Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TELEWIZOR NA ŚCIANIE - inspiracje, zdjęcia, montaż, TV, kable

darkogda

Recommended Posts

aaaachaaaaa..... czyli że na wyryciu niewielkiego rowka się pewnie nie skończy :roll: :wink: :oops: :lol:

z zatynkowaniem nie bedzie problemu .... zaprawa c-w i jechane .... tynkowałam przy ościżnicach i nie widać różnicy :wink:

i dzięki za szybką odpowiedź :D

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no raczej Wielki Rów. Bo najlepiej żeby kable miały system "wte i we wte" lub "włożył wyjął" bo raczej zatynkowanie ich to średni pomysł. :wink: Można rzeczony kanał umieścić w spiżarce za ścianą. Minus jest taki że jak gruba ściana too wpychanie kabla może być mało wygodne. Plus że trzeba wykuć dwie małe dziurki a nie ryć ścianę.

no ale jakaś koncepcja powstała ...jeśli jest to do zrobienia , to dlaczego nie zrobić? :wink:

chyba , że jakies jeszcze sugestie ktoś ma :roll:

coolignon ma tak samo jak ja :wink: Mnie taki rozwiązanie podpowiedział tynkarz dokładnie to rurę fi 110 kanalizacyjną ja to udoskonaliłem i mam kanał wentylacyjny prostokątny.

Jak masz już tynki to gdzieś w necie widziałem takie specjalne maskownice montowane na gotowe ściany wyglądało to bardzo estetycznie.

Musisz poszukać w sklepach z sprzętem Audio-Video

tia, kochani ....wszystko suuuuper, tylko że ja już mieszkam , ściany wymalowane , wszystko wykończone .... i ryj tu teraz człowieku ściany w salonie :oops: :roll:

niby żaden problem: tynk się narzuci , pomaluje ... ale jak myśle o tym ryciu to mi się jakaś taka awersja włącza :oops: :-?

no i mam trochę obaw , bo faktycznie ta ścianka akurat to dostawiana jest nieplanowana wcześniej , długa ona jest na ponad 3m , gruba z tynkiem na 14cm, jako jedna z wewnętrznych nienośnych wykonana z pustaka żużlowego .... gdyby to był bk jak na ścianach zewnętrznych to bym się nie zastanawiała i ryła tudzież przewiercała :roll:

to może pouprawiajmy czarnowidztwo .... cóż może się stać złego ja zaczne w tej ścianie ryć ? :roll:

ja na Twoim miejscu zrobiłbym te dwie dziury i kanał w spiżarni, kanał możesz dać jak powyżej 12x60 wentylacyjny ale też i elektryczne korytko instalacyjne 60x40 czy 80x40 itp, w dużym owszem łatwiej i wygodniej kable przepychać ale codzinnie tego robić z pewnością nie będziesz a raz na kilka lat to i gimnastyka nie zaszkodzi :) mi elektryk powiedział że mogę sobie wstawić jaki chcę a minimum to taki aby wtyczka euro weszła (bo to ona chyba najwieksza z dostępnych powszechnie jest) a reszta to bajka, a jak powiedział ktoś na forum: a i wtyczkę euro da się rozebrać z obudowy do przepchnięcia, no i mam w ścianie kanały 60x40, i nie przewiduję większych trudności, nie takie rzeczy i nie w takie kanały się już w życiu pchało... :wink:

a ściany dwoma otworami wcale nie osłabisz, a jak się pstrasz to zrobisz to mało inwazyjnie i niemal dokładnie w wymaganym wymiarze, nie musisz wcale zaczynać od kucia a np. od nawiercania (niekoniecznie z udarem, lub w końcowej fazie bez udaru), jeden otwór przy gniazdkach (nie zmieniając położenia gniazd: wtyczka w gniazdo i do kanału - stolik przeciez i tak zakryje), a drugi otwór nie obok a pod telewizorem - czyli telewizor zakryje, masz ocaloną powierzchnie widoczną, brak tynkowania, szpachlowania, malowania (a jakbyś dokładnie nie zrobiła to pewnie i tak bedzie się odznaczało :( )

Pozostaje problem z podłączeniem TV .Wywierc otwór za TV do spiżarki i wypuśc tam kabel, napewno da się go podłączyc do jakiegoś gniazdka elektr. reszte można podłączyc bezprzewodowo.U nas tak działało do pierwszego malowania, a wdedy w ścianie pojawił się kanał wentylacyjny do którego powędrowały kable. :-?

Cześć

Ja też o przepuście nie pomyślałem, ale moi elektrycy pomyśleli za mnie. Wstawili rurę fi 70.

Proponuję niech małż wykuje i zamuruje taką czy inną rurę i będziesz miała problem z głowy.

Jak nie chcesz patrzeć na tę demolkę to przyjedz do mnie na ten czas, jakoś Ci czas zorganizuję :wink:

u mnie wygląda tak

http://img397.imageshack.us/img397/884/p7140122.jpg

pozdrawiam

TINEK

tia, kochani ....wszystko suuuuper, tylko że ja już mieszkam , ściany wymalowane , wszystko wykończone .... i ryj tu teraz człowieku ściany w salonie :oops: :roll:

niby żaden problem: tynk się narzuci , pomaluje ... ale jak myśle o tym ryciu to mi się jakaś taka awersja włącza :oops: :-?

no i mam trochę obaw , bo faktycznie ta ścianka akurat to dostawiana jest nieplanowana wcześniej , długa ona jest na ponad 3m , gruba z tynkiem na 14cm, jako jedna z wewnętrznych nienośnych wykonana z pustaka żużlowego .... gdyby to był bk jak na ścianach zewnętrznych to bym się nie zastanawiała i ryła tudzież przewiercała :roll:

to może pouprawiajmy czarnowidztwo .... cóż może się stać złego ja zaczne w tej ścianie ryć ? :roll:

Takiego byś nie chciała :lol: :wink:

http://modernlokum.blogspot.com/2009/02/bonaldo-designerski-panel-tv.html

Jeżeli na ścianie ma być tylko TV bez widocznych kabli a w około niego przestrzeń a dopiero potem meble to tylko kucie i nic więcej.

3. ja wymyśliłam:

za ścianą na której wisi tv jest spiżarka ...możnaby tam wykuć dwie dziury: jedną na dole za stolikiem , drugą za tv na górze , zrobić z drugiej strony sciany dodatkowe gniazdka a te z tej strony zlikwidować , zatynkowac i finito

Za to ten pomysł baaardzo mi przypadł do gustu.Tak zrobię u siebie bo za ścianą TV mam kotłownię i regał gospodarczy.Super pomysł.

pzdr. :wink:

Już wkrótce do TV nie będzie potrzeba gniazdek. Naukowcy opracowali takie ładowaczki akumulatorowe na bliskie odległości. Ale póki co najlepsze rozwiązanie to to ze spiżarką. Przewiercasz się przez ścianę prowadzisz tam kabel i wychodzisz przy telewizorze z gniazdem natynkowym.

Już wkrótce do TV nie będzie potrzeba gniazdek. Naukowcy opracowali takie ładowaczki akumulatorowe na bliskie odległości. Ale póki co najlepsze rozwiązanie to to ze spiżarką. Przewiercasz się przez ścianę prowadzisz tam kabel i wychodzisz przy telewizorze z gniazdem natynkowym.

Chyba podtynkowym. :roll:

Natynkowe jest łatwiej zamocować, nie trzeba puszki. Przewiercasz dziurę przez ścianę tylko by przecisnąć kabel i montujesz gniazdo na kołek rozporowy. Myślę, że płaski telewizor nie jest, aż tak płaski i takie gnizado się za nim dyskretnie zmieści.

Niestety się nie zmieści .Chyba ,że daggulka przez otwór w ścianie puści kable a w spiżarni zamontuje gniazdo.Tam to już obojętnie pod czy nad tynkowe.