budowa123 11.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam Z cyklu koszt budowy domu o które często pytacie, chciałbym przedstawić swoje koszty SSO (niepełne bo pokrycie dachowe tymczasowe tj. pełne deskowanie i papowanie). Dom ok. 280m2 całkowitych, użytkowych z uwzg. podwyższenia ściany kolankowej i małej zmiany konstrukcyjnej ok 200m2poddasze użytkowe, budowany z maxa, skomplikowany dach ok. 300m2, podwójny garaż, strop żelbetowy, 6 pokoi, wszystkie ściany działowe zrobione, deskowanie + papowanie, schody zewnętrzne ale jeszcze bez tarasu, budowany przez "ekipę" a nie firmę ale sam nic nie robiłem Zestawienie kosztówmateriały typowo budowlane: cegła, stal, cement,izolacje itd. 47829,83piasek, żwir 4000,00drewno - więźba, deski, stemple 20820,00 (część z tej kwoty ok. 1500 -2000 odzyskam przy sprzedaży stempli)betony fundament, chudziak, strop, bloczki fundament (betoniarnia) 22564,00materiały inne, pomocnicze 1777,00roboty ziemne - wykop fundament, zdjęcie humusu 1300,00robocizna 38425,00TOTAL: 136715,83 Jak przedstawia się ten koszt w przeliczeniu na metry w stosunku do poniesionych bądź zaplanowanych przez Was, czy buduję w miarę gospodarnie czy powinienem zacząć ciąć koszty tj. bardziej oglądać każdą złotówkę, mam budżet pod klucz 500 000zł (plus rezerwa 50 000zł), budowa woj. mazowieckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.01.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) Przy 280 pow.całkowitej te 500.000 to rozumiem z dużym wkładem pracy własnej (płytki, panele etc) Na razie masz bardzo dobry wynik Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 11.01.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 razem z dachem wyjdzie pewnie 200.000 czyli podobnie jak ja liczyłem dla swojego (170m2 + garaz 20m2)tez mazowieckie, natomiast duzo zalezy od materiałów i ekipy. Na etapie wykonczenia - to na pewno rozbieżności będą jeszcze większe - zależy od standardu wykończenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.01.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 No to mnie kolego załamałeś...Mam 266m2 użytkowej, SSO i wydałem ok 140k przy czym wszystko prawie sam...Jaki to projekt bo trudno mi uwieżyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa123 13.01.2012 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Buduję Dom w zefirantach G2 z Archonu ale z zmianami tj. dach bez "fal", okna inne i proste. Dom konstukcyjnie trudny - garaż jest niżej 52 cm co za tym idzie strop jest też "dwupoziomowy". W oryginale ma całkowitej ok.262 ale ściany w pokoju nad garażem miały zaczynać się chyba z 1 - 1,5m od ściany kolankowej. Ponieważ podniosłem kolanko więc nie było sensu tak robić w związku z powyższym otrzymaliśmy dół w obrysie 140m+ góra 140m - więc chyba 280 całkowitej z wyłączeniem tarasów i schodów (dość okazałych). Co do kosztu - pamiętaj, że nie mam pokrycia docelowego, więc takie nie całkiem SSO podajęwięc można przyjąć ok. 125 000zł z więźbą + 10 000 deskowanie i papowania + X taras, którego nie zrobiłem a mam wliczoną tylko stal. Koszty nie uwzględniają żadnych pośrednich - koszt liczony od momentu wjechania koparki (bez uzbrojenia terenu, pozwoleń itd). Co do materiałów to niestety chyba nie dopilnowałem do końca i wydaje mi się że trochę dostawały nóg na budowie lub były marnotrawione np.- cementu poszło 9 palet (strop, schody wewnętrzne, ława z gruchy)- desek 11m3 tylko na szalunki co daje jakieś 400m2 materiału (strop mial 140m2) na dach kupowałem extra zaimpregnowane + trochę starych zużyłem- papy na dach niecałe 300m2 poszło ok. 440m2- cegła klinkierowa - to wiem że sobie poszła (kilkadziesiąt sztuk ale zawsze robi 150zł)- zostało źle dobranych rur kanalizacyjnych za kilka stówek- plus parę metrów kw zawalonej powierzchni róznymi innymi pozostałościami typu folia bąbelkowa, "tona" gwoździ, izolacji, podkladek, śrub Tak, że o gospodarności w procesie planowania i realizacji zakupów nie było mowy, dałem wolną rękę a sam zarabiałem pieniądze gdzie indziej. Myślę, że należy przyjąć straty na poziomie kilku tysięcy od podanego kosztu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.01.2012 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Myślę,że główne nieporozumienie może wynikać z operowaniem metrażem POWIERZCHNIA UŻYTKOWA - Definiuje się ją za pomocą dwu różnych norm, obie są poprawne. Wprowadza to spore zamieszanie wśród zainteresowanych. Poniżej podajemy obie definicje: 1) według polskiej normy PN-70/B-02365 powierzchnia użytkowa to suma powierzchni wszystkich pomieszczeń z wyłączeniem pomieszczenia technicznego, garażu, pomieszczenia gospodarczego, strychu (przy sumowaniu powierzchni nie uwzględnia się tynków i okładzin ściennych). Powierzchnię użytkową na poddaszu oblicza się następująco: powierzchnię pomieszczeń o wysokości powyżej 2,20 m liczy się w 100% powierzchnię pomieszczeń o wysokości od 1,40 m do 2,20 m liczy się w50% powierzchnię pomieszczeń o wysokości poniżej 1,40 m nie wlicza się. 2) według normy ISO-PN-ISO 9836:1997 powierzchnia użytkowa to suma powierzchni wszystkich pomieszczeń w stanie wykończonym, gdzie powierzchnię poniżej 1,90 m uznaje się za powierzchnię pomocniczą i nie wlicza się jej do powierzchni użytkowej budynku. POWIERZCHNIA NETTO - Jest nią powierzchnia wszystkich pomieszczeń budynku mierzona na poziomie podłogi z uwzględnieniem tynków i okładzin ścian . Przybliżając definicję powierzchni netto można powiedzieć , że liczymy ją „po podłodze” wszystkich pomieszczeń budynku. POWIERZCHNIA CAŁKOWITA - Jest nią powierzchnia wszystkich kondygnacji budynku w obrysie zewnętrznym ścian oraz wszystkich elementów wykraczających poza kubaturę budynku tzn. tarasy, schody zewnętrzne, podcienia, balkony, , zjazdy do garaży, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.01.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Czyli wg definicji nr 2) mam:-266m2 pow. użytkowej-372m2 pow. netto Różnicę robią dodatkowo 2 ekstra stropy no i u mnie największy wydatek to beton B20, ponad 100m3 na całą budowę.Ale mimo wszystko super cena za robociznę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa123 13.01.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A co sądzicie o podanym w poprzednim poście zużyciu niektórych wyłapanych materiałów jak cement, deski, papa - bo być może z uwzględnieniem kosztów tego typu cena za robotę nie była wcale rewelacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.01.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Eee tam, gdzie drwa rąbią to i trot leci... czy jakoś tak. Cementu lepiej jak trochę wiecej jak mniej, a desek na monolit idzie w ch...Gwoździe i inne duperele jeszcze użyjesz gdzieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRIAPOS 18.03.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 Ja obecnie mam stan zero i wydałem 45 tys. Jak z dachem zmieszczę się w kwocie 150 tys. to bedzie wielki sukces.Dom 200 m2 powierzchni całkowitej, dach dwuspadowy, bez żadnych balkonów, tarasów i udziwnień. Teoretycznie mamy czas kryzysu i powinno być taniej - choć cisnę ostro z cenami materiałów i ekipę mam w przyzwoitej cenie to SSZ zamknę w okolicach 200 tys. Powiem szczerze, nie wiem jak Wy to robicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts