Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

un po' moderno, un po' classico

Recommended Posts

Mamma mia, che bella casa!

Witam się i ja - italianofilka wielka:)

Piękne mieszkanie, oczywiście lokalizacja obłędna, zazdroszczę!!!!

Świetne wnętrza, uwielbiam połączenie bieli i szarości z ciepłym drewnem. Pasy przepiękne!

Proszę, pokaż dokładnie wysoką zabudowę w kuchni, jest obłędna!

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiscie stolek od pianina bedzie mial zmienione obicie na szare,

Czekam na Wasze rady.

http://img408.imageshack.us/img408/4455/pokoj001.jpg

(Dzień dobry!)

Zatem, jeśli mogę coś doradzić, to nie zmieniaj obicia na szary! O ile dobrze patrzę, teraz jest bordo - ja bym tak zostawiła. Pięknie kontrastuje z szarością i bielą, dodaje smaczku. Bardzo lubię szary kolor, ale tutaj wszystko by Ci się zlało w mamałygę... Jeśli czerwone odcienie w ogóle Ci nie pasują w tym pokoju, to zmień na jakiś inny, ale też intensywny - butelkowa zieleń, ciemnoniebieski, przybrudzony oranż...

witam Was serdecznie...

Dziewczyny ja juz zglupialam z kanapa. Obie mi sie podobaja. Szara jest bardziej nietypowa.

Co do obicia, ja chyba lubie monotonie. Nie wiem czy bym sie odnalazla z kropla koloru.

Tymbardziej, ze wszystkie dodatki beda raczej klasyczne, kierunek srebro.

Odnosnie kanap, to pod kanapa dla mnie obowiazkowo musi byc dywan.

Proponuje od tej wlasnie strony ugryzc temat kanapy, co pod nia, jaki dywan???

I tu juz w przypadku szarej temat sie komplikuje, bo gdzie znajde dywan, ktory bedzie wspolgral z szroscia kanapy i inna szaroscia podlogi?

Ja tam widziałam ciemno szary dywan ze srebrzystym połyskiem dlatego głosowałam za białą kanapą ;)

Ewentualnie dywan w zimnym brązie ale wtedy też kanapa pasowała by biała :)

Białego i czarnego dywanu nie polecam bo to dramat do sprzątania :D

No i jak by nie było to mi szara kanapa nie wychodzi ;) chociaż bardzo ładna i jak by nie musiała do niczego się dopasowywać to bym brała szarą :p

Edit: dziękuje za namiar na stół :)

Adordecor, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że jesteś tu na forum

i że masz swój wątek.

Jak wszyscy będę śledzić etapy urządzania Waszego mieszkania.

Ale najbardziej czekam na dużo opowieści o miejscu, w którym mieszkasz,

o włoskich zwyczajach, ciekawostkach, miejscach, które warto zobaczyć.

Ja we Włoszech od lat spędzam letnie i zimowe urlopy,

ale zawsze w części północnej. Najdalej w dół zawędrowałam do Rzymu,

ale to był krótki wypad, za krótki.

Chociaż to forum budowlane, to piszemy tu jak wiesz o wszystkim o czym się da.

I tak naprawdę nic nie jest OT. Będę zaglądać i czytać z największą przyjemnością.

Pozdrawiam :)

na zyczenie...

http://img441.imageshack.us/img441/9468/kafle001.jpg

mamy ja w calym domu oprocz lazienki, jak pisalam na poczatku nie jestem ich zwolenniczka i ich nie wybieralam!!!!

Opowiesci poludniowo-wloskie... hmmm jakby co to nie moja wina, ze watek zejdzie troche z tematu, same zachecalyscie...

1. Pierwszy wloski szok to lasagne mojej tesciowej. Zawsze w Polsce i na polnocy Wloch jadlam pyszna z mielonym miesem, serem,beszamelem a tu zooooooonk...

Na poludniu duzo osob dodaje jajko na twardo i prosciutto a oprocz tego wszystko inne. Dla mnie ohyda!

2. Mieszkania - wiekszasc moich znajomych wybiera styl albo ultra nowoczesny albo totalnie klasyczny. Malo jest miksow, malo shabby.

3. Do miejscowosci kolo naszego miasta raz w miesiacu przyjezdza autobus pelen Polakow, ktorzy sprzedaja doslownie wszystko. Jak moj maz przedstawial mnie znajomym to wiele osob, ktorzy nie znaja Polski mowilo ale masz fajnie bedzie miala malo wymagan, wszystko Ci robila, bo co ona tam biedna miala w Polsce. Zawsze sie denerwowalam jak slyszalam takie opinie. Jednak pewnego dnia poszlam na plac, zobaczylam naszych rodakow i juz sie Wlochom nie dziwie, ze sobie takie zdanie wyrobili. Autobus - smierdzacy gruchot jakich w Polsce juz prawie nie widac. Ludzie z autobusu nie myja sie calymi dniami, brudza wszedzie wokolo i opowiadaja o biedzie w Polsce. Sama na ich miejscu gdybym nie byla w Polsce tak bym myslala.

4. Totalny brak znajomosci minimum geografii swiata, historii i polityki

W wiekszosci urzedow jak ide cos zalatwic i urzednicy dowiaduja sie, ze jestem z Polski kaza mi wypelnic druk dla Extracomunitari (spoza Unii)

Mimo wszystko kocham Wlochy. Nastepnym razem napisze Wam o Lecce, zwanym Florencja Poludnia.

4. Totalny brak znajomosci minimum geografii swiata, historii i polityki

W wiekszosci urzedow jak ide cos zalatwic i urzednicy dowiaduja sie, ze jestem z Polski kaza mi wypelnic druk dla Extracomunitari (spoza Unii)

Jak zgłaszałam moją kradzież dokumentów to kazali mi zgłoszenie wypełniać po rosyjsku :lol2: i byli zdziwieni że nie znam i upieram się przy angielskim :lol2:

Ale plusem włochów jest to, że znają języki. We Francji trudno było nam się porozumieć a tutaj większość spraw załatwisz po angielsku. Swoją drogą to jak w sklepie pytamy o coś po angielsku to zawsze nas biorą za Brytyjczyków :) mój misiek ma przez to chody u ekspedientek ;)

A płytki wcale nie są dramatyczne, grunt że kolor się zgrywa ;) a resztę przykryje dywan :D

ze znaja angielski???? szczesciara z Ciebie. Moze mieszkasz bardziej na polnocy?

ja przyjechalam do Wloch praktycznie nie znajac jezyka.

Probowalam wszedzie mowic po angielsku i nie dalo rady.

Kiedy pytalam Wlocha czy mowi po angielsku najczesciej slyszalam odpowiedz ,, si un po' " po czym nie byli w stanie jednego zdania sformulowac.

Wedlug mnie mieszkanie ma duzo "moderno": kuchnia, krzesla w jadalni, lazienka...:)

Dzis pokazalam mojemu mezowi nasz watek cala szczesliwa, ze to taka fajna rzecz moc gadac z Wami o wnetrzach.

Odpowiedz mojego m. , ktory jako Wloch powinien kochac styl, design...:) byla nastepujaca:

che rottura di cogl......brzydko, brzydko, brzydko

ze znaja angielski???? szczesciara z Ciebie. Moze mieszkasz bardziej na polnocy?

ja przyjechalam do Wloch praktycznie nie znajac jezyka.

Probowalam wszedzie mowic po angielsku i nie dalo rady.

Kiedy pytalam Wlocha czy mowi po angielsku najczesciej slyszalam odpowiedz ,, si un po' " po czym nie byli w stanie jednego zdania sformulowac.

Wedlug mnie mieszkanie ma duzo "moderno": kuchnia, krzesla w jadalni, lazienka...:)

Dzis pokazalam mojemu mezowi nasz watek cala szczesliwa, ze to taka fajna rzecz moc gadac z Wami o wnetrzach.

Odpowiedz mojego m. , ktory jako Wloch powinien kochac styl, design...:) byla nastepujaca:

che rottura di cogl......brzydko, brzydko, brzydko

My mieszkamy czasowo pod Rzymem więc to bardziej na północy no i w pobliżu metropolii :) więc może dlatego lepiej z tą znajomością języków :) ale we Francji nawet w Paryżu ciężko się było dogadać ;)

Mieszkanko ma bazę moderno ale jak dojdą dodatki, kanapa, dywany na pewno zrobi się przytulnie i bardziej classico :)

Krzesła macie bardzo design :) i niejedna forumka o takich marzy ;) A kolebką włoskiego designu to jest jednak północ więc może południowcy bardziej za klasyką?

Witam w niedzielne popoludnie,

Mam nadzieje, ze wszyscy sa juz po pysznym obiadku. Na deser proponuje kilka nowych fotek.

Pierwsze zdjecie pokazuje, gdzie na poludniu Wloch jest miejsce na pralke i piec!!!

http://img850.imageshack.us/img850/455/pralkapiecnayewnatry.jpg

Na zyczenie wysoka zabudowa w kuchni. W miejsce dziury zostanie wstawiona mikrofalowka z tej samej serii co piekarnik.

http://img822.imageshack.us/img822/4821/img0232dq.jpg

Oto lazienka.

http://img52.imageshack.us/img52/373/img0235qr.jpg

W miejsce prysznica zostanie wstawiona wanna ze szklanym parawanem.

Sugestie co do oswietlenia mile widziane. Ta designerska lampa, ktora wisi teraz jakos nie przypadla mi do gustu. Oczywiscie po zamontowaniu wanny zniknie tez zaslonka.

Zaslonek w lazience szczerze nie nawidze!!!!!!!!!!

Myslalam jeszcze zeby zbic kafle ze sciany na przeciwko wc i bidetu i polozyc biale kafle do polowy aktualnej wysokosci zakonczone paskiem mozaiki.

Co myslicie o tym pomysle???

Lazienka w innych ujeciach.

http://img850.imageshack.us/img850/9398/img0241pq.jpg

http://img706.imageshack.us/img706/6755/img0240bg.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/3644/img0238ty.jpg

Edytowane przez adordecor

Adordecor, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że jesteś tu na forum

i że masz swój wątek.

Ale najbardziej czekam na dużo opowieści o miejscu, w którym mieszkasz,

o włoskich zwyczajach, ciekawostkach, miejscach, które warto zobaczyć.

Witam! Ja również się przyłączam i tak jak Tola czekam na "włoskie smaki" :)

Salve ragazze !! :)

Nie pozostaje mi nic innego jak przywitać się i dołączyć do grona emigrantów z Italii :) Co prawda zamierzamy z małżem wrócić do kraju,ale minęło już 10 lat.. :p Chyba jesteśmy rozsiani po całym buciku :) - ja reprezentuję Veronę :). Jestesmy w trakcie adaptacji starego domu z bali na nasz kącik do życia :). adordecor- sumie to u nas będzie piu' classico e rustico che moderno,ale mieszkanko macie piękne - chylę czoła - prawdziwa uczta dla oka :). Na pewno będę zaglądać! I czerpać inspiracje.. :)

TwoOfUs...ja też z mazowieckiego :)

I tak od siebie - z angielskim rzeczywiście to tu tak średnio.. :) kryzys odczuwalny rzeczywiscie mniej niż się słyszy dokoła.. wiadomo, nigdzie nie jest łatwo. Ale za to mozna sie nauczyć miłości do jedzenia ! :) pozdrawiam forumowiczki ;)