowy, ale przed Tobą jeszcze :

Instalacja woda, kanaliza, podłogówka lub kaloryfery

Elektryka

Wylewki

Tynki wewnętrzne cem-wap

Tynki zewnętrzne a ociepleniem, podbitka, parapety zewnętrzne

Ocieplenie poddasz

Zabudowa G-K

Kocioł/piec(włącznie z tymi w łazienkach), podłaczenie i rozruch

Instalacja gazowa wewnętrzna

Sprzątnięcie terenu (kontenery)

Parapety wewnętrzne

Wykończeniówka

Malowanie (przygotowanie ścian, grunt)

Drzwi wewnętrzne

Płytki ceramiczne (klej, fugi)

Elektryczne pstryczki

Lampy

Podłogi

Schody

Balustrady

Meble kuchenne

Armatura, biały montaż, meble łazienkowe, wanny, kabiny

Ogrodzenie, wjazd

Zagospodarowanie ogrodu/tarasu/oświetlenie

I oczywiście - można wprowadzić się na sam goły beton. Rzucisz wykładzinę i git. Ale to nie oznacza, że powyższe pojawi się w domu bezkosztowo. A wydatki do momentu "okna" są spore, ale jeszcze o wiele więcej przed Tobą.

Nie widzę związku czy z kredytu czy z pensji. Jedni budują szybko z kredytu - inni latami z pensji. Każdy ma swój wybór. Nie zmienia to faktu, że wszyscy musimy jakiś kibel kupić, jakąś kuchnię mieć i fajnie też jakieś meble, że o lustrach nie wspomnę i innych pierdołach.

może... jeśli inwestor potrafi sam sobie zrobić np. instalacje to za nie nie zapłaci (za robociznę), więc nie będą kamieniem milowym. Jeśli nie - niestety żadne fachowiec nie będzie rozkładał na raty, żeby było po 1,5 pln :):) Tynki, ocieplenie, wylewki ...to też nie trwa wiecznie - szybka robota, szybka i niemała kasa.

Ewemal - ale co chcesz udowodnić ? Bo to, że zakup okien jest ostatnim dużym rachunkiem na budowie jest fikcją. I nie chodzi o to ile lat będziesz urządzać dom.

Nie wiem czy masz dom parterowy czy piętrowy, ale przed Tobą jeszcze :

Instalacja woda, kanaliza, podłogówka lub kaloryfery

Elektryka

Wylewki

Tynki wewnętrzne cem-wap

Tynki zewnętrzne a ociepleniem, podbitka, parapety zewnętrzne

Ocieplenie poddasz

Zabudowa G-K

Kocioł/piec(włącznie z tymi w łazienkach), podłaczenie i rozruch

Instalacja gazowa wewnętrzna

Sprzątnięcie terenu (kontenery)

Parapety wewnętrzne

Wykończeniówka

Malowanie (przygotowanie ścian, grunt)

Drzwi wewnętrzne

Płytki ceramiczne (klej, fugi)

Elektryczne pstryczki

Lampy

Podłogi

Schody

Balustrady

Meble kuchenne

Armatura, biały montaż, meble łazienkowe, wanny, kabiny

Ogrodzenie, wjazd

Zagospodarowanie ogrodu/tarasu/oświetlenie

Dokładnie o to mi chodziło - konkretne wyliczenie większych wydatków. Wiadomo na przykład, że CO jest większą sumą, którą trzeba wydać "na raz". Właściwie to zależało mi na tym, żeby poznać grubsze kwoty. Tynkowanie (bez pomocy ekipy fachowców) to niewielki koszt, podobnie parapety - w porównaniu do okien też niedużo.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Wyraziłam się nieprecyzyjnie, zakładając ten temat. Od okien do odbioru jeszcze daleka droga - wiem.

• 2 weeks później...

Witam serdecznie!

Mam ogromną prośbę do ewemal, jestem z Żor (po sąsiedzku) i właśnie jesteśmy przed zakupem projektu soni.

Do tej pory ciężko było znaleźć kogoś w okolicy kto buduje ten dom. Bardzo Cię proszę o kontakt na meila [email protected], byłabym wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące kosztów budowy stanu surowego zamkniętego. Też zamierzamy budować systemem gospodarczym a ten projekt wydaje się nam idealny do naszych potrzeb.Z góry bardzo Ci dziękuje za wszystkie informacje