Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiewniki okienne - czy warto?

Recommended Posts

T12345T to może mnie nie zbanuje hi hi Mamy do czynienia z człowiekiem który prowadzi ogólnie dostępny i pełen wiedzy portal Oknotest.pl z którego większość tu obecnych czerpie ogrom wiedzy wszelakiej związanej z budowaniem swej chałupy w momencie kiedy trzeba stanąć przed wyborem stolarki która stan SSO zamieni w SSZ

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybaczcie że pociągnę ten offtop, ale niewiele nowego mam do powiedzenia w tym temacie, a chciałbym dostawać powiadomienia:

zgodnie z regulaminem Oknoplast dla używania takiej formy wypowiedzi powinien wykupić płatny profil. Tak by było fair - traktowanie wszystkich jedną miarą, bo oknotest został ocenzurowany a inne firmy już nie.

Okolicznością łagodzącą jest to, że ich przekaz ma najczęściej charakter obronny, więc powiedzmy że można przymknąć oko..

zgodnie z regulaminem Oknoplast dla używania takiej formy wypowiedzi powinien wykupić płatny profil.

Fin przecież to klasyczny tekst poradnikowy:-). Nie ma w nim reklamy (za wyjątkiem podpisu:-)) za to jest pogląd autora na pewne zagadnienie. Dla takich postów powstało to forum (mam nadzieję), i do polemik z takimi postami. Dla mnie to nie podpada pod płatny profil.

Ale sam nick zawierający w sobie nazwe firmy jest niezgodny z regulaminem a takie są cenzurowane:)

Nie mniej - dla mnie reklama to stan umysłu i działanie ukierunkowane tylko w jednym (reklamowym) celu. Takie oficjalne wpisy jak się czasem pojawiają są okej i ja aż tak restrykcyjny nie jestem by je moderować.

No to dość już tej rozmowy nie na temat - forum oczekuje od nas, użytkowników większego porządku :)

• 2 weeks później...

Witam! Czytam Wasze wpisy i widzę, że nareszcie trafiłam na kogoś kto może mi podpowiedzieć co zrobić z naszym wentylacyjnym problemem.

Mamy mieszkanie z wentylacją grawitacyjną, duży pokój połączony jest z kuchnią (okap plus kuchnia gazowa), WC i łazienka oraz 3 inne pokoje (mieszkanie w bloku). Podczas wczorajszej kontroli kominiarz stwierdził, że przenikanie bardzo uciążliwych zapachów od sąsiadów w WC oraz wdmuchiwanie zimnego powietrza z wentylacji do łazienki to wina nieszczelnych przewodów kominowych w bloku. Na uszczelnienie przewodów nie ma co liczyć przez najbliższe lata ze względu na koszty i doradził żeby zamontowac sobie nawiewniki, które przynajmniej częściowo rozwiążą problem. Niestety nikt nie potrafi mi udzielić fachowej odpowiedzi (dzwoniłam do kilku sklepów i monterów okien) jakie nawiewniki kupić (higro czy ciśnieniowe), w ilu pomieszczeniach je zamontować oraz czy to rzeczywiście pozwoli usunąc problemy z nieprawidłową wentylacją.

-kominiarz powiedział, żeby wywiewniki zamontoważ „na przestrzał” czyli w kuchni z salonem oraz w przeciwległym pokoju-ale pisaliście, że nawiewnik powinien być jak najdalej od miejsca gdzie już są wywietrzniki

-w sklepie sugerowano mi zakup nawiewników higro jako tych lepszych ale forumowicze z kolei piszą, że przy kuchni gazowej takich nie powinno się montować.

Możecie mi podpowiedzieć co zrobić?

• 4 years później...
Ja miałam w domu taki problem, że po ociepleniu płyty na strychu i elewacji całego domu pojawił się problem wilgoci w domu. Szczelne okna i izolacja termiczna wywołały problem związany z pojawieniem się pleśni. Mąż poszukał rozwiązania w internecie i trafiliśmy na nawiewniki firmy [moderowano], których cena była bardzo przystępna. Po założeniu okazało się, że całkowicie spełniają swoje zadanie. Edytowane przez finlandia
Regulamin pkt 5.2.5

Ja miałam w domu taki problem, że po ociepleniu płyty na strychu i elewacji całego domu pojawił się problem wilgoci w domu. Szczelne okna i izolacja termiczna wywołały problem związany z pojawieniem się pleśni. Mąż poszukał rozwiązania w internecie i trafiliśmy na nawiewniki firmy [moderowano], których cena była bardzo przystępna. Po założeniu okazało się, że całkowicie spełniają swoje zadanie.

Mierna reklama przepisana ze strony internetowej?

• 3 weeks później...
Mierna reklama przepisana ze strony internetowej?

:no: Podzialiłam się rozwiązaniem, które zadziałało w moim domu...dlaczego więc mam nie polecić produktu, który się sprawdził? Poczytaj sobie treść na stronie [moderowano]... nie ma na niej treści mojego komentarza !

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

• 5 months później...

Odnośnie nawiewników powiem tak, naczytałem się ogrom zarówno na naszych polskich jak i zagranicznych forach i stronach internetowych i doszedłem do takiego wniosku:

W nowo budowanym domku pod warunkiem że macie dobrze zaprojektowaną i wydają wentylację nawiewniki mogą być i nie muszą, aczkolwiek powinny (a przynajmniej w pomieszczeniach małych i w których często zamykacie drzwi) i tu już nawet nie chodzi o problem wilgoci ale sam komfort przebywania bo przy bardzo szczelnych oknach robi się taki zaduch że masakra:/ Chociaż jest czysto i porządek to powietrze momentalnie śmierdzi jakby nie było sprzątane od lat (wiem coś o tym bo w siostry malutkim pokoju ok 8-10m2 który często jest zamknięty bo siostra zjeżdża tylko na weekendy niedawno zostało wymienione okno ze starego rozeschniętego drewna na plastik bez nawiewu).

W starym budownictwie gdzie nie ma pewności jak jest faktycznie z wentylacją lub jej w ogóle nie ma nawiewniki moim zdaniem obowiązkowo bo nie wyobrażam sobie w zimie jak kot z pęcherzem latać uchylać i zamykać mikrowentylacji (o zużywaniu się przez to zawiasów klamek itd. nie wspomnę), a tak ok 160-200zł/szt i jest święty spokój, nie majątek a komfort ogromny.

Za nawiewnikami w starych budynkach jestem tym bardziej że u kilku znajomych po montażu nowych okien szybko pieczarki wyrosły a o niefajnym zapachu nie wspomnę (i to nawet nie wilgoci czy pleśni tylko sam ten zaduch jest bardzo męczący).... Ja przed zimą będę wymieniał całą stolarkę na piętrze (wentylację mam jedynie w łazience i w kuchni) i na starych drewnianych oknach nigdy ale to nigdy ani nawet minimalnie żadnej wilgoci czy pleśni nie było, ba powiem nawet że w zimie powietrze wydawało mi się suche dlatego nie wyobrażam sobie ryzykować wilgocią pleśnią, a tym bardziej biegać i uchylać okna (w salonie przed oknem stoi kanapa więc już całkiem by była porażka).

Edytowane przez Kurtz1992