Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec 2 funkcyjny gazowy ?

KosGos

Recommended Posts

Prosze doradzcie bo musze szybko zdecydowac jaki piec bede montowac. Rozmawialem z 3 instalatorami i kazdy co innego poleca. Potrzebuje piec gazowy kondensacyjny do ogrzewania podlogowego calego domku ok 150m2 i grzania wody. Wstepnie wybralem 2 funkcyjny bez zasobnika poniewaz kotlownia jest oddalona maksymalnie 4m do najdalszego punktu poboru cieplej wody. W domu bedzie zaledwie wanna, 2 umywalki i zlew. Czy w takim przypadku piec 2 funkcyjny bez zasobnika bedzie wystarczajacy - moc mysle ok 15kW(wystarczy?). Sadze ze na ciepla wode nie powinnem czekac zbyt dlugo przy max 4m rury ?

Druga sprawa czy rura kominowa dla pieca jednofunkcyjnego ma inna srednice (80-130mm) niz 2 funkcyjny (65mm)?

Gość Konto usunięte_12*

Jeśli kocioł kondensacyjny, to komin powinien być podwójny (system "rura w rurze" - np. fi80/fi125). Jeśli 2-funkcyjny z otwartą komorą spalania, to najlepiej z wbudowanym małym zasobnikiem (o ile jednorazowy pobór c.w. nie przekroczy jego możliwości). A wkład kominowy może być wtedy pojedyńczy (np. rura "kwasówka" fi130)

Pozdrawiam

Jeśli kocioł kondensacyjny, to komin powinien być podwójny (system "rura w rurze" - np. fi80/fi125). Jeśli 2-funkcyjny z otwartą komorą spalania, to najlepiej z wbudowanym małym zasobnikiem (o ile jednorazowy pobór c.w. nie przekroczy jego możliwości). A wkład kominowy może być wtedy pojedyńczy (np. rura "kwasówka" fi130)

Pozdrawiam

(system "rura w rurze" - np. fi80/fi125

to dotyczy zarowno 2f i 1f czy dla obu przypadkow robi sie jeszcze co innego ?

Gość Konto usunięte_12*
To zblizony tylko czy 14 wystarcza czy lepiej wziac mocniejszy ?

Przy tak małej ilości odbiorników i zapewne(?) niewielkiej ilości domowników - pewnie tak(?).

Najlepiej niech to przeliczy fachowiec, bo wie z doświadczenia, jakie dane będą tu jeszcze potrzebne.

Gość Konto usunięte_12*
(system "rura w rurze" - np. fi80/fi125

to dotyczy zarowno 2f i 1f czy dla obu przypadkow robi sie jeszcze co innego ?

Są różne "konfiguracje" - dla każdego coś ...miłego ;)

Zależy od tego, co sobie zamarzysz i jaką masz kotłownię, bo kotły z otwartą komorą spalania wymagają kotłowni wydzielonej z nawiewem (nieźle tam ciągnie zimnem :sick:).

Kotły kondensacyjne mogą mieć także oddzielne rury: spalinową i doprowadzającą powietrze do spalania, lub nawet nie muszą mieć (w określonych przypadkach) komina, tylko tę "podwójną" rurę wyprowadzoną przez ścianę.

Można też w istniejący (byle czysty!) komin wstawić jedynie rurę spalinową, a powietrze do spalania ciągnąć z tego szachtu. Jest to rozwiązanie polecane przy wymianie zwykłego kotła na kondensacyjny, w którym odpada zakup drogich systemów dwuściennych.

Kotły 2-f też mogą być z otwartą jak i zamkniętą komorą spalania.

Pozdrawiam

Edytowane przez Konto usunięte_12*

desmear mozesz wytlumaczyc czymu 1f z zasobnikiem czy 2 f z zasobnikiem bylby lepszy w moim przypadku ? Co to znaczy komfort korzystania slaby uwzgledniajac moje zapotrzenowanie na wode?

komfort korzystania z kotła przepływowego (bez zasobnika) jest słaby - po odkręceniu kranu płynie zimna woda. jest jej więcej niż Ci się wydaje bo oprócz rurek dochodzi jeszcze woda z nierozgrzanego zasobnika. w tym czasie kocioł odpala na pełnej mocy, w efekcie czego zaraz za zimną wodą leci gorąca. po fali gorącej wody temperatura się stabilizuje na poziomie zależnym od nastaw użytkownika (na kotle) oraz strumienia (odkręcenia kranu). jak kran odkręcony jest mocniej, woda jest chłodniejsza, jak słabiej bardziej gorąca, jak jeszcze słabiej kocioł się wyłącza. lipa jednym słowem. tak działał u mnie stary polski kocioł przepływowy, tak działa nowy junkers który go zastąpił. komfort użytkowania słaby zwłaszcza tam gdzie potrzebna ciepła bieżąca woda (prysznic, umywalka). Jak trzeba napełnić wannę, problem nie jest tak istotny.

Podepnę się pod temat gdyż też stoję przed wyborem kotła - biorąc pod uwagę spory czas oczekiwania na cwu - jakie zalety/wady ma kocioł 1f z zasobnikiem wzgledem 2f z zasobnikiem i jaki wpływ ma na komfort użytkowania i ekonomię wielkość zasobnika np 1f z zasobnikiem 100l i 2f zasobnik 20l ?? - dom parterowy 100m2 rodzina 2+1.

• 1 year później...

Witam!

Ja też się podepnę :-). Powiedzcie mi co się dzieje odkręcając ciepłą wodę z wykorzystaniem pieca 2-funkcyjnego z zasobnikiem warstwowym:

1. Czy zaraz (za parę sekund) leci ciepła woda, która jest przez cały czas magazynowana i dogrzewana w tym zasobniku

2. Czy też leci woda zimna, która była w tym zbiorniku i ostygła, bo przez długi czas (jak długi???) nie była używana, a ciepła dopiero idzie za nią

3. Czy też może zbiornik w momencie startu jest pusty i na początku nic nie leci, a dopiero potem ciepła woda po zagrzaniu (po jakim czasie?)

4. Czy jeszcze może inaczej:-)?

Pozdrawiam!

Odpowiedź nr 1...

Chyba, że na regulatorze masz ustawione przedziały czasowe, w których kocioł ma dogrzewać wodę w zasobniku... Ja mam vaillanta ecocompact 15kW ze zbiornikiem warstwowym 100l, przedział czasowy grzania mam jeden - 5.00-5.30 i ciepłej wody starcza nam na cały dzień, w weekendy mam jeszcze jeden 30 min przedział ustawiony...

Kociołek nagrzewa zasobnik do temp 55o w niecałe 20 min...

Dziękuję za odpowiedź. A w jaki sposób grzana jest ta woda w zbiorniku między 5.00-5.30? Masz jakąś grzałkę, czy cuś? Bo przecież w 2-fukcyjnym tylko odkręcenie kurka z ciepłą wodą powoduje załączenie pieca i tym samym grzanie wody. Czy jest to może jakoś inaczej, bo sam już nic nie wiem z tego :-)

kocioł ma dodatkowy wymiennik który przepływowo podgrzewa wodę i ładuje nią zasobnik warstwowy...

ciepła woda pobierana jest ze zbiornika, dlatego jest duża wydajność początkowa, kiedy skończy się ciepła woda w zbiorniku, kocioł podaje ją do instalacji przepływowo (w tym momencie wydajność spada), a jeśli tylko zakręcisz kurek, kocioł ładuje zbiornik...

a między 5 a 5.30 kocioł ma po prostu zadane ładowanie zasobnika

Moment, czyli mam rozumieć, że woda jest podgrzewana lub ładowana do zbiornika mimo, że z niej akurat nie korzystamy, czyli, że kocioł włącza się samoczynnie? Dobrze rozumuję? Przecież to jest w takim razie tak samo jak przy kotle 1-funkcyjnym ze zbiornikiem na ciepłą wodę, tyle tylko, że tam woda podgrzewana jest pośrednio z wykorzystaniem wężownicy (wymiennika), a tutaj ciepła woda ładowana jest bezpośrednio do zbiornika. Do tej pory myślałem, że nadrzenną funkcją takowego pieca jest to, ze podgrzewa wodę tylko i wyłącznie wtedy, kiedy z niej korzystamy, tzn. nie ma żadnej funkcji dogrzewania lub/i utrzymywania jej w stałej temperaturze.