tomek4 11.01.2012 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witajcie, kompletuje dokumenty do "odbioru" domku. Jaka powinna być kolejność i kiedy można: - zrobić świadectwo energetyczne - z tego co czytałem ma 10 lat ważności o ile nie zmienią się dane dla których zostały wydane - czyli sam "baranek" - tynk cienkowarstwowy zrobiony później nie powinien mieć na to wpływu ?- zaprosić geodetę - ile trwają jego prace papierowe (po pomiarach) ? wołać przed czy po wpisie kierownika o zakończeniu budowy ?- zaprosić kominiarza - czy muszą być kratki w otworach kominowych i czy muszą być drzwi wewnętrzne (wiem, że mogą sprawdzić m.in. kratki czy tam odpowiednie podcięcie drzwi) ? drzwi zamówione, 6 tyg realizacja, kominiarz był już przy okazji zagazowania Domek z zewnątrz oprócz tynku gotowy (nie będzie robiony w tym roku), w środku ostatnie prace wykończeniowe dlatego chcę wykonać co się da z odbiorów wcześniej, tak by n ie opóźniać niepotrzebnie momentu wprowadzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/164371-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 11.01.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Hej, Do świadectwa będziesz musiał dołączyć zdjęcie budynku (w rzeczywistości wychodzi miniaturka wielkości legitymacyjnego), które nie powinno odbiegać od poglądowych rysunków zamieszczonych w projekcie, chyba, że takie zmiany były wykonane przy adaptacji. U mnie nie można było zrobić świadectwa ze względu na brak balustrad zewnętrznych, które do pozwolenia są niezbędne. Jeśli nie masz balkonów to droga otwarta. Geodeta wykonuje mapkę z uwzględnieniem wszystkich mediów. Jak budynek stoi, masz już wodę, prąd, ew. gaz, oczyszczalnię lub szambo, to zapraszaj. Ja na mapkę czekałem ok tygodnia. Dodatkowo u mnie geodeta podzielił działkę po połowie pod zabudowę i ziemię rolną pod kątem płacenia podatków. Sam zgłaszał ten podział w urzędzie. W przypadku relacji kierownik - geodeta, to są przy zakończeniu niezależni. Geodeta ma obowiązek rozpocząć dziennik wpisem, ale już nic nie musi wpisywać na koniec budowy. Kominiarze różni, to tylko ludzie. Jeden będzie sprawdzał każdy szczegół i nie da odbioru, inni wytknie błędy i da odbiór, a jeszcze inny nic nie powie i że też da odbiór. U mnie przyjechał Pan "ze stażem", któremu ciężko było chodzić po pomieszczeniach, który stwierdził, że od tego to są młodzi. Ale błędów kilka znalazł i kazał poprawić. Z tego co pamiętam to wymagane były:-dziennik budowy-oświadczenia kierownika-wniosek własny wg wzoru w PINB-mapka geodezyjna-świadectwo energetyczne-protokół odbioru instalacji elektrycznej (z pomiarami)-protokół odbioru technicznego przyłącza wody-jak jest gaz to też-zgłoszenie budowy oczyszczalni ekologicznej (u mnie było to zrobione na etapie adaptacji, później nastąpiła zmiana lokalizacji zbiornika, więc poszło zawiadomienie do Starostwa i to mieliśmy podbite przez wszystkich świętych), ważne żeby lokalizacja oczyszczalni/szamba była zgodna z mapką geodety. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/164371-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy/#findComment-5079914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.01.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Na stronie PINB masz wyszczególnione wszystkie dokumenty. Świadectwo - max 2 tygodnieGeodeta - jak bystry i szybko zaniesie do katastru - 2 tygodnie , ale załóż 3na wszelki ... Po wpisie o zakończeniu budowy.Na koniec zostaw odbiór kominiarski i aktualny pomiar szczelności gazu (o ile masz) , bo to musi być aktualne. Mnie wyszło,że muszę dostarczyć : 1) kopię ostatecznej decyzji o pozwoleniu na budowę (z potwierdzeniem jej ostateczności 2) oryginał dziennika budowy (z wpisem kierownika budowy o zakończeniu budowy),3) oświadczenie kierownika budowy - oryginał,4) inwentaryzację geodezyjną powykonawczą budynku i przyłączy -5) kartę ewidencyjną ds. statystyki podpisaną przez inwestora,6) oświadczenie, że wycinka nie była konieczna7) świadectwo charakterystyki energetycznej budynku i lokalu mieszkalnego lub częścibudynku stanowiącej samodzielną całość techniczno-użytkową 8. protokół badań przewodów wentylacyjnych, spalinowych, inst. gazowej9) pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego,10) odbioru przyłącza energetycznego,11) odbiór przyłącza gazowego12) odbioru przyłącza wodociągowego,13) odbioru przyłącza kanalizacji sanitarnego14) oświadczenie inwestora o zagospodarowaniu terenu15) nadanie działce numeru Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/164371-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy/#findComment-5080158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 11.01.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ...właśnie o nadaniu numeru domu zapomniałem, a też było wymagane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/164371-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy/#findComment-5080248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.01.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Na stronie mojego PINB nie było o tym słowa Dostałam pismo o uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/164371-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy/#findComment-5080260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 11.01.2012 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Dzięki wielkie, jak się okazuje większość papierów już mam, starałem się pilnować na bieżąco, pozostały najważniejsze czyli geodeta, kominiarz, kierownik bud. Zapytam jeszcze jak wygląda praktycznie* z zagospodarowaniem działki, bo u mnie pani architekt popłynęła trochę i krzaczki i oczka narysowała, taras na połowę działki, kostka... Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej bo ważny był dom, a przyłącza i tak swoją drogą poszły, ale teraz tak patrząc na ten plan to drugi taki kredyt by się przydał... * oczywiście w kontekście "odbioru", czy ktoś na to zwraca uwagę, że zamiast kostki jest piach itp. Edytowane 11 Stycznia 2012 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/164371-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy/#findComment-5080499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 12.01.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Spokojnie, u nas na zagospodarowaniu też były jakieś drzewka, trawa itd. Taras ma całkowicie zmieniony kształt i usytuowanie. Takich szczegółów nikt nie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/164371-zg%C5%82oszenie-zako%C5%84czenia-budowy/#findComment-5081765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts