Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - problemy, taktowanie.

martadela

Recommended Posts

Ale chwila....skoro z pompy ciepła nie wychodzi wyższa temp niz 33 stopnie przy 0 na zewnątrz to znaczy ze bufor ładowany jest temp własnie 33 stopnie. Żadna wyższą. A skoro tak to skąd na buforze 60 stopni?? a góra 26...co jest logiczne i bardzo prawdopodobne. Ja myślę że winowajcą jest ten czujnik na powrocie

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale chwila....skoro z pompy ciepła nie wychodzi wyższa temp niz 33 stopnie przy 0 na zewnątrz to znaczy ze bufor ładowany jest temp własnie 33 stopnie. Żadna wyższą. A skoro tak to skąd na buforze 60 stopni?? a góra 26...co jest logiczne i bardzo prawdopodobne. Ja myślę że winowajcą jest ten czujnik na powrocie

Hmm w sumie chyba masz rację...

Problem z dziwnym układem temp. w buforze mam od początku, ale nigdy przedtem nie działy się takie cyrki. FachoFcy zawsze mi mówili że mam się od tego bufora odczepić bo wszystko jest ok.

Instalacja działała, pompa sensowną liczbę załączeń.

Hmmm ciekawe.

Możliwe że sprawdzi się to założenie:

- czy była schrzaniona od początku ale jakimś cudem pierwszy sezon dobrze działała. Potem przyjechał niczego nieświadomy fachowiec coś poprzestawiał i tym samym schrzanił to co było już schrzanione ale działało.

Instalatorem nie jestem ale przy zadanej temp na pompie 33 stopnie nie ma sily aby w buforze pojawila sie 60 st a u Ciebie tak jest. pompa widzi ze na powrocie jest juz wysoka temp i sie wylacza. A w rzeczywistosci jej brak. W pierwszym i drugim sezonie czujnik mogl dzialac, teraz padl i tyle. Zaczalbym od tego. To najszybsza i najtansza rzecz.

Szokujące jest podejście firmy instalującej pompę. Albo są tak przerażająco niekompetentni, albo może w Viesmanie nie stanowi problemu sposób pracy urządzenia skracający jego żywotność kilka razy. Jeśli tak jest w rzeczywistości to trzeba tę firmę omijać z daleka. Zresztą jakoś dziwnie się składa, że akurat Viesiek jest bardzo często w internecie na cenzurowanym, chyba nie jest to przypadkowe.

Ciekaw jestem jak ta sprawa zostanie rozwiązana. Czy firma w jakiś sposób się zrehabilituje i zadba o to, by urządzenie i instalacje doprowadzić do porządku, czy dalej będą zbywać, pobierając przy okazji wysokie opłaty.

Pomysł z zaangażowaniem niezależnego fachowca jest bardzo dobry. Niech ktoś sprawdzi poprawność wykonania instalacji i jeśli coś jest nie tak, to już dłużej ta firma nie będzie mogła żerować na niewiedzy klienta.

Ja Viesmana będę omijał szerokim łukiem i życzę szybkiego rozwiązania problemu.

Pozdrawiam

Zajrzałam jeszcze raz na schemat wyświetlany przez PC:

ZADANA:

http://img545.imageshack.us/img545/2695/dsc00487x.jpg

JEST:

http://img833.imageshack.us/img833/5414/dsc00486ii.jpg

Ta wysoka temp. jest na obiegu wtórnym.

No na powrocie jest taka wysoka. Jak napisalem wczesniej pompa Viessmann 222-G ze sterowaniem pogodowym zalacza i wylacza sie na podstawie temp powrotu. Jak Twoja pompa podniosla w bardzo krotkim czasie temp o 7 stopni i uznala ze osiagnela temp na powrocie wystarczajaca aby ogrzac dom wowczas sie wylacza. Tak sie dzieje u Ciebie. Z tym ze raczej fizycznie nie mozliwe jest aby w takim krotkim czasie dala sobie z tym rade, wniosek padniety czujnik

Jeśli się okaże, że czujnik był padnięty i panowie serwisanci nie zdiagnozowali tego na żadnej z wizyt, mimo zwracania uwagi na objawy, to zasadnym się wydaje żądanie zwrotu pieniędzy za przeglądy. Myślę, że Viesman jeśli jest solidną firmą powinien pomóc w wyegzekwowaniu niesłusznie pobranych kwot.

Jeśli się okaże, że czujnik był padnięty i panowie serwisanci nie zdiagnozowali tego na żadnej z wizyt, mimo zwracania uwagi na objawy, to zasadnym się wydaje żądanie zwrotu pieniędzy za przeglądy. Myślę, że Viesman jeśli jest solidną firmą powinien pomóc w wyegzekwowaniu niesłusznie pobranych kwot.

Jak tylko będę miała czarno na białym co dolega mojej instalacji...

to wyegzekwuję należne mi zadośćuczynienie.

Zamówiłam usługę kompleksową od A do Z w jednej firmie (wykonanie całej instalacji CO i CWU oraz wszelkie materiały). Wybrałam takie nietanie rozwiązanie by uniknąć problemów i ewentualnej późniejszej spychologii.

Wszelkie problemy z jakąkolwiek częścią całego układu zawsze zgłaszałam bezpośrednio do sprzedawcy-instalatora.

Jednocześnie mylnie zakładałam że jeżeli wybieram przedstawiciela renomowanej marki to mam do czynienia z profesjonalistami.

I tu właśnie wychodzę na frajera.

Zapomniałam że to Nasz Piękny Kraj i powinnam na wszystko zbierać kwity i papiery, że większość odwala "sztukę" i byle do domu, że nikt nie będzie myślał o mnie.

Łudzę się że teraz pod czujnym okiem Serwisu Fabrycznego wreszcie dowiem się prawdy i że moja instalacja zacznie działać prawidłowo.

Nikt nic nie napisze?? nawet "ale lipa"??

Napiszę: masakra... Niech tych maheruf.... Przy sprężarce załączającej się co kilka sekund na kilka sekund żywotność jej szybko spada i koniecznie musisz to jak najszybciej rozwiązać. Zacznij od pomiarów temperatur wszystkich 4-rech rurek wychodzących z pc. Bez tego nic nie wiemy poza tym, że jest źle. Załóż 4-ty termometry przylgowe (samochodowe, czy jakiekolwiek inne z czujnikami na kabelkach) na we i wy górnego i dolnego źródła. Czujniki dociśnij do gołych rur i to zaizoluj izolacją do rur, po czym zaciśnij. Zanotuj temperatury podczas pracy.

Edytowane przez rwxw

Załóż 4-ty termometry przylgowe (samochodowe, czy jakiekolwiek inne z czujnikami na kabelkach) na we i wy górnego i dolnego źródła. Czujniki dociśnij do gołych rur i to zaizoluj izolacją do rur, po czym zaciśnij. Zanotuj temperatury podczas pracy.

To jest pomysł - samochodowe... a ja durna baba od 2 tyg się zastanawiam od kogo by tu jakiś porządny termometr pożyczyć.

Jeden mam, a 3 dokupię :)

Prawdę powiedziawszy to po tym wszystkim zaczynam myśleć o jakimś całym systemie notującym poszczególne parametry np 2 razy na dobę. Da się coś takiego zrobić?