Kominki Piotr Batura 29.01.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Bitter Bardzo ciekawe przemyślenia. Krótki komentarz. Skoro kominek i tak już będzie, to wiata pewnie też. Więc argument o kosztach wiaty upada (trochę większa- trochę droższa). Salzburg jest piecem akumulacyjnym, w którym można palić niekoniecznie akumulując ciepło. Można w nim palić tak jak to robi Liwko, ale Liwko już nie napali tak jak posiadacz Salzburga. Pieca nie da się porównać z żadnym innym źródłem ciepła, więc rozważania o jego posiadaniu to raczej rozważania o chęci obcowania z czymś EXTRA w domu i czy nas na to stać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.01.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Piotrze właściwie możesz mieć rację. Nie przewidziałem, że ktoś po prostu może chcieć sobie coś takiego sprawić bo stać go na ekstra wydatek. W takim przypadku to jasne, że pewnie warto ... nie wiem tylko czy jednak taki piec nie rozgrzewa się dłużej (według mnie tak być może) i nie mamy efektu ciepełka od razu po rozpaleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 bitter i piotr posadzkę do akumulacji mam o grubości średnio 10cm -faktycznie akumulacji nie zabraknie wnioski bittera są logiczne-ja też martwię się troszkę wielkością n21 ale zauważ że n20 właściwie wewnątrz jest jeszcze mniejszy - tyle że pionowyja mam mieć zapotrzebowanie na ogrzewanie domu 4800 kwh - tak teoretycznie to na te kilowaty starczyłoby z 5 m3 dębiny albo grabu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 29.01.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Pamiętaj, że akumulują również ściany i strop (o ile masz betonowy). N20 jest poziomy nie pionowy. N20 ma nieco mniejszą powierzchnię szyby (o 350cm2) jego szerokość jest krótsza od wysokości N21 (ale mieszam o prawie 8cm (41,2 do 49) ale za to wysokość jest szersza o 2cm (58,5 do 56,5). N20 (poziomy) ma moc określoną na 7kW a N21 (pionowy) na 6kW. Wynika to moim zdanie stąd, że N20 (poziomy) ma prostokątne palenisko a N21 (pionowy) to trapez. N20 http://www.nordpeis.com/globala_bilder/produkter/ms_n20.gif N21 http://www.nordpeis.com/globala_bilder/produkter/ms_n21.gif Edytowane 29 Stycznia 2012 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 29.01.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Malux - a Barcelona Ci nie odpowiada ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 bardzo ale martwię się wagą i mam wlot w kominie ceramicznym w plewie na wys 162cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 strop drewniany ściany wewnętrzne silka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.01.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195624-Kominek-na-pi%C4%99trze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 eniu dzięki ale ja mam dom parterowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.01.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 strop drewniany ściany wewnętrzne silka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 29.01.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 bitter pytał się o moją akumulacyjnosć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.01.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 nie Twoją tylko domu ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.01.2012 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 no faktycznie u mnie co najwyżej może występować litrowość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 31.01.2012 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 no to jutro zamawiam wysokiego estoriladziękuję za podpowiedzipozdr piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.02.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Oglądałem ostatnio Nordpeis N-20 i N-21. Jednak padnie na N-21. Przepiękny kominek choć w środku mało miejsca. Jednak przemawia do mnie wygląd i parametry spalania. Cudo panie cudo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 03.02.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Malux20 czekamy na szczegółową relację z palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.02.2012 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 w okolicach marca najwcześniej niestety bitter ja jakoś wewnętrznie czuję że to dobry kominektroche się martwię wielkością wkładu liwko ma doświadczenia ze swoim n21 ale ja już się wstydzę go podpytywać.mam nadzieję że w takie mrozy się kominek przydaaha domówiłem jakiś system doprowadzający powietrze za 370zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.02.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Mnie też na początku martwiło o wnętrze ale pomyślałem tak, skoro kominek ba być głównie do efektów wizualnych to po pierwsze ładnie wygląda, po drugie nie brudzi szyby (sprawdzone przez Liwko), po trzecie mało drewna potrzeba do dużego ognia. Małe zużycie drewna też jest atutem. Liwko twierdzi, że jak napali mocno w kominku to w domu za gorąco a ma antresole nad salonem wiec sporo ciepła spiernicza na piętro. Nie wiem co by było jakby całkiem ogrzewanie wyłączył i próbował nagrzać samym kominkiem - chyba nie da się go namówić na taki eksperyment . Jedyny minus jaki widzę to przygotowanie drewna. Trzeba będzie piłować "metrówki" na cztery kawałki a nie na trzy no i porąbać na wiele mniejszych. Ja ostatnio kupiłem drewno już rozłupane łuparką w lesie. Niektóre tylko na pół inne na 4 części. Zdarzało mi się niejednokrotnie nie łupać już tego i przy rozpalonym kominku wrzucać taką kłodę do spalenia. No ale wcześniej miałem do pocięcia i porąbania 22mp drewna na rok Teraz zakładam, że moja drewutnia będzie miała 10mp i to ma starczyć dla takiego kominka na 3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 04.02.2012 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 no z tym rąbaniem troszkę problemale akurat to dla zdrowia wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.02.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Zostaje jeszcze zakup łuparki elektrycznej Dobrą już za 1500zł kupisz. Fakt, że siekierą jak się człowiek namacha to dla zdrowotnosci dobrze ale już kilka razy śmignęła mi koło piszczela tak, że słabo mi się zrobiło. Głupio złamać nogę siekierą na własnym podwórku. No i po takim rąbaniu to pół ogrodu w strzelających resztkach drewna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts