mateuszolsztyn 12.01.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam Mam małe zapytanie - a mianowicie przymierzam się do wymiany grzejnika (grzejnik żeberkowy na biały, płytowy) - głównie ze względów estetycznych. Czytałem już gdzieś, że te żeberkowe grzeją lepiej ale to nie ja decyduję o wymianie.. Pytam bardziej od strony technicznej - instalacja w bloku, z połowy lat 90-tych. Grzejniki są przykręcone w klasyczny chyba sposób - dwa śrubunki przy wlocie i wylocie (1/2-nakrętka3/4) Na górze oczywiście zawór termostatyczny a na dole nie ma żadnego zaworu - tylko nypel (przejście z gwintu zewnętrznego rury 1/2 na gwint śrubunka 3/4) Dodam, że nie jestem hydraulikiem (studiuję) i takimi rzeczami zajmuje się raczej w wolnym czasie, z zainteresowania. Z CO nie miałem jeszcze niestety do czynienia ale z hydrauliką skręcaną i owszem. Z demontażem starego grzejnika chyba nie powinno być problemu ale montaż nowego... Nie chciał bym przerabiać gałązek - wiem, że produkują te nowe grzejniki z szerokością podłączeń 50cm - więc chyba powinny pasować. Do nowego grzejnika powinienem więc dokupić nowe śrubunki z uszczelkami (starych nie będę odzyskiwał) i wkręcić je na pakuły do niego tylko obawiam się, że mogą nie pasować idealnie nakrętki do górnego i dolnego przyłącza... Wymieniać dobrze jeszcze działający zawór termostatyczny (ok. 15 lat) chyba nie ma sensu.. Myślałem jednak nad założeniem zaworu przy odpływie wody od grzejnika... W jaki sposób zamontować nowy grzejnik do ściany - bo on pewnie będzie sporo odstawał od niej - czy w takich grzejnikach Purmo istnieje jakaś regulacja od ściany ? Dziękuję z góry za pomoc, wiem, że trochę zagmatwałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.01.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 a czemu chcesz wyrzucić lepszy a założyć gorszy może się jeszcze rozmyślisz, i te przemyślenia będą nieaktualne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszolsztyn 14.01.2012 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Tylko, że tak jak napisałem na wstępie - to nie moja wola jest tu wiążąca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqxxx 25.08.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Witam, Mam dokładnie ten sam problem. Czy udało Ci się wymienić grzejnik bez problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts