kamil75 22.01.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 http://www.sintefbok.no/ http://www.sintefbok.no/Themes.aspx?sectionId=0&themeId=21 tu jest tego pelno i pelno ksiazekja mam segregatory pelne tego mozna tez z netu sciagnac co sie che i nie kupiwac wszystkiego zapomialem dodac ze kazdy pokoj ma wentylacje w scianie 10x10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.01.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 peter 4x5. Zainspirowałeś mnie .Przed założeniem izolacji zainstaluję sondę do mierzenia wilgotności przy MFP .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 23.01.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 http://www.sintefbok.no/ http://www.sintefbok.no/Themes.aspx?sectionId=0&themeId=21 tu jest tego pelno i pelno ksiazek ja mam segregatory pelne tego mozna tez z netu sciagnac co sie che i nie kupiwac wszystkiego zapomialem dodac ze kazdy pokoj ma wentylacje w scianie 10x10cm dziekuje za linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 25.01.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 http://www.sintefbok.no/ http://www.sintefbok.no/Themes.aspx?sectionId=0&themeId=21 tu jest tego pelno i pelno ksiazek ja mam segregatory pelne tego mozna tez z netu sciagnac co sie che i nie kupiwac wszystkiego zapomialem dodac ze kazdy pokoj ma wentylacje w scianie 10x10cm te kratki wentylacyjne mają spory wpływ na to że niema problemów z punktem rosy, a jak się chce ograniczać straty ciepła które one powodują to pojawia się problem z punktem rosy i wilgotmością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 25.01.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 te kratki wentylacyjne mają spory wpływ na to że niema problemów z punktem rosy, a jak się chce ograniczać straty ciepła które one powodują to pojawia się problem z punktem rosy i wilgotmością na skraplanie ma wplyw wiecej czynnikow niz regulacja wilgotnosci w pomieszczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 26.01.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 na skraplanie ma wplyw wiecej czynnikow niz regulacja wilgotnosci w pomieszczeniach masz rację ale poco pisać tu doktorat na temat wilgotności i punktu rosy jak rozwiązanie jest proste odpowiednia wentylacja z odzyskiem i nic się nie skropli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 26.01.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 masz rację ale poco pisać tu doktorat na temat wilgotności i punktu rosy jak rozwiązanie jest proste odpowiednia wentylacja z odzyskiem i nic się nie skropli na skraplanie ma wplyw wiecej czynnikow niz regulacja wilgotnosci w pomieszczeniach powtorze sie odpowiednia wentylacja z odzyskiem nie jest antidotum na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.01.2012 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Może jednak należy przyjrzeć się ścianie zewnętrznej.Wszelkie dostępne informacje kierunkują nasz tok myślenia.Wilgoć z wewnątrz ma migrować na zewnątrz.Może jednak z wewnątrz do przegrody, bufora wilgoci,a po spadku wilgoci wewnątrz ,z bufora wilgoci czyli ściany zewnętrznej do wewnątrz a dalej poprzez wentylację na zewnątrz.Uf ale pojechałem.Warunek jest jeden .Temperatura zewnętrznej OSB,czy MFP nie może być niższa od pkt.rosy.W praktyce ok.8-10 oC.Takie parametry można osiągnąć bez problemu stosując odpowiednią izolację po zewnętrznej stronie OSB,czy MFP.Buforowanie wilgoci ,czy raczej jej chwilowych nadmiarów,spowoduje,że wnętrze takiego domu będzie bardzo przyjazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 28.01.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Może jednak należy przyjrzeć się ścianie zewnętrznej.Wszelkie dostępne informacje kierunkują nasz tok myślenia.Wilgoć z wewnątrz ma migrować na zewnątrz.Może jednak z wewnątrz do przegrody, bufora wilgoci,a po spadku wilgoci wewnątrz ,z bufora wilgoci czyli ściany zewnętrznej do wewnątrz a dalej poprzez wentylację na zewnątrz.Uf ale pojechałem.Warunek jest jeden .Temperatura zewnętrznej OSB,czy MFP nie może być niższa od pkt.rosy.W praktyce ok.8-10 oC.Takie parametry można osiągnąć bez problemu stosując odpowiednią izolację po zewnętrznej stronie OSB,czy MFP.Buforowanie wilgoci ,czy raczej jej chwilowych nadmiarów,spowoduje,że wnętrze takiego domu będzie bardzo przyjazne. podiwiam Cie za wytrwalosc obecne podejscie do wysychania scian na zewnatrz lu bo wewnatrz, zostalo uwzglednione w nowym kodzie budowlanym US, a w praktyce wiele lat temu, przed era nowoczesnych wynalazkow typu osb, folii itd nigdy nie podwazam tego stwierdzenia, mam watliwosci tylko co do Twojej pewnosci ze "Takie parametry można osiągnąć bez problemu stosując odpowiednią izolację po zewnętrznej stronie OSB,czy MFP" w praktyce, nie w teorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2012 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 W sąsiednim temacie piszesz,że dobrzy pracownicy pozostawią 10% niedoróbek a żli 60%. Jeżeli przyjmiemy optymistycznie 10% to w przypadku paroizolacji będzie klęska.Dlatego uważam,że paroizolacja szczelna jako w praktyce niewykonalna,z góry skazana jest na odrzucenie.Dlatego nie mogę zrozumieć twojego toku myślenia.Z jednej strony namawiasz na paroizolację i materiały tego wymagające,z drugiej strony sam stwierdzasz, że w warunkach budowy można uzyskać maksymalnie 90% poprawności.Czy bardziej skutecznym sposobem na poprawną ścianę zewnętrzną, nie będzie utrzymywanie max.wilgotności wewnątrz na poziomie 40-45% i odpowiedniej minimalnej temp.w obrębie szkieletu?Co do wytrwałości,alternatywą jest szkielet 15cm.z foliami i ryflowanym styropianem i skutecznością jak wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 28.01.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 W sąsiednim temacie piszesz,że dobrzy pracownicy pozostawią 10% niedoróbek a żli 60%. Jeżeli przyjmiemy optymistycznie 10% to w przypadku paroizolacji będzie klęska.Dlatego uważam,że paroizolacja szczelna jako w praktyce niewykonalna,z góry skazana jest na odrzucenie.Dlatego nie mogę zrozumieć twojego toku myślenia.Z jednej strony namawiasz na paroizolację i materiały tego wymagające,z drugiej strony sam stwierdzasz, że w warunkach budowy można uzyskać maksymalnie 90% poprawności.Czy bardziej skutecznym sposobem na poprawną ścianę zewnętrzną, nie będzie utrzymywanie max.wilgotności wewnątrz na poziomie 40-45% i odpowiedniej minimalnej temp.w obrębie szkieletu?Co do wytrwałości,alternatywą jest szkielet 15cm.z foliami i ryflowanym styropianem i skutecznością jak wyżej. folie budowlane (wiatroizolacje paroizolacje itp) wymyślono po to by kasować wszystkie niedoróbki, praktycznie to wygląda tak że TY jako inwestor przed płytami gk sprawdzasz czy folia jest cała i czy na składaniach ma odpowiednią zakładkę, jest to łatwe nawet dla laika, a porządne firmy robią zdjęcia i załączają do dokumentacji więc nieszczelności mogą być tylko po źle wkręconych śrubach ale to nie jest nawet 1% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.01.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Folie budowlane nie wymyślono by likwidować niedoróbki.Folie wymyślono by poprawić niedoskonałość izolacji mineralnych.O jakich zakładkach chcesz mówić nauczycielowi,czy lekarzowi.A co do 1% to poczytaj na forum jak ludzie ryczą,że szlak trafia parkiet za kPLN bo mają 30% wilgotności w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 28.01.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 W sąsiednim temacie piszesz,że dobrzy pracownicy pozostawią 10% niedoróbek a żli 60%. Jeżeli przyjmiemy optymistycznie 10% to w przypadku paroizolacji będzie klęska.Dlatego uważam,że paroizolacja szczelna jako w praktyce niewykonalna,z góry skazana jest na odrzucenie.Dlatego nie mogę zrozumieć twojego toku myślenia.Z jednej strony namawiasz na paroizolację i materiały tego wymagające,z drugiej strony sam stwierdzasz, że w warunkach budowy można uzyskać maksymalnie 90% poprawności.Czy bardziej skutecznym sposobem na poprawną ścianę zewnętrzną, nie będzie utrzymywanie max.wilgotności wewnątrz na poziomie 40-45% i odpowiedniej minimalnej temp.w obrębie szkieletu?Co do wytrwałości,alternatywą jest szkielet 15cm.z foliami i ryflowanym styropianem i skutecznością jak wyżej. 10% i 60% sa wartosciami przykladowymi, rownie dobrze moglem napisac 5 %, 40% samo uszczelnienie paroizolacji nie jest takie trudne i latwe do wizualnej kontroli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 28.01.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Folie budowlane nie wymyślono by likwidować niedoróbki.Folie wymyślono by poprawić niedoskonałość izolacji mineralnych.O jakich zakładkach chcesz mówić nauczycielowi,czy lekarzowi.A co do 1% to poczytaj na forum jak ludzie ryczą,że szlak trafia parkiet za kPLN bo mają 30% wilgotności w domu. folie uzywaja zeby stworzyc bariere moim zdaniem popelniasz blad wierzac ze celuloza zalatwi Ci wszystkie problemy przypomina mi to jalowe dyskusje o tym czy PC jest lepsze od Mac, a analog od digital itd w odroznieniu od Ciebie podchodze do kazdego projektu indywidualnie, jesli wynika ze celuloza bedzie lepsza w danym miejscu, wtedu ja uzywam mozesz pokazac mi jeden test, ktory udowodni zalozenie, ze Twoja metoda zapobiegania osadzania sie celulozy za pomoca wtrysnietej pianki bedzie pracowac wlasciwie? wprowadzasz dodatkowy material, o innych wlasnosciach, skad wiesz ze nie zmieni on wlasnosci i zachowaniaTwojej izolacji upraszczasz zakladajac ze bedziesz wszystko latwo kontrolowal masz sciane poludniowa z duzymi oknami i polnocna w zimie gdy masz sloneczny dzien pokoj od poludnia bedzie mial 35 C bez ogrzewania a polnocny? powiedzmy ze 21 C , co daje 10 C roznicy sadzisz ze w obu beda te same warunki? sadzisz ze doskonaly uklad wentylacji zanalizuje sytuacje wybiorczo zapracuje tu wiecej tu mniej, zona bierze prysznic, dzieci robia kupe i wietrza WC, tesciowa gotuje, a ciocia otwiera balkon, bo pali , a nasz system w sekunde zalatwi nam optymalne warunki ciagle operujemy wrtosciami usrednionymi, tzn, 50 + 50 = 100 a 100/2= 50 ale tez 5+95= 100 z czego 100/2=50 problem w tym ze jest roznica miedzy 50 a 5 i miedzy 50 a 95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.01.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Folie budowlane nie wymyślono by likwidować niedoróbki.Folie wymyślono by poprawić niedoskonałość izolacji mineralnych.O jakich zakładkach chcesz mówić nauczycielowi,czy lekarzowi.A co do 1% to poczytaj na forum jak ludzie ryczą,że szlak trafia parkiet za kPLN bo mają 30% wilgotności w domu. folia jeszcze nikogo nie uratowała przed wilgocią i nie uratuje, bo ona tylko spowalnia przepływ wilgotności a nie odcina poczytaj sobie na ten temat, a co do lekarza czy nauczyciela to daj spokój nawet dziecko wie co to jest zakładka, o sposobie na wilgotność już pisałem na sąsiednim temacie, dobrze się nad tym zastanów bo Twoja opcja tylko opuźni zawilgocenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.01.2012 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Chłopie w jakim ty świecie żyjesz .Montuje rzeczy za 30-40.000PLN.Pani domu sprawdza,czy ,,ładne",a pan domu nawet nie spyta czy wytrzyma,przed płaceniem pyta żony czy się jej podoba.Zona mówi ,że tak ,to płaci.Czasy facetów technicznych już minęły.Takie mam doświadczenie z klientami z tzw.wypasionych domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 29.01.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 wyglada ze wypas kasowy nie zawsze idzie w parze z wypasem mozgowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.01.2012 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 To nie jest tak do końca.Facet nie zarabia 10.000PLN /mc bo jest bezmózgowcem.Zatrudnił firmę i z doświadczeń biznesowych zakłada,że partner w interesach wie co robi.Dlatego taka duperela jak np.paroizolacja nie interesuje go.Zakłada ,że robota będzie dobrze zrobiona,bo takie ma doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 29.01.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 To nie jest tak do końca.Facet nie zarabia 10.000PLN /mc bo jest bezmózgowcem.Zatrudnił firmę i z doświadczeń biznesowych zakłada,że partner w interesach wie co robi.Dlatego taka duperela jak np.paroizolacja nie interesuje go.Zakłada ,że robota będzie dobrze zrobiona,bo takie ma doświadczenia. skoro tak zaklada to zyje w swiecie urojen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 29.01.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 wlasnie do mnie dotarlo, ze gdy umieszcze 10 tys takich odpowiedzi jka wyzej to bede elita forum, szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts