pa 21.03.2004 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Poszukuje porad czy wzoru umowy budowy domu z prywatnym deweloperem. Czlowiek prowadzi firme, w ramach ktorej kupuje dzialki, buduje na nich domy - stan zamkniety surowy. W jaki sposob powinna wygladac umowa: 1) przede wszystkim, kiedy powinno nastapic przepisanie dzialki2) rozumiem, ze do czasu przepisania dzialki nie mam zadnych praw do budynku na niej stojacego - oczywiscie czlowiek chce jakies zaliczki na poczet postawienia stanu surowego W tym momencie na jednej dzialce sa 2 domy, sprzedajacy mowi, ze po postawieniu stanu surowego bedzie dokonywal podzialu dzialki. Jak to powinno wygladac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 23.04.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Witaj, specjalistą nie jestem, ale wydaje mi się, że w tej sytuacji zalecana byłaby ogromna ostrożność. Masz rację, że do wszystkiego co stoi na gruncie prawo ma właściciel tegoż gruntu. W tej konkretnie sytuacji sądzę że właścicielem jest pewnie kredytujący developera bank i stąd odroczenie wydzielenia działek. Rzecz w tym, że jeśli nawet gość jest sporządził uczciwy biznessplan, to zawsze może coś się nie udać, a w takiej sytuacji to Ty zostaniesz praktycznie z niczym. Jedyny znany mi prywatny developer sprzedawał najpierw działki i dopiero wtedy na nich budował (choć umowa o to wybudowanie zawierałała dość drakońskie zapisy, jednak dla budujących była dużo bezpieczniejsza. Acha, zwróć jeszcze uwagę na jedną rzecz: wszelkie umowy o przeniesienie własnosności nieruchomości (w tym umowa wstępna obiecujaca sprzedaż w przyszłości) muszą być zawierane notarialnie - inaczej są nie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts