martadela 12.01.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Zakładam nowy watek ponieważ w najbardziej poczytnym: "Spostrzeżenia i uwagi" utonę w masie wypowiedzi. Z moją PC dzieją się rzeczy, delikatnie mówiąc, dziwne.Starzy wyjadacze i bardziej wnikliwi może znajdą moje stare wypowiedzi w wyżej wymienionym wątku, dla nowo zaglądających opiszę o co chodzi. Mam PC od 2009r.trochę danych:Dolne źródło - kolektor pionowy 120mTylko sterownik pogodowy.Dom parterowy o pow 105m2 sama podłogówka.Prąd w jednej taryfie, więc PC ustawiona na 24h/7dni w tygodniu.Krzywa grzewcza: poziom 0, nachylenie 0,5.Temp zadana w domu 22st Przy wykonywaniu instalacji firma nie uniknęła błędów, np. odwrotnie założone rozdzielacze -przez co przepływomierze nic nie pokazywały (swoją drogą wydaje mi się że u mnie woda w podłogówce płynie w odwrotnym kierunku niż planowano). dziwny też wydawał się układ temp. na buforze góra zimniejsza od dołu, jednak fachowcy powiedzieli że skoro grzeje znaczy że jest ok a to mogą być chwilowe odczyty. Ok nie znam się. W sezonie 2009/2010 PC dom nie był do końca ocieplony, nie było parapetów, nie było drzwi wewnętrznych, podbitki.PC dawała radę a rachunki nawet nie zabijały - od święta przepalaliśmy w kominku. Nie miałam jeszcze podlicznika dla PC więc nie byłam w stanie sprawdzić ile dokładnie sama PC zużywa prądu.Kilka rzeczy jeszcze mnie niepokoiło ale fachowcy mnie zapewnili że wszystko jest ok. Sezon 2010/2011 do połowy był ok.Dlaczego do połowy? Ano dlatego że w styczniu 2011 upomniałam się o przegląd gwarancyjny.Przyjechał serwisant, korzystając z fachoFca w domu zapytałam o ten układ temp na buforze - wszystko ok psze pani...Pan posprawdzał, pogrzebał... zainkasował ponad 500zł i się skasztaniło.Najpierw było zapowietrzone dolne źródło - po wymianie filtra nie uzupełnił glikolu.Przyjechał, uzupełnił glikol i powiedział że już będzie GIT, żeby było jeszcze śmieszniej nie założył obudowy zaworu trójdrożnego - ot taki szczegół, sama założyłam...Niestety pompa taktowała, żarła prąd jak wściekła, przegrzewała, nie dogrzewała, cuda Panie, cuda się działy.Kilkanaście startów na dzień...Telefony do serwisanta - wszystko jest ok, to przez to że jest okres przejściowy... O ja naiwna...Później miałam inne sprawy na głowie, a jeszcze później skończył się sezon grzewczy a z CWU sobie radziła. No i przyszła jesień.W połowie września był kolejny przegląd, inny serwisant, pytam o układ temp w buforze - wszystko ok psze Pani.Posprawdzał stwierdził że wszystko jest ok i sprawne zainkasował ponad 500zł i pojechał.7.10 uruchomiłam grzanie CO.Poobserwowałam pompę.Znów się zaczęło, taktowanie, częste starty, żarcie prądu... Zaczęły się też takie dni kiedy PC chodziła ale nie grzała... Myślałam że to wina zaworu trójdrożnego albo pompki obiegowej - że zastana.17.10 wezwałam tego Pana który był we wrześniu - pooglądał, podumał - wszystko ok, wezwanie bezzasadne tylko 50zł... Od 1,5 mca pompa szaleje.Kilka dni pracuje normalnie i wpada w taktowanie.Włącza się nawet kilka/kilkanaście razy na mnie niż 60 sec (SEKUND!!) - gdy taktuje nie grzeje ani CO ani CWU. Pokazuje wtedy na górze bufora ponad 20 stopni a na dole powyżej 50.Gdy włączy się "prawidłowo" czas pracy nie przekracza 40min. Od listopada notuję w miarę możliwości wszystkie parametry.Wniosek moja instalacja jest schrzaniona... Pytanie:- czy była schrzaniona od początku ale jakimś cudem pierwszy sezon dobrze działała. Potem przyjechał niczego nieświadomy fachowiec coś poprzestawiał i tym samym schrzanił to co było już schrzanione ale działało.- czy też instalacja była ok a fachowiec w styczniu coś pokiełbasił?? Nie wiem, ale mam nadzieję że się dowiem albowiem cała sprawa wylądowała w serwisie fabrycznym. Panowie w fabrycznym bardzo mili, przyznali ze coś jest "nie halo". Teraz czekam na oficjalną odpowiedź od nich.Mam nadzieję że wreszcie się wszystko wyprostuje. Link do moich notatek:http://img543.imageshack.us/img543/4999/sezongrzewczy2011notatk.pngFilm z taktowaniem:http://youtu.be/3Qh4s6lEX_I Wczoraj był rekord świata:od rana było już 15 startów poniżej 60 sec i 4 "normalne" (ok 30min) Edytowane 12 Stycznia 2012 przez martadela poprawiony link do notatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.01.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 link do notatek nie działa. a jaka to pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 12.01.2012 23:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Link już poprawiłam.Viesiek 222G Teraz będzie o prądzie.Nie mam w domu gazu, wszystko jest na prąd. Dużo pracuję w domu, non stop chodzą komputery i inne biurowe graty. Poszukałam starych rachunków za prąd:20.06.2009 - 02.03.2010 = 4180kWh (wygrzewanie jastrychu, prace wykończeniowe, niekompletne ocieplenie domu, brak parapetów, brak drzwi wewnętrznych...) 262 dni daje średnio 16kWh na cały dom.02.03.2010 - 04.11.2010 = 3258kWh 04.11.2010 - 08.03.2011 = 3050kWh (124dni = średnio 24,6kWh na cały dom) Te dane nie są takie super miarodajne, ale jednak rzucają pewne światło. W tym roku nie ma zimy a sama moja Pompa Ciepła pożera 13,5 - nawet 18kWh na dobę!!!! W poniedziałek przegląd - zobaczymy co z niego wyniknie. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez martadela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Nikt nic nie napisze?? nawet "ale lipa"?? Pompa dalej taktuje, a moja tabelka z notatkami szybko rośnie. Serwis fabryczny sugeruje: - uszkodzenie czujnika temp w buforze, - niewłaściwe podpięcie tegoż, - zapowietrzony obieg wtórny lub pierwotny. Od 3 dni "mieszkam" w pomieszczeniu gospodarczym. Zauważyłam jeszcze jedną rzecz, przy "prawidłowych" startach na samym początku, słychać w instalacji takie "ciurkanie" (jak woda z kranu na małym ciśnieniu) i jakby się coś napełniało. Wtedy też zmienia się odczyt na buforze na prawidłowy np 26 góra i 26 dół. Jeżeli faktycznie któryś układ jest zapowietrzony to czemu odpowietrzniki automatyczne tego nie poprawiają??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 13.01.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Pokaż trochę zdjęć instalacji, połączeń, tego bufora, itp. Ciężko coś powiedzieć na podstawie opisu. Ogólnie takie taktowanie jest bardzo szkodliwe dla pompy. Powinna chodzić dłuższy czas. Myślę, że nawet te 30 min to za krótki okres pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ponieważ nie dostałam żadnego projektu instalacji, to zaraz zrobię zdjęcia i spróbuje narysować co tam widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 13.01.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Znalazłem coś takiego w necie: Wizualizacja pracy pompyProducent zrobił wizualizację działającej pompy. Będzie można ew. porównać z twoją instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Wyprodukowałam Zdjęcia: http://img12.imageshack.us/img12/6628/dsc00482vg.jpg http://img16.imageshack.us/img16/6845/dsc00483of.jpg Mój szkic: http://img526.imageshack.us/img526/9839/schematinstalacji.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Znam ten schemat, to przez niego zaczęłam się zastanawiać co się dzieje z temperaturami w moim buforze.Jedyna różnica jaką widzę jako laik to naczynie wzbiorcze - ja mam na powrocie a tu jest na zasilaniu - co swoją drogą wydaję się logiczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 ja na Twoim miejscu wzialbym "obcego" instalatora, kotry to wszystko dokladnie sprawdzi. U mnie na poczatku rowniez pompa uruchamiala sie wiele razy. Przyczyn bylo wiele, poczawszy od zbyt krotkiej i bliskiej petli a konczyc na mieszaczach, ktore mialem niepotrzebnie zamontowane w rozdzielaczach. Zrob tez taki maly eksperyment z ustawieniami temperatur dziennych i nocnych. Ustaw sobie godziny pracy temp dziennej i zredukowanej. Nocna ustaw np na 23 stopnie a druga na 19. Wowczas pompa bedzie wlaczac sie tylko w nocnej. W efekcie wlaczy sie tylko raz i bedzie dluzej pracowac. Tak przynajmniej bylo u mnie. Tez mam Viessmann ale juz z nowszym sterownikiem. Nie mam natomiast bufora.Tak mysle czy ten serwisant nie przestawil Ci czasu reakcji na temp zewnetrzna. Jak go zmniejszyl pompa moze reagowac tez duzo czestszym zalaczeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 13.01.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 martadela zwiększ mocno krzywą grzewczą obiegu z mieszczem tak aby zapewnić większy odbiór ciepła. Myślę, że problemem jest słaba zima i niskie temperatury zasilania. Możesz też ręcznie wypiąc i przesunąć dźwignię za mieszaczem(szara puszka). pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 13.01.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A tak poza tematem, musisz wypowiedzieć się w temacie Kto żałuje instalacji PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Gdyby problem był w słabej zimie to pojawiał by się również wcześniej w okresach przejsciowych - prawda?Tak jak pisałam do stycznia 2011 było super czyli prawie 2 sezony. Co innego gdy pompa często się włącza ale pracuje prawidłowo - wtedy można regulowac krzywymi i temp. zadanymi itd.Radziłam sobie z regulacją PC między sezonami i naprawdę byłam z niej baardzo zadowolona do tego feralnego przeglądu. U mnie jednak problem polega na tym że pompa włacza się na mniej niż minutę. To jest jakaś patologia i nie powinna mieć miejsca.Próbowałam zmieniać nastawienia jednak nie przyniosło to efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A tak poza tematem, musisz wypowiedzieć się w temacie Kto żałuje instalacji PC Ja nie żałuję wyboru PC. Żałuje że fachoFcy w Polsce są niedoszkoleni, traktują temat po łebkach i kryją się nawzajem. Problem ten dotyczy niestety wielu branż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 A powiedz jaką masz zadana temp grzania bufora?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Bo tak się zastanawiam...jeżeli na krzywych masz ustawioną temp zasilania powiedzmy 30 st. to skąd na buforze bierze się temp 60 stopni?? Chyba że bufor to oddzielny obieg grzewczy i tam masz ustawioną taka temp...ale chyba byłaby zbyt wysoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 W tej chwili: przy +3 na dworze, krzywej grzewczej o poziomie 0 nach 0,5, zadanej 22st w domu, na buforze pokazuje zadaną 33st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Ja Ci powiem dlaczego załącza się na mniej niż minutę. Pompa V 222-G czyli taka jak moja i Twoja załącza się i wyłącza na podstawie temp wody powrotnej. Zauważ że w mniej niż minute pompa "podgrzała" wodę w buforze z 53 stopni do 60 i to na powrocie właśnie...Co uważam za mało prawdopodobne. Możliwe jest że ten czujnik jest padnięty. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 W tej chwili: przy +3 na dworze, krzywej grzewczej o poziomie 0 nach 0,5, zadanej 22st w domu, na buforze pokazuje zadaną 33st To skąd w buforze temp 60 stopni. |?? Stawiam że ten czujnik jest padnięty. Przez to pompa uruchamia się jak głupia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Bo tak się zastanawiam...jeżeli na krzywych masz ustawioną temp zasilania powiedzmy 30 st. to skąd na buforze bierze się temp 60 stopni?? Chyba że bufor to oddzielny obieg grzewczy i tam masz ustawioną taka temp...ale chyba byłaby zbyt wysoka Bufor nie jest oddzielnym obiegiem... Z tego co mi wiadomo, służy do kumulowania ciepła, PC ładuje go wysoką temp - jako zapas dla podłogówki by - o ironio - zmiejszyć częstotliwość włączania PC. Z poziomu USERA nie mam wglądu w dokładne dane. Mam tylko "schemat instalacji" czyli nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts