Robert999 11.01.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam.Mam pytanie. Planuję przykleić do komina (komin systemowy "KONEKT" dymny +wentylacyjny Izolowany w środku wełną) płyty Gk .czy tak wogóle można robić ? dodam jeszcze że jest to łazienka na poddaszu a piec ma być na parterze.Prosze o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 14.01.2012 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam.Ale dlaczego należy otynkować-wyjaśnij ? jak we wszystkich pomieszczeniach daje zamiast tynku płyty to sam komin muszę tynkować? (ten temat zamieściłem także w innym dziale i Jakiś kolega napisał że tak zrobił i jest ok).a pozatym tak na chłopski rozum to kominki też zabudowują płytami i jest dobrze.ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.01.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Witam.Ale dlaczego należy otynkować-wyjaśnij ? jak we wszystkich pomieszczeniach daje zamiast tynku płyty to sam komin muszę tynkować? (ten temat zamieściłem także w innym dziale i Jakiś kolega napisał że tak zrobił i jest ok).a pozatym tak na chłopski rozum to kominki też zabudowują płytami i jest dobrze.ale może się mylę. Wcale nie jest tak dobrze z tymi kominkami z GK, jak nam się początkowo wydawało. Komin to budowla dość wyjątkowa. Jego stan trzeba kontrolować. Płyta GK Ci to uniemożliwi, bo pod nią nie zobaczysz tego : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193539-Naprawa-komina-innowacja-czy-dyletanctwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 15.01.2012 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) Witam.dzięki za odpowiedż,Sądzę jednak że systemowy komin to nie to samo co komin mórowany z cegły.systemówka jest szczelna i żadne spaliny,dym nie mają prawa się wydostawać na "boki " . Tak samo (według mnie) taki komin nie powinien się niewiadomo jak nagrzewać bo w środku wkład szamotowy jest izolowany specjalną wełną..a co z takimi domami gdzie zamiast tynków inwestorzy dają płyty Gk na ściany , wtedy przecież samego komina nie tynkują-tylko zabudowują płytą.A co do mojego pytania to i tak czy otynkuje czy okleje go płytą to i tak teoretycznie nie będę widział co się z nim dzieje( pomieszczenie na piętrze-łazienka)-bo wszystkie ściany jak i ten komin okleje płytkami..pozdrawiam Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Robert999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.01.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Pytałeś , odpowiedziałem - teraz podkreślę : zgodnie z przepisami nie wolno. Co do Twojej logiki, znajduję braki. Trudno się dziwić, bo brak Ci doświadczenia. Myślałem, że rozbudzę Twą wyobraźnię Może jaszcze to :http://blog.kominki-batura.pl/?p=63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 15.01.2012 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 jeszcze raz dzięki za DOBRĄ poradę.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2009 13.02.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 komin nalezy otynkowac Jak mam otynkować mój komin effe2? (poniżej foto). W instrukcji montażu jest napisane że mam zachować dylatacje od kominów wentylacyjnych 3-5mm. Zachowałem. Ale jak zachowac dylatacje od tynku? jeżeli go otynkuje to jak się rozgrzeje i uniesie o te 2-3 cm to pęknie! Jak to otynkować i czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.02.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A jak zaleca producent komina ?! Jeśli to komin do kominka (tak wygląda), lepiej od razu włóż rurę z kawasówkii otynkuj wtedy jak chcesz . Póki możesz to jeszcze zrobić bez późniejszej rozpierduchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowa2009 13.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A jak zaleca producent komina ?! Jeśli to komin do kominka (tak wygląda), lepiej od razu włóż rurę z kawasówki i otynkuj wtedy jak chcesz . Póki możesz to jeszcze zrobić bez późniejszej rozpierduchy. komin effe2 mam jeden do kominka i drugi w kotłowni piwnicy, producent pisz żeby otynkować ale czy nie popękają? może jakieś siatki zastosować i elastyczne tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 13.02.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (...) Komin to budowla dość wyjątkowa. Jego stan trzeba kontrolować. Płyta GK Ci to uniemożliwi, bo pod nią nie zobaczysz tego... Bez względu na to, czy tynk "suchy", czy "tradycyjny", to cóż Ty chcesz "kontrolować" POD TYNKIEM ??? I co ważniejsze - jak tę "kontrolę" sobie wyobrażasz...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 13.02.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (...) zgodnie z przepisami nie wolno. A cóż to za przepisy...? Poprosimy o konkrety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 13.02.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Witam.Mam pytanie. Planuję przykleić do komina (komin systemowy "KONEKT" dymny +wentylacyjny Izolowany w środku wełną) płyty Gk .czy tak wogóle można robić ? dodam jeszcze że jest to łazienka na poddaszu a piec ma być na parterze.Prosze o poradę. BEZ OBAW. W całym (ale to w CAŁYM) domu mam położone płyty GK (naturalnie poza podłogą, choć suchy jastrych też rozważałem). Mam też dwa kominy KONEKT. Oba oklejone - jakże by inaczej - płytami GK. Powyżej połaci dachowej - otynkowane. Jeśli kominy są wykonane prawidłowo (co przypilnowałem) a ceramika jest szczelna, to nie ma żadnych obaw co do materiału, jakim otynkujesz. A spieprzyć, to można instalacje wydawałoby się nie do spieprzenia. Też tzw. komin tradycyjny i tradycyjnie otynkowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2012 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Kominy są szczelne, dopóki się nie rozszczelnią. Jeśli zadałeś sobie trudprześledzenia linku wklejonego w #4, znasz już jedna z przyczyn .Gdyby ten komin oklejono płytami GK, problem mógłby pozostać niezauważony. Widoczne na tynku spękania, pod płytą czekałyby nakolejną okazję. Drugi raz raczej zakończyłby się pożarem budynku.Komin najlepiej wykonany, z najlepszych materiałów, zgodnie z polskimprawem, kontroluje raz w roku osoba do tego uprawniona. Nie czyści, jak powszechnie się mniema, lecz kontroluje. Do kontroli naeżyrównież sprawdzenie stanu ścian zewnętrznych. Po płytą GK nie jestto możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 13.02.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Kominy są szczelne, dopóki się nie rozszczelnią. Jeśli zadałeś sobie trud prześledzenia linku wklejonego w #4, znasz już jedna z przyczyn . Gdyby ten komin oklejono płytami GK, problem mógłby pozostać niezauważony. Widoczne na tynku spękania, pod płytą czekałyby na kolejną okazję. Drugi raz raczej zakończyłby się pożarem budynku. Komin najlepiej wykonany, z najlepszych materiałów, zgodnie z polskim prawem, kontroluje raz w roku osoba do tego uprawniona. Nie czyści, jak powszechnie się mniema, lecz kontroluje. Do kontroli naeży również sprawdzenie stanu ścian zewnętrznych. Po płytą GK nie jest to możliwe. To tak jak z każdą instalacją, dotkniętą ręką FUCHOWCA. Ale przy założeniu, że zostały wykonane zgodnie ze sztuką/instrukcją, DLACZEGO miałyby się rozszczelnić, jeśli sam producent/dystrybutor daje 20 lat gwarancji na komin jako całość? (na ceramikę nawet chyba więcej) "GDYBY ten komin oklejono płytami GK, problem MÓGŁBY pozostać niezauważony." A czy GDYBY ten komin otynkowano tradycyjnie, to czy problem MUSIAŁBY BYĆ zauważony? Skąd to wnioskowanie? "Widoczne na tynku spękania, pod płytą czekałyby na kolejną okazję." A dlaczego (jeśli już) spękania są "bardziej przyjazne" na tynku tradycyjnym lub na kominie SYSTEMOWYM W OGÓLE nie otynkowanym? A skąd od razu domniemanie "spękań" (zakładam, że chodzi o spękanie na bloczu z keramzytu lub betonu) w prawidłowo wykonanym SYSTEMOWYM kominie??? "Drugi raz raczej zakończyłby się pożarem budynku." A dlaczego RACZEJ i dlaczego od razu nie pierwszy raz? A gdybyś tak zadał trud i odpowiedział na moje pytanie w części KONKRETYNYCH przepisów narzucających obowiązek otynkowania komina (zakładam, że chodzi o tynk tradycyjny)? Komin najlepiej wykonany, z najlepszych materiałów, zgodnie z polskim prawem, kontroluje raz w roku osoba do tego uprawniona. Nie czyści, jak powszechnie się mniema, lecz kontroluje. Do kontroli naeży również sprawdzenie stanu ścian zewnętrznych. Po płytą GK nie jest to możliwe. Łał! "jak powszechnie się mniema"... A kto niby kominy ma czyścić??? Właściciel domu? Najemca? (zakładam, że nie chodzi o komin turbo od kotła Junkers'a) i następnie zgłosić gotowość do kontroli "osoby do tego uprawnionej"? Zgaduję, że pod tynkiem kontrola jest możliwa? Sorry, może moje odpowiedzi wyglądają na takie, jakbym miał zły dzień, ale doprawdy, rzadko spotyka się tak kuriozalne "rady". No cóż, forum, to ulica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A może jednak przeczytaj wskazany link ? Nie próbuj mnie obrażać, bo stary człowiek jestem, wrażliwość na popisy jakaś słabsza już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A czy w gwarancji nie ma ; " nie rozgrzewać pow. 500 st C. " ? Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 Mistrzu Janie. A jak przeciętny Kowalski ma to kontrolować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 13.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A może jednak przeczytaj wskazany link ? Nie próbuj mnie obrażać, bo stary człowiek jestem, wrażliwość na popisy jakaś słabsza już Bez obrazy, ale napisz może o konkretach zamiast odsyłać mnie do lektury opowieści o spapranym kominie, w której "widać nagromadzenie błędów jest wręcz modelowe". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 13.02.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 A właśnie tu jest chłyt. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fidelis 13.02.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) A czy w gwarancji nie ma ; " nie rozgrzewać pow. 500 st C. " ? Jan. Zakładam, że masz na myśli INSTRUKCJĘ a nie gwarancję, która może zastrzec warunki zapisane w instrukcji. Niemniej życzę powodzenia przy próbie rozgrzania komina TYPOWEGO kominka do temp. powyżej 400st ... Mi udało się (przy 14kW) podnieść temp. rury na wysokości kolanka do 180-200st dla grabiny przy pełnym zasysie powietrza z czerpni i około 400st na wysokości ujścia z kominka do rury spalinowej. Edytowane 13 Lutego 2012 przez Fidelis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts