Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pracująca konstrukcja dwupoziomowa, wina łączników ?

Tomek0

Recommended Posts

Witam,

Tak jak w temacie. Zrobiłem sufit na stelażu dwupoziomowym. Przykręciłem płyty, ale jak pcham ( nie za dużą siła ) do góry ten sufit to unosi się lekko. Problemem są łączniki krzyżowe, które pozwalają na leką pracę profili CD w momencie gdy przykręcamy płytę, a konstrukcja nie miała poziomu. Moje pytanie brzmi czy to dobrze, że tak pracuje czy nie. Boje się, że np gdy ktoś będzie zmieniać oświetlenie to ruszy sufit i łączenia płyt będą popękane.

wiem dlatego napisałem tylko o tym przy zastosowaniu profili i łączników rigips nie ma luzu

Witam,

Tak jak w temacie. Zrobiłem sufit na stelażu dwupoziomowym. Przykręciłem płyty, ale jak pcham ( nie za dużą siła ) do góry ten sufit to unosi się lekko. Problemem są łączniki krzyżowe, które pozwalają na leką pracę profili CD w momencie gdy przykręcamy płytę, a konstrukcja nie miała poziomu. Moje pytanie brzmi czy to dobrze, że tak pracuje czy nie. Boje się, że np gdy ktoś będzie zmieniać oświetlenie to ruszy sufit i łączenia płyt będą popękane.

Praca takiego sufitu to normalne... sufity potrafią wisieć na pięciometrowych linach -te można swobodnie podnieść do góry. na łącznikach krzyzowych jest około 3mm luzu ale to nie wpływa na poziom - wszystkie się obsuną równo. Błędy w poziomach mogły wyniknąć z niedokładnego napięcia wieszaków obrotowych i część sufitu "doszła" po płytach.

Jesli było wszystko poprawnie zrobione to nic nie popęka.

tak wygląda prawidłowo zamontowany łącznik krzyżowy

wiem dlatego napisałem tylko o tym przy zastosowaniu profili i łączników rigips nie ma luzu

...ani z jednym ani z drugim się nie zgodzę...języczek działa jak sprężyna a na rigipsie też jest luz bo inaczej nie pójdzie zapiąć takiego łącznika w profil -nie ma cudów.

Dziękuje wszystkim na odpowiedzi. Konstrukcja sama w sobie została zrobiona solidnie ( gęsto i równo ) więc to, że łączniki mają luz mnie już nie martwi. Choć nie rozumiem czemu Rom uważa, że na zdjęciu jest źle zastosowany łącznik - nie widzę innej możliwości wsadzenia go w dwa profile.

Dziękuje wszystkim na odpowiedzi. Konstrukcja sama w sobie została zrobiona solidnie ( gęsto i równo ) więc to, że łączniki mają luz mnie już nie martwi. Choć nie rozumiem czemu Rom uważa, że na zdjęciu jest źle zastosowany łącznik - nie widzę innej możliwości wsadzenia go w dwa profile.

chodzi o tą blaszkę na samej górze... normalnie się wkłada łącznik i klik - wskakuje... tu ta blaszka dociskowa dziwnym trafem jest podgięta i trafiła pod krawędź profila... nawet nie wiem jak tak zapiąć... chociaż stosuję inne łączniki ale te też zdarzało mi się wpinać... jutro zobaczę czy w złomie mam jakiś płaski i pomyślę nad nim...

No i sprawdziłem... wygrzebałem ze złomu... porównałem z innymi z rigipsa i metpolu, zrobiłem próbę na profilach i stwierdzam:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=95956&d=1326833705

tak jest błędnie założony! Połączenie jest sztywne ale dolny profil jest luźny - dzwoni bo ta blaszka nie napina całego wieszaka w górę. Nie można przesunąć profila w żadną stronę! Rigips i Mepol też mają blaszki dociskowe tyle że trochę inaczej rozmieszczone i też podciągają profil do góry.

No i sprawdziłem... wygrzebałem ze złomu... porównałem z innymi z rigipsa i metpolu, zrobiłem próbę na profilach i stwierdzam:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=95956&d=1326833705

tak jest błędnie założony! Połączenie jest sztywne ale dolny profil jest luźny - dzwoni bo ta blaszka nie napina całego wieszaka w górę. Nie można przesunąć profila w żadną stronę! Rigips i Mepol też mają blaszki dociskowe tyle że trochę inaczej rozmieszczone i też podciągają profil do góry.

zastanów się troche jak te blaszki maja ci napinac łącznik do gory jak to jest zwykła blaszka a nawet jesili byłaby stalowa to i tak pod ciezarem sufitu łącznik oprze się na górnym profilu poco chcesz przesuwac profile -masz problemy z wymiarami

zastanów się troche jak te blaszki maja ci napinac łącznik do gory jak to jest zwykła blaszka a nawet jesili byłaby stalowa to i tak pod ciezarem sufitu łącznik oprze się na górnym profilu poco chcesz przesuwac profile -masz problemy z wymiarami

..tak samo napinają łączniki rigipsa... chodzi o to by dolny profil nie dzwonił a w tym przypadku jest luźny na łączniku ale niestety nie przesuwa się po górnym profilu... jeszcze raz powtarzam - taki montaż jest nieprawidłowy!

...czy ktoś podpowie kto jest producentem łącznika płaskiego? ...znając producenta można mu zadać pytanie