taylor1 12.01.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Po ostatnich opadach mam zalane pół komina na strychu, podejrzewam, że to wina obróbki blacharskiej - załączę zdjęcie. Podobno dach siadł, jakiś silikon którym była uszczelniona obróbka również. Ostatnio gdy przyszli coś poprawiać-ratować została nałożona nowa warstwa silikonu, a że było mokro i zimno chyba to nie pomogło, leje się nadal. Co z tym można zrobić, jak wkuć blachę, uszczelnić itp? Proszę o jasne wytłumaczenie, bo fachowe terminy dekarskie niestety nic mi nie mówią proszę o pomoc, w zał zdjęcie stanu obecnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milimetr 12.01.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 slabo widac alemozeto nie opierzenie ma wine tylko przy wiatrach woda wchodzi pod grad czy kalenice lub kratka z boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 12.01.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Wydrę lepiej robić z 2 części , jednej wciętej. wtedy przy ruchach dachu nic się nie dzieje. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taylor1 12.01.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 oczywiście nie bardzo wiem co to wydra:( MistrzuJanie, a co poradzić teraz jak już dach siadł a przed nami deszcze i śniegi a jest ta wydra zrobiona jak jest? podejrzewam, że zalewa pod blachę bo komin na strychu wygląda jakby był z jednej strony wodą zlany-kominy ocieplone wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreas49 12.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 To opierzenie komina wyglada na pierwszy rzut oka nieciekawie... Sadze ze trzeba go dobrze obejrzeć. Oczywiście wykonanie obróbki z dwóch elementów eliminuje skutki pracy dachu.Mistrz Jan ma absolutna racje. Wygląda to tak, ze linia silikonu widoczna na zdjeciu jest zakryta dodatkowym pasem blachy umocowanym powyżej. W takim przypadku jest on niezależny od istniejącej obrobki, bo jest umocowany tylko do komina, a istniejaca obrobka - do dachu. Kiedy dach pracuje - ewentualne rozszczelnienia silikonu sa zakryte przez górny pas umocowany na sztywno..Mam nadzieje , ze jakoś to wyjaśniłem...uffff. Ponadto...jeśli to komin, do którego wpięto wyciąg spalin z pieca gazowego - warto sprawdzić, czy się nie "poci"... Spaliny z gazu zawierają parę wodna, która po schłodzeniu ponad dachem - ścieka w dól, czasem tworząc spore zacieki. Byc moze jest tam jakis wkład - ale moze uszkodzony??? Bez oględzin sie nie obejdzie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 13.01.2012 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 może bałagan na czapie kominowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.01.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Prawda to od dawna znana, święte słowa Mistrza Jana. Sprawa jest dość prosta: druga obróbka wcięta w komin załatwi sprawę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 15.01.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Miałeś problemy z więźbą masz i problemy z pokryciem,zastanów się dlaczego ? W tym przypadku wykonanie niezależnej wydry w komin nie pomoże,podniesie tylko morale inwestora do pierwszych opadów.Problem jest w innym miejscu. Wykonanie opierzenia sztywnego to tylko Pan pikuś Na podstawie tych zdjęć jestem w 100% pewny. Co to za kratka na kominie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taylor1 19.01.2012 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dziękuję za rady, szczególnie Andreas49 za dokładne wytłumaczenie obróbki:) DACxxxAZ - problem z więźbą był, to i owszem duży, ale firma została zmieniona,całą nową więźbę wraz z kryciem a także obróbkami komina robiła nowa ekipa. Byli ostatnio znów na oględzinach, sami od siebie również zaproponowali założenie powyżej drugiej obróbki komina. A kratka na wentylacji założona,, zawsze można zdjąć, chociaż kominiarz nie negował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 27.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 ok niech zrobią a jak wydra nie pomoże to odśwież temat i porozmawiamy dalej . Jeśli kominiarz odebrał kratkę to ja jako niekominiarz ją zaakceptuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts