kasprzyk 25.08.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 No myślałem nad TD1 właśnie, w sumie szkoda, że Satel nie daje możliwości monitoringu temperatury... Ogrzewanie będzie na 99% gazowy piec indukcyjny i teraz kolejne pytanie, czy wysteruje nim Satelem w ten sposób, że jak wyjeżdżam i zazbrajam alarm, to przechodzi mi w trym przeciwzamrożeniowy (wewnątrz 7-9st powyżej zera) a jak wyjeżdżam z domu wysyłam SMS i mi się grzeje do zaprogramowanej wcześniej temperatury (np 23st)? Witam Gazowy piec indukcyjny ? możesz podesłać link do takiego urządzenia? Rzecz nie jest prosta, nie sądzę, że ktokolwiek z producentów pozwoli na ingerencję we własne urządzenie. Jeżeli miałeś na myśli kocioł gazowy to przeważnie ma takie stany pracy: całkowicie wyłączony/ "w stanie czuwania" - (realizowane są funkcje: przeciwzamrożeniowe, okresowy rozruch pomp) tryb pracy letniej (podgrzew tylko ciepłej wody użytkowej bez C.O.) tryb zimowy C.O. + C.W.U. Jedną z tych funkcji musisz ustawić manualnie na kotle (bądź dedykowanym sterowniku, który komunikuje się z danym urządzeniem po magistrali danych) Jeżeli więc wyjedziesz na dłuższy okres czasu w sezonie grzewczym, ze względów oszczędnościowych kocioł pozostawisz na funkcji "czuwania" - nie będziesz miał możliwości zmiany tego stanu. Jedyna opcja to przełączenie ręcznie w tryb grzania i wpięcie do kotła niezależnego sterownika ze stykiem NC/NO który będzie regulował temperaturą w pomieszczeniu a także miał możliwość zdalnej kontroli - tutaj podpytaj się kolegów, jaki moduł taką funkcję w Satelu realizuje - minusem będzie to, że jeżeli będziesz posiadał zasobnik ciepłej wody, niepotrzebnie będzie on podgrzewany do zadanej temperatury. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 26.08.2012 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Rzecz jasna chodziło mi o urządzenie kondensacyjne, nie wiedzieć czemu system android w moim telefonie czasami chce być mądrzejszy ode mnie i sam zmienia wprowadzone słowa...Wiem, że sterowanie piecem jest możliwe, ale z tego co wiem, część urządzeń ma moduł GSM, pytanie jest, czy można zintegrować to z Satelem...co do ingerencji w urządzenie, to moim zdaniem należałoby się wpiąć w sam panel ścienny lub jego połączenia, kwestia tylko jak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.08.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 No i właśnie tu jest ta rzecz o której pisałem, większość kotłów ma możliwość podpięcia regulatora pokojowego - bez niego jest stale zwarta zworka. Jeżeli znajdziesz moduł obsługiwany zdalnie, który spełni warunki o których pisałem wyżej (styki przekaźnika NO/NC, pomiar temperatury + zdalna kontrola) temat masz załatwiony. Jakiekolwiek próby wpięcia się w dedykowane sterowniki połączone magistralą znanych mi firm, nie jest możliwe.Może masz konkretne urządzenie grzewcze na uwadze ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 27.08.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Nie jeszcze fundamenty i piwnica nie skończone, więc nie rozważałem jeszcze jaki piec:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 27.08.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Nie jeszcze fundamenty i piwnica nie skończone, więc nie rozważałem jeszcze jaki piec:) Szukaj takich z sterowniem zgodnym OpenTherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 06.10.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Panowie, ja też mam mały problem z Integrą. Chciałem zrobić namiastkę inteligentnego domu, ale może zacznę od początku. Jeśli gdzieś się mylę to poproszę o poprawę.Ekspanderem INTIORS możemy sterować 8 urządzeniami, napisze co chciałbym u siebie:-brama wjazdowa- brama garażowa- oświetlenie na zewnątrz- oświetlenie wewnątrz x2- sterowanie podlewaniem na zewnątrz.Modułem ETHM1 łączymy się za pomocą komputera lub telefonu z centralą. Mamy dostęp do każdego urządzenia podpiętego pod INTORS. I teraz pytanie za 100 punktów. 1. INTIORS montujemy w rozdzielni elektrycznej? 2. Kable kładziemy od urządzenia sterowanego do switcha i potem jeden przewód (skretka 8-żyłowa) do rozdzielni gdzie jest INTIORS? Czy puścić dwie skrętki? 3. Czy skrętki prowadzimy od urządzenia sterowanego do rozdzielni? Jeśli kompletnie się myle to poproszę o podpowiedź jak mam poprowadzić kable. Elektryk niestety nie ma czasu tego robić, a instalatorzy chcą przyjśc i na gotowo wszystko zaprogramować, ponieważ również u nich z czasem nie za dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 07.10.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Modułem ETHM1 łączymy się za pomocą komputera lub telefonu z centralą. Mamy dostęp do każdego urządzenia podpiętego pod INTORS. I teraz pytanie za 100 punktów. 1. INTIORS montujemy w rozdzielni elektrycznej? Montujeszgdzie chcesz 2. Kable kładziemy od urządzenia sterowanego do switcha i potem jeden przewód (skretka 8-żyłowa) do rozdzielni gdzie jest INTIORS? Czy puścić dwie skrętki? A gdzie jest w instrukcji napisane o switch--u lub skrętce? Jeśli czytałeś chiński opis instalacji ID, to zapomnij o nim i to jak najszybciej. 3. Czy skrętki prowadzimy od urządzenia sterowanego do rozdzielni? Od kiedy satel zaleca skrętkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 07.10.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 To co zaleca satel a to co montują instalatorzy alarmowi to zupełnie co innego. Przepraszam, że zadałem w ogóle pytanie. Jednak trzeba zawsze do wszystkiego dochodzić samemu i uczyć się na własnych błedach, bo na tym forum są mądrusie, którzy oczekują że będziemy im ochowach i achować. A tu dupa. Poprosiłem o poprawę mojego toku myślenia, a zostały mi tylko wytknięte błędy. Więc albo ktoś jest zadufanym w sobie imbecylem i posiada kompleksy wyższości, albo po prostu nie potrafi czytać ze zrozumieniem... Nie dzielmy się swoja wiedzą. Bo po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 08.10.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 (edytowane) To co zaleca satel a to co montują instalatorzy alarmowi to zupełnie co innego. Naprawdę? Uważasz, że satel i inni producenci to debile i produkują urządzenie wbrew praktykom i potrzebom instalatorów. Poprosiłem o poprawę mojego toku myślenia, a zostały mi tylko wytknięte błędy. Myślałem, że to wystarczy, ale widocznie ktoś jest zadufanym w sobie imbecylem i posiada kompleksy wyższości, . albo po prostu nie potrafi czytać ze zrozumieniem... Więc czemu nie przeczytałeś instrukcji niezbędną ilość razy? Nie dzielmy się swoja wiedzą. Bo po co? Niezbędna wiedza jest w instrukcji montażu. Lepiej niż producent zaleca i tak nie jesteś w stanie tego zrobić, co najwyżej głupio, ale za to kosztownie. Skoro wiesz lepiej i uważasz, że lepiej położyć skrętkę to ją sobie połóż, ale co najmniej kat. 7A, a jeszcze lepiej światłowód. Z pewnością w przyszłości wykorzystasz ich możliwości. Ewentualnie radzę zakupić taki kabel Edytowane 8 Października 2012 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 15.12.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Sterowanie ogrzewaniem. Wcześniej ktoś pisał, że ogrzewanie podłogowe ma dużą bewładność w działaniu (czas od momentu załączenia sekcji do ogrzania pomieszczenia w jej zasięgu)Stąd moje pytanie- czy jest sens sterować takim ogrzewaniem (pompa ciepła) przy użyciu Integry? (otwrcie okna na dłuższy czas odłącza ogrzewanie, uzbrojenie alarmu przełącza tryb pracy ogrzewania w oszczędny, etc.) W kwestii awaryjnego poprowadzenia instalacji na wypadek awarii modułu to czy nie lepiej jest poprowadzić przewód do danego odbiornika (światło, gniazdko itp.) przez puszkę osprzętową, do której jest też poprowadzony przewód sterujący niskoprądowy (oczywiście w rozdzielni trzeba będzie przepiąć przewód prądowy i podać nań napięcie). W razie wari zakładamy zwykły wyłącznik/ przełącznik i jest po sprawie... Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 16.12.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Sterowanie ogrzewaniem. Wcześniej ktoś pisał, że ogrzewanie podłogowe ma dużą bewładność w działaniu (czas od momentu załączenia sekcji do ogrzania pomieszczenia w jej zasięgu) Stąd moje pytanie- czy jest sens sterować takim ogrzewaniem (pompa ciepła) przy użyciu Integry? (otwrcie okna na dłuższy czas odłącza ogrzewanie, uzbrojenie alarmu przełącza tryb pracy ogrzewania w oszczędny, etc.) Integra nie ma możliwości sterowania ogrzewaniem podłogowym. Do ogrzewania podłogowego potrzebne są dedykowane sterowniki, które mają specjalne algorytmy. W przypadku podłogówki nie mają sensu kontaktrony w oknach służące do wyłączania ogrzewania. W przypadku ogrzewania podłogowego można przy wyjściu z domu dodać włączniki "ECO", który przestawi całe ogrzewanie w tryb obniżonej temperatury. Używamy go np. idąc do pracy czy do kina. W kwestii awaryjnego poprowadzenia instalacji na wypadek awarii modułu to czy nie lepiej jest poprowadzić przewód do danego odbiornika (światło, gniazdko itp.) przez puszkę osprzętową, do której jest też poprowadzony przewód sterujący niskoprądowy (oczywiście w rozdzielni trzeba będzie przepiąć przewód prądowy i podać nań napięcie). W razie wari zakładamy zwykły wyłącznik/ przełącznik i jest po sprawie... A jak często psuje ci się telewizor? Masz zapasowe w piwnicy? Każde urządzenie wpinasz do UPS-a czy może masz kilka na wypadek awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 16.12.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) A jak często psuje ci się telewizor? Masz zapasowe w piwnicy? Każde urządzenie wpinasz do UPS-a czy może masz kilka na wypadek awarii. TV jak się zepsuje to kij mu w drzwi- gorzej z kompem... Ale jeśli tym tokiem myślisz to jakby poszło mocne przepięcie lub w dom rypnął piorun zakładam, ze padłaby cała elektronika to aby mieć światło w salonie nasz bohater tego wątku musiałby wydać jakieś 3 tysiące bo po co dać coś awaryjnie... Co do takiego wykonania jak podałem można też w przypadku poźniejszej rozbudowy (brak kasy, czasu, cierpliwości) Czy zamiast modułu integry za prawie 600 zł można zastosować przekaźnik na podstawce za 30 zł brutto efekt ten sam za połowe kasy?- ale to już nie SATEL... Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 17.12.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 TV jak się zepsuje to kij mu w drzwi- gorzej z kompem... Ale jeśli tym tokiem myślisz to jakby poszło mocne przepięcie lub w dom rypnął piorun zakładam, ze padłaby cała elektronika to aby mieć światło w salonie nasz bohater tego wątku musiałby wydać jakieś 3 tysiące bo po co dać coś awaryjnie... A jak często w domek jednorodzinny wali piorun? Dlaczego wydajesz bezsensownie pieniądze na instalację awaryjną, zamiast zrobić porządnie instalację odgromową? Żeby dać coś awaryjnie trzeba wydać jakieś 100-200 zł, na przedłużacze i lampki. W końcu w gniazdkach nie masz żadnej automatyki. I od kiedy w prawidłowo wykonanej instalacji przepięcia stanowią jakiekolwiek zagrożenie dla elektroniki? Czy zamiast modułu integry za prawie 600 zł można zastosować przekaźnik na podstawce za 30 zł brutto efekt ten sam za połowe kasy?- ale to już nie SATEL... W końcu po co pchać się w centralkę alarmową, przecież można zrobić wszystko na 3, no może 4 przekaźnikach 12V za 2zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte na żądanie 18.12.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Taa.. i dzięki Pańskiej wypowiedzi wszyscy wszystko wiedzą. Daruj se Pan... "Zgodniez z prawami autorskimi nie zezwalam na kopiowanie moich postów na inne fora. Chcesz wymieniać poglądy i uwagi, to tylko na forum muratora." Pragnę tylko dodać, ze Pańskie posty na tym forum nic nie wnoszą więc co tu kopiować? Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Konto usunięte na żądanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 19.12.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Pragnę tylko dodać, ze Pańskie posty na tym forum nic nie wnoszą więc co tu kopiować? Nie wnoszą, bo obaliły pańską teorię o wywalaniu pieniędzy na dublowanie instalacji? Najprawdopodobniej kilku zastanowi się nad koniecznością bezsensownego kładzenia dodatkowych dziesiątek metrów kabli i wywalaniu setek złoty, a może nawet tysięcy, na wypadek czegoś co się nigdy nie zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 19.12.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 TV jak się zepsuje to kij mu w drzwi- gorzej z kompem... Ale jeśli tym tokiem myślisz to jakby poszło mocne przepięcie lub w dom rypnął piorun zakładam, ze padłaby cała elektronika to aby mieć światło w salonie nasz bohater tego wątku musiałby wydać jakieś 3 tysiące bo po co dać coś awaryjnie... Jak już Dendrytus wspomniał to ochrona przeciwprzepięciowa B, C a i nawet D (1, 2, 3stopień). CO ponadto? Stosowanie Raidów lub nawet backup'ów do sieci jeżeli tak bardzo CI zależy na danych. ...(brak kasy, czasu, cierpliwości) ... To po co się budować? By całe życie spłacać kredyt? Toż to już lepiej mieszkać w jakimś mniejszym "M". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 11.08.2013 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Panowie, Potrzebuje pomocy/porady w konfiguracji integry32.Mam już cały system jakiś czas zainstalowany, wszystko pięknie i świetnie, ale zapragnąłem trochę go zmodyfikować i ugrzązłem z tematem. W tej chwili system jest obsługiwany przez manipulator. Jak chcę wjechać do garażu to najpierw muszę wysiąść z samochodu, otworzyć drzwi, rozbroić alarm i wrócić do samochodu i dopiero teraz mogę sobie garaż pilotem otworzyć - totalny idiotyzm!!Ponieważ mam w domu nadajnik radiowy satela (4kanałowy) to wpadłem na pomysł że mogę go wykorzystać zamiast oryginalnego pilota od bramy. Mój plan jest następujący:W czasie czuwania systemu centralka odłącza przekaźnikiem zasilanie od rolety-żeby przypadkiem ta się sama nie otworzyła jak nikogo nie ma domu- przez ostatnie 3lata się sama nie otworzyła, ale teoretycznie może dostać jakiś zagubiony sygnał i się otworzyć. Tak więc w czasie czuwania na rolecie nie ma zasilania. Podjeżdżam samochodem i satelowskim pilotem blokuje czujki TYLKO w garażu, centralka podaje zasilanie na roletę, otwieram bramę. Wjeżdżam do środka i mam np 2minuty aby rozbroić system. Jak w ustalonym czasie nie wbije kodu to alarm się włączy, jeśli bez rozbrojenia systemu otworzę drzwi do salony to też od razu mamy uruchomiony wyjec. To tyle w teorii. Na chwilę obecną to udało mi sie tylko wykombinować konfigurację gdzie:Wyjście centrali NA CZAS CZUWANIA podaje zasilanie na przekaźnik który odcina zasilanie od rolety. Jeden z przycisków na pilocie ustawiłem jako wyłączanie czuwania co umożliwia mi wjechanie do garażu. Niby działa, ale nie tak jak sobie to zaplanowałem gdyż WYŁĄCZENIE CZUWANIA skutkuje totalnym rozbrojeniem systemu, a to nie tak mam być. Wiem, że jest możliwa powyższa konfiguracja, ale nie mogę wpaść jak to poskładać. Bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 11.08.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Czujka/kontaktron w garażu jako linia wejściowa/wyjściowa - dla samego zadziałania opóźnienia wystarczy wejściowaCzujki po drodze do manipulatora jako wewnętrzne opóźnione.Po szczegóły odsyłam do dokumentacji gdzie wszystko to jest opisanePilot nie jest potrzebny - chyba że nie masz czujki w garażu Co to za historia z roletą i błądzącymi sygnałami włączającymi ją??? Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez hal9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xtr 11.08.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Czujka/kontaktron w garażu jako linia wejściowa/wyjściowa - dla samego zadziałania opóźnienia wystarczy wejściowa Czujki po drodze do manipulatora jako wewnętrzne opóźnione. Po szczegóły odsyłam do dokumentacji gdzie wszystko to jest opisane Pilot nie jest potrzebny - chyba że nie masz czujki w garażu Co to za historia z roletą i błądzącymi sygnałami włączającymi ją??? No właśnie to nie jest takie proste jak się wydaje. Cała sprawę mocno komplikuje kwestia sterowania/podawania napięcia na roletę w odpowiednim momencie. Gdyby nie to to czujki w garażu ustawiłbym jako wejściowe opóźnione i po sprawie. Historia z roletę jest czysto hipotetyczna, jak wcześniej wspomniałem jeszcze mi się sama nie otworzyła, ale miałem już w życiu wiele przypadków gdzie samo się radio albo tv włączyło....a w duchy nie wierze.....więc dlaczego roleta by miała nie dostać jakiegoś dzikiego impulsu. Dlatego właśnie zależy mi aby podczas nieobecności domowników centrala rolety była odcięta od zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 12.08.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Potwierdź czy o to ci chodzi.Chcesz sterować alarmem z pilota jak wjeżdżasz do garażu.Dopóki alarm jest uzbrojony to roleta (cokolwiek by to było) ma odcięte zasilanieWciskasz guzik pilota, (chcesz aby to nie powodowało rozbrojenia alarmu) wjeżdżasz do garażu, centralka ma ci dać czas na rozbrojenie z manipulatoraDopóki nie rozbroisz z manipulatora, roleta jest odcięta. Jak rozbroisz na roletę ma być z powrotem podawane napięcie Czy o to ci chodziło? Jeżeli o to, to dlaczego nie skonfigurujesz linii (na której wisi pilot) opóźnienia na wjazd do garażu zamiast rozbrojenia jak to robisz teraz? Nawiasem mówiąc jest to typowy i bezpieczny sposób wykorzystania pilota. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez hal9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts