uzytkownik_01 12.01.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Hej! Wrocilem wlasnie z odwiedzin kumpla z dziecinstwa z Niemiec. Znajomy wybudowal sobie domek prawie caly z prefabrykatow w kilka miesiecy doslownie, stropy np. są z płyt strunobetonowych i tak mnie naszło pytanie, czemu one nie sa populrne w Polsce? Sa takie drogie czy istnieje duzy problem z zalatwieniem dzwigu? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.01.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 W domku sa zbyt male rozpiętości aby takie stropy stosować jak masz projekt ze stropem o rozpietosci np 9m, 12m to warto brac taki pod uwagę. Przy rozpietosciach 3-6m sa inne technologie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.01.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Czemu nie są popularne ??? Brak śmiałości inwestorów i rutyna projektantów Pewnie też taniej wychodzi "system gospodarczy", z założenia oparty na braku konieczności dostępu do ekscentrycznych technologii.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kallas 12.01.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Konbet robi stropy strunobetonowe. Cena ok 110 zl/m2. Ukladasz w 2-3h. Ja na wiosne takie klade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 14.01.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Robią wrażenie te płyty stropowe Smart z Konbetu. Rozpiętość do 9 m, obciążalność 5 razy większa niz terriva. Bajecznie prosty montaż, minimalna ilość betonu do wypełnienia. Jak na razie mój faworyt. Ciekaw jestem czy to nie klawiszuje no i jak z powtarzalnością wymiarową bo to kluczowa sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik_01 16.01.2012 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Słyszałem, że z akustyką jest tak różnie, ale klawiszują??? a co masz na myśli pisząc, powtarzalność wymiarową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 16.01.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Słyszałem, że z akustyką jest tak różnie, ale klawiszują??? a co masz na myśli pisząc, powtarzalność wymiarową? O akustykę raczej bym sie nie martwił. Beton to beton. Klawiszowanie czyli ruchy wzdłuz połączeń a więc ewentualne pęknięcia na suficie. Wada estetyczna ale zdaje sie dokuczliwa dosyć. Występuje w filigranie (jak słyszałem) więc może też i tu. Powtarzalność wymiarowa czyli dokładność wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb1808 30.01.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Konbet robi stropy strunobetonowe. Cena ok 110 zl/m2. Ukladasz w 2-3h. Ja na wiosne takie klade. Kallas. Cena którą podajesz jest ceną Netto czy brutto? Jakiej powierzchni masz strop w swoim budynku? Porównywałeś ceną z innym bardziej tradycyjnym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 30.01.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 i tak mnie naszło pytanie, czemu one nie sa populrne w Polsce? Sprawa jest dość prosta. Za każdy gotowy, prefabrykowany element musisz zapłacić więcej, niż za materiały na budowę gospodarczą. Zyskujesz jednak na czasie budowy, a co za tym idzie na kosztach robót budowlanych. W Niemczech, gdzie odpowiednik naszego PINBu jeździ stale po budowach by sprawdzać legalność zatrudnienia, nie da się, jak w Polsce, zatrudniać ludzi na czarno, bez ubezpieczenia. Tym samym im się opłacają prefabrykaty a u nas monolity. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiffler 30.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Prefabrykaty są mocno rozpowszechnione ale w budownictwie wielkokubaturowym i dającym znaczną powtarzalność. Póki co jest to zamknięty rynek nawet nie szukający zbytu u klienta indywidualnego aczkolwiek rynek się rozwija i pojawiają sie nowi mniejsi wytwórcy, czas to pieniądz i coraz więcej inwestorów na coraz mniejszych realizacjach decyduje się na prefabrykaty - przykładem może byc jeden z naszych ostatnich projektów - hala 1800m2 z częścią biurowa 300m2 na 2 poziomach prefabrykowana niemal w całości - prefabrykowane fundamenty, słupy, belki podwalinowe i stropowe, płyty stropowe, doki rozładunkowe. Za każdym razem sprawa wygląda inaczej i nie zawsze sie to jednak opłaca - jak czas goni to prefabrykat. Inaczej można zacząć liczyć.Pamiętajcie też że na typową rozpiętość dla domków rzędu 6-7m nie ma potrzeby stosowania płyt sprężanych - zwykła płyta kanałowa tzw. żeranska wystarcza przy odpowiednich założeniach obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 31.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 moja matka juz 3 zime mieszka w domku ze SMARTEM i generalnie zadnych problemów, nic nie pęka, hałąsu z pietra i na odwrót nie słychac - tez i to jest mój faworyt - tylko ze mi cene dali 120/ 130 za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 04.02.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Właśnie sobie zajrzałem na te stropy strunobetonowe, właśnie do Konbetu. Wygląda nieźle. A i jak piszecie cenowo też fajna sprawa. Niesamowicie kusi szybkość i prostota wykonania stropu. Budując samemu chcę uprościć sprawy i maksymalnie przyspieszyć. Wszyscy konstruktorzy z uporem mianiaka zalecają teraz tę terivę a jak pytam o inne rozwizania to albo kosmicznie drogi Ytong albo lanie monolitu. Widziałem u znajomego skutki 'pracowania' jej nie chcę. Swoją drogą jeśli cena Panelowego SMART 60 oscyluje w okolicy 120zł/m2 to na terivę nie spojrzę, budując systemem gospodaczym. Szybciej, chyba taniej i nie trzeba całej ekipy, przerw na wiążanie beonu itp. Jak dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.02.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Właśnie sobie zajrzałem na te stropy strunobetonowe, właśnie do Konbetu. Wygląda nieźle. A i jak piszecie cenowo też fajna sprawa. Niesamowicie kusi szybkość i prostota wykonania stropu. Budując samemu chcę uprościć sprawy i maksymalnie przyspieszyć. Wszyscy konstruktorzy z uporem mianiaka zalecają teraz tę terivę a jak pytam o inne rozwizania to albo kosmicznie drogi Ytong albo lanie monolitu. Widziałem u znajomego skutki 'pracowania' jej nie chcę. Swoją drogą jeśli cena Panelowego SMART 60 oscyluje w okolicy 120zł/m2 to na terivę nie spojrzę, budując systemem gospodaczym. Szybciej, chyba taniej i nie trzeba całej ekipy, przerw na wiążanie beonu itp. Jak dla mnie bomba Teoretycznie tak to wygląda. Powinno to być szybkie i skuteczne rozwiązanie problemu stropu nie przewodzącego dźwięków, umozliwiającego stawianie w dowolnym miejscu ścianek działowych, nie potrzebującego szalunków i dużej ilości stępli. Jest tam jednak jeszcze kwestia sposobu montażu. Ktoś tu pisał o dodatkowych zbrojeniach pomiedzy płytami i związaną z tym koniecznością kucia w tych płytach (???) Konbet cos tam o tym wspominał ale ja dalej nie wiem jak to wygląda. Napisałem równiez pytanie na maila który to adres został tu przez Konbet zamieszczony z prośbą o specyfikację techniczną i technike montażu . Pytałem też o rozpiętośc paneli iścianki nośne na płytach Smart. Miesiąc minął a ja nie mam odpowiedzi. Nie podejmę decyzji póki tego nie będę wiedział ale jakoś zainteresowanych odpowiedzią nie ma. Nie dostałem informacji o złym adresie więc mail chyba doszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ElwoodWroclaw 04.02.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Fakt, ciekawa sprawa, ale to może być bardzo proste a nie kwestia jakiegoś kucia w płytach. Dodatkowe zbrojenia między płytami, mogą być identyczne jak w stropie Ytong. Oznacza to, że pomiędzy płyty wkłada się zwykły pręt zbrojeniowy o gr. 8mm a następnie szczelinę wypełnia betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 17.02.2012 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Konbet cos tam o tym wspominał ale ja dalej nie wiem jak to wygląda. Napisałem równiez pytanie na maila który to adres został tu przez Konbet zamieszczony z prośbą o specyfikację techniczną i technike montażu . Pytałem też o rozpiętośc paneli iścianki nośne na płytach Smart. Miesiąc minął a ja nie mam odpowiedzi. Nie podejmę decyzji póki tego nie będę wiedział ale jakoś zainteresowanych odpowiedzią nie ma. Nie dostałem informacji o złym adresie więc mail chyba doszedł. Drogi Permie, prawdopodobnie Twój mail zagubił się w naszej firmowej skrzynce. Przepraszam za tę sytuację, takie rzeczy się niestety zdarzają. Jeżeli nadal jesteś zainteresowany kontaktem z firmą KONBET, proszę o kontakt poprzez prywatną wiadomość. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnievko ultraviolet 14.05.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 mam pytanie, jak wygląda kondycja firmy konbet? jestem właśnie na etapie wznoszenia ścian i zaczynamy z żonką latać za stropami. Zostawiłem w hurtowni strop do wyceny i tam mnie ostrzegano iż jakieś niepokojące rzeczy dzieją się w tej firmie! rzeczywiście popytałem i chyba już nawet konbet się nie nazywa tylko jakaś fabryka stropów? czyżby kryzys na rynku budowlanym zabija konkurencję? pytam ponieważ słyszałem ze można u nich kupić taniej ale z drugiej strony obawiamy się że zapłacimy i zostaniemy bez stropu? w hurtowni mieli kiedys konbet teraz maja stropex, jakie jeszcze firmy przywiozą strp nam w okolice dąbrówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkuner 14.05.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Ja w swoim domku (rozpiętość 6 i 3 metry) zdecydowałem się na strop żerański. Taniej niż terriva, szybciej niż terriva i bardziej wytrzymały niż terriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andsoon 14.05.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 w plotkach pewnie jest prawda, hurtownie i inne firmy wiedza najlepiej, bazując na danych o dostawach i opóźnieniach w płatnościach. Może faktur już nie płacą , jakośc obłsugi czytając po róznych forach tez nie najlepsza, same narzekania na bylejakość, no to mogą być oznaki kłopotów finansowych... Ale gdzie tam sie w tym kraju dowie człowiek, w ostaniej chwili juz po fakcie chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adim 28.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Ja bym nie wierzył w takie plotki. Już kilka razy spotkałem się w branży budowlanej z takim kopaniem dołków. Kupowałem z bratem w jednej hurtowni komin ceramiczny, zdecydował się na znanego w mojej rodzinie producenta - ale nagle powiedziano nam, ze ta firma upada... Komin brat kupił, gwarancję dostał, a firma nadal działa. Nieczyste zagrywki i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danadana 28.05.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jestem przedstawicielem handlowym, więc dużo jeżdżę po Polsce, ostatnio dużo po centralnej - gdzie spojrzę (jestem wyczulona po swojej budowie) to widzę samochody Konbetu przewożące jakieś materiały. Wydaje mi się wręcz, że im się powodzi, bo i w mediach dużo się mówi o Smarcie i nawet tu na forum co chwile ktoś się o Konbet pyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts