andrzejzms 27.03.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 Może niewyraźnie to opisałem , ale dokładnie o to mi chodzi .Trzeba swoją pracę cenić min. po to żeby mieć środki na podnoszenie swoich kwalifikacji i właściwą obsługę klienta już po wykonaniu montażu ( regulacje, reklamacje jak się zdażą itp. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 05.04.2012 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Może niewyraźnie to opisałem , ale dokładnie o to mi chodzi .Trzeba swoją pracę cenić min. po to żeby mieć środki na podnoszenie swoich kwalifikacji i właściwą obsługę klienta już po wykonaniu montażu ( regulacje, reklamacje jak się zdażą itp. ) Z moich obserwacji wyciągam wniosek co do podnoszenia kwalifikacji, że nie środki są tu barierą, ale najczęściej jest nią po prostu sama chęć.. Większość materiałów jest free dostępna w internecie, a i szkolenia są najczęściej bezpłatne. W większości przypadków namówić montażystę na udział w szkoleniu, czy na poświęcenie czasu na dokształcenie się, to jest naprawdę wyczyn.. Większość po prostu jest przekonana, że o montażach okien wie już wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.04.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 ...Większość po prostu jest przekonana, że o montażach okien wie już wszystko... O czym opowiadają CI co takie szkolenia prowadzą, jak wchodzi taka ekipa montażowa pewna swego a później kopara opada jak dowiaduje się o tym i owym Dla mnie fajną weryfikacją montażystów na takich szkoleniach są regulacje okien - a można oj oj oj można im niezłe niespodzianki zrobić POKORY kurde więcej Blokno - przekonanie to jedno, brak szkoleń i niechęć do samokształcenia to drugie, ale jak taki jeden z drugim po termowizji za friko swoje błędy będzie musiał naprawiać to się nauczy - choćby nauczy się słuchać własnego szefa który mówi mu co i jak ma zrobić Ale z drugiej strony - po co ma się uczyć ? Skoro każdy prawidłowo wykonany montaż kosztuje a klient szuka taniochy ? Szczerze ci powiem, wczoraj się załamałem tym co ujrzałem i rozmową z klientem. Tak naprawdę to bardzo bogaty człowiek, naprawdę bogaty, bo realnie kilka okien do wykonania na nowo zaś cały montaż do przemontowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 06.04.2012 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 - przekonanie to jedno, brak szkoleń i niechęć do samokształcenia to drugie, ale jak taki jeden z drugim po termowizji za friko swoje błędy będzie musiał naprawiać to się nauczy - choćby nauczy się słuchać własnego szefa który mówi mu co i jak ma zrobić A takich weryfikacji robót "na żywo" będzie już tylko coraz więcej.. Jest to jednak trzeba przyznać dość kosztowny sposób pobierania nauki i co by nie mówić efekty dość odłożone w czasie. Mnie jednak cieszy, że nie jesteś osamotniony w wykonywaniu poprawnych montaży i takich "wzorców metra" jest coraz więcej w kraju. Na pewno idzie to w dobrym kierunku i pewnie nastąpi moment, żeby klient będzie potrafił odróżnić fachową pracę od fuszerki. Cierpliwości... no i Wesołych Świąt dla Ciebie i dla wszystkich fachowców. R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.04.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Wzajemnie Ryszardzie I co najważniejsze wywaliliście na zbity pysk samozwańczego Specjalista Do Spraw Montażu w Warstwie Ocieplenia, Doradca w tym zakresie Smacznych jajek życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 11.04.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Z moich obserwacji wyciągam wniosek co do podnoszenia kwalifikacji, że nie środki są tu barierą, ale najczęściej jest nią po prostu sama chęć.. Większość materiałów jest free dostępna w internecie, a i szkolenia są najczęściej bezpłatne. W większości przypadków namówić montażystę na udział w szkoleniu, czy na poświęcenie czasu na dokształcenie się, to jest naprawdę wyczyn.. Większość po prostu jest przekonana, że o montażach okien wie już wszystko... Smutne to, ale jakże prawdziwe. W lutym i marcu organizowaliśmy cykl szkoleń różnego rodzaju m. in. z zakresu statyki konstrukcji oraz szkoleń dla montażystów, z głównym nastawieniem na montaż w strefie izolacji. Znaczna część osób rezygnowała z kilku powodów, mianowicie : 1. już wszystko wiedzą, więc wspaniałomyślnie zwolnią miejsce bardziej potrzebującym 2. za daleko, lepiej żeby wykładowcy do nich przyjechali 3. brak wystawianej autoryzacji, że takiego gościa możemy wszem i wobec polecać a tylko certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu. Dwa dni temu zadzwonił do mnie jeden z pkt 1 " panie K.... musi mnie pan szybko nauczyć czegoś o tych foliach bo klient gdzieś się tego naczytał, pyta o takie pierdoły i coś tam mu zawraca ? Gdzie jest ten klient? Powiedziałem, że bateria mi pada i zaraz mam do niego oddzwonić.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.04.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 zostaw go samemu sobie, to jedyne wyjście by się czegoś nauczył - a podstawowa nauką jest nauka POKORY !!! Nie ma ludzi znających się na wszystkim, hmmmmm....nie, jest taki jeden człowiek - Krzysztof 49 zwany niezatapialną sowiecką łodzią podwodną K-49 lub samozwańczym Specjalista Do Spraw Montażu w Warstwie Ocieplenia, Doradca w tym zakresie, ostatnio znanym jako NowyDom77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 12.04.2012 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Dwa dni temu zadzwonił do mnie jeden z pkt 1 " panie K.... musi mnie pan szybko nauczyć czegoś o tych foliach bo klient gdzieś się tego naczytał, pyta o takie pierdoły i coś tam mu zawraca ? Gdzie jest ten klient? Powiedziałem, że bateria mi pada i zaraz mam do niego oddzwonić.... Ale to akurat dobry sygnał, bo jeśli nie producenci, nie dostawcy, to może klienci będą w stanie cos wymusić na tych "wszystkowiedzących".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 13.04.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Dodam do dyskusji jeszcze jedno.Czy nie macie wrażenia ,że ci co sprzedają usługę montażu są sami sobie winni. Nie potrafią , a może nie chcą ,przedstawić klientowi opisu montażu w różnych wariantach z zastosowaniem materiałów nieraz drogich ,ale niezbednych.Nie przestrzegają instrukcji montaży producenta , czy wytycznycj ITB bo tak jest" taniej" . Z drugiej strony jak klient ma oczekiwać od wykonawcy usługi np.montażu w warstwie ocieplenia jeżeli nie ma takiej wytycznej w projekcie i nikt mu nie powiedział,że warto taki montaż wykonać. I że powinien być wykonany przez nie przypadkowego wykonawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.04.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 ...Nie potrafią , a może nie chcą ,przedstawić klientowi opisu montażu w różnych wariantach z zastosowaniem materiałów nieraz drogich ,ale niezbednych.....Masz rację, choć z obserwacji wnioski wyciągam inne. Sprzedawca boi się podać cenę, boi się bo konkurencja jest ogromna a mimo wszystko większość klientów podejmuje decyzję na podstawie ostatecznej ceny. Poza tym nie każdy ma zdolność zrozumienia o czym sprzedawca mówi - tak samo ja nie znam się na np. astronomii. I nie ma co się za te słowa obrażać. I co wtedy pozostaje? Cena Ale też są inne postawy - te już dla mnie są totalną głupotą, jak mając wiedzę z pełną premedytacją podejmuje się decyzję o rezygnacji z takiego czy innego rozwiązania. I nigdy nie zrozumiem takich inwestorów budujących realnie dla siebie a nie wroga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.04.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam Wszyscy Panowie słusznie mówicie o barku wiedzy montażystów, sprzedawców o strachu przed straceniem zlecenia itp itd i to wszystko jest prawdą. Dzisiaj np rozmawiałem z klientem ,który stwierdził, że musi "nakierować" swoich wykonawców aby przy montażu zastosowali taśmy i zamontowali okno częściowo w warstwie ocieplenia. Na moją sugestię, że może zmienić ekipę na inną zadał pytanie czy z czystym sumieniem mogę polecić "wolną" ekipę? niestety musiałem zaprzeczyć, owszem znam ale CI DOBRZY mają robotę Jest jeszcze jeden problem - informację na temat "dobrego montażu" rozpowszechniane przez teoretycznie fachowców, czasami powalają mnie na kolana, niestety musimy w naszym gronie wyszkolić wszystkich "expertów" aby oni dalej mogli przekazywać PRAWDZIWĄ wiedzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 16.04.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam Wszyscy Panowie słusznie mówicie o barku wiedzy montażystów, sprzedawców o strachu przed straceniem zlecenia itp itd i to wszystko jest prawdą. Dzisiaj np rozmawiałem z klientem ,który stwierdził, że musi "nakierować" swoich wykonawców aby przy montażu zastosowali taśmy i zamontowali okno częściowo w warstwie ocieplenia. Na moją sugestię, że może zmienić ekipę na inną zadał pytanie czy z czystym sumieniem mogę polecić "wolną" ekipę? niestety musiałem zaprzeczyć, owszem znam ale CI DOBRZY mają robotę Jest jeszcze jeden problem - informację na temat "dobrego montażu" rozpowszechniane przez teoretycznie fachowców, czasami powalają mnie na kolana, niestety musimy w naszym gronie wyszkolić wszystkich "expertów" aby oni dalej mogli przekazywać PRAWDZIWĄ wiedzę. Pozdrawiam " CI DOBRZY maja robotę " Czy nie warto pracować nad promowaniem" TYCH DOBRYCH" wtedy klient by ich znał i mógł poczekać na wolny termim i może chetnie by za fachowy montaż trochę wiecej zapłacił. A co do "PRAWDZIWEJ wiedzy" to na jakiej podstawie udowodnić , która wiedza jest prawdziwa jak prawie, każdy wariant montażu ma kilka wersji słusznych i sprzecznych ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.04.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 " CI DOBRZY maja robotę " Czy nie warto pracować nad promowaniem" TYCH DOBRYCH" wtedy klient by ich znał i mógł poczekać na wolny termim i może chetnie by za fachowy montaż trochę wiecej zapłacił. A co do "PRAWDZIWEJ wiedzy" to na jakiej podstawie udowodnić , która wiedza jest prawdziwa jak prawie, każdy wariant montażu ma kilka wersji słusznych i sprzecznych ze sobą cóż... i tu dość dobrą inicjatywą jest ZMS A co do wiedzy... ta dobra i prawdziwa jest do znalezienia w sieci, jest tego multum i nie ma ani jednej wersji prawidłowego montażu sprzecznej z inną. Są pewne ogólne zasady rozmieszczania mocowania, sposobu uszczelniania i to jak X przykazań - reszta - to sposoby na zmniejszenie kosztów ale nie poprzez zmianę podstawowych zasad !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 17.04.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 ... Blokno - przekonanie to jedno, brak szkoleń i niechęć do samokształcenia to drugie, ale jak taki jeden z drugim po termowizji za friko swoje błędy będzie musiał naprawiać to się nauczy - choćby nauczy się słuchać własnego szefa który mówi mu co i jak ma zrobić ... Coś mi się wydaje, że taki montażysta pójdzie po zlecenia do kolejnej firmy przy okazji reklamując się "Panie, ja montowałem w tej znanej firmie... " Dopiero przy próbie drugiej czy trzeciej ekipy zorientowałem się, że oni już tam nie montują, bo byli za słabi. I tym samym pójdą do następnych, potem kolejnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 18.04.2012 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Montaż nie jest ( może niestety nie jest ) działalnością , która wymaga jakiś licencji czy innych dokunentów, które uprawniają do jego wykonywania. Może potrzebna jest jakaś forma jego regulacji. Może poprzez rekomendacje producenta stolarki albo Zrzeszenie Montazystów Stolarki. Jak sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.04.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 sadzimy podobnie. Potrzeba tylko czasu by klienci pewne rzeczy zrozumieli. Czeka Zrzeszenie praca od p'odstaw i sadze ze przy jednoczesnym promowaniu mistrzow montazu warto stworzyc inny dzial - zdjec, opisow, wyjasnien co moze spotkac klienta gdy pojdzie na skroty. Zdjec z ewidentnych bledow montazowych a moze i nawet podawaniem na autorow takiego montazu? Najwyzszy czas walczyc z chaltura, wszechobecna chaltura na budowach ( i nie wim czy 'chaltura' czy 'haltura' jest poprawna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 23.04.2012 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 sadzimy podobnie. Potrzeba tylko czasu by klienci pewne rzeczy zrozumieli. Czeka Zrzeszenie praca od p'odstaw i sadze ze przy jednoczesnym promowaniu mistrzow montazu warto stworzyc inny dzial - zdjec, opisow, wyjasnien co moze spotkac klienta gdy pojdzie na skroty. Zdjec z ewidentnych bledow montazowych a moze i nawet podawaniem na autorow takiego montazu? Najwyzszy czas walczyc z chaltura, wszechobecna chaltura na budowach ( i nie wim czy 'chaltura' czy 'haltura' jest poprawna ) To dobry pomysł .. może przygotujesz jakiś pierwszy materiał? Kilka zdjęć i opis błędów jakie popełniono. Zamieścilibyśmy na stronie Zrzeszenia.. W Forum Branżowym już idzie taki cykl pisany przez p.Płońskiego - polecam uwadze. Można by go też przenieść na stronę. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.04.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Trzeba pogadać z Jurkiem, on pasjonat ogromny i od lat z badziewiarzami walczy - niestety nie skutecznie bo świadomość klientów jest ciągle za niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 14.05.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2012 W tym tygodniu Zrzeszenie Montażystów Stolarki przeprowadziło szkolenie dla uczniów szkoły budowlanej. Było ok.trwało czły dzień . Co cieszy przyszli dobrowolnie w sobotę - wolną sobotę i na pewno dużo sie nauczyli. Niby to nie na temat ,ale może to jest właściwy kierunek tzn. że do kwalifikacji droga wiedzie przez szkołę itd. Napiszcie co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 16.05.2012 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 W tym tygodniu Zrzeszenie Montażystów Stolarki przeprowadziło szkolenie dla uczniów szkoły budowlanej. Było ok.trwało czły dzień . Co cieszy przyszli dobrowolnie w sobotę - wolną sobotę i na pewno dużo sie nauczyli. Niby to nie na temat ,ale może to jest właściwy kierunek tzn. że do kwalifikacji droga wiedzie przez szkołę itd. Napiszcie co o tym sądzicie. Może nie jest to jedyny kierunek kształcenia i dokształcania, ale na pewno w szkołach budowlanych powinno się uczyć jak poprawnie montować okna i drzwi. Tak samo zresztą jak na studiach inżynierskich.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts