Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary drewniany dom - budowa na tych samych fundamentach?

Recommended Posts

Witam!

Nie bardzo wiem, gdzie założyć ten temat, więc zakładam tutaj.

Proszę o rady.

Sprawa wygląda tak.

Jestem w posiadaniu starego domu drewnianego.

Jedyne co z niego nadaje się do czegokolwiek to fundamenty, które są w dobrym stanie.

Prąd, gaz i woda jest podciągnięta - nie ma tylko kanalizacji.

Nie bardzo wiem jak się za to teraz zabrać.

Budując na obecnych fundamentach muszę mieć projekt robiony indywidualnie - co będzie oznaczało wyższy koszt.

Wybijając nowe, które będą załóżmy 1 metr szersze od starych, te stare też muszę usuwać?

Nie ukrywam, że zależy mi na tym, aby z tym wszystkim było związane jak najmniej formalności.

Nic nie wiemy o Twoim fundamencie, napisz cos wiecej. ale ja bym budowal na nowym... a dlatego ze:

Domy drewniane zazwyczaj maja mniejszy fundament niz murowane bo sa duzo lzejsze i nie maja takich obciazen, czyli zapewne Twoj dotychczasowy fundament nadal by sie ale do domu drewnianego, poza tym ten stary fundament zapewne nie jest dobrze zaizolowany i mozesz potem miec problemy z wilgocia, przemarzaniem itd.

• 1 month później...
Witam!

Budując na obecnych fundamentach muszę mieć projekt robiony indywidualnie - co będzie oznaczało wyższy koszt.

Nie zawsze projek indywidulany to wyższy koszt.

U mnie to było 1000zł więcej, wg mnie do przełknięcia, dodatkowo masz wpływ na detale swojego domu.

Najwieksza zaleta wg mnie, nie mieszkasz w jakimś Gargamelu których jest na osiedlu już z 10.