Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TELEWIZOR NA ŚCIANIE - inspiracje, zdjęcia, montaż, TV, kable

darkogda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeżeli można coś dodać w temacie to zdecydowanie jestem za przebiciem się do spiżarki

dodatkowy plus to zawsze mozna bedzie w niezauwazalny sposob wylaczyc mezowi TV jak za duzo bedzie meczow ogladal i zasymulowac awarie sprzetu

tylko trzeba pamiętać że to działa w obie strony :D gdy się np. za dużo ckliwych romansideł kobicie zechce oglądać :D

• 1 year później...

Dla pewności chciałbym zapytać o poprawność mojego planowanego montażu TV na ścianie z kartongipsu.

Wielkość ekranu: 50 cali, waga 30kg + wieszak 5kg.

Miejsce montażu:

W murze ceglanym było przejście między pokojami. Poprzedni lokator zaślepił je płytą MDF (takie niby drewno). Ja Zaślepienie poprawiłem następująco:

Wokół otworu w murze ceglanym dodałem ramę ze standardowych profili metalowych 5cm przykręconych do muru i do płyty MDF. Dodałem również dwa poziome profile metalowe przykręcone na końcach do powstałej metalowej ramy i co jakiś czas do płyty MDF. Wstawiłem kawałki pionowe profili przykręcone u góry i na dole do ramy z profili, a w środku "wchodząc" do profili poziomych są przykręcone końcówkami również do nich i co jakiś czas do płyty MDF (powstała "kratka" z profili co 40-45cm). Szerokość całej wnęki około 1,5, wysokość około 2m.

Na całą konsturkcję nałożyłem i przykręciłem kartongips.

Chciałbym górną krawędż wieszaka przykręcić 4 lub 6 metalowymi kołkami do pustych przestrzeni (tworzących 4cm "motylka po drugiej stronie, tak aby zachować 20cm odległości między kołkami) do górnego poziomego profilu tworzącego kratownicę pod karton gipsem.

Dolną krawędź wieszaka na TV chciałbym przykręcić w dwóch miejscach do przechodzących pod kartongipsem fragmentów pionowych profili i jednym plastikowym kołkiem do KG wkręcanym w sam karton gips. TV będize odstawał od ściany na jakieś 4-5cm, tak więc nie powstanie chyba zbyt wielka "dzwignia" biorąc pod uwagę szerokość całego wieszaka (90cm).

Czy taka konstrukcja powinna spełnić swoją funkcję i być bezpieczna dla telewizora?

Zdjęcie metalowego kołka z motylkiem:

http://img831.imageshack.us/img831/6532/dsc00372xo.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Jesli robiles ta scianke juz z mysla o powieszeniu TV to bylo trzeba w miejsca gdzie przewidziane by bylo mocowanie uchwytu do scianu wstawic nawet zwykle deski.(2-3cm grubosci)

Wowczas wieszak moglbys przymocowac nawet zwyklymi srubami do drewna oczywiscie odpowiedniego rozmiaru.

Na tej zasadzie np. wiesza sie okapy wyspowe na podwieszanych sufitach.

raffran: telewizor jest trochę zaskoczeniem, we wnęce planowałem jakieś pułki na książki. Aczkolwiek opisana metoda zabudowy wnęki wydaje się być solidna, w połączeniu z motylkowymi metalowymi kołkami na zdjęciu chyba będzie to rozwiązanie wystarczające?

• 4 months później...

Też myślałem o zawieszeniu TV na ścianie, jednak zabudowanie czy zawieszenie, no a w szczególności zabudowanie; to łączy się z tym że jesteśmy za przeproszeniem udupieni z ewentualną zmianą lokalizacji TV do kolejnego remontu. Wybrałem więc opcję zamontowania na ściance meblowej przeznaczonej pod TV, jeśli znaleźliście coś lepszego to proszę o info, ja mogę polecić ofertę firmy Hubertus Meble:

http://www.hubertus-meble.pl/pl/produkty/lista/strona:1/szafki_lcdplasma.html

My mamy na ścianie. na razie kable wisza luzem ale żadnej zabudowy nie będziemy robić i innych tym podobnych rzeczy. Planujemy porpostu kable schować w jakiś tuneleach zrobionych nie wiem jeszcze z czego ale coś się wymyśli. Chodzi o to, że Tv będzie wisiał, a kable będą schowane w jakiś powiedzmy 3 rurach przymocowanych do ściany bądź podłogi.

Zmiana aranżacji w tym wypadku bezproblemowa. Zakup wszystkiego gotowego wiąze się z dużymi kosztami.

My mamy na ścianie. na razie kable wisza luzem ale żadnej zabudowy nie będziemy robić i innych tym podobnych rzeczy. Planujemy porpostu kable schować w jakiś tuneleach zrobionych nie wiem jeszcze z czego ale coś się wymyśli. Chodzi o to, że Tv będzie wisiał, a kable będą schowane w jakiś powiedzmy 3 rurach przymocowanych do ściany bądź podłogi.

Zmiana aranżacji w tym wypadku bezproblemowa. Zakup wszystkiego gotowego wiąze się z dużymi kosztami.

ja mam w obecnym mieszkaniu pod tv zwykle plastikowe korytka-nie wyglada to zle, kosztowaly jakies grosze-pomysl nad tym:)

ja mam w obecnym mieszkaniu pod tv zwykle plastikowe korytka-nie wyglada to zle, kosztowaly jakies grosze-pomysl nad tym:)

Tak, właśnie coś takiego mamy na myśli. Coś za grosze. Pomalujemy i będzie ok. Może to będzie plastikowe, może jakieś metalowe. Chcemy dać więcej ich np. 3 lub więcej, żeby tworzyło to efekt, że tak ma być, a nie że tam ukryte są kable.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wygląda ciekawie. Szczególnie że niby białe szkło też jest. Wiesz jak to się montuje ? I jaka to konstrukcja ? Czy jest stelaż przykręcany do ściany, potem można położyć kable i na koniec założyć szkło ?

Ja co prawda kuć i tak będę musiał ale to na ścianie przeciwległej do TV- surroundy też trzeba podłączyć :)

• 5 months później...
http://www.audiostyl.pl/strony/realizacje.htm

na tej stronie jest kilka przykładowych realizacji, może coś ci się spodoba

coś nie mogę otworzyć tej strony.

mclear pamiętaj o jednym - tv to przedmiot ale nie należy z niego czynić ołtarza! ;)

ja u siebie planuję:

ciemno szara ściana, na niej 2 kinkiety, tv wiszący na ścianie po środku, szafka stojąca pod tv. i to wszystko :) może nad tv zawieszę obraz - panoramiczny, czarno-biały. i ewent jakieś rośliny koło tv, ale to zobaczymy w przyszłości. i to już wszystko będzie.