Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poca mi sie drzwi wejsciowe

Recommended Posts

"...co może być przyczyna? ..."

Duchy?

Zawistna sąsiadka urok rzuciła?

Marsjanie nocą w ogródku sabat wyprawiają?

A może...

W tym miejscu przekraczany jest punkt rosy!

Albo te drzwi nawet do chlewika się nie nadają, albo chałupa zbudowana gorzej od chlewika...

Chyba, że Marsjanie albo urok jaki...

Nie wiem!

A egzorcyzmy by nie pomogły?

Adam M.

WIEM!

Post i dziwięćdziesięciodniowe modły!

Zadziała na pewno!

A.M.

Edytowane przez adam_mk

Dowcipnisie..

ale co najgorsze ze mają troche racji.

Ale by bylo prościej:

- masz albo w pomieszczeniu poziom wilgotności która się wyrasza na zimniejszym elemencie

- masz słabe drzwi które są dość zimne i na nich właśni widać objawy wilgoci (lub drzwi wymagają poprawki - regulacja, montaż itp). A dlatego wyrasza się na dole drzwi, bo wilgotne powietrze jest cięższe i trzyma się bliżej podłogi.

Mieszkasz już? Prowadzisz jakieś prace? Jaki jest poziom wilgotności w domu ? Przy jakiej temperaturze? Te odpowiedzi pomogłyby może ukierunkować rozmowę

Uważasz, że pytający (po przeczytaniu tego pytania nie mam wątpliwości) słyszał o hygrometrze?

Albo - że wie po co jest wentylacja?

Adam M.

Gwarantuję, że za 90 dni problem zniknie.

Post i modły nie zaszkodzą a dadzą poczucie - że coś się zrobiło!

Do tego - można w przyszłym sezonie sposób zastosować - bo działa!

A.M.

Problem i pytanie jest typowe dla laika. Nie każdy się musi znać na fizyce, choćby tej podstawowej...

Nie lubię śmiertelnej powagi - uśmiałem się czytając podpowiedzi:)

ale one nie rozwiązują problemu, a pytający dalej będzie winił drzwi..

Problem i pytanie jest typowe dla laika. Nie każdy się musi znać na fizyce, choćby tej podstawowej...

Nie lubię śmiertelnej powagi - uśmiałem się czytając podpowiedzi:)

ale one nie rozwiązują problemu, a pytający dalej będzie winił drzwi..

Drzwi były smarowane antyperspirantem? Pewnie nie, to skąd przekonanie, że nie rozwiązuje problemu?

finlandia

Ktoś sobie coś zbudował...

TY SAM twierdzisz - ze to laik w tej sztuce (budowania).

To JAKIM CUDEM to stoi i tylko drzwi się pocą?

Radzić to można tylko mądremu księciu!

Jest podpowiedź, wyraźna i jednoznaczna:

"WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi "

Dopóki pytający nie pozna języka, w którym odpowiedź może być udzielona - to nawet najcelniejsza rada potrzebna mu jak psu piata noga!

Po prostu - Chińszczyzna! Szyfr i jakieś tajemnicze bełkotanie a ON/ONA chce WIEDZIEĆ - I TO JUŻ!!!!

Było to tutaj już z TYSIĄC razy i w każdej możliwej do wymyślenia dziedzinie....

Zaczniesz jeszcze raz od samego początku drążyć problem budowania, fizyki budowli i w tomie dwudziestym piątym, na stronie 666 wątku dojdziesz do istoty problemu?

Przecież tu wszystko już jest i to po wielokroć!

Wystarczy poszukać i poczytać...

Adam M.

mam skrzydło + przeszklenie stale i dolna rama przeszklenia się poci:/

co może być przyczyna?

kilka przyczyn ale skoro skrzydło nie poci Ci się to jest wysoce możliwe, że naświetle boczne zostało źle zamontowane od dołu lub skrzydło drzwi należy wyregulować dociskając je bardziej do przylgi likwidując szparkę, orzez którą dostaje się zimne powietrze z zewnątrz. Tworzy Ci się tzw. mostek cieplny - jest to miejsce gdzie spotyka się zimne powietrze z zewnątrz z ciepłym a efektem tej "randki" jest kondensacja pary wodnej czyli kolokwialnie ujmując pocenie się ramiaka.

Sama możesz sprawdzić szczelność skrzydła drzwiowego - weź kartkę papieru A4, otwórz skrzydło drzwi i wsadź ją w szczelinę przy zawiasie dolnym a następnie skrzydło zamknij. Po zamknięciu skrzydła drziowego spróbuj kartkę wyjąć - jeśli Ci się uda to dzwoń do tego od którego kupiłaś drzwi, że jest problem i opisz mu go.