peter4x5 12.01.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 trafilem na to forum, z kilku powodow, jednym z nich bylo to ze przez dlugi czas zajmowalem sie domami budowanymi metoda lekkiego szkieletu, tak drewnianego jak i metalowego.bralem udzial w praktycznie kazdym procesie: projektowania, budowania, nadzoru, konsultacjimam za soba wiecej niz 1000 (tysiac ) domow, w roznych krajach i roznych strefach klimatycznych i geologicznychwszystkie opinie ktore wyrazam na tym forum, maja pokrycie w praktyce , testach i pracach naukowychopinie dziele na dwa rodzaje, subieektywna i obiektywna, obiektywna to taka, wedlug mnie, ktora zostala potwierdzona w 80% w praktyce, do dnia dzisiejszego, i tylko takie przedstawiam w swoich wypowiedziachwyrazanie opinii na forum traktuje jako sciaranie sie pogladow i wymiane doswiadczen, a nie jako ataki na osobe, ktora je wypowiadawiedza na temat budowy domow szkieletowych w Polsce jest wyrywkowa i niekompletna, wynika to z niewielkiej ilosci budowanych domow szkieletowych, krotkiego czasu jaki uplynal od czasu zaisnienia tej technologii na rynku krajowym, a takze braku infrastruktury projektowej, materialowej i badawczej. Takie sa realia.Najwiekszym problemem, moim zdaniem jest wyrywkowe podchodzenie do tematu, dotyczy to rowniez opinii wyrazanych na tym forum, co prowadzi do wielu pomylek lub nieporozumien.wymogi konstrukcyjne, bezpieczenstwa, wygody, estetyki zwykle sa w sprzecznosci ze soba, co czyni proces powstania budynku procesem kompromisow i optymalnych rozwiazanbylem swiadkiem wprowadzania zmian w kodach budowlanych, ktore wykluczaly sie nawzajem, podwazaly dotychczasowe prawdy oczywiste, dlatego ze budownictwo jest procesem dynamicznym, na ktory wplyw maja nauka, ekonomia, polityka, srodowisko. sam sposob podzialu tematow forum jest tez niezbyt fortunnydzial domow drewnianych moim zdaniem powinien obejmowac wszystkie aspekty budynku, jak fundamenty, instalacje, konstrukcje, poniewaz to co pracuje dla konstrukcji ciezkich, nie musi byc najlepszym rozwiazaniem dla konstrukcji lekkichi to byloby na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyBw 12.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Peter ja Ci wierzę, że jesteś specem od "szkieletów" Czekam na Twój mix wybudowania domu typu amerykańsko-niemecko-szwedzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter4x5 12.01.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Peter ja Ci wierzę, że jesteś specem od "szkieletów" Czekam na Twój mix wybudowania domu typu amerykańsko-niemecko-szwedzki. do speca mi daleko wymieniajmy doswiadczenia, zeby mieszkac wygodnie , bezpiecznie i cieszyc sie naszymi domami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts