Forest-Natura 09.10.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Witam. Na przytoczonym filmiku odradzają używanie brykietu, ponieważ można uszkodzić kominek No pisałem że filmik do bani ... Generalnie to można powiedzieć że ogień kominkowi szkodzi i najlepiej w nim nie palić ... niech wygląda tylko Może jednak chodziło o brykiet z węgla kamiennego lub brunatnego ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.11.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Swego czasu obiecywałem więcej informacji na temat SALZBURGA. Jest to piec wykonany z elementów prefabrykowanych, który można złożyć w czasie kilkakrotnie krótszym od czasu budowy takiego pieca w inny sposób. Piec ten zainteresował mnie głownie dlatego, ze produkowany jest w Trzciance. Mimo korzeni norweskich, jest "prawie" polski. Od pewnego czasu już w nim popalamy. Relacje zacznę od wklejania fotorelacji z montażu. W tym celu poprosiłem techników producenta, by złożyli go swoimi rękoma. Chyba miało to sens, bo pojawiło sie sporo dodatkowych "smaczków", niedostępnych w dołączonej instrukcji. Na początek zdjęcia gotowego złożonego pieca kumulacyjnego. Edytowane 5 Listopada 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.11.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Spróbujmy trochę pobudować. Pierwsze zdjęcie nie potrzebuje komentarza, drugie tak. Kółeczko w ręku, to zaślepka dolnego przyłącza powietrza do spalania. Ten sposób podłączenia powietrza z zewnątrz nie będzie widoczny z zewnątrz. Ponieważ testowany piec nie będzie pobierał powietrza z zewnątrz, zaślepkę można uszczelnić jakimś mazidłem typu akryl. Pod dolną płytą fundamentową ze zdjęcia pierwszego, warto zrobić na środku ze dwa kleksy z kleju, które po zastygnięciu, zabezpieczą płytę przed pęknięciem. Nie ma tego w instrukcji, ale to rada praktyka Piec stawia się na podłodze ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.11.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Na tych zdjęciach nie widać jakiejś dramatycznej akcji . Piec należy układać na sucho jak klocki lego. Widać już miejsce poboru powietrza do spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.11.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Dalszy ciąg zabawy. Drugie zdjęcie pokazuje pierwszy element obudowy (szary beton). W momencie stawiania tego elementu, powinno się wyrównać odległości między elementami wewnętrznymi ( ciemny, czerwonawy beton) a zewnętrznymi. Uniknie się w ten sposób kłopotów wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.11.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Czasem trzeba wyrównać jakieś nierówności odlewu. Edytowane 6 Listopada 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 05.11.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 już cię nie lubię nie rób smaka na tego smokaja już na niego miałem dogadaną cenę ale wymiękłem z powodu posadzkibrawo za eksperymenty dla dobra ludzkości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam. Do bani ten filmik - pokazuje jak nie rozpalać w kominku ... Pozdrawiam. Masz rację, nigdy w N-21 już tak palić nie będę. Jedyne fajne i sensowne palenie to palenie od góry. Czas obsługi kominka 5 minut (może nawet nie) a frajda pięknego widoku ognia godzinami:) Witam Nawet nie wiedziałem malux że założyłeś ten wątek, coś taki wstydliwy i się nie pochwaliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 po 24 h ciepła szyba troszkę obudowa No i co panie niktspecjalny? Pamiętasz nasze zeszłoroczne kłótnie? Rzucać oskarżeniami to potrafisz, pytanie jak ci idzie z przeprosinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.11.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ale zeby uzyskac taki wynik to trzeba zdrowo w nim popalicnie wiem czy to plus czy minus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ale zeby uzyskac taki wynik to trzeba zdrowo w nim popalic nie wiem czy to plus czy minus Zdrowo? Normalnie, 3-4 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.11.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 no cały dzieńz 10-15 kilo drewnaobudowa i szamot baaaardzo długo trzymał temptaki mały piec kaflowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 No u mnie przy mniejszym paleniu trzymało około 18h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.11.2012 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ociepliłbyś wełną to pewnie jeszcze dłużej trzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.11.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ociepliłbyś wełną to pewnie jeszcze dłużej trzymał hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.11.2012 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) co cię smieszywiadomo mniejsze straty ciepła:-x moim zdaniem zazdrościsz mi kominkahe he no dobra twój też jest całkiem dobry Edytowane 6 Listopada 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Budujemy dalej. Czas na montaż ramy drzwi. Po przykręceniu do niej "rogów" (kanałów doprowadzających powietrze na szybę), rama jest gotowa do osadzenia. W tym celu układamy sznur, dokładnie w przeznaczonym dla niego rowku. Nasz montaż odbywa się na sucho, w rzeczywistości sznur się wkleja. Edytowane 6 Listopada 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Rama z osprzętem na swoim miejscu. Obok "rogów" widać przykręcone blaszki wygięte pod kątem, służące jako zaczepy dolnej ramy. Nadmiar sznura układamy na ramie w celu uszczelnienia przestrzeni między nią a następnym betonowym elementem. Jak to się skończyło, w następnej odsłonie. Edytowane 6 Listopada 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 (edytowane) Istotny jest dobór grubości sznura nad drzwiczkami. Elementy betonowe w trakcie produkcji są zacierane. W wyniku tej czynności, mogą powstać nieznaczne różnice w grubości elementów. Podczas naszego montażu, okazało się, że sznur który przeznaczony jest do uszczelnienia boków i dołu ramy drzwiowej (12 albo 15 mm), jest za gruby, by uszczelnić górę. Widać na zdjęciach, że ostatni, górny element z betonu, nie przylega do poprzedniego. Sznur powinien być grubszy od szczeliny, ale nie za bardzo. W instrukcji niemieckiej mówi się o sznurze 8 mm, my zastosowaliśmy 6 mm Edytowane 6 Listopada 2012 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.11.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 U góry przykręca się blaszki, blokujące ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts