Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nordpeis-co to warte

malux20

Recommended Posts

a czego konkretnie będą dotykały twoje dłonie ???

Konkretnie to szyby ....

a poważnie to ścian z szamotu ... choć ostatnia wersja mówi o obudowaniu jeszcze tego szamotu betonowymi płytkami elewacyjnymi imitującymi łupek więc już nie będzie tak sympatycznie się przytulić jak do pieca kaflowego ale za to porowata struktura lepiej odda ciepło bo ma większą powierzchnię

• Odpowiedzi 358
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konkretnie to szyby ....

a poważnie to ścian z szamotu ... choć ostatnia wersja mówi o obudowaniu jeszcze tego szamotu betonowymi płytkami elewacyjnymi imitującymi łupek więc już nie będzie tak sympatycznie się przytulić jak do pieca kaflowego ale za to porowata struktura lepiej odda ciepło bo ma większą powierzchnię

Odda albo nie odda. Przekraczając grubość 3 cm, możesz się zdziwić.

Na dziś po godzinie palenia obudowa jest przyjemnie ciepła. Specjalnie wydłużyłem rurę dymową i wejście do komina mam prawie pod sufitem a na to jeszcze jak widzieliście radiator (pewnie niewiele daje ale zawsze). Się zobaczy. Efekt ciepłej obudowy miał być zaletą wtórną podstawowym wykorzystaniem ciepła ma być jednak konwekcja powietrza przez otwory wentylacyjne wkładu.

Bo przekonał mnie zadowolony użytkownik Liwko ;-), podobno ma przyzwoite parametry spalania i odpowiadał mi w 100% estetycznie. Niestety obsługa posprzedażna to coś co pojawia się dopiero jak kupisz. Jednakże gdybym miał drugi raz wybierać te kupił bym ten kominek. Kupiłem go przez telefon od lokalnego dystrybutora, który również się na mnie wypiął. Na szczęście potrzebowałem tylko zapytać o to czy tamto i nic poważnego się nie wydarzyło.

Bo przekonał mnie zadowolony użytkownik Liwko ;-), podobno ma przyzwoite parametry spalania i odpowiadał mi w 100% estetycznie. Niestety obsługa posprzedażna to coś co pojawia się dopiero jak kupisz. Jednakże gdybym miał drugi raz wybierać te kupił bym ten kominek. Kupiłem go przez telefon od lokalnego dystrybutora, który również się na mnie wypiął. Na szczęście potrzebowałem tylko zapytać o to czy tamto i nic poważnego się nie wydarzyło.

Przede wszystkim kolo liwko to pompiarz a kominka używa bardzo rzadko.To,że podobno ma przyzwoite parametry też może świadczyć tylko o tym ,że używany ma być okazjonalnie.Parowóz który zabezpiecza nam ciepełko non-stop jak dla mnie musi być np. KZPŁW do tego przeznaczonym takim nie przewymiarowanym.

nikt ja miałem okazję przebywać w domku w którym n21 jest jedynym żródlem ciepla

daję radę

wydaję mi się że przy ociepleniu bittera to jego domek to ewidentnie taka mała chatka

Dlatego zaznaczyłem by go odpowiednio dopasować jak zapewne wiesz jak będzie miał za dużo kW to taka sama lipa jak ich z deka będzie za mało.

Co to znaczy syf w dużym? Bez sensu takie gadanie. Jak ktoś jest

syfiarz, to bez znaczenia w jakim syf robi.

To sam tyczy się wielkości. Jeśli można więcej spalić w za małym

kominku, by mieć ciepło, można mniej spalić w za dużym, by za ciepło

nie było. Gadanie po próżnicy.