daggulka 01.08.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 aaaachaaaaa..... czyli że na wyryciu niewielkiego rowka się pewnie nie skończy z zatynkowaniem nie bedzie problemu .... zaprawa c-w i jechane .... tynkowałam przy ościżnicach i nie widać różnicy i dzięki za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.08.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 no raczej Wielki Rów. Bo najlepiej żeby kable miały system "wte i we wte" lub "włożył wyjął" bo raczej zatynkowanie ich to średni pomysł. Można rzeczony kanał umieścić w spiżarce za ścianą. Minus jest taki że jak gruba ściana too wpychanie kabla może być mało wygodne. Plus że trzeba wykuć dwie małe dziurki a nie ryć ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.08.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 no ale jakaś koncepcja powstała ...jeśli jest to do zrobienia , to dlaczego nie zrobić? chyba , że jakies jeszcze sugestie ktoś ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 01.08.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 no ale jakaś koncepcja powstała ...jeśli jest to do zrobienia , to dlaczego nie zrobić? chyba , że jakies jeszcze sugestie ktoś ma coolignon ma tak samo jak ja Mnie taki rozwiązanie podpowiedział tynkarz dokładnie to rurę fi 110 kanalizacyjną ja to udoskonaliłem i mam kanał wentylacyjny prostokątny. Jak masz już tynki to gdzieś w necie widziałem takie specjalne maskownice montowane na gotowe ściany wyglądało to bardzo estetycznie. Musisz poszukać w sklepach z sprzętem Audio-Video Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.08.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 znalazłam takie cuś http://www.addpolska.pl/upload/listwy_do_LCD.jpg http://sklep.rms.pl/galerie/n/nascienny-system-szklany_3537.jpg to drugie z półkamim całkiem niezłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 01.08.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 taki kanał jak ma coulignon bardziej osłabi ścianę niż dwie dziurki do spiżarni a co do chowania kabli to ja u siebie planuję płytę katron-gips pod telewizorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 01.08.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 tia, kochani ....wszystko suuuuper, tylko że ja już mieszkam , ściany wymalowane , wszystko wykończone .... i ryj tu teraz człowieku ściany w salonie niby żaden problem: tynk się narzuci , pomaluje ... ale jak myśle o tym ryciu to mi się jakaś taka awersja włącza no i mam trochę obaw , bo faktycznie ta ścianka akurat to dostawiana jest nieplanowana wcześniej , długa ona jest na ponad 3m , gruba z tynkiem na 14cm, jako jedna z wewnętrznych nienośnych wykonana z pustaka żużlowego .... gdyby to był bk jak na ścianach zewnętrznych to bym się nie zastanawiała i ryła tudzież przewiercała to może pouprawiajmy czarnowidztwo .... cóż może się stać złego ja zaczne w tej ścianie ryć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.08.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Jestem za zewnętrzną rynienką. Tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 01.08.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 ja na Twoim miejscu zrobiłbym te dwie dziury i kanał w spiżarni, kanał możesz dać jak powyżej 12x60 wentylacyjny ale też i elektryczne korytko instalacyjne 60x40 czy 80x40 itp, w dużym owszem łatwiej i wygodniej kable przepychać ale codzinnie tego robić z pewnością nie będziesz a raz na kilka lat to i gimnastyka nie zaszkodzi mi elektryk powiedział że mogę sobie wstawić jaki chcę a minimum to taki aby wtyczka euro weszła (bo to ona chyba najwieksza z dostępnych powszechnie jest) a reszta to bajka, a jak powiedział ktoś na forum: a i wtyczkę euro da się rozebrać z obudowy do przepchnięcia, no i mam w ścianie kanały 60x40, i nie przewiduję większych trudności, nie takie rzeczy i nie w takie kanały się już w życiu pchało... a ściany dwoma otworami wcale nie osłabisz, a jak się pstrasz to zrobisz to mało inwazyjnie i niemal dokładnie w wymaganym wymiarze, nie musisz wcale zaczynać od kucia a np. od nawiercania (niekoniecznie z udarem, lub w końcowej fazie bez udaru), jeden otwór przy gniazdkach (nie zmieniając położenia gniazd: wtyczka w gniazdo i do kanału - stolik przeciez i tak zakryje), a drugi otwór nie obok a pod telewizorem - czyli telewizor zakryje, masz ocaloną powierzchnie widoczną, brak tynkowania, szpachlowania, malowania (a jakbyś dokładnie nie zrobiła to pewnie i tak bedzie się odznaczało ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 02.08.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Atrape stojaka lub kaseton z g/k wysunietyn od podlogi do gory TV lub po sam sufit. Malowaniu podlegac bedzie tylko kaseton bez ingerencji w cala sciane chyba, ze farby stare szerszy kaseton w okolicach TV pozwoli zainstalowac dodatkowe glosniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 02.08.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Pozostaje problem z podłączeniem TV .Wywierc otwór za TV do spiżarki i wypuśc tam kabel, napewno da się go podłączyc do jakiegoś gniazdka elektr. reszte można podłączyc bezprzewodowo.U nas tak działało do pierwszego malowania, a wdedy w ścianie pojawił się kanał wentylacyjny do którego powędrowały kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 02.08.2009 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Cześć Ja też o przepuście nie pomyślałem, ale moi elektrycy pomyśleli za mnie. Wstawili rurę fi 70. Proponuję niech małż wykuje i zamuruje taką czy inną rurę i będziesz miała problem z głowy. Jak nie chcesz patrzeć na tę demolkę to przyjedz do mnie na ten czas, jakoś Ci czas zorganizuję u mnie wygląda tak http://img397.imageshack.us/img397/884/p7140122.jpg pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 02.08.2009 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 rurę widzę a co nad nią jest kurna ślepy jestem albo zmęczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.08.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 tia, kochani ....wszystko suuuuper, tylko że ja już mieszkam , ściany wymalowane , wszystko wykończone .... i ryj tu teraz człowieku ściany w salonie niby żaden problem: tynk się narzuci , pomaluje ... ale jak myśle o tym ryciu to mi się jakaś taka awersja włącza no i mam trochę obaw , bo faktycznie ta ścianka akurat to dostawiana jest nieplanowana wcześniej , długa ona jest na ponad 3m , gruba z tynkiem na 14cm, jako jedna z wewnętrznych nienośnych wykonana z pustaka żużlowego .... gdyby to był bk jak na ścianach zewnętrznych to bym się nie zastanawiała i ryła tudzież przewiercała to może pouprawiajmy czarnowidztwo .... cóż może się stać złego ja zaczne w tej ścianie ryć ? Takiego byś nie chciała http://modernlokum.blogspot.com/2009/02/bonaldo-designerski-panel-tv.html Jeżeli na ścianie ma być tylko TV bez widocznych kabli a w około niego przestrzeń a dopiero potem meble to tylko kucie i nic więcej. 3. ja wymyśliłam: za ścianą na której wisi tv jest spiżarka ...możnaby tam wykuć dwie dziury: jedną na dole za stolikiem , drugą za tv na górze , zrobić z drugiej strony sciany dodatkowe gniazdka a te z tej strony zlikwidować , zatynkowac i finito Za to ten pomysł baaardzo mi przypadł do gustu.Tak zrobię u siebie bo za ścianą TV mam kotłownię i regał gospodarczy.Super pomysł. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.08.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 dzięki za wszystkie wpisy i rady .... w wolnej chwili se siądę i przemyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.08.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Już wkrótce do TV nie będzie potrzeba gniazdek. Naukowcy opracowali takie ładowaczki akumulatorowe na bliskie odległości. Ale póki co najlepsze rozwiązanie to to ze spiżarką. Przewiercasz się przez ścianę prowadzisz tam kabel i wychodzisz przy telewizorze z gniazdem natynkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.08.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Już wkrótce do TV nie będzie potrzeba gniazdek. Naukowcy opracowali takie ładowaczki akumulatorowe na bliskie odległości. Ale póki co najlepsze rozwiązanie to to ze spiżarką. Przewiercasz się przez ścianę prowadzisz tam kabel i wychodzisz przy telewizorze z gniazdem natynkowym. Chyba podtynkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 03.08.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Natynkowe jest łatwiej zamocować, nie trzeba puszki. Przewiercasz dziurę przez ścianę tylko by przecisnąć kabel i montujesz gniazdo na kołek rozporowy. Myślę, że płaski telewizor nie jest, aż tak płaski i takie gnizado się za nim dyskretnie zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.08.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Natynkowe jest łatwiej zamocować, nie trzeba puszki. Przewiercasz dziurę przez ścianę tylko by przecisnąć kabel i montujesz gniazdo na kołek rozporowy. Myślę, że płaski telewizor nie jest, aż tak płaski i takie gnizado się za nim dyskretnie zmieści. Niestety się nie zmieści .Chyba ,że daggulka przez otwór w ścianie puści kable a w spiżarni zamontuje gniazdo.Tam to już obojętnie pod czy nad tynkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
resor 03.08.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 a powiedzcie mi dlaczego te rury wentylacyjne sa takei drogie ?? bo az sie kiedys tam zdziwiłem jak zapłacilem prawie 100zł za metr rury + dwa kolanka na drugi raz biore splaszczam rure spiro i bedzie to samo tyle ze za 20 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts