Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowanie komina z płyt GK czy tak można?

Recommended Posts

Witam.Ale dlaczego należy otynkować-wyjaśnij ? jak we wszystkich pomieszczeniach daje zamiast tynku płyty to sam komin muszę tynkować? (ten temat zamieściłem także w innym dziale i Jakiś kolega napisał że tak zrobił i jest ok).a pozatym tak na chłopski rozum to kominki też zabudowują płytami i jest dobrze.ale może się mylę.

Witam.Ale dlaczego należy otynkować-wyjaśnij ? jak we wszystkich pomieszczeniach daje zamiast tynku płyty to sam komin muszę tynkować? (ten temat zamieściłem także w innym dziale i Jakiś kolega napisał że tak zrobił i jest ok).a pozatym tak na chłopski rozum to kominki też zabudowują płytami i jest dobrze.ale może się mylę.

Wcale nie jest tak dobrze z tymi kominkami z GK, jak nam

się początkowo wydawało.

Komin to budowla dość wyjątkowa. Jego stan trzeba kontrolować.

Płyta GK Ci to uniemożliwi, bo pod nią nie zobaczysz tego : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?193539-Naprawa-komina-innowacja-czy-dyletanctwo

Witam.dzięki za odpowiedż,Sądzę jednak że systemowy komin to nie to samo co komin mórowany z cegły.systemówka jest szczelna i żadne spaliny,dym nie mają prawa się wydostawać na "boki " . Tak samo (według mnie) taki komin nie powinien się niewiadomo jak nagrzewać bo w środku wkład szamotowy jest izolowany specjalną wełną..a co z takimi domami gdzie zamiast tynków inwestorzy dają płyty Gk na ściany , wtedy przecież samego komina nie tynkują-tylko zabudowują płytą.A co do mojego pytania to i tak czy otynkuje czy okleje go płytą to i tak teoretycznie nie będę widział co się z nim dzieje( pomieszczenie na piętrze-łazienka)-bo wszystkie ściany jak i ten komin okleje płytkami.

.pozdrawiam

Edytowane przez Robert999

Pytałeś , odpowiedziałem - teraz podkreślę : zgodnie z przepisami

nie wolno. Co do Twojej logiki, znajduję braki. Trudno się dziwić,

bo brak Ci doświadczenia. Myślałem, że rozbudzę Twą wyobraźnię :)

Może jaszcze to :http://blog.kominki-batura.pl/?p=63

• 4 weeks później...
komin nalezy otynkowac

Jak mam otynkować mój komin effe2? (poniżej foto). W instrukcji montażu jest napisane że mam zachować dylatacje od kominów wentylacyjnych 3-5mm. Zachowałem. Ale jak zachowac dylatacje od tynku? jeżeli go otynkuje to jak się rozgrzeje i uniesie o te 2-3 cm to pęknie! Jak to otynkować i czym?

effe2a.jpg

effe2.jpg

A jak zaleca producent komina ?!

Jeśli to komin do kominka (tak wygląda), lepiej od razu włóż rurę z kawasówki

i otynkuj wtedy jak chcesz . Póki możesz to jeszcze zrobić bez późniejszej

rozpierduchy.

komin effe2

mam jeden do kominka i drugi w kotłowni piwnicy, producent pisz żeby otynkować ale czy nie popękają? może jakieś siatki zastosować i elastyczne tynki?

(...)

Komin to budowla dość wyjątkowa. Jego stan trzeba kontrolować.

Płyta GK Ci to uniemożliwi, bo pod nią nie zobaczysz tego...

Bez względu na to, czy tynk "suchy", czy "tradycyjny", to cóż Ty chcesz "kontrolować" POD TYNKIEM ??? I co ważniejsze - jak tę "kontrolę" sobie wyobrażasz...?

Witam.Mam pytanie. Planuję przykleić do komina (komin systemowy "KONEKT" dymny +wentylacyjny Izolowany w środku wełną) płyty Gk .czy tak wogóle można robić ? dodam jeszcze że jest to łazienka na poddaszu a piec ma być na parterze.Prosze o poradę.

BEZ OBAW.

W całym (ale to w CAŁYM) domu mam położone płyty GK (naturalnie poza podłogą, choć suchy jastrych też rozważałem).

Mam też dwa kominy KONEKT. Oba oklejone - jakże by inaczej - płytami GK. Powyżej połaci dachowej - otynkowane.

Jeśli kominy są wykonane prawidłowo (co przypilnowałem) a ceramika jest szczelna, to nie ma żadnych obaw co do materiału, jakim otynkujesz.

A spieprzyć, to można instalacje wydawałoby się nie do spieprzenia. Też tzw. komin tradycyjny i tradycyjnie otynkowany...

Kominy są szczelne, dopóki się nie rozszczelnią. Jeśli zadałeś sobie trud

prześledzenia linku wklejonego w #4, znasz już jedna z przyczyn .

Gdyby ten komin oklejono płytami GK, problem mógłby pozostać

niezauważony. Widoczne na tynku spękania, pod płytą czekałyby na

kolejną okazję. Drugi raz raczej zakończyłby się pożarem budynku.

Komin najlepiej wykonany, z najlepszych materiałów, zgodnie z polskim

prawem, kontroluje raz w roku osoba do tego uprawniona. Nie

czyści, jak powszechnie się mniema, lecz kontroluje. Do kontroli naeży

również sprawdzenie stanu ścian zewnętrznych. Po płytą GK nie jest

to możliwe.

Kominy są szczelne, dopóki się nie rozszczelnią. Jeśli zadałeś sobie trud

prześledzenia linku wklejonego w #4, znasz już jedna z przyczyn .

Gdyby ten komin oklejono płytami GK, problem mógłby pozostać

niezauważony. Widoczne na tynku spękania, pod płytą czekałyby na

kolejną okazję. Drugi raz raczej zakończyłby się pożarem budynku.

to możliwe.

To tak jak z każdą instalacją, dotkniętą ręką FUCHOWCA.

Ale przy założeniu, że zostały wykonane zgodnie ze sztuką/instrukcją, DLACZEGO miałyby się rozszczelnić, jeśli sam producent/dystrybutor daje 20 lat gwarancji na komin jako całość? (na ceramikę nawet chyba więcej)

"GDYBY ten komin oklejono płytami GK, problem MÓGŁBY pozostać

niezauważony." A czy GDYBY ten komin otynkowano tradycyjnie, to czy problem MUSIAŁBY BYĆ zauważony? Skąd to wnioskowanie?

"Widoczne na tynku spękania, pod płytą czekałyby na

kolejną okazję."

A dlaczego (jeśli już) spękania są "bardziej przyjazne" na tynku tradycyjnym lub na kominie SYSTEMOWYM W OGÓLE nie otynkowanym?

A skąd od razu domniemanie "spękań" (zakładam, że chodzi o spękanie na bloczu z keramzytu lub betonu) w prawidłowo wykonanym SYSTEMOWYM kominie???

"Drugi raz raczej zakończyłby się pożarem budynku."

A dlaczego RACZEJ i dlaczego od razu nie pierwszy raz?

A gdybyś tak zadał trud i odpowiedział na moje pytanie w części KONKRETYNYCH przepisów narzucających obowiązek otynkowania komina (zakładam, że chodzi o tynk tradycyjny)?

to możliwe.

Łał! "jak powszechnie się mniema"... A kto niby kominy ma czyścić??? Właściciel domu? Najemca? (zakładam, że nie chodzi o komin turbo od kotła Junkers'a) i następnie zgłosić gotowość do kontroli "osoby do tego uprawnionej"?

Zgaduję, że pod tynkiem kontrola jest możliwa?

Sorry, może moje odpowiedzi wyglądają na takie, jakbym miał zły dzień, ale doprawdy, rzadko spotyka się tak kuriozalne "rady". No cóż, forum, to ulica...

A może jednak przeczytaj wskazany link ? Nie próbuj mnie obrażać,

bo stary człowiek jestem, wrażliwość na popisy jakaś słabsza już :)

Bez obrazy, ale napisz może o konkretach zamiast odsyłać mnie do lektury opowieści o spapranym kominie, w której "widać nagromadzenie błędów jest wręcz modelowe".

A czy w gwarancji nie ma ; " nie rozgrzewać pow. 500 st C. " ? Jan.

Zakładam, że masz na myśli INSTRUKCJĘ a nie gwarancję, która może zastrzec warunki zapisane w instrukcji.

Niemniej życzę powodzenia przy próbie rozgrzania komina TYPOWEGO kominka do temp. powyżej 400st ... Mi udało się (przy 14kW) podnieść temp. rury na wysokości kolanka do 180-200st dla grabiny przy pełnym zasysie powietrza z czerpni i około 400st na wysokości ujścia z kominka do rury spalinowej.

Edytowane przez Fidelis