Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TELEWIZOR NA ŚCIANIE - inspiracje, zdjęcia, montaż, TV, kable

darkogda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
ja tez planuje i kupiłam razem z mebelkiem takią półke, ktora powiesiłam i do niej zamontuje telewizor...Jak znajde zdjęcie gotowe to wkleje...na razie w galerii sa zdjecia z domku i tam lepiej zobaczysz..

Oto jedno:

http://foto1.m.onet.pl/_m/68f47d8d135c73efe863b5ce8542d90d,5,19,0.jpg

w oddali masz ten panel i nie powieszony telewizor-42 cale

ZNALAZŁAM:

http://www.bim.pl/artykuly/000/46/0004662_01_mid.jpg

Drobny problem jest z wielkoscia...trzeba troche obciąc pólki szklane.... :-?

link do mebli:

http://www.bim.pl/product,--,4662,,,,meble_domowe_carina.html

Dagi bardzo mi się podoba ta półeczka :D dziękuję Ci bardzo :D

• 2 weeks później...
Telewizor zamontowany..Zdjecia w galerii....troche roboty, ale warto..efekt super, choc musimy jeszcze schowac kabel w scianie...natomiast ten panel, co pokazałam mam listwe w cenie, pod ktor mozna schowac wszystkie kable, jesli ktos nie zrobił kanału w scianie...

oto jedno;

http://foto1.m.onet.pl/_m/e98abd9ac0ef1d95eb06e72e72b98029,5,19,0.jpg

Tv 42 cale.

Rewelacyjnie to wygląda!!!

• 1 month później...
podciagam, bo jestem niezmiernie ciekawa czy ktos z Was planuje zabudowe sciany tak, by wyeksponowac plazme, a jednoczesnie zgrabnie pomiescic DVD itp. Moj pomysl to na srodku sciany konstrukcja z k-g zrobiona w trawertynie, a boki w ciemnych tapetach. Zastanawiam sie ile powinna miec polka, zeby pomiescic sprzet pod TV - 25 cm? Moze ktos mogly zamiescic jakies inspirujace zdj. ?

U mnie tivi na ścianie / 46'' LCD / a pod nim szafka na sprzęt grający i głośnik centralny zestawu KD.

Rozwiązanie przezentowane na focie wcześniej jest zupełnie niepraktyczne - sprzęt schowany w dziurze w ścianie zupełnie bez wentylacji i zapewnionego obiegu powietrza . Wygląda może i ładnie ale czy działa bezproblemowo ...

Nie zapędzajmy się w wizualną stronę zagadnienia - najważniejsze to zapewnić dogodne warunki dla pracy sprzętu grającego - który tani nie jest - zwłaszcza jak jest często wykorzystywany ...

Taki LCD to ponad 200W , plazma jeszcze więcej - ponad 300W - naprawdę emituje to wcale niemało ciepła - zabudować wyświetlacz w scianie a co z wentylacją panelu i odprowadzeniem ciepła ?? - przecie takie rozwiązanie zagotuje sprzęt jak nic - no chyba ze kto ogląda telewizor pół godziny dziennie a potem godzina przerwy na studzenie :-?

Gość Henku_wawa
koniecznie polecam uchwyt z regulacją zarówno poziomą jak i pionową, no chyba że TV na pewno będzie skierowane na stałe w jednym kierunku, np. prosto na kanapę. jeśli TV jest na 42 cale lub więcej i chcesz regulacji pion/poziom, polecam Vogels EFW 6445, Vivanco 22017 albo Omnimount UCL-X.

ważne jest aby na etapie rozprowadznie instalacji elektrycznej zrobić odpowiednio kable, żeby potem można było ładnie zawiesić TV na ścianie bez sznurów kabli wiszących spod spodu.

U nas jest to rynna z PCV wkuta w ścianę a w niej umieszczone wszystkie kable.

To będzie zatynkowane i niewidoczne.

Teraz tylko kupić odpowiedni TV i niech sobie wisi :p

koniecznie polecam uchwyt z regulacją zarówno poziomą jak i pionową, no chyba że TV na pewno będzie skierowane na stałe w jednym kierunku, np. prosto na kanapę. jeśli TV jest na 42 cale lub więcej i chcesz regulacji pion/poziom, polecam Vogels EFW 6445, Vivanco 22017 albo Omnimount UCL-X.

Wszystkie one / uchwyty / bardzo ładne i bardzo ... drogie - ale to nie jest ważne - ważne jest mianowicie coś - czego w tych uchwytach nie ma - a mianowicie minimalnego dystansu od ściany na poziomie 30-40mm - a jest to bardzo ważne - taki duży wyświetlacz jak odstaje od ściany na 10 - 15 cm i jeszcze jest odchylony od powierzchni tworzy wielką dziurę za nim pomiędzy ścianą i tylną obudową - wystarczy stanąć delikatnie z boku i widać całą konstrukcję uchwytu wraz z mocowaniami na ścianie i kabłąkiem kabli przyłączeniowych .Poniżej minimalne odległości wyżej wymienionych uchwytów :

Vogels EFW 6445 : 110mm

Vivanco 22017 : 97mm

Omnimount UCL-X : 157mm !

Jeżeli już to tylko uchwyt typu SLIM - mój Slim odstaje od ściany 30mm - panel jest lekko pochylony - w górnej części odstaje od ściany 40mm .

Przy takich odległościach nawet stojąc z boku nie widać wogóle konstrukcji uchwytu i całego przyłącza kablowego .

No chyba że telewizor jest całkowicie zabudowany jak na powyzszych przykładowych fotkach - wówczas to nie ma żadnego znaczenia.