dejna 08.08.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 nie bardzo widzę potrzebę posiadania skrętki 5e (czemu nie od razu 6/7) w miejscu gdzie mam czujki ruchu bądź dymu czy zalania...prawda jest taka, że jakby miało iść się faktycznie z "duchem czasu" to wypadałoby założyć światłowody...... Wszyscy rozsądni kładą skrętkę, a ry zrobisz jak zechcesz Nieekranowana skrętka 5e jest najlepsza do wszelkich przesyłów RS485. To nie ethernet 10 gigabitowy. Ale dylemat czy skrętka czy równoległy jest raczej oczywisty na korzyść skrętki. Przynajmniej połączenia aentrala-manupulatory-rozdzielnie zrób skrętką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.08.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Wszyscy rozsądni kładą skrętkę, a ry zrobisz jak zechcesz Tylko ignoranci i naciągacze robią coś takiego. Nieekranowana skrętka 5e jest najlepsza do wszelkich przesyłów RS485. Których nie ma w systemach alarmowych. Przynajmniej połączenia aentrala-manupulatory-rozdzielnie zrób skrętką. Po co ? Dla twojej satysfakcji, że znalazłeś takiego samego jelenia jak ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 09.08.2012 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 skoro wszyscy rozsądni kładą skrętkę to czemu sama firma Satel ją odradza? jakiś czas temu w tym samym wątku polecano mi zastosowanie kabli o żyłach równoległych 6/10x0,5mm2 a tu nagle skrętka? czy coś się zmieniło w tej dziedzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga39 09.08.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 skoro wszyscy rozsądni kładą skrętkę to czemu sama firma Satel ją odradza? jakiś czas temu w tym samym wątku polecano mi zastosowanie kabli o żyłach równoległych 6/10x0,5mm2 a tu nagle skrętka? czy coś się zmieniło w tej dziedzinie? Ja podszedłem do sprawy pragmatycznie i dałem skrętkę ale mam tak zrobione że czujniki są pokodowane rezystorami, od 1 do 4 na 1 parze plus magistrala 1-Wire plus tanie tablety na ścianach. Tablety kupiłem najtańsze za 160PLN i wlutowałem kable ethernetowe bezpośrednio do środka, żeby kabel nie odstawał na bok. http://allegro.pl/listing.php/search?category=121202&sg=0&string=android+tablet&offer_type=1&price_from=&price_to=&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&a_text_f%5B16331%5D%5B0%5D=&a_text_f%5B16331%5D%5B1%5D=&a_text_f%5B16330%5D%5B0%5D=&a_text_f%5B16330%5D%5B1%5D=&a_text_f%5B16329%5D%5B0%5D=&a_text_f%5B16329%5D%5B1%5D=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E&order=p Ty za 1 manipulator zapłacisz więcej niż ja za trzy tablety ale jak dasz kable proste to nie podłączysz tableta nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 09.08.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Ja podszedłem do sprawy pragmatycznie i dałem skrętkę ale mam tak zrobione że czujniki są pokodowane rezystorami, od 1 do 4 na 1 parze plus magistrala 1-Wire plus tanie tablety na ścianach. Tablety kupiłem najtańsze za 160PLN i wlutowałem kable ethernetowe bezpośrednio do środka, żeby kabel nie odstawał na bok. http://allegro.pl/listing.php/search?category=121202&sg=0&string=android+tablet&offer_type=1&price_from=&price_to=&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&a_text_f[16331][0]=&a_text_f[16331][1]=&a_text_f[16330][0]=&a_text_f[16330][1]=&a_text_f[16329][0]=&a_text_f[16329][1]=&change_view=Pokaż >&order=p Ty za 1 manipulator zapłacisz więcej niż ja za trzy tablety ale jak dasz kable proste to nie podłączysz tableta nigdy. Tylko, że ty zapłaciłaeś za centralkę tyle ile kosztuje kompletny system alarmowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 15.08.2012 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 a skąd wziąłeś kompatybilne oprogramowanie na tableta, co przez rj45 obsługuje system?jest coś na androida czy sam pisałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 22.08.2012 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam , kolejne pytanie, chciałbym mieć w domu WM i rekuperator...czy można sterować w ten sposób, że wyjeżdżam z domu (25-30minut przed dotarciem na miejsce) i reku włącza się na najwyższy bieg żeby chatę przewietrzyć. Czy rekuperatory mają wyjścia jakieś czy należy się wpiąć bezpośrednio do wentylatora (co z gwarancją reku?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 22.08.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam , kolejne pytanie, chciałbym mieć w domu WM i rekuperator...czy można sterować w ten sposób, że wyjeżdżam z domu (25-30minut przed dotarciem na miejsce) i reku włącza się na najwyższy bieg żeby chatę przewietrzyć. Czy rekuperatory mają wyjścia jakieś czy należy się wpiąć bezpośrednio do wentylatora (co z gwarancją reku?). Jak kupisz PLC2011A0 czy dowolny inny B0 czy C0 to masz szyfrowany zdalny dostęp do urządzenia skądkolwiek. Rekuperatory mają wejście manipulatora w postaci kilkupozycyjnego przełącznika do zmiany obrotów. Zwykle jest to pozycja 1,2,3 i OFF. Bez kłopotu podepniesz to choćby do centralki alarnowo pomiarowej PLC2011B0. Zamiast tego ręcznego przełącznika podepniesz styki PLC. Będziesz od razu mógł mierzyc temperaturę i reagować jakbyś w zimie chciał za mocno wywietrzyć. Jeden klik z telefonu. I to są twoje jedyne koszty. Zakup PLC na Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 22.08.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Jak kupisz PLC2011A0 czy dowolny inny B0 czy C0 to masz szyfrowany zdalny dostęp do urządzenia skądkolwiek. Rekuperatory mają wejście manipulatora w postaci kilkupozycyjnego przełącznika do zmiany obrotów. Zwykle jest to pozycja 1,2,3 i OFF. Bez kłopotu podepniesz to choćby do centralki alarnowo pomiarowej PLC2011B0. Zamiast tego ręcznego przełącznika podepniesz styki PLC. Będziesz od razu mógł mierzyc temperaturę i reagować jakbyś w zimie chciał za mocno wywietrzyć. Jeden klik z telefonu. I to są twoje jedyne koszty. Zakup PLC na Allegro. Tylko to samo uzyska na integrze bez konieczności zakupu chińskich PLC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 22.08.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Tylko to samo uzyska na integrze bez konieczności zakupu chińskich PLC. W dzisiejszych czasach wszystkie PLC są Chińskie. Fatek także. Co więcej półprzewodniki też są Chińskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejna 22.08.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam , kolejne pytanie, chciałbym mieć w domu WM i rekuperator...czy można sterować w ten sposób, że wyjeżdżam z domu (25-30minut przed dotarciem na miejsce) i reku włącza się na najwyższy bieg żeby chatę przewietrzyć. Czy rekuperatory mają wyjścia jakieś czy należy się wpiąć bezpośrednio do wentylatora (co z gwarancją reku?). Top jest dokładnie to: http://www.redfan.pl/p/330/Przelacznik-trojstopniowy-Zehnder Zamiast takiego czegoś łączysz styki PLC do poszczególnych drutów i już masz sterowanie rekuperatorem jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.08.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) W dzisiejszych czasach wszystkie PLC są Chińskie. Fatek także. Co więcej półprzewodniki też są Chińskie. I co z tego wynika? Nic. Ta twoja chińszczyzna została w całości opracowana w chinach i jest mocno niedorobiona. Prosty przykład to sterowanie roletami. Jeden wasz PLC obsłuży tylko 3 rolety (dwa przekaźniki na każde okno. Czyli żeby obsłużyć typowy dom o min 4 oknach trzeba kupić 2 sterowniki. Żeby było mniej zabawnie, to w przypadku dwóch chińskich PLC mimo iż mamy 14 przekaźników, to możemy sterować tylko 6 roletami. Czyli ponad 2000 zł. W przypadku satela potrzebny jest JEDEN moduł za 450 zł. Przy okazji dowiedziałem się dlaczego wciskacie wszystkim i wszędzie skrętkę komputerową. Ten wasz wynalazek jest na niej zrobiony. Czyli jeśli wynikną problemy Satel-skrętka, to jedynym wyjściem będzie wasz pseudo alarm. Chytre Top jest dokładnie to: http://www.redfan.pl/p/330/Przelacznik-trojstopniowy-Zehnder Zamiast takiego czegoś łączysz styki PLC do poszczególnych drutów i już masz sterowanie rekuperatorem jak należy. Taniej jest podłączyć to do satela. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.08.2012 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 czyli do satela podłączam wykorzystując 3 (w tym wypadku) wyjścia na 1 , 2 i 3 i wysteruje nimi przez integrę bez problemu? Innymi słowy jeżeli od reku do sterownika ma lecieć kabel 4x0,5 to ten sam kabel muszę wypuścić w rozdzielni gdzie będę miał INT-IORS-y? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.08.2012 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 i jeszcze jedno pytanie...jak monitorować temperatrure, bo INT-IORS i Satel mają wejścia raczej 0/1 a nie 0-10V więc nie bardzo mam pomysł jak ustawić np graniczną temperaturę aby załączać piec co by mi nie pozamarzało wszystko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz Hypki 23.08.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Taniej jest podłączyć to do satela. Urządzenia PLC2011A0 i PLC2011B0 nie służą do sterowania roletami. PLC2011C0 służy do sterowania roletami gdyż ma 56 albo 64 wyjścia z programami włąśnie w celu sterowania podwójnymi przyciskami roletowymi. Ma też 1-Wire i DMX512. To że w Chinach zaprojektowana i produkowana to żadna ujma. Nawet lepiej, więcej tam inżynierów niż w PL sprzątaczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.08.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) czyli do satela podłączam wykorzystując 3 (w tym wypadku) wyjścia na 1 , 2 i 3 i wysteruje nimi przez integrę bez problemu? Tak, o ile jest to zwykły przełącznik nie zawierający jekiejś elektroniki. Innymi słowy jeżeli od reku do sterownika ma lecieć kabel 4x0,5 to ten sam kabel muszę wypuścić w rozdzielni gdzie będę miał INT-IORS-y? Tak i jeszcze jedno pytanie...jak monitorować temperatrure, bo INT-IORS i Satel mają wejścia raczej 0/1 a nie 0-10V więc nie bardzo mam pomysł jak ustawić np graniczną temperaturę aby załączać piec co by mi nie pozamarzało wszystko.. Możesz użyć TD-1 satela http://www.satel.pl/pl/product/467/TD-1,Programowalna-czujka-temperatury lub jakiegokolwiek termometru z wyjściem przekaźnikowym. Na chwilę obecną satel nie ma możliwości pomiaru temperatury. Urządzenia PLC2011A0 i PLC2011B0 nie służą do sterowania roletami. PLC2011C0 służy do sterowania roletami gdyż ma 56 albo 64 wyjścia z programami włąśnie w celu sterowania podwójnymi przyciskami roletowymi. Kłamstwo ma krótkie nogi. PLC2011C0 nie ma ani 64, ani 56 ani nawet 10 wyjść przekaźnikowych. Poza tym jest niedostępny. To że w Chinach zaprojektowana i produkowana to żadna ujma. Nawet lepiej, więcej tam inżynierów niż w PL sprzątaczek.Sz Tylko że polscy inżynierowie wymyślili coś lepszego i tańszego. Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 23.08.2012 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 No myślałem nad TD1 właśnie, w sumie szkoda, że Satel nie daje możliwości monitoringu temperatury...Ogrzewanie będzie na 99% gazowy piec indukcyjny i teraz kolejne pytanie, czy wysteruje nim Satelem w ten sposób, że jak wyjeżdżam i zazbrajam alarm, to przechodzi mi w trym przeciwzamrożeniowy (wewnątrz 7-9st powyżej zera) a jak wyjeżdżam z domu wysyłam SMS i mi się grzeje do zaprogramowanej wcześniej temperatury (np 23st)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 23.08.2012 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 No myślałem nad TD1 właśnie, w sumie szkoda, że Satel nie daje możliwości monitoringu temperatury... Satel produkuje system alarmowy, a nie system IB. Ogrzewanie będzie na 99% gazowy piec indukcyjny i teraz kolejne pytanie, czy wysteruje nim Satelem w ten sposób, że jak wyjeżdżam i zazbrajam alarm, to przechodzi mi w trym przeciwzamrożeniowy (wewnątrz 7-9st powyżej zera) a jak wyjeżdżam z domu wysyłam SMS i mi się grzeje do zaprogramowanej wcześniej temperatury (np 23st)? To zależy od pieca, ale pewnie istnieje taka możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 24.08.2012 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 w ofercie mają mieć ekran 10" dotykowy, więc chyba idą też w stronę IB.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 24.08.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 w ofercie mają mieć ekran 10" dotykowy, więc chyba idą też w stronę IB.. A od kiedy to manipulator dotykowy LCD świadczy o kierunku rozwoju w stronę ID? Panel taki to moda i wygoda użytkowania. Jakiś czas temu firma Paradx miła panel dotykowy który pracował z ich alarmami, a nie pracował z systemem MAMA (system IB firmy Paradox). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts