Maanniutek 11.01.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam Z doświadczenia zauważyłem że za elektrykę biorą się osoby nie mające nawet o tym pojęcia. Dlatego też chciałbym zwrócić uwagę klientów na potencjalnych samozwańczych elektryków. Stworzyłem ten temat aby firmy robiąze instalacje i elektrycy udzielali porad jak nie dać się oszukać. Moje rady:1. Ceny punktu nie zawsze są sobie równe tzn są zróżnicowane ale nie bez powodu. Przeciętna cena za punkt elektryczny ( okablowanie) to ok 60 pln netto. Na co zwrócić uwagę? Co dla danego elektryka lub firmy oznacza słowo punkt? Dla Jednych 3 gniazdka w ramce to bedą 3 punkty a prawidłowo jest to jeden punkt ( oczywiście mówimy o jednym obwodzie) Nie sugerować się nigdy wyliczeniem punktów przez jednego elektryka. Przykład:Jedna firma wyliczy u klienta instalacje na np 100 punktów i za punkt weźmie 60 plnDruga firma trą samą instalacje wyliczy na 200 punktów i weźmie 40 pln za punkt Pomimo ze druga bierze mniej za punkt to instalacja wyjdzie drożej!!! 2. Nie oszczędzać na obwodach ( obwód to ilość urządzeń na jednym bezpieczniku)3. Trafili się już elektrycy którzy potrafią zrobić instalacje elektryczną w budynku na 4 obwodach ( dom 120m2). Uważać na to. Teoretycznie na jednym obwodzie powinno być ok 4-6 gniazdek, z zachowaniem takiej zasady że do pieca, pralki, kuchenki, lodówki, piekarnika, osobne pojedyńcze obwody. Oddzielny obwód należy także dać na gniazdka czy oświetlenie zewnętrzne. na początek to tylePozdr,Mariusz K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 11.01.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 tak zgadzam się można nawet powiedzieć co elektryk to inaczej liczenie za punkt. Wiadomo elktryk z prawdziwego zdarzenia zrobi wszystko ok. a taki samozwaniec za punkt policzy kazde gniazdko, każdą puszkę rozetkę osobno, narobi tyle tych gniazdek po kilka na ścianie żeby tylko więcej narobić. a klient nieświadomy wyda nie dość ze na elektryka to i na materiał bo zużyje mase przewodów jak i potem na osprzęt którym musi pozatykać gniazda. bo skoro jest to trzeba coś na niego założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 11.01.2012 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 dokładnie na to właśnie chciałem zwrócić uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 11.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ok, panowie w takim razie zapraszam, robię kilka domków, za pkt/ 45zł - w jednym z wymienionych klient chce gniazda 230V podwójne w pojedynczych puszkach - biorę to na siebie dla Was mam, gdzie klienci założyli sobie od 3-do 5 szt. łączonych w jednym punkcie - podłoże różne - od suporeksu do keramzytobetonu. Czyli średnio licząc czas pracy i zużytego sprzętu x4, x5, możemy nawet zrobić zawody, kto szybciej wykuje pod 1 puszkę i ją osadzi, kto zrobi to dla 5-ciu sztuk łapiecie się na to ?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 11.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 ok, panowie w takim razie zapraszam, robię kilka domków, za pkt/ 45zł - w jednym z wymienionych klient chce gniazda 230V podwójne w pojedynczych puszkach - biorę to na siebie Mistrzostwo świata. I ktoś taki czepia się moich literówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 11.01.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Mistrzostwo świata. I ktoś taki czepia się moich literówek. wszyscy zrozumieli odpowiedź bez brakującego przecinka, tylko nie Ty sorki za ogromny błąd w literówce, a może Ty widzisz coś innego i dlatego zaznaczyłeś więcej niż potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 12.01.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 wszyscy zrozumieli odpowiedź bez brakującego przecinka, tylko nie Ty sorki za ogromny błąd w literówce, a może Ty widzisz coś innego i dlatego zaznaczyłeś więcej niż potrzeba Nie chodzi o literówkę(chociaż połowa twoich postów dotyczy moich), tylko o gniazda podwójne w pojedynczej puszce panie ekspert. PS. Przecinki to interpunkcja i są bez porównania ważniejsze od literówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.01.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Nie chodzi o literówkę o a to dziwne bo post wyżej napisałeś: I ktoś taki czepia się moich literówek. tylko o gniazda podwójne w pojedynczej puszce panie ekspert. no proszę, wskaż przepis, że nie wolno takich stosować w Polsce. PS. Przecinki to interpunkcja i są bez porównania ważniejsze od literówek. znowu nie trafiłeś, literówka to także brak znaków interpunkcyjnych pisanych maszynowo - w tym przypadku na klawiaturze komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 12.01.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 no proszę, wskaż przepis, że nie wolno takich stosować w Polsce. Ni ma zakazu, tylko świadczy to o twojej wiedzy, doświadczeniu i profesjonalizmie. Oczywiście zadajesz sobie trud, i przerabiasz gniazdka tak, aby miały L po lewej stronie bolca PS. W sprawie literówki i przecinków to napisz do Miodka lub idź na forum dla polonistów. Jak na razie połowa twoich postów to mądrości z zakresu pisowni, które są na takim samym niskim poziomie jak te fachowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.01.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ni ma zakazu, tylko świadczy to o twojej wiedzy, doświadczeniu i profesjonalizmie. To dlatego, tak mało instalacji wykonałeś, kiedy klient życzy sobie podwójne gniazdo, odsyłasz go z kwitkiem, mówiąc, że jesteś 100% profesjonalistą i takich rzeczy nie robisz :) Oczywiście zadajesz sobie trud, i przerabiasz gniazdka tak, aby miały L po lewej stronie bolca Takie rzeczy to tylko człowiek z Twoim charakterem by wymyślił PS. . Jak na razie połowa twoich postów to mądrości z zakresu pisowni, które są na takim samym niskim poziomie jak te fachowe. To taka Twoja mądrość życiowa na dziś ? no to się wysiliłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 12.01.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Czemu nie można podwójnego gniazda w pojedynczej puszce? (u siebie wszystkie tak mam). Dodam, że argument dotyczący zasady fazy po lewej stronie jest nie trafiony bo mam wszystkie po lewej stronie w gniazdach podwójnych. Dodatkowo ta zasada nie jest obligatoryjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 12.01.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Witaj robdk No właśnie, że można, ale niektórzy na siłę lubią innych uszczęśliwiać Jeżeli posiadasz gniazda ze stykiem ochronnym(podwójne) - w momencie wkładania wtyczki zasilającej urządzenia w I-szej klasie ochronności - L z N się zamienią w chwili przekładania wtyczki między dołem a górą. Niektórzy producenci sprzętu nakazują prawidłowego połączenia zacisków L i N -np. w przypadku kotłów gazowych, w przeciwnym razie, możesz nawet utracić gwarancję. Dlatego też gniazdka pojedyncze eliminują ten problem - oczywiście ważny jest sposób podłączenia L i N w gnieździe. Co bardziej śmieszne, wytyczne projektowe zakładają do 10 gniazd na jednym obwodzie 230V, w Polsce te podwójne liczy się jako pojedyncze Pozdrawiam Edytowane 12 Stycznia 2012 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.01.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Witam Z doświadczenia zauważyłem że za elektrykę biorą się osoby nie mające nawet o tym pojęcia.... ... Dla Jednych 3 gniazdka w ramce to bedą 3 punkty a prawidłowo jest to jeden punkt ( oczywiście mówimy o jednym obwodzie) Z jednym się zgodzę, każdy elektryk liczy po swojemu, może to być nawet cena jednostkowa od ilości użytych przewodów. Napewno żaden wykonawca nie jest filantropem i nie będzie dokładał do biznesu. Dla klienta istotna jest zawsze cena ostateczna instalacji. Musiałbyś porobić na Śląsku. Tutaj 40 letni emeryci z kopalni na wejściu mówią, że biorą za instalację 2500zł + materiały i nie liczą żadnych punktów. Życzę powodzenia przy takiej konkurencji *** Ale ponieważ nie mam za dużo pojęcia o elektryce to nieśmiało spytam, kto ma zapłacić za te 2 dodatkowe puszki (wykonanie otworów pod puszki i osadzenie w poziomie i pionie)? Akurat w systemie ramkowym najwięcej czasu zajmuje wypoziomowanie puszek z zachowaniem określonego rozstawu. *** I jak należy liczyć 2 obwody wchodzące do jednej puszki? Przykładowo - 2 kable SAT (2 sygnały) do jednej puszki RTV/SAT? Jeśli dobrze rozumiem to są 2 obwody = 2 punkty = 120zł wg Twojej definicji? *** Albo masz przykładowy obwód oświetlenia w garażu. Klient życzy sobie uruchamianie oświetlenia na czujkę ruchu i dodatkowo 2 wyłączniki schodowe przy drzwiach do włączenia światła na stałe. Na sam koniec gość co montuje bramę podpowiedział, że całość można podpiąć do wyjścia w napędzie bramy i uruchamiać oświetlenie jeszcze z pilota bramy. Słowem masz 5 wejść sterujące tylko 1 lampą w garażu. Jeśli dobrze rozumiem Twoją definicję to jest 1 obwód = 1 punkt = 60zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 13.01.2012 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Z jednym się zgodzę, każdy elektryk liczy po swojemu, może to być nawet cena jednostkowa od ilości użytych przewodów. Napewno żaden wykonawca nie jest filantropem i nie będzie dokładał do biznesu. Dla klienta istotna jest zawsze cena ostateczna instalacji. Dlatego napisałem żeby klienci patrzyli nie na ilości pkt i cenę za pkt tylko cenę końcową za całość Musiałbyś porobić na Śląsku. Tutaj 40 letni emeryci z kopalni na wejściu mówią, że biorą za instalację 2500zł + materiały i nie liczą żadnych punktów. Życzę powodzenia przy takiej konkurencji To nie jest duża konkurencja za robotę liczy się 30 pln od punktu bez materiału. Na tym co podałeś wychodzi 83 pkt W warszawie ceny dochodzą do 100 pln za pkt z materiałem dla nich to jest konkurencja Średnio na domku Jednorodzinnym jest koło 100 pkt Ale ponieważ nie mam za dużo pojęcia o elektryce to nieśmiało spytam, kto ma zapłacić za te 2 dodatkowe puszki (wykonanie otworów pod puszki i osadzenie w poziomie i pionie)? Akurat w systemie ramkowym najwięcej czasu zajmuje wypoziomowanie puszek z zachowaniem określonego rozstawu. poziomowaniem pusze zajmują się tynkarze chyba ze chcesz sam to robić Ty masz przygotować prawidłowo otwór i wsadzić puszkę( skąd masz wiedzieć ile będzie tynku. I jak należy liczyć 2 obwody wchodzące do jednej puszki? Przykładowo - 2 kable SAT (2 sygnały) do jednej puszki RTV/SAT? Jeśli dobrze rozumiem to są 2 obwody = 2 punkty = 120zł wg Twojej definicji? tak z tym ze TV liczy się drożej bo inna długość przewodu ponieważ np ze strychu Albo masz przykładowy obwód oświetlenia w garażu. Klient życzy sobie uruchamianie oświetlenia na czujkę ruchu i dodatkowo 2 wyłączniki schodowe przy drzwiach do włączenia światła na stałe. Na sam koniec gość co montuje bramę podpowiedział, że całość można podpiąć do wyjścia w napędzie bramy i uruchamiać oświetlenie jeszcze z pilota bramy. Słowem masz 4wejścia sterujące tylko 1 lampą w garażu. Jeśli dobrze rozumiem Twoją definicję to jest 1 obwód = 1 punkt = 60zł? Czujka ruchu +lampa 1 pkt Włącznik schodowy 2 pkt x 2 sterowanie przez brame 1 pkt Razem 6 pkt ale tu można zejść na 5 a co do jednego obwodu to miałem na myśli 3 gniazdka w ramce ale każde na oddzielnym przewodzie z rozdzielni ( np kuchenka,zmywarka, lodówka) chodziło mi o każde doprowadzenie przewodu to punkt. Ze światłem tylko jest inaczej liczy się albo zestaw lampa + włącznik jako jeden a każda dodatkowa lampa lub włącznik jako dodatkowy pkt albo według uznania elektryka. Włącznik schodowy jest jako 2 pkt a siła jako 3 pkt. A punkt liczy się do 8 m przewodu, jak jest więcej to najczęściej podwójna cena materiału zużytego ponad normę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 13.01.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dlatego napisałem żeby klienci patrzyli nie na ilości pkt i cenę za pkt tylko cenę końcową za całość... To po co upierasz się za określaniem pktów instalacyjnych? Sam sobie zaprzeczasz. ...Czujka ruchu +lampa 1 pkt Włącznik schodowy 2 pkt x 2 sterowanie przez brame 1 pkt Razem 6 pkt ale tu można zejść na 5... Bo zleceniodawcy będzie lepiej/ łatwiej? A czy nie lepiej na samym początku powiedzieć, że nie wyceniasz od punktów a od zlecenia. Będą konkretne założenia = będzie konkretna cena. Są przecież elementy instalacji które w żadne "punkty instalacyjne" nie podliczysz. ... poziomowaniem pusze zajmują się tynkarze chyba ze chcesz sam to robić Ty masz przygotować prawidłowo otwór i wsadzić puszkę( skąd masz wiedzieć ile będzie tynku... Dokładnie - elektryk to nie tynkarz. Niech każdy robi to na czym zna się (a bynajmniej powinien) najlepiej. ... Ze światłem tylko jest inaczej liczy się albo zestaw lampa + włącznik jako jeden a każda dodatkowa lampa lub włącznik jako dodatkowy pkt albo według uznania elektryka... A załóżmy: łącznik pojedynczy w kuchni, przewód do 5 halogenów w suficie to według Ciebie 4 a może 5 pkt? A może 2? Kolejny przykład: w rozdzielnicy zabezpieczenie, następnie zegar astronomiczny dwukanałowy i idą 2 przewody do podbitki a w niej ma być 40 opraw ledowych. Według Ciebie elektryk powinien ile skasować albo co zrobić? Może skasować za 42 albo 44 albo może i nawet za 46 pkt. instalacyjnych (a może jeszcze z materiałem w cenie za 100/pkt)? No way ... A punkt liczy się do 8 m przewodu, jak jest więcej to najczęściej podwójna cena materiału zużytego ponad normę. A to ciekawe. To w takim przypadku w rozdzielnicy zostawiasz 1,5 - 2 m przewodu i pozostaje już tylko 6 - 7m do pierwszego gniazdka czy łącznika i masz wszystko podwójne? To się nazywa dopiero przegięcie. ... Włącznik schodowy jest jako 2 pkt a siła jako 3 pkt... Czyli dwa łączniki schodowe i jedna żaróweczka w przedpokoju o długości 3m i masz 5pkt? Jeżeli siła to 3 to czemu przewody cieńsze nie liczysz jako 0,5pkt albo jeszcze mniej (np. za darmo). Przy takich obliczeniach to na średni domek nigdy Ci nie wyjdzie 80pkt tylko 180 !!! Ja jestem za: konkretne założenia = konkretna wycena za całość a nie za pkt a wtedy Panowie jak niżej: ... Tutaj 40 letni emeryci z kopalni na wejściu mówią, że biorą za instalację 2500zł + materiały i nie liczą żadnych punktów. Życzę powodzenia przy takiej konkurencji ... przy konkretnych założeniach automatyki wymiękną bo powieszenie "żyrandola" we współczesnym domku to nie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.01.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Laskowik ze Smoleniem mają następców, widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 15.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Ok kolego to policz sobie jeden punky jako powiedzmy 7 osobnych obwodów oddalonych powiedzmy 50 m od rozdzielni. Za te 60 zł od pkt wyjdzie 350 m przewodu , za który zapłacisz 420 zł - interes życia Pozatym osadzenie 1 puszki a powiedzmy 5 w rzędzie jest chyba na trochę innym stopniu skomplikowania. Nieraz widzę jak ktoś osadzał chyba bez poziomicy i na dotatek puszku zdeformowane jakieś. Potem załóż do tego ramkę i 5 gniazdek !!!! Szał. I jeszcze niech ktoś ci powie , że to jest 5 pkt białego montażu a ty prz tym pół dnia zmarnujesz , żeby to jakoś wyprowadzić. Nie da się czasami policzyć od pkt tylko od całości . Tak samo rozdzielnie i inne szopki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 15.01.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 To do mnie? Po co. Akuratnie sądzę podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 15.01.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) A na temat katalogów KNR, KNNR itp to coś koledzy powiedzieć możecie? Umiecie się nimi posługiwać?Czy to dla was czarna magia?Więc może warto zacząć (wrócić) od (do) źródeł zamiast swój ograniczony punkt widzenia wciskać innym jako jedynie obowiązujący? Edytowane 15 Stycznia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 15.01.2012 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 ogólnie zaczęło się od tego żeby klienci braci po uwagę wycena za całość a nie za punkt bo przez to jest dużo rozbieżności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts