Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciana szkieletowa bez punktu rosy i paroizolacji

nydar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chłopie w jakim ty świecie żyjesz .Montuje rzeczy za 30-40.000PLN.Pani domu sprawdza,czy ,,ładne",a pan domu nawet nie spyta czy wytrzyma,przed płaceniem pyta żony czy się jej podoba.Zona mówi ,że tak ,to płaci.Czasy facetów technicznych już minęły.Takie mam doświadczenie z klientami z tzw.wypasionych domów.

ale o co tu chodzi, bo nie kumam ja myślałem, że to Ty jesteś inwestorem ???

jescze czesto daje sie asfalt plyty albo gipsy zewnetrzne GU 9mm

podaje od srodka pomieszcenia

gips12

deska 50mm w niej jest elektryka i welna

folia 0,15mm

deska glowna 198mm one sa gladkie i fazowane na rogach jak dupa niemowlaka to powoduje ze jest mniej palna:)

gips zewnetrzny 9mm albo 12 mm plyta asfaltowa czesciej daje sie plyty asfaltowe bo sa tansze i bardzo lekkie montije sie je na papiaki

paroizolacja polecam tylko kupowac te drogie:)

deska wentylacyjna 23mm

i na koniec drewniana izolacja z mozlowoscia wymiany na jakies plyty drewniane do ktorych kreci sie 3cm styropian i tynkuje na siatce

wazne jest aby ta pr\erwa 23mm byla zachowana zawsze a w dachu min 50mm

ps. welny w dach daje sie min 300mm ale my dajemy 350-400 za dodatkowa oplata

• 2 weeks później...
Spostrzeżenia z budowy,po wylaniu anhydrytu(4,5-5cm na 140m2) na ogrzewanie podłogowe.Wylewka została wykonana w piątek przed nadejściem fali mrozów.Po dwóch dniach od wylania,uruchomiłem ogrzewanie podłogowe.Wilgotność 95% temp.wewnątrz 14oC.Wszystkie śruby wystające z MFP kondensowały wilgoć.Woda spływała po płycie.Dzisiaj wilgotność spadła do 60%(od wylania włączony wentylator wyciągowy i nadmuchowy przez GWC). Wilgoć z płyt zaczyna znikać.Wniosek .Sruby mocujące styropian do poszycia,mogą być żródłem kondensacji wilgoci w nie sprzyjających warunkach wilgotności pomieszczenia i temp.poszycia.

Kilka dni temu ,słoneczna,bezwietrzna pogoda.Temp. na zewnątrz -8oC .Lubię mierzyć ,sprawdzać.Montowałem maszt w ścianie bocznej na antenę TV.Musiałem przewiercić się przez izolację styropianową i MFP. Temperatura styropianu przy -8 o C ,32 oC.Tak sobie myślę.Wilgotność na zewnątr 1,9gr./m3.Wilgotność w styropianie przy max. nawilżeniu 30-40gr./m3 styropianu.Z tego wynika,że nawet w mrożne dni styropian będzie odparowywał.Co się stanie gdy położymy warstwę styropianu,przerwa powietrzna,styropian.Warstwa zewnętrzna styropianu podgrzeje się ale efekt kominowy usunie ciepło poza ścianę .Warstwa przy MFP będzie zimna i nie pozbędzie się wilgoci.Wniosek .Lita warstwa styropianu odprowadzi efektywniej wilgoć niż styropian,przerwa,styropian.Chyba,że się mylę.

• 8 years później...