Karlsen 22.01.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 A tu http://www.nordpeis.com/globala_bilder/various/salzburg_chart_de.png wydajność kumulacji przedstawiona graficznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.01.2012 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 salzburga bez dwóch zdań bym założył ale posadzki nie przygotowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 22.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Waga pieca to 610 kg, czyli nie jest to jakieś wielkie obciążenie dla podłogi. Posadzka zalana, a pod spodem styropian? Podaj więcej detali, będzie łatwiej Ci pomóc. Bohusz - teraz Twoja kolej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.01.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 około 15cm chudziaka zbrojonego siatką i włóknami23cm styro termoorganika platinium fundamentposadzka 11cm zbrojonego siatką i włóknami ten salzburg byłby najlepszą inwestycją na starość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.01.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Witam.Salzburg waży o połowę mniej niż Termokaust, nie jest piecem komorowo-opadowym lecz jednokanałowym-wielozwrotnym.Są wykonane z całkowicie innych materiałów i innych właściwościach.Osiągi i sprawność obydwu pieców są również nieporównywalne względem siebie (poprzez inną konstrukcję) - co nie znaczy że któryś z nich jest gorszy czy lepszy. Po prostu obydwie te konstrukcje posiadają inne przeznaczenie.Termokaust to "ciężka artyleria" do nagrzania we wrześniu i wygaśnięcia w kwietniu przejmujący w tym czasie główny ciężar ogrzania sporej powierzchni. A Salzburg to piec dla "laika" chcącego mieć skrzyżowanie kominka (można w nim palić bez jakiejkolwiek akumulacji ciepła) z małym piecem potrafiącym zakumulować nieco więcej energii gdy będzie taka potrzeba.Sposób wykończenia jednego i drugiego też całkiem inny - Salzburg to gotowiec kupowany w "secie" bez możliwości zrobienia czegokolwiek indywidualnego. Na Termokauście mozna szaleć wizualnie do woli.Inna konstrukcja, inne zastosowanie, inne materiały, inne wykończenie, inna cena.Pozdrawiam. Edytowane 22 Stycznia 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.01.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 rura jest w styropianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Model Nordpeis Salzburg przypomina piec Termokaust (lub odwrotnie). Z powodu różnicy w cenie moim zdaniem Salzburg jest zdecydowanie atrakcyjniejszą oferta przy porównywalnych parametrach. Które parametry porównywałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 22.01.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Salzburg waży o połowę mniej niż ... Termokaust to ... Osiągi i sprawność obydwu pieców są również nieporównywalne ... To są właśnie te "smaczki", których taki laik jak ja nie wychwyci. Ale 610 kg vs 960 kg to nie jest o połowę, choć jak dodamy kafle .... Sprawności: 84,7% Termokaust, natomiast Salzburg to 84%. Które parametry porównywałeś ? Bryłę, wymiary, sprawność, średnią temperaturę spalin na wylocie, czas maksymalnego delta T, 50% maksymalnego delta T i 25% maksymalnego delta T, może jeszcze fi osi wylotu spalin - z punktu widzenia przyszłego użytkownika kominka wybrałem to, co z grubsza mnie interesuje. Nie zdołałem porównać strumienia masy spalin, zawartości CO, energii dostarczonej z paliwem. Różnica w liczbie zasypów częściowych. O inne dane trudno, bo bez powodzenia próbuję ściągnąć nowy katalog nordpeis, a instrukcja obsługi jest niedostępna. Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.01.2012 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 W zasadzie do tego co Forest napisał niewiele więcej dodawaćtrzeba. Wobec jego wyjaśnień, mogę wycofać pytanie. Może krótko tylko dodam , że porównanie niektórych parametrówwymaga przygotowania, ale to już sam zdążyłeś zauważyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2012 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 nam z nordpreisa to podobają sie ich mniejsze obudowyw związku z tym czy w kominie plewy możnaby obniżyć wlot ?jutro zadzwonię do plewy czy da się to zrobić bez utraty gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 23.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Witamy!Przepraszam, że przerywam rozmowę. Jestem z Mińska. Białoruś.Chcę zainstalować w swoim domu kominek z wkładem Nordpeys N-20. Być może są tacy, którzy mogą tutaj wyrazić opinię na temat tego modelu? Wstyd, że taśmy ze stali ... Kominek nie do ogrzewania domu. (Niestety dla ubogich polskich!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2012 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 o co chodzi z taśmami?i o co chodzi z tymi ubogimi? jak tam zima u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 23.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 (edytowane) Chcę powiedzieć - przepraszam za słaba Polska zimy.dużo śniegu Edytowane 23 Stycznia 2012 przez Valeriy błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2012 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 spoko spokoa ty Polak trochę jesteś czy Rusin na 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2012 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 ALE TY nie jesteśValery lukaszenko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 23.01.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 broń Boże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2012 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 słuchaj ja to jestem amator ale tu są zawodowcy to ci pomogąa co ci się spodobało w nordpreisie tu na forum jest liwko ma nordpreisa i jest baaaardzo zadowolony -n21 ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 23.01.2012 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 dziękujęnie do końca pewni, kto to liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2012 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 liwko ci zaloży pompę gruntową za 5tyś dolarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 24.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 może ktoś mi pomócktoś używa Nordpeys n-20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts