Wakmen 17.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 ...mam pytanie co da mi 10x0,5mm2 przy włączniku skoro używał będę (normalnie) 2 żył...o jakich większych możliwościach tu mówimy? montaż LCD zamiast standardowego pstryczka? ... dokładne np panele dodatkowe... A jakie panele? Mi bynajmniej przychodzi do głowy tylko jeden, który mógłbyś podłączyć do takiej instalacji ale do osprzętu ospela to nie bardzo pasuje a ponadto jego koszt. O jakim panelu myślę? TS Sensor Berkera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 17.01.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 A co całość w jednej szafie 1x2m? co jest złego w wydzieleniu osobnych szaf dla piwnicy czy ogrodu? Osobne rozdzielnice stosuje się gdy jest ku temu uzasadnienie ekonomiczne lub użytkowe ale w Twoim przypadku to zastosowanie 4 rozdzielnic to spora przesada. Dwie to max. Ponadto zastosowanie jednej, większej rozdzielnicy bardzo ułatwia prace instalacyjne jak w dwóch mniejszych upychanie. Zrobiłbyś kilka mniejszych rozdzielnic upchanych po brzegi (bo ktoś np. powiedział, że nie dopłaci ani złotówki więcej) to wiedziałbyś o czym mówię. Praca na dużych rozdzielnicach to czysta przyjemność i ... porządek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 17.01.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 chciałem zrobić odcięcia wody w kuchni, łazienkach (2x), pralni, kotłowni, na wyjściu na zewnątrz, za licznikiem (całość) oraz jedno sterujące zraszaniem ogródka, co do 5 tys to biorę to pod uwagę, choć osprzęt (kontakty) zmieszczę w 1,5k rezerwa jakaś na kable zostaje...kabel 230V pod włącznikiem po to gdyby owa integra się zepsuła, żeby móc na szybko podłączyć przekaźnik F&F na czas zakupu nowej/naprawy...większość przekaźników jest na 230V więc bałbym się to puszczać na YTDY 6x0,5mm2 Co do elektrozaworów to zastanawiam się, czy do sterowania ogrzewaniem warto je ładować w rozdzielacze do podłogówki czy na kaloryfery, czy w przypadku domu "sezonowego" używanego jako dacza za miastem wystarczy jakieś sterowanie piecem via SMS/internet na zasadzie włącz/wyłącz? Jeśli chodzi o sterowanie ogrzewaniem podłogowym za pomocą systemu alarmowego to trochę (bardziej niż trochę) jest to niewygodne ze względu na dużą bezwładność ogrzewania podlogowego (czas nagrzania pomieszczenia około 2-4 godzny). Więc można obniżyć temp. przy załączeniu alarmu, a powrót do temp. normalnej przez wysłanie sms'a lub po wejściu do domu (rozbrojenie systemu). wysyłanie sms'a malo wygodne a przyjście do domu w którym będzie na 15 stopni mało komfortowe. Jeśli chodzi o kaloryfery to już dużo lepsze rozwiązanie. Może lepszym rozwiązaniem dla podłogówki może być założenie automatyki do podlogówki (siłowniki zaworów, listwa automatyki i termostaty pokojowe cyfrowe z funkcją programowania cykli itp.) Jeśli chodzi o twoje koszty to chyba są zbyt optymistyczne . Ja mój system oprę na integrze 128 wrl plus 10 czyjek, 4 czujki dymu i gazów, 17 kontaktronów, 3 manipulatory , 2 ekspandery i pozostałe elementy systemu. Calość wyszło 5,5 tys. zł plus przewody. dodając koszty elektryki z zabezpieczeniami ok 5tys. zł = ok 10tys. zl Mój system ma być głównie systemem alarmowym, który będzie komunikatywny w dwie strony i obslugiwać prostą automatykę ( wentylację mechaniczną, sterowanie bramy garazowej, elektrozawór wody, załączanie monitoringu w przypadku uzbrojenia i może w przyszlości jeszcze coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o sterowanie ogrzewaniem podłogowym za pomocą systemu alarmowego to trochę (bardziej niż trochę) jest to niewygodne ze względu na dużą bezwładność ogrzewania podlogowego (czas nagrzania pomieszczenia około 2-4 godzny). Więc można obniżyć temp. przy załączeniu alarmu, a powrót do temp. normalnej przez wysłanie sms'a lub po wejściu do domu (rozbrojenie systemu). wysyłanie sms'a malo wygodne a przyjście do domu w którym będzie na 15 stopni mało komfortowe. Ciekawa teoria tylko, że nie prawdziwa. Kaloryfery programuje się z marszu, podłogówka wymaga kilku dni regulacji. Może lepszym rozwiązaniem dla podłogówki może być założenie automatyki do podlogówki (siłowniki zaworów, listwa automatyki i termostaty pokojowe cyfrowe z funkcją programowania cykli itp.) Tylko, że to praktycznie to samo. Integra ma możliwość podpięcie czujnika temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 17.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 A jakie panele? Mi bynajmniej przychodzi do głowy tylko jeden, który mógłbyś podłączyć do takiej instalacji ale do osprzętu ospela to nie bardzo pasuje a ponadto jego koszt. O jakim panelu myślę? TS Sensor Berkera. robi to na satelu, satel przygotował tylko jeszcze nie wydał ekran dotykowy do inteligentnych instalacji, lub jak postanowi zrobić to np na koher czy coś innego to ichniejsze panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maanniutek 17.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Osobne rozdzielnice stosuje się gdy jest ku temu uzasadnienie ekonomiczne lub użytkowe ale w Twoim przypadku to zastosowanie 4 rozdzielnic to spora przesada. Dwie to max. Ponadto zastosowanie jednej, większej rozdzielnicy bardzo ułatwia prace instalacyjne jak w dwóch mniejszych upychanie. Zrobiłbyś kilka mniejszych rozdzielnic upchanych po brzegi (bo ktoś np. powiedział, że nie dopłaci ani złotówki więcej) to wiedziałbyś o czym mówię. Praca na dużych rozdzielnicach to czysta przyjemność i ... porządek. kolega ma troche racji w tym co napisał, jednak zrobienie dwóch rozdzielnic pomaga zaoszczędzić troche metrów kabli. Zależy jak kto do tego podchodzi czy ekonomicznie czy pod względem wygody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.01.2012 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) kolega ma troche racji w tym co napisał, jednak zrobienie dwóch rozdzielnic pomaga zaoszczędzić troche metrów kabli. Zależy jak kto do tego podchodzi czy ekonomicznie czy pod względem wygody Kilka rozdzielnic nie jest podejściem ekonomicznym. Pozorna jest oszczędność w postaci kabla. Problem pojawi siew momencie jakiejś modyfikacji i nagle okaże się, że mamy wolnych np 12 modułów i nie da się zainstalować np IORS w nowszej wersji. Dlaczego? Bo mamy po 6 wolnych modułów w obu rozdzielniach, co daje nam 12 mod. Może się też pojawić problem, że biedzimy musieli kupić jakieś rozszerzenie zamiast w jednej sztuce, to w dwóch i wtedy okaże się, że głupotą było oszczędzanie na kablu. Z tymi rozdzielnicami to jest trochę tak jak z 5 kawałkami kabla, każdy po 20m, w sumie mamy 100m, ale to zupełnie inne 100m niż w jednym kawałku Edytowane 17 Stycznia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 18.01.2012 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 akurat moje 4 rozdzielnice nie miały nic wspólnego z oszczędnością kabla...ileż tego kabla by mi musiało wejść, aby zrównoważyć koszt 3 rozdzielnic czyli lekko licząc 300-400zł...wydzielenie osobnej rozdzielnicy dla automatyki i 12V wydało mi się sensowne, tak jak i skrzynka w piwnicy..w razie jak robimy coś przy piecu nie latamy na górę...ale jeżeli uważacie, że założenie 2x100mod w wiatrołapie/przedpokoju powoduje łatwiejszą robotę instalatora i większy porządek to się posłucham... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.01.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 ... satel przygotował tylko jeszcze nie wydał ekran dotykowy do inteligentnych instalacji... Nie przesadzajmy ... inteligentnych Po drugie to kiedy wypuści coś na rynek to miną wieki. Nowością (od 2 lat) jest manipulator sensoryczny. ... lub jak postanowi zrobić to np na koher czy coś innego to ichniejsze panele Na chwilę obecną do PLC ma Fatek ale cena od 3k wzwyż więc nie wmawiaj, że wyżej zainteresowany Kolega kiedyś dokupi panelik za takie pieniądze. Najpierw musi budowę zakończyć a przecież wiemy, że to studnia bez dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 18.01.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 ... założenie 2x100mod w wiatrołapie/przedpokoju ... Dla takich kolosów te miejsca nie są odpowiednie - no może jak będą zasłonięte jakimś malunkiem. Większość inwestorów lubi pokazać takie "cacka" ale nigdy ich nie umieszcza w przedpokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.01.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dla takich kolosów te miejsca nie są odpowiednie - no może jak będą zasłonięte jakimś malunkiem. Większość inwestorów lubi pokazać takie "cacka" ale nigdy ich nie umieszcza w przedpokoju. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 19.01.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dlaczego? Bo dla większości inwestorów jest to estetycznie nieteges? Jak ktoś lubi niech sobie da taką rozdzielkę nawet w salonie koło telewizora... Ja np. bym nie chciał, bo chociaż lubię duuuuże rozdzielnie to uważam, że to nie jest ich miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.01.2012 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 ja myślałem, albo o zasłonięciu rozdzielni np lustrem albo o umieszczeniu jej wewnątrz(za) szafą, oczywiście, szafa bez "pleców". Nie wiem czy umieszczanie całości w piwnicy to dobry wybór..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.01.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 ja myślałem, albo o zasłonięciu rozdzielni np lustrem albo o umieszczeniu jej wewnątrz(za) szafą, oczywiście, szafa bez "pleców". Nie wiem czy umieszczanie całości w piwnicy to dobry wybór..? Jeśli to ma być w normalnej szafie do od razu sobie daruj. W imitacji szafy o głębokości do 20 cm jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 20.01.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Co to jest co w 3 min filmu samo się przełącza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 20.01.2012 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 a co z piwnicą? gdzie proponujesz umieścić tak na życie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 20.01.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 A ja mam inne pytanie: czy jest jakiś przepis mówiący o dostępności głównej rozdzielni elektrycznej w budynku prywatnym? Słyszałem od znajomego, że planuje zrobić takie pomieszczenie techniczne u siebie w domu z zamkiem szyfrowym. Pomijając sens, czy są na to jakieś normy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 21.01.2012 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 zdaje się, że dotyczy to tylko głównego wyłącznika (dla straży) ale on powinien być w ogrodzeniu albo na zewnątrz w każdym razie...po co zamek szyfrowy do rozdzielni?może dzieciom internet i TV odetnie i zamknie, żeby sobie podczas jego nieobecności nie włączyły..bo innego powodu nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwlodar 21.01.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Chodzi o to, że tam będzie miał również serwer domowy, całe rozszycie Ethernet, centralę alarmową i rejestrator CCTV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 22.01.2012 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 no zgoda zgoda..ale mówimy o domu a nie o firmie pokroju Apple/Google trzymającą na serwerze swoje patenty i dane handlowe...u mnie serwer jest obecnie w zwykłej szafce w przedpokoju i póki co prób włamania nie odnotowałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts