eniu 24.01.2012 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 może ktoś mi pomóc ktoś używa Nordpeys n-20? tu co nieco :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179505-Northstar-N-21-i-sterowanie-powietrza-z-zewn%C4%85trz i tu Liwko :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30120-KOMINKI-nasze-!!!&p=5137182&viewfull=1#post5137182 Gdzie mieszkasz na Białorusi ? Sporo kręciłem się kiedyś koło Lidy i Nowogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 24.01.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Mieszkam w Mińsku. Urodzony w Naroch. Jezioro Naroch wiedzieć? Lida i Nowogródek dobrze znają. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Valeriy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.01.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=jezioro%20naroch&source=web&cd=2&ved=0CC4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.canstockphoto.pl%2Fobrazy-zdjecia%2Fnaroch.html&ei=H_weT_jaM4eBtQa255STDA&usg=AFQjCNEgMzQpfjEhJOWRD40BCIyhiMq7lA&sig2=EEmViMiRMqUwn8AXL_WrPw&cad=rja już znam Nad Niemnem krowy pasałem na bosaka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 24.01.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 urodziłeś się w Białorusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nie ale Ciotki tam do dzisiaj mieszkają . Promem przez Niemani piaszczystą drogą do wsi. Teraz to może i asfalt tam jest ?Nie byłem nad tą rzeką już pewnie z 30 lat... Ehhh, ten samogonczystszy od Wyborowej czy Żytniówki... Dziadek uczył mnie tam pierwsze piece stawiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.01.2012 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 te nordpreisy są w czymś lepszy od innych kominków ?a może tak naprawdę są takie same jak inne?stylistycznie bardzo mi sie podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 24.01.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 (edytowane) nordpeis ciekawe kominki. ale są one wykonane ze stali. Nie wiem dobrze, czy źle ... Invicta jest popularna w Polska? Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Valeriy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.01.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 no własnie Panowie fachowcy - to dobrze czy żle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Było, ale trza odświeżać Doświadczenia ostatnich 25 lat mówią ,że tylko dobre żeliwo wytrzymuje konkurencję ze stalą. Oczywiście stali towarzyszy szamot, lub inna okładzina ceramiczna. Jak się okazuje dobre żeliwo tez lubuje się w towarzystwie szamotu, ale wówczas trudno uniknąć wysokiej ceny, co w przypadku stali zdarza się coraz częściej (np Pama ) Invicta w PL to baaaaaardzo popularna firma. Popularna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valeriy 24.01.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Poważnie?Powiedziano mi, że w Polska nikt nie kupuje Invicta!Mówią, że jakość jest bardzo słaba w porównaniu do Jotul lub Nordpeis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.01.2012 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Są to wkłady sprzedawane w hipermarketach chyba w sporych ilosciach. Niemniej jednak chyba nie mają dobrej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 25.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Forest, czy posiadasz wiedzę dot. szczelności Salzburga? Z instrukcji wynika, że można podłączyć zewnętrzne doprowadzenie powietrza, ale dziś otrzymałem informację od sprzedawcy, że "Wkład nie ma możliwości doprowadzenie powietrza z zewnątrz, sama obudowa posiada taką opcję." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.01.2012 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=jezioro%20naroch&source=web&cd=2&ved=0CC4QFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.canstockphoto.pl%2Fobrazy-zdjecia%2Fnaroch.html&ei=H_weT_jaM4eBtQa255STDA&usg=AFQjCNEgMzQpfjEhJOWRD40BCIyhiMq7lA&sig2=EEmViMiRMqUwn8AXL_WrPw&cad=rja już znam Nad Niemnem krowy pasałem na bosaka ... Popatrz a byłem przekonany że jesteś WIELKOPOLANIN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Forest, czy posiadasz wiedzę dot. szczelności Salzburga? Z instrukcji wynika, że można podłączyć zewnętrzne doprowadzenie powietrza, ale dziś otrzymałem informację od sprzedawcy, że "Wkład nie ma możliwości doprowadzenie powietrza z zewnątrz, sama obudowa posiada taką opcję." Znajdź mądrzejszego sprzedawcę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 26.01.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Znajdź mądrzejszego sprzedawcę... To ten sam sprzedawca .... jeżeli pamiętasz .... od Jotulów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.01.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Strzelam w ciemno nie sprawdzając. Na pewno jest szczelne podłączeniepowietrza do paleniska (Salzburg nie ma wkładu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 26.01.2012 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Salzburg to piec. Ma palenisko szamotowe z drzwiczkami żeliwnymi. Podłączenie zewnętrznego air jest opisane w instrukcji, ale pod drzwiczkami jest jakieś tajemnicze pokrętło. Może jest nieszczelne? Zerknij to i ja się chętnie dokształcę. Eniu - myślałeś kiedyś, aby prowadzić szkolenia ze strzelania np. dla oficerów WP? Tak celnie strzelasz w ciemno, a oni ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.01.2012 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 ja jakoś tak czuję że ten salzburg to na stare lata byłby lepszy od tych wszystkich pomp ciepłano ale nie będę ryzykować z posadzką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.01.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam. Ten piec ma jak najbardziej doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz. Seryjnie z tyłu pieca, ale można i też od spodu przerobić. Hmm ... nie sprzedałem żadnego a wiem ... ciekawe skąd ... Toż dystrybutor też raczej wiedzieć musi ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.01.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) dziś gdy namawiałem żonę na akumulucyjnego salzburga stwierdziła że bezsensu kupiliśmy pompę do grzania skoro wystarczy z 2-3 razy na dobę dolożyć do kominka. ja ją podpuszczam no raczej sugeruję że będzie mogła wygrzewać się nim przez wiele godzin. dzisiaj byłem w energetyce i zobaczyłem faktyczne koszty kilowata [0,70 brutto] ten akumulacyjny salzburg muszę potraktować jak inwestycje na czas mojej wypasionej emerytury malux niestety muszę przyznać rację żonie co jako były i przyszły mąż niechętnie czynię (nie lubię jak baba mądrzejsza ). Otóż sam rozwijałem aspekt akumulacji i odzysku ciepła ze spalin w kominku i doszedłem do takich oto wniosków, które pewnie u Ciebie będą podobne. Masz najtańsze (pod względem eksploatacji) źródło ciepła na ziemi czyli pompę ciepła (w taniej taryfie). Po jakiego grzyba chcesz palić w kominku i akumulować to ciepło skoro pewnie masz ogrzewanie podłogowe, które samo w sobie jest akumulacyjne. Poza tym palenie drewnem jest obecnie chyba DROŻSZE albo porównywalne z kilowatem energii cieplnej uzyskanym z PCi w tańszej taryfie. A dodając wkład pracy w dowiezienie, pocięcie, porąbanie, wybudowanie wiaty, składowanie, noszenie do salonu i sprzątanie po syfie, który leci z drewna podczas noszenia do salonu i wkladania do kominka jest na pewno droższe. Więc po co kominek? Jak dla mnie w takim domu kominek może służyć tylko do: 1. nastrój i miłe ciepło od ognia 2. szybkie dogrzanie jak np, zmarzniesz po odśnieżaniu i chciałbyś się oprócz żony przytulić do czegoś cieplejszego W pierwszym przypadku - potrzeba jak najmniejszego wkładu aby paliło się w nim cały wieczór. Po co kominek w którym napalisz raz i będzie ogień godzinę a potem zgaśnie i będzie tylko ciepły? Gdzie widok buchającego ognia? Gdzie nastrój? W drugim przypadku akumulacja wręcz przeszkadza. Wpadasz do domu, chcesz się rozgrzać, palisz w kominku i ..... czekasz 5 godzin aż się obudowa nagrzeje. Oczywiście to tylko moje przemyślenia ale zajęły mi pół roku więc może warto skorzystać? A co do samego nordpeisa to Liwko mnie nim zaczarował i już wiem że tylko ten i żaden inny. Niestety N21 jak dla mnie ma w środku strasznie mało miejsca. Uważajcie bo nie widać tego od razu na zdjęciach ale ten model w środku nie ma w przekroju poziomym prostokątnego paleniska tyko trapez! Tuż przy szybie włożysz klocek 30 cm w poprzek kominka ale przy tylnej ściance już się nie zmieści. Dlatego zastanawiam się nad N20 ale na żywo jeszcze nie widziałem. Edytowane 29 Stycznia 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts