bartus01 06.07.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) no to odpalilem dziwny ten wkład - włozylem z 5 szt drobnej gałeziowki brzozy i pali sie jakos smetnie po 2 godzinach dorzuciłem 1 szt gałeziówki i sie odpalił od razu latem to jednak mniejsza radość z odpalenia MALUX daj no fotkę z Twojego kominka. Edytowane 6 Lipca 2012 przez bartus01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.07.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 no to odpalilem dziwny ten wkład - włozylem z 5 szt drobnej gałeziowki brzozy i pali sie jakos smetnie po 2 godzinach dorzuciłem 1 szt gałeziówki i sie odpalił od razu latem to jednak mniejsza radość z odpalenia Gorąco:D podziwiam. U nas 35stopni w cieniu ( stacja meteo), a Ty palisz w kominku. Przy takich warunkach to i tak dobrze że ciąg był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 06.07.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Witaj Malux,Pochwal sie kominkiem...Daj no Fotki,Ja dzisiaj zobaczyłem nowe ceny firmy Nordpeis - MEGA podwyzka, szok. Widzial ktos ich nowe ceny ? Widzę ze muszą szukać coś innego, za długo się decydowałem, niestety , pozostaje podziwiać Twoj kominek.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.07.2012 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 (edytowane) postaram się w niedzielęnastawiłem się na ogien duży jak debil a tu sie pali powolutku podwyżka miała być faktycznie dziś byłem u swojej klientki wkurw. totalnie na kominek typu duża obudowa i wystający komin .fajne malenstwo ten estoril asolt policzył mi zapotrzebowanie 4600kwh rokmoże z 6-7 m3 drewna starczyłoby Edytowane 7 Lipca 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.08.2012 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 troche żartobliwie troszke nieprzy obudowie estoril spokojnie mozna zrobić jajecznicę na tym elemencie metalowym nad wkładempewnie wodę też zagotuje się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usrobo 18.08.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 czekamy na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekll 18.08.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Czy ktoś z Was wie czy obróbka, konkretnie przycięcie, elementów obudowy z Norpeisa wchodzi w grę? Przy słupie kominowym w salonie ładnie mi się lokuje Amsterdam w wersji narożnej, jednak jego pólka już mi "nie leży" i zastanawiam się czy można zmniejszyć nieco jej rozmiary ... na "chłopski rozum" to beton, przyciąć się chyba da, kruchy bardzo chyba nie powinien być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.08.2012 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Czy ktoś z Was wie czy obróbka, konkretnie przycięcie, elementów obudowy z Norpeisa wchodzi w grę? Przy słupie kominowym w salonie ładnie mi się lokuje Amsterdam w wersji narożnej, jednak jego pólka już mi "nie leży" i zastanawiam się czy można zmniejszyć nieco jej rozmiary ... na "chłopski rozum" to beton, przyciąć się chyba da, kruchy bardzo chyba nie powinien być? Ciąć można, ale można też wymienić maile z producentem. Będzie łatwiej w razie reklamacji z innych powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rysiekll 20.08.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ciąć można, ale można też wymienić maile z producentem. Będzie łatwiej w razie reklamacji z innych powodów.Co racja, to racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.08.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Ja pierniczę jakie ceny. Ja swój wkład (N-21) po długich negocjacjach z dostawcami kupiłem za 3500 zł dwa miesiące temu!!! A na Allegro stoi teraz za 7100zł. Za taką kasę w życiu bym go nie kupił. Dzięki forum dowiedziałem się o podwyżkach i kupiłem wcześniej. Te ceny zabiją sprzedaż. A co do samego wkładu to zaczynam montaż i pierwsza uwaga - producent zastosował nóżki w postaci długich (ok 20cm śrub) i wykręcenie ich na maksa jak pozwala producent, mimo skontrowania nakrętkami powoduje że kominek nie stoi stabilnie i i przy otwarciu drzwi się rusza, minimalnie a jednak. Dlatego też zdecydowałem się na wykonanie podmurówki i skrócenie nóżek. http://img222.imageshack.us/img222/7232/293vh.jpg Kominek będzie miał obudowę z płyt szamotowych wiadomego producenta i chętnie opiszę jak się z tym samodzielnie męczyłem .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.08.2012 05:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 u mnie to brak umiejętności w rozpalaniu w kominku estoril nie ma ramki z metalu szkla czy kamienia trochę się obudowa brudzi[ale to moja wina ] będę musial zadzwonić do trzcianki w tej sprawie czy da coś się wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.09.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 lecimy z obudową http://img713.imageshack.us/img713/5779/296e.jpg http://img705.imageshack.us/img705/5879/297qh.jpg http://img268.imageshack.us/img268/2238/298zy.jpg http://img52.imageshack.us/img52/4246/299ik.jpg Tu świeciło zachodzące słoneczko i niewiele widać http://img713.imageshack.us/img713/5494/300cre.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 01.09.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Witam. Zrobiłeś jedną rzecz całkiem inaczej niż się robi normalnie (mówiąc za siebie - przynajmniej ja tak nie robię) ... co nie znaczy że będzie źle ... może wręcz odwrotnie - zobaczymy jak dalej polecisz z obudową. Dajesz więcej zdjęć z następnych etapów ... później Ci powiem ... w razie czego to się człowiek znowu czegoś nauczy . Pozdrawiam. PS. Dwie rzeczy ... (edycja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.09.2012 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 (edytowane) dobrze że Bitter to dokładnie opisuje przy grzaniu jego prądem u mnie w sumie też będzie można do pewnego stopnia ocenić dzialanie tego wkładu w podobnych domach u mnie brak dodatków kolegi podliczniki w przybliżeniu pokażą jaki wpływ mają kominki na zapotrzebowaniekupi się np w castoramie ten sam brykiet i jazdamoże jakięś kamerki internetowe he he Edytowane 1 Września 2012 przez malux20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.09.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 No to kolejne zdjęcia - rad chętnie posłucham choć na poprawki już za późno - no chyba, że będzie grozić pożarem http://img580.imageshack.us/img580/5944/301ib.jpg http://img36.imageshack.us/img36/1681/302bo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm1964 03.09.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2012 bitter - śliczności! dawaj następne foty. Znalazłem ten wątek dzisiaj zaraz po tym jak na allegro zobaczyłem Nordpeisa - dwie obudowy mnie podbiły: Skagen i Geilo.Czy ktoś już próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.09.2012 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2012 foty będą jak coś przybędzie ... ponieważ dedykowany tynk do ciepłych obudów jest zaje... drogi chyba zdecyduje się na płytkę elewacyjną z betonu imitującą łupek. Coś takiego http://www.stegu.pl/gfx/stegu/_thumbs/sklep_oferta/56/a3tm7GtopYusoIeqZA,nepal1.jpg Tanie nie jest ale położę sam i będzie ładnie. Nie wiem tylko czy będzie trzymać na zwykły elastyczny klej do płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.09.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Dziś trzecia próba rozpalenia w kominku. Kominek jak na razie rozczarował mnie tym, że przy rozpalaniu nawet małym kawałkiem papieru czy kartonu, przy zimnym kominie dym potrafi się wydobyć z paleniska do salonu. Dodatkowo po rozpaleniu przy uchylonych drzwiach (tu proces spalania przebiega pięknie i sprawnie) po zamknięciu drzwi (nawet zgodnie z instrukcją dopiero po całkowitym zajęciu się drewna ogniem) ogień przygasa i wygląda jak dymiąca lampka naftowa a nie kominek. Wkład podłączony jest do zewnętrznej czerpni powietrza przez rurę fi 110mm a więc teoretycznie zupełnie wystarczającą. Nie wyobrażam sobie rozgrzewania komina przez okres większy niż 20 minut. Jedyne co przychodzi mi do głowy to że podczas montażu zastanawiałem się czy dobrze zamontowana jest płytka znajdująca się tuż przy czopuchu ale według mnie jest - oparta o szynę z metalu. Nie mam żadnego rysunku jak to miało by wyglądać a być może podczas transportu coś się przestawiło. Jak zaglądają tu spece od kominków to będę wdzięczny o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.09.2012 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 może w opcjach jest grzałka do rozgrzewania wkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.09.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Czytam i czytam te instrukcje i zastanawia mnie czy mam właściwy komin. Trochę to musztarda po obiedzie ale nie było żadnego fachowca pod ręką jak komin stawiałem a bałem się małego ciągu i wziąłem komin 200mm. Teraz czytam, że komin za duży to problem bo się nie rozgrzeje i ciągu nie będzie. Ale skoro przy uchylonych drzwiach ognień bucha aż miło to chyba komin jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts