Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zna ktoś oczyszczalnię Kingspan BioDisc?

miko_80

Recommended Posts

Osobiście pozostałbym przy BioDisc. Dla mnie osobiście jedna podstawowa różnica to BioDisc ma dozowanie ścieków, porozjowanie a ZBB tego nie ma, a to bardzo bardzo duża zaleta dla tego typu produktów. Jestem zwolennikiem SBR, ale skoro mam wybierać pomiędzy złożem obrotowym wraz z dozowaniem ścieków za pomocą kubeczków, a zwykłą przepływówką to wybieram złoże bo jego praca będzie zdecydowanie bardziej stabilna.

Ja bym pozostał przy ZBB-7C, tylko zamiast studni chłonnej zrobiłbym drenaż na żwirze. Aktualnie poziom wody po ciągłych deszczach jest wyżej i dlatego studnia chłonna, byłaby możliwa tylko w sytuacji, gdy masz wykop lub odwiert, który możesz teraz sprawdzić i to potwierdzić - tj. że nie ma tam wód gruntowych.

W sumie to też się tyczy drenażu, czyli bieżąca kontrola wód gruntowych po długich opadach i potem śpisz spokojnie :)

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobiście pozostałbym przy BioDisc. Dla mnie osobiście jedna podstawowa różnica to BioDisc ma dozowanie ścieków, porozjowanie a ZBB tego nie ma, a to bardzo bardzo duża zaleta dla tego typu produktów. Jestem zwolennikiem SBR, ale skoro mam wybierać pomiędzy złożem obrotowym wraz z dozowaniem ścieków za pomocą kubeczków, a zwykłą przepływówką to wybieram złoże bo jego praca będzie zdecydowanie bardziej stabilna.

No fakt nie ma tam dozowania, które też lubię, ale złoża fluidalnego do ZBB dają też sporo, więc mamy tu dwie różne koncepcje złóż biologicznych, z których jedno ( BioDisc ) ma "kubeczek" dawkujące - jak kto woli :)

• 2 weeks później...

Wojtku, złoże to złoże jest w jednej oczyszczalni i w drugiej, w ZBB to fluidalne a w BioDisc to tarczowe. Dozowanie to dozowanie, w BioDisc rozwiązane jest za pomocą kubeczków, w ZBB dozowania brak czyli w pierwszym przypadku byl remis, w drugim dodatkowy punkt dla BioDisc, czyli 2:1 dla BioDisc, dozowanie to bardzo duża zaleta zwłaszcza w małych instalacjach

Pozdrawiam

Wojtku, złoże to złoże jest w jednej oczyszczalni i w drugiej, w ZBB to fluidalne a w BioDisc to tarczowe. Dozowanie to dozowanie, w BioDisc rozwiązane jest za pomocą kubeczków, w ZBB dozowania brak czyli w pierwszym przypadku byl remis, w drugim dodatkowy punkt dla BioDisc, czyli 2:1 dla BioDisc, dozowanie to bardzo duża zaleta zwłaszcza w małych instalacjach

Pozdrawiam

Przecież ja popieram dawkowanie i napisałem, że BioDisc, ma do tego "kubeczek" :) :). Skoro ten mecz trwa dalej, to ja za konstrukcję dwu-płaszczową, a tym samym wytrzymałość oraz za to, że jest w poziomie co ułatwia montaż przy trudnych warunkach, daję punkt i wyrównuję na 2:2.

W sumie to chyba nie ma sensu mieszanie technologii z konstrukcję, więc niech w w/w kwestii pozostanie 2:1. Nie byłem w stanie znaleźć pojemności komór BioDisc, więc punktów za większą pojemność, też nie można żadnemu z rozwiązań przyznać. Pozdrawiam :)

Edytowane przez WojtekINST

Beja, nie czepiaj się Wojtka :) Już tam przeciąga :) Specjalnie chciałem troszkę go podpuścić, wierność, przywiązanie i lojalność to podstawa :)

Super! Nie ma to jak jednocześnie ustalać zasady gry i przyznawać punkty! :cool:

Wybacz Wojtek, ale przeciągasz strunę w siłowym lansowaniu Wobet-Hydret.

Super! Nie ma to jak jednocześnie ustalać zasady gry i przyznawać punkty! :cool:

Wybacz Wojtek, ale przeciągasz strunę w siłowym lansowaniu Wobet-Hydret.

Umiem spojrzeć w lustro i przyjmuję krytykę za WH. Jednak ciekawe kiedy Beja, patrzyłeś w lustro, bo o ile dobrze pamiętam to wiernie lansujesz BioDisc.

Czyli: " dziadek się śmiał i tak samo miał " :) :)

Wojtek, jak pracowałem dla SL to także krytykę przyjmowałem, ale powiem Ci że to nawet przyjemność :) dzis mogę krytykować wszystkie produkty, aczkolwiek powściągliwość także należy zachować :) bywają na forach tacy co straszą sądem, ale jak porównujesz rzetelnie to nie ma z tym żadnego problemu :) pozdrawiam

Wojtek, jak pracowałem dla SL to także krytykę przyjmowałem, ale powiem Ci że to nawet przyjemność :) dzis mogę krytykować wszystkie produkty, aczkolwiek powściągliwość także należy zachować :) bywają na forach tacy co straszą sądem, ale jak porównujesz rzetelnie to nie ma z tym żadnego problemu :) pozdrawiam

Porównywanie produktów ma zawsze swoją cenę i każdy może to robić jeśli podchodzi do tego merytorycznie i rzetelnie. Mnie do pisania na forum, pchnęły powtarzające się tłumaczenia klientom na montaż, dlaczego chcę im " wcisnąć " droższe, bo oni sądzą, że tańsze ma takie samo parametry, a może i lepsze.

Przyznaję się też do tego, że na forum, czasem bardziej " wylewam swoją frustrację ". Ostatnio mam ku temu, chyba więcej powodów, bo taka deszczowa pogoda, spowodowała zalanie dużej ilości drenaży i studni chłonnych w mojej okolicy. Przyznam się, też do tego, że u moich dwóch klientów też musiałem robić przeróbki ( dodając przepompownię oczyszczonych i drenaż w nasypie ), bo zrobiłem zgodnie z projektem i w trakcie wykopów też nic na przyszłe problemy nie wskazywało. Dogadaliśmy się i dopłacili mi za w/w. Teraz znów nie mają problemu. Jednak ostatnio więcej mam zapytań o poprawki nie swoich montaży i rozmowa z tymi " potencjalnymi klientami " mnie czasem rozbraja, a może raczej uzbraja w nerwy. Jak można wytłumaczyć komuś, że robiąc pionową Traidenis z małą studnią chłonną w gruntach mieszanych za promocyjną cenę, było prawdopodobne, że przy większych odpadach lub po roztopach to nie będzie działać.

Umiem spojrzeć w lustro i przyjmuję krytykę za WH. Jednak ciekawe kiedy Beja, patrzyłeś w lustro, bo o ile dobrze pamiętam to wiernie lansujesz BioDisc.

Czyli: " dziadek się śmiał i tak samo miał " :) :)

Lustra unikam, bo strasznie brzydki jestem :p

A tak bardziej serio - stara prawda, że atak jest najlepszą obroną, ale mogłeś się trochę lepiej przygotować do tego ataku.

Jeśli już coś lansuję, to proste i eleganckie rozwiązania, które nie wymagają od posiadacza robienia wieczorowego fakultetu z ochrony środowiska.

Od dawna prowadzę z Arturem dyskusję o SBR-ach, ponieważ przy całej szumnej idei sekwencyjności, oczyszczalnie przydomowe typu SBR realizują ją w znikomym stopniu. A przy ogromnych nierównomiernościach godzinowych dopływu ścieków i tak wszystko bierze w łeb!

Dodatkowo, nie dostrzegam w ofercie W-B nic szczególnego, co by ją miało tak bardzo odróżniać od całej gromady jej konkurentów.

"Zbiorniki dwupłaszczowe" to po prostu rura PEHD Spiro cięta z metra i zaspawana ręcznie na obu końcach deklami (jednowarstwowymi, prawda?).

Lustra unikam, bo strasznie brzydki jestem :p

A tak bardziej serio - stara prawda, że atak jest najlepszą obroną, ale mogłeś się trochę lepiej przygotować do tego ataku.

Jeśli już coś lansuję, to proste i eleganckie rozwiązania, które nie wymagają od posiadacza robienia wieczorowego fakultetu z ochrony środowiska.

Od dawna prowadzę z Arturem dyskusję o SBR-ach, ponieważ przy całej szumnej idei sekwencyjności, oczyszczalnie przydomowe typu SBR realizują ją w znikomym stopniu. A przy ogromnych nierównomiernościach godzinowych dopływu ścieków i tak wszystko bierze w łeb!

Dodatkowo, nie dostrzegam w ofercie W-B nic szczególnego, co by ją miało tak bardzo odróżniać od całej gromady jej konkurentów.

"Zbiorniki dwupłaszczowe" to po prostu rura PEHD Spiro cięta z metra i zaspawana ręcznie na obu końcach deklami (jednowarstwowymi, prawda?).

No i mam problem, bo co bym nie napisał o WH, to mi znów ktoś jakąś metkę doda, dlatego krótko i na temat :)

Uuuuu, widzę, tu duży brak wiedzy w dziedzinie jak wygląda ZBB, więc, oprócz włazów, to wszystko jest dwuwarstwowe, czyli: korpus, oba końce oraz wszystkie przegrody dzielące w/w na komory. Poszukaj, więc coś podobnego na rynku, bo chętnie rzucę okiem, na równie wytrzymałą oczyszczalnię, zwłaszcza do montażu w trudnych warunkach i przy większym zagłębieniu :).

Beja niby to jaki jest atak, bo chyba nie piszesz mi tu, że się nieco śmiałem z "kubeczka". Może to pisałem po dobrym piwie, bo nie pamiętam, gdzie ja niby tak Twoją oczyszczalnię atakowałem. Widzę, jednak że jesteś nazbyt "uczulony" w tym temacie i jak ktoś porównuje, a nie atakuje, to i tak to odbierasz jako to drugie. Na poważnie - nie był to żaden atak ! Oczywiście dorzucę też, że dawkowanie w/w "elementem", tak jak w innym rozwiązaniach porcjujących ścieki daje lepsze rezultaty - pasuje :)

Wojtek, oczyszczalnia ZBB jest zbudowana na bazie rury strukturalnej, która jak spojrzysz to rzeczywiście taki układ jak byłaby to podwójna ścianka. To, że jest to rura a nie monolityczny zbiornik to jest widoczne na kilku zdjęciach Wobet, widać wspawaną dennicę oraz zakończenie rury (tam wystaje taki drobny element). Na bazie takowej rury strukturalnej produkuje kilka firm w Polsce, min Haba, Euro-Plast, obecnie nawet były Sotralentz, a teraz Graf wyprodukował oczyszczalnie SBR dla 100 RLM wykorzystując rurę strukturalną Szagru.

Kiedyś jak pracowałem w Sotralentz to Francuzi mieli zbiornik dwuścienny, to był monolityczny zbiornik, normalny odlew. Jak to było robione nie wiem. Był to zbiornik od początku produkowany jako dwupłaszczowy bo widoczne były miejsca gdzie dospawywało się włazy, pokazane jest to na stronie 12 jak klikniesz na link.

http://habitat.sotralentz.com/files/ANC/A68-XXXI-2013-08.pdf

pozdrawiam

No i mam problem, bo co bym nie napisał o WH, to mi znów ktoś jakąś metkę doda, dlatego krótko i na temat :)

Uuuuu, widzę, tu duży brak wiedzy w dziedzinie jak wygląda ZBB, więc, oprócz włazów, to wszystko jest dwuwarstwowe, czyli: korpus, oba końce oraz wszystkie przegrody dzielące w/w na komory. Poszukaj, więc coś podobnego na rynku, bo chętnie rzucę okiem, na równie wytrzymałą oczyszczalnię, zwłaszcza do montażu w trudnych warunkach i przy większym zagłębieniu :).

Beja niby to jaki jest atak, bo chyba nie piszesz mi tu, że się nieco śmiałem z "kubeczka". Może to pisałem po dobrym piwie, bo nie pamiętam, gdzie ja niby tak Twoją oczyszczalnię atakowałem. Widzę, jednak że jesteś nazbyt "uczulony" w tym temacie i jak ktoś porównuje, a nie atakuje, to i tak to odbierasz jako to drugie. Na poważnie - nie był to żaden atak ! Oczywiście dorzucę też, że dawkowanie w/w "elementem", tak jak w innym rozwiązaniach porcjujących ścieki daje lepsze rezultaty - pasuje :)

Wojtek, zapomniałem jeszcze jedną rzecz zapytać :) Znalazłem na stronie Wobet przy oczyszczalniach ZBB grafikę gdzie w skrzynce technicznej zainstalowane są dwie dmuchawy, skoro z nimi współpracujesz mocno to powiedz mi proszę do czego w takiej oczyszczalni dwie dmuchawy?

Na 100% nie są to mniejsze niż EL60. Kiedyś taki numer widziałem w Centroplast gdzie były 2 szt. SLL40, jedna odpowiadała za napowietrzanie, a druga za recyrkulacje

Poniżej grafika:

sterowanie ZBB.jpg

z góry dzięki za info zwrotne

witam,

uzytkuje BioDisca od pol roku i moge polecic z czystym sumieniem choc samodzielny montaz na trudnych warunkach(wysoki poziom wód) gruntowych oraz koszty dodatkowe typu plyta denna + 6m3 betonu i obudowa betonowa nie zachecaja do inwestycji. Walczylem tydzien i nikomu nie polecam - nastepnym razem bralbym z montazem.

Oczyszczalnia jest cicha, niesmierdzaca i bezobslugowa- rozsączam przez dużą studnie chłonną(1,2mx5,5m) i nie mialem problemu nawet podczas ostatnich podtopień

Oczyszony sciek słuzy mi (poprzez studnie chłonna i wysokowydajna pompe) do spłukiwania 2 toalet - woda nie smierdzi ale od miesiaca jej kolor z klarownego zrobil zmienil sie na lekko szary. Domyslam sie ze to osad wtorny nagromadzil sie w zbiorniku z oczyszonym sciekiem.

Tak sobie pokombinowalem ze gdybym zamontowal pompe recyrkulacji osadu wtornego(mamut) i przelewal do komory wstepnej to woda bylaby klarowniejsza.

Czy dobrze myslę?

Dzwonilem do serwisu Kingspan ale nie wiedza o co chodzi. Wiem ze cos takiego jest w biodiscu w opcji bo mowi o tym instrukcja panelu i jest mozliwosc zaprogramowania tygodniowego dzialania takiej pompy. Przyslali mi zwykla pompe zanurzeniowa z plywakiem- odsylam.

Czy mozecie cos doradzic w tej materii. polecic jakiegos mamuta i dmuchawe, ktrore moglbym kupic i zmontowac sam?

czy przyzwyczaic sie do szarej wody w spluczkach?

Nie wiem komu udało się coś takiego sprzedać, aby zawracać ścieki oczyszczone do spłuczek. Przecież ścieki oczyszczone to nie jest woda czysta i bez jakiegoś UV to nie powinno się do takich celów używać. Jak trafi się jakaś awaria oczyszczalni, to rozumiem, że zakręcasz kurek i do kibla leci wówczas czysta woda, a nie z odzysku. Może niech ktoś to skomentuje co się zna.

Serwis Kingspana nie wiedzą co zrobić z tą ekstra recyrkulacją, bo po prostu nie mają takiego dodatku, gdyż nie ryzykują i nie proponują takiego odzysku.

Jak może Brunoxp działać oczyszczalnia, gdy pisze że nie ma problemu podczas ostatnich podtopień, a odprowadzenie to studnie chłonne. Czy studnie chłonne mogą działać jak jest podtopienie. Czy będzie ktoś na tyle odważny, aby skomentować i napisać czy jest to możliwe

Czy możesz Brunoxp wyjaśnić jak wygląda to odprowadzenie, bo chyba po studniach chłonnych jakoś zbierasz to do zbiornika ze ściekiem oczyszczonym.

Jeszcze jedno pytanie o projekt, czy miałeś taki odzysk od razu zaprojektowany, a może to tylko była na twoje zgłoszenie budowana oczyszczalnia.

Dla mnie spłukiwanie oczyszczonymi ściekami to nie powinno wogóle wchodzić w grę, bez odpowiedniego oczyszczenia, bez dezynfekcji itp.

Kto coś takiego w ogóle wymyślił? Co z zabezpieczeniem przed wtórnym zanieczyszczeniem instalacji wodociągowej?

Takim działaniem jak wprowadzanie oczyszczonych ścieków do spłuczek może sprowadzić na siebie zagrożenie.

Odnośnie recyrkulacji to powinna być w standardzie, nie rozumiem dlaczego Kingspan tego nie instaluje w standardzie. Jak nie będzie recyrkulacji to system nie ma prawa dobrze działać. Recyrkulacja musi być odpowiednio ustawiona i osady częściowo zawracane do osadnika wstępnego.

pozdrawiam

witam,

uzytkuje BioDisca od pol roku i moge polecic z czystym sumieniem choc samodzielny montaz na trudnych warunkach(wysoki poziom wód) gruntowych oraz koszty dodatkowe typu plyta denna + 6m3 betonu i obudowa betonowa nie zachecaja do inwestycji. Walczylem tydzien i nikomu nie polecam - nastepnym razem bralbym z montazem.

Oczyszczalnia jest cicha, niesmierdzaca i bezobslugowa- rozsączam przez dużą studnie chłonną(1,2mx5,5m) i nie mialem problemu nawet podczas ostatnich podtopień

Oczyszony sciek słuzy mi (poprzez studnie chłonna i wysokowydajna pompe) do spłukiwania 2 toalet - woda nie smierdzi ale od miesiaca jej kolor z klarownego zrobil zmienil sie na lekko szary. Domyslam sie ze to osad wtorny nagromadzil sie w zbiorniku z oczyszonym sciekiem.

Tak sobie pokombinowalem ze gdybym zamontowal pompe recyrkulacji osadu wtornego(mamut) i przelewal do komory wstepnej to woda bylaby klarowniejsza.

Czy dobrze myslę?

Dzwonilem do serwisu Kingspan ale nie wiedza o co chodzi. Wiem ze cos takiego jest w biodiscu w opcji bo mowi o tym instrukcja panelu i jest mozliwosc zaprogramowania tygodniowego dzialania takiej pompy. Przyslali mi zwykla pompe zanurzeniowa z plywakiem- odsylam.

Czy mozecie cos doradzic w tej materii. polecic jakiegos mamuta i dmuchawe, ktrore moglbym kupic i zmontowac sam?

czy przyzwyczaic sie do szarej wody w spluczkach?

Wojtek, zapomniałem jeszcze jedną rzecz zapytać :) Znalazłem na stronie Wobet przy oczyszczalniach ZBB grafikę gdzie w skrzynce technicznej zainstalowane są dwie dmuchawy, skoro z nimi współpracujesz mocno to powiedz mi proszę do czego w takiej oczyszczalni dwie dmuchawy?

Na 100% nie są to mniejsze niż EL60. Kiedyś taki numer widziałem w Centroplast gdzie były 2 szt. SLL40, jedna odpowiadała za napowietrzanie, a druga za recyrkulacje

Poniżej grafika:

[ATTACH=CONFIG]400244[/ATTACH]

z góry dzięki za info zwrotne

No nie wiem, czy mój poziom wiedzy umożliwia jakiś pomocny opis tego co w widocznej skrzynce technicznej. Na oko widzę tam dwie dmuchawy EL-S-100 lub EL-S-120. Znam je i serwisuję jak zajdzie potrzeba. Z tego co wiem to Wobet w ZBB nie używał podwójnych dmuchaw w mniejszych typach. Jak montowałem ZBB-16C to była tam jednak HP200, czyli nie było potrzeby wstawiania dwóch dmuchaw? Podsumowując to skrzynka od czegoś większego i dlatego, oprócz dwóch dmuchaw są też dwa elektrozawory.

Mam nadzieję, że coś Ci wyjaśniłem.

Tak na marginesie to dziwię się takim producentom jak Centroplast, że stosują SLL40, bo to prawie najtańsza i najsłabsza dmuchawa od Bibusa. Oczywiście jeszcze bardziej dziwię się klientom, którzy mogą o coś takiego nie pytać - czyli co wchodzi w cenę oczyszczalni :)

Dla mnie spłukiwanie oczyszczonymi ściekami to nie powinno wogóle wchodzić w grę, bez odpowiedniego oczyszczenia, bez dezynfekcji itp.

Kto coś takiego w ogóle wymyślił? Co z zabezpieczeniem przed wtórnym zanieczyszczeniem instalacji wodociągowej?

Takim działaniem jak wprowadzanie oczyszczonych ścieków do spłuczek może sprowadzić na siebie zagrożenie.

Odnośnie recyrkulacji to powinna być w standardzie, nie rozumiem dlaczego Kingspan tego nie instaluje w standardzie. Jak nie będzie recyrkulacji to system nie ma prawa dobrze działać. Recyrkulacja musi być odpowiednio ustawiona i osady częściowo zawracane do osadnika wstępnego.

pozdrawiam

Ogólnie to zgadzam się z Arturem i dodam tylko jedno - recyrkulacja osadu

( automatyczna - ster. np. elektrozaworami ) to podstawa do tego, aby pomijając kwestię natleniania, czy zraszania, nazwać coś oczyszczalnią biologiczną !!!!! :)

Takie rozwiązanie może chyba działać tylko do chwili, gdy nie nastąpi nadmiar osadu w ostatniej komorze od wylotu ?

Juz tłumacze jak wygląda moja studnia chłonna(jest tylko jedna):

Studnia pierwotnie miała być do celów ogrodowych czyli zbierać wodę podskórna i dodatkowo odbierać wodę z rynien. Jej wybór(wielkość) wynika z trudnych warunków gruntowych: 30cm humusu, 1,50m piasku z glina a potem nieprzepuszczalna glina na kilkanaście albo kilkadziesiąt metrów. Woda podskórna w okresie suszy jest na -1,8m a w okresie intensywnych opadów dochodzi na -0,2m.

Ponieważ studnia ma 5,5m głębokości oraz 1,2m średnicy woda w niej jest zawsze, nawet w okresie największej suszy. Dodatkowo kręgi są nieuszczelnione wiec nagły dopływ dużej ilości wody z dachu podczas ulewy jest szybko rozsaczany. Sąsiedzi wokoło maja kopce rozsaczajace i problemy podczas długotrwałych opadów. U mnie ten problem nie występuje- sprawdzone przez 3 lata. Robilem nawet test: wpuscilem do niej ok 0,7 kubika wody wodociagowej gdy był najwyższy poziom wód gruntowych po kilkudniowych ulewach - studnia wchłonęła tą ilość wody w ok 5h- wiec odpowiadając użytkownikowi Alekko: tak studnia chłonna działa, pod warunkiem ze jest odpowiednio pojemna.

W związku z powyższym na etapie budowy zdecydowałem się na osobny pobór wody z tej studni do 2 spłuczek bez udziału wody z wodociągów.

Oczywiście w razie jakiejś wieloletniej suszy na niespotykana skale światowa jest możliwość przepięcia tych spłuczek na wodę z wodociągów- cala instalacje wody mam na rozdzielaczach wiec godzina roboty i miałbym podpięta wodę z sieci.

Teraz doszła oczyszczalnia biologiczna j.w. i oczyszczony ściek wprowadzany jest do tej samej studni celem rozsączenia.

Jak już pisałem wcześniej studnia ma duzą pojemność i sprawdzona możliwość rozsączania wiec nieżalenie od oczyszczalni(awaria)i warunków zewnętrznych jest w niej zawsze woda. Oczywiście mam to zgłoszone.

Wracajac do mojego pierwotnego pytania

Woda z oczyszczalni do tej pory wyglądała tak jak w słoiku po prawej w porównaniu do wodociągowej (po lewej)

woda z oczyszalni.jpg

Ale od kilku tygodni zrobiła się bardziej szara. Sprawdziłem w BioDiscu zbiornik z oczyszczona woda i okazało się ze na dnie jest sporo szarego osadu wtórnego. Możliwe ze już najwyższy czas aby pierwszy raz zamówić szambowóz. Ale zaciekawiło mnie zagadnienie recyrkulacji osadu wtórnego, niestety w instrukcji jako opcja.

Kingspan Polska jak pisałem wyżej chyba nie ma pojęcia o pompie recyrkulacji osadu wtórnego. Mimo kilku rozmów telefonicznych i maili wysłali mi zwykła pompę zatapialna.

Uważam ze pompa mamutowa powinna sięgać do dna zbiornika i zaciągać osad a następnie przelewać do zbiornika wstępnego.

Dlatego potrzebuje porady w doborze sprzętu (dmuchawa itp)

W tym wypadku pompa wirowa ma pracowac jako recyrkulacji, tak jest najprościej i najszybciej. Aby zrobić to namamutach to musisz mieć dodatkowo dmuchawe, cała instalacje mamuta, wężyk powietrza i jakaś skrzynkę gdzie bedzie schowana dmuchawa, a tak to tylko pompa wrzucona + sterownik i bedzie pracować. Uważam, że dobra oczyszczalnia jak BioDisc powinna być w standardzie wyposażona w recyrkulację. Oczyszczalnia nie będzie dobrze pracować jak nie zawrócimy po pewnym czasie, można nawet powiedzieć systematycznie osadu wtórnego do osadnika lub innego zbiornika. Stąd też pewnie ścieki Twoje teraz są zmętnione, mogą zawierać już częśc osadów wymieszanych w komorze osadnika wstępnego. Edytowane przez ArturStadnik