martadela 13.01.2012 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Ponieważ od 3 dni siedzę w pomieszczeniu gospodarczym i robię notatki to odkryłam kolejną prawidłowość, po godzinie 22 PC startuje normalnie... Niezależnie od temperatury zewnętrznej (bywało po +11stC)http://img9.imageshack.us/img9/218/dsc00488ir.jpghttp://img825.imageshack.us/img825/3051/dsc00489en.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.01.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Przy takich różnicach temperatur wystarczy że złapiesz ręką za rury 60 stopni powinno cię prawie parzyć. Obawiam się że tam jest nie więcej jak 25. P.S A tutaj widać prawidłowe odczyty 33 góra i 29 dół. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.01.2012 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 w takim ukladzie wynika ze cos jest przestawione. Zadzwon na infolinie viessmanna jest czynna 24 na dobe. W sprawach ustawien powinni pomoc.A jeszcze jedna rzecz nie masz w pompie przywracania ustawien fabrycznych?? Przeczytaj w insrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Dokładnie. Gdyby pompa zawsze źle wskazywała to nie było by całej zadymy z serwisantami. Tymczasem moja pompa jest szalona i kilka razy dziennie startuje prawidłowo i wtedy odczyty ma prawidłowe, oraz kilka/kilkanaście razy świruje i wtedy jest zadyma z odczytem. Na szczęście teraz mam masę zdjęć, filmów i notatek i już nikt mi nie powie że wszystko jest ok. Właśnie mierzę temp na wejściach i wyjściach z bufora. Jutro jak będzie taktować spróbuję zdążyć zmierzyć - mam na to niecałe 60sec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 13.01.2012 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 w takim ukladzie wynika ze cos jest przestawione. Zadzwon na infolinie viessmanna jest czynna 24 na dobe. W sprawach ustawien powinni pomoc. A jeszcze jedna rzecz nie masz w pompie przywracania ustawien fabrycznych?? Przeczytaj w insrukcji Mam. W styczniu jak mi pompa zaczęła wariować wisząc na telefonie z serwisantem przywracałam ustawienia do fabrycznych. We wrześniu na przeglądzie serwisant potwierdził że wszystko jest na ustawieniach fabrycznych. Ja mam dostęp tylko z poziomu USERA i tu mam ustawione 24h/dobę, 7dni w tygodniu, zadana 22st. Żadnych zmian dzień/noc. Wyłączone grzałki elektryczne. Teraz nic nie będę zmieniać. Czekam do poniedziałku. Mam zamiar nie spuszczać z oka tego biednego człowieka i robić zdjęcia wszytkich danych na wyświetlaczu PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.01.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 zaczynam myśleć o jakimś całym systemie notującym poszczególne parametry np 2 razy na dobę. Da się coś takiego zrobić? Da się. Można podłączyć do komputera czujniki temperatury DS1820 i zbierać na bieżąco wyniki pomiarów. Na aledrogo można znaleźć gotowe zestawy (czujniki + adapter) lub części, a oprogramowanie jest darmowe. Jest też gotowy lub do samodzielnego montażu kit AVT2787 termometr-pc jako rejestrator/przejściówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 13.01.2012 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Serwis fabryczny sugeruje: - uszkodzenie czujnika temp w buforze, - niewłaściwe podpięcie tegoż, sprawdź na rurach zasilanie i powrót z pc ręką lub tymi termometrami o których pisałem, czy temperatury mniej więcej się zgadzają, czy kompletnie się rozjechały. W buforze góra powinna być ciepła, pc powinna pobierać zimną wodę z dołu bufora, podgrzewać ją o 5-8 stopni i wypuszczać u góry zasobnika. Zawór trójdrożny zamontowany przy (lub wewnątrz - nie wiem jaka jest konstrukcja instalacji) pc powinien przekierowywać grzanie tylko na zasobnik cwu lub tylko na bufor co. Sprawdź po temperaturach rur, czy tak się dzieje. - zapowietrzony obieg wtórny lub pierwotny. Jeżeli faktycznie któryś układ jest zapowietrzony to czemu odpowietrzniki automatyczne tego nie poprawiają??? Zapowietrzenie jest prawdopodobne. Sprawdź, czy odpowietrzniki automatyczne są odkręcone, jeśli są zakręcone, to nie odpowietrzają. Sprawdź, czy nie bulgocze woda w rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.01.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Da się. Można podłączyć do komputera czujniki temperatury DS1820 i zbierać na bieżąco wyniki pomiarów. Na aledrogo można znaleźć gotowe zestawy (czujniki + adapter) lub części, a oprogramowanie jest darmowe. Jest też gotowy lub do samodzielnego montażu kit AVT2787 termometr-pc jako rejestrator/przejściówka. Ja zrobilem w celach testowych amatorszczyzne, ale dziala: Wyskalowane termometry elektroniczne zamontowane przylgowo do rur pod izolacja. Do tego kamera IP ktora co 10 min robi fotke i wrzuca po FTP na serwer. Absolutny prymityw, ale czas montazu i uruchomienia to 20 min http://szkut.com/dom/pci.jpg_78.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 14.01.2012 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 Odpowietrzniki automatyczne sprawdziłam - te czarne korki na górze mają spory luz - o to chodzi?Po dłuższym czasie taktowania pompy słychać jak otwiera się zawór 3D i słychać jak się coś przelewa, nawet jakby się coś napełniało - takie "ciurkanie".Wtedy też magicznie zmienia się wskazanie temp na buforze na prawidłowe i PC odpala normalnie. Dzisiaj kupię czujniki, bardzo jestem ciekawa wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 14.01.2012 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 A jeszcze jedna rzecz nie masz w pompie przywracania ustawien fabrycznych?? Przeczytaj w insrukcji "Reset włączony przez klienta z poziomu obsługowego powoduje przywrócenie ustawień do ustawień fabrycznych tylko na poziomie obsługowym klienta. Aby zresetować wszystkie parametry, należy skontaktować się z firmą instalatorską" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.01.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 W/g mnie:1. Zwalony zawór 3D2. Zwalone sterowanie lub podłączenie zaworu 3D3. Walnięty czujnik na dole bufora Obstawiam na coś związanego z 3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.01.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Obstawiam zabrudzony wymiennik c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Był serwis. Oczywiście PC jak na złość chodziła w miarę normalnie Dobrze że mam ponagrywane filmy bo by mi jeszcze powiedzieli że zmyślam. Pan przejrzał instalację, zmienił nastawienie temp na buforze na 50st i histerezę na 10. Czyli przy 40st na buforze PC będzie się załączać. Mam obserwować PC i dawać znać co się dzieje. Obstawiam zabrudzony wymiennik c.w.u. Możesz rozwinąć? Nie było by wtedy tak że problem występowałby jedynie przy grzaniu CWU? Jaką zależność ma wymiennik CWU do bufora CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Zapomniałam:podłączenie czujników bufora prawidłowe, działanie niby też - ale Pan zastrzegał że to może być tak że przy niskich temp działa prawidłowo a przy wysokich świruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.01.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Był serwis. Oczywiście PC jak na złość chodziła w miarę normalnie Dobrze że mam ponagrywane filmy bo by mi jeszcze powiedzieli że zmyślam. Pan przejrzał instalację, zmienił nastawienie temp na buforze na 50st i histerezę na 10. Czyli przy 40st na buforze PC będzie się załączać. Mam obserwować PC i dawać znać co się dzieje. Możesz rozwinąć? Nie było by wtedy tak że problem występowałby jedynie przy grzaniu CWU? Jaką zależność ma wymiennik CWU do bufora CO? Nie chce się wymądrzać ale na moje oko to nie pomoże. Co z tego ze przestawił histerezę...to spowoduje oczywiście rzadsze załączenia. Ale nie rozwiąże problemu Jakim jest podbijanie temperatury na dole bufora - to po pierwsze, a drugi problem to czas nagrzewania tej wody na dole bufora. Teraz będzie to wyglądało tak że pompa będzie miała mniej załączeń na minute, choć pewnie niewiele, ale będzie równie szybko nagrzewać wodę na dole jak było wcześniej, a tym samym szybko tez się wyłączy. To jest problem do rozwiązania a nie przestawianie histerezy. Ale serwisantem nie jestem wiec mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Tez mam wrażenie że to działanie doraźne.Pożyjemy zobaczymy, Wg moich dotychczasowych obserwacji PC powinna jeszcze ok 2dni pracować "normalnie" i potem znowu powinna wpaść w te ślepe starty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Czy podgrzew cwu masz non stop czy w określonych godzinach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 między 7-21.Przy czym CWU ładuje się raz dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 C.O. 24hC.W.U. 7-21 ustawiłam tak po zakończeniu sezonu grzewczego - wiosną ub roku - bo mi przeszkadzało jak się pompa uruchamiała po wieczornej kąpieli.W tych "ślepych startach" na filmach widać że chodziła pompa od CO a nie CWU.Przeglądnęłam moją bogatą bibliotekę zdjęć i filmów, na niektórych widać że zbiornik CWU ma temp. góra 48st dół 37st, więc pompa na pewno nie musi go ładować, włącza się i próbuje ładować wychłodzoną podłogę Przed przyjazdem serwisanta dało się zaobserwować wyraźny rytm:- 40-45min postoju i 30-40min pracy i tak w kółko.Na 15-20 startów na dobę tylko jeden był od ładowania CWU. Bywają takie dni kiedy CWU w ogóle się nie ładuje a PC i tak startuje ok 20 razy. Mimo wszystko przyjrzę się temu. Poczekam ze 2 dni poobserwuję co się dzieje po zmianie temp na buforze CO. +- w czwartek zmienię nastawienie grzania CWU na 12-14 i zobaczymy co się będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.01.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Czy filtr na powrocie ktoś sprawdzał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts