Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieudana renowacja parkietu. Proszę o pomoc

Mattew86

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum. Teść zabrał się za cyklinowanie i malowanie parkietu. Maszyna była wypożyczona. Po cyklinowaniu spróbował wypełnić szczeliny wypełniaczem z pyłkiem, potem malował caponem, przeszlifował, położył 1 warstwę lakieru, przeszlifował szlifierką oscylacyjną papierem 120 i drugą warstwę. Oto efekty:

http://imageshack.us/g/190/20120110132504.jpg/

Powstały jakby niedomalowane plamy, czerwone plamy pod lakierem, szczeliny zrobiły się czarne i źle wypełnione, pełno rys na podłodze, paprochy i śmieci pod lakierem (w momencie przejechania ręką czuć, praktycznie gładkości nie ma nigdzie). Problemem jest również nierówna podłoga przez co przy ewentualnym zmatowieniu przed malowaniem pozostają miejsca nie przejechane bądź zbyt przeszlifowanie. Czy da się to jakoś uratować czy pozostaje tylko robić wszystko od nowa ? Teść zabrał się i pojechał a mnie przyszło to naprawiać. Lakier niestety 3V3. Proszę o pomoc co z tym można zrobić ?

Edytowane przez Mattew86

Jeeesooo a teść zęby sobie też sam leczy wiertarką ? czy szlifierką oscylacyjną ?

Od nowa - zerwanie wszystkiego z góry czyli cyklinowanie.

Nie wiem czy raz wystarczy. I nie wiem czy starczy Ci drewna na takie zabawy. Musisz zdjąc cały ten syf.

Weź fachowca - nie amatora. Ktoś jeszcze używa caponu ? Masakra. Nie wiem dlaczego pozwoliłeś mu zniszczyć swoją podłogę. Jak wiedzę odkurzacza nie umie obsłużyć - więc gdzie do cykliniarki...

Edytowane przez Nefer

Jeeesooo a teść zęby sobie też sam leczy wiertarką ? czy szlifierką oscylacyjną ?

Od nowa - zerwanie wszystkiego z góry czyli cyklinowanie.

Nie wiem czy raz wystarczy. I nie wiem czy starczy Ci drewna na takie zabawy. Musisz zdjąc cały ten syf.

Weź fachowca - nie amatora. Ktoś jeszcze używa caponu ? Masakra. Nie wiem dlaczego pozwoliłeś mu zniszczyć swoją podłogę. Jak wiedzę odkurzacza nie umie obsłużyć - więc gdzie do cykliniarki...

Nic dodać, nic ująć tylko powtórne cyklinowanie może Ci pomóc.

Dzięki za odpowiedzi, sam już nie wiem czy nie lepiej położyć na to panele i mieć spokój ale z drugiej strony szkoda tego. Myślałem też o poolejowaniu tego zamiast malować lakierem, co o tym myślicie ? Teraz już wiem że będę musiał poszukać dobrego fachowca z tym że przeglądając internet nie znalazłem za wiele ofert z rejonu Katowic/Sosnowca, nie mówiąc już o solidnym. Powierzchnia jest duża bo ok 180 m2 więc i cena pewnie też zabójcza. Czekają również schody ale je postaram się zrobić sam, czym byście polecili mi je pomalować ? Drewno jest przebarwione ze starości z różnymi plamami i wadami więc wchodzi tylko w grę zamaskowanie tego jakimś kolorem. Myślałem o bieli stylizowanej na stare drewno bądź o ciemnym brązie. Zresztą parkiet z początku też miał być w kolorze ciemny brąz ale z braku wiedzy, czasu i mojego nie pilnowania efektów pracy oraz różnych innych okoliczności zostało zrobione tak. Skutkiem tego są stracone pieniądze .... Edytowane przez Mattew86

Dzięki za odpowiedzi, sam już nie wiem czy nie lepiej położyć na to panele i mieć spokój ale z drugiej strony szkoda tego. Myślałem też o poolejowaniu tego zamiast malować lakierem, co o tym myślicie ? Teraz już wiem że będę musiał poszukać dobrego fachowca z tym że przeglądając internet nie znalazłem za wiele ofert z rejonu Katowic/Sosnowca, nie mówiąc już o solidnym. Powierzchnia jest duża bo ok 180 m2 więc i cena pewnie też zabójcza. Czekają również schody ale je postaram się zrobić sam, czym byście polecili mi je pomalować ? Drewno jest przebarwione ze starości z różnymi plamami i wadami więc wchodzi tylko w grę zamaskowanie tego jakimś kolorem. Myślałem o bieli stylizowanej na stare drewno bądź o ciemnym brązie. Zresztą parkiet z początku też miał być w kolorze ciemny brąz ale z braku wiedzy, czasu i mojego nie pilnowania efektów pracy oraz różnych innych okoliczności zostało zrobione tak. Skutkiem tego są stracone pieniądze ....

poszukaj na forum Ghost 32 on jest fachowcem z Rybnika. Na pewno pomoże! Na teścia się nie wkurzaj, chciał pomóc z serca.