martadela 16.01.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 I jeszcze jedno. Mam w notatkach z pracy PC 12.10 PC wpadła w taktowanie i do17.10 była ustawiona na samo CWU, dom w tym czasie ogrzewaliśmy kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Czy filtr na powrocie ktoś sprawdzał ? Filtr na powrocie CO? czy CWU? hmm nie wiem, a gdzie on jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Sprawdziłam listę części zamiennych dla mojej pompy i nie widzę na wykazie filtra. Jest tylko "płytowy wymiennik ciepła". Jak to sprawdzić czy winowajcą jest obieg CWU?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Wymusić podgrzew cwu i zobaczyć czy czas nagrzewania jestp taki jak zwykle i jak szybko przyrasta temperatura. Jeśli jest szybki przyrost temperatury po stronie PC to znaczy ze jest słaby odbiór ciepła. Filtr jest gdzieś na instalacji. Albo na powrocie do bufora albo do PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.01.2012 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Wymusić podgrzew cwu i zobaczyć czy czas nagrzewania jestp taki jak zwykle i jak szybko przyrasta temperatura. Jeśli jest szybki przyrost temperatury po stronie PC to znaczy ze jest słaby odbiór ciepła. Jutro to poobserwuję. Specjalnie zużyję ciepłą wodę i przypilnuję czasu ładowania CWU Filtr jest gdzieś na instalacji. Albo na powrocie do bufora albo do PC. To by oznaczało że je nie mam żadnego filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 16.01.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Wg. zdjęć jeden filtr jest nad pompą.Z narysowanego przez ciebie schematu nie wynika jak jest podłączony zbiornik CWU. Czy jest dodatkowy zawór 3D? Tak jak na schemacie producenta?Bo pokazany jest tylko wycinek schematu.Obstawiam też problem z którymś z zaworów 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 16.01.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Zbiornik cwu jest fabryczny w jednej obudowie ze sprezarka, podgrzew cwu przez wyymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 17.01.2012 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Wg. zdjęć jeden filtr jest nad pompą. Obstawiam też problem z którymś z zaworów 3D. Które z urządzeń na tym zdjęciu to filtr? http://img12.imageshack.us/img12/6628/dsc00482vg.jpg Bo jeżeli to białe pudełko - to to jest zawór 3D z napędem. Niestety instalację mam w tak małym pomieszczeniu i tak ściśniętą że nie jestem w stanie zrobić lepszego zdjęcia. Mam filtr mechaniczny zaraz na wejściu wody do budynku, i żadnych więcej o których bym wiedziała. Ja trochę podejrzewam zawór w PC który przekierowuje grzanie z CO na CWU. Serwisant wysnuł teorię że grawitacyjnie gorąca woda podchodzi "powrotem" do bufora i stąd te wysokie odczyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.01.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Filtr masz poniżej zaworu 3D. Powyżej zielonej pompy znajduje się bezpośrednio filtr, nad nim jest zawór odcinający (czerwona rączka) i dopiero zawór 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.01.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Wyprodukowałam Zdjęcia: http://img16.imageshack.us/img16/6845/dsc00483of.jpg Filtr to jet "toto" mosiężne co na nim wisi ta karteczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 17.01.2012 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 AaaaaA ja myślałam że to jakiś zawór przeciwzwrotny albo co. To we wrześniu w tym nie grzebali ani teraz. Znaczy że jak wyłączę wszystkie pompki i zamknę zawór przed nim to mogę go wykręcić i zobaczyć co tam siedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.01.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Masz go prawdopodobnie na zasilaniu. Powinien być na powrocie z instalacji, byłoby lepiej. Jakoś dziwnym trafem bardziej się zapychają jak są na zasilaniu. Robią tak instalatorzy starej szkoły chcąc chronić pompe obiegową która kiedyś było drogim elementem instalcji a kocioł przepuszczał wszystko. Dzisiaj wymieniki urządzeń zatrzymują wszystko. Do wyczyszczenia musisz zamknąć zawór nad filtrem i liczyć, że zwrotny będzie trzymał, brakuje drugiego zaworu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 17.01.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Aaaaa A ja myślałam że to jakiś zawór przeciwzwrotny albo co. To we wrześniu w tym nie grzebali ani teraz. Znaczy że jak wyłączę wszystkie pompki i zamknę zawór przed nim to mogę go wykręcić i zobaczyć co tam siedzi? Zawór zwrotny masz poniżej pompki ("toto" drugie mosiężne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.01.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 poobserwuję. A jak tam 4 termometry na zasilanie i powrót gz i dz ? Zakupione ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 17.01.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 A więc.... Po zmianie wprowadzonej przez serwisanta: stała zadana temp na buforze CO 50st, tak wygląda proces grzania: - przykładowe grzanie samego CO: start 11:06 - bufor 39st, 30st koniec 11:50 - bufor 52st, 50st Eksperyment z CWU. Zużyłam całą gorącą wodę z zasobnika. start PC 13:01 - zasobnik góra 43st , dół 17st, bufor CO 40st, 20st Na schemacie PC grzeje CWU, chodzi pompa obiegowa od podłogówki. 13:11 - zasobnik 33, 30, bufor 40, 34 13:17 - zasobnik 35, 34, bufor 40, 37 13:21 - zasobnik 37, 35, bufor 40, 39 13:25 - zasobnik 38, 37, bufor 40, 40, założone przeze mnie termometry: powrót bufora 31, zasilanie 36 13:27 - zasobnik 39, 38, bufor 40, 41, założone przeze mnie termometry: powrót bufora 31, zasilanie 36 13:32 - zasobnik 41, 40, bufor 40, 43, 13:46 - zasobnik 47, 45, bufor 40, 48, założone przeze mnie termometry: powrót bufora 31, zasilanie 36 13:49 - zasobnik 47, 46, bufor 30, 49 13:55 - zasobnik 50, 48 koniec ładowania CWU, magiczna zmiana odczytu bufora na 39, 30 PC pracuje dalej ładując CO. PC chodziła normalnie i sobie grzała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.01.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Czyli ładując cwu, ładuje bufor. Czy dlatego, że zawór trójdrogowy nie domyka do końca czy dlatego, że na siłe tłoczy w bufor bo wymiennik przytkany. Magiczna zmiana bufora to wypchnięcie bardziej gorącej wody która została po grzaniu cwu - normalne. Czyli grzała normalnie i nie taktowała?Może wcześniej ustawienia wymuszały taktowanie a teraz coś jest zmienione ? Czy regulator to CD 70? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.01.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Dziwna jest ta róznica na powrocie bufora między czujnikiem fabrycznym a tym który zamontowałaś. Bo 2-3 stopnie mogło byc zakładajac bład termometru, oddalenie od zbiornika, i byc może nie całkiem prawidłowe odizolowanie od pomieszczenia. Ale tam była róznica 17 stopni.Druga ciekawostka jest taka że grzejąc CWU wydaje sie w miare prawidłowo, rośnie też temp na buforze. Przynajmniej tak pokazują czujniki fabryczne. Fizycznie jednak zamontowane czujniki przez Ciebie pokazuja ze ta temp w ogóle nie rośnie i przez cała godzine grzania ciepłej wody jest stała. Moim zdaniem jest cos z czujnikami. Gdyby zawór 3d niedomagał wówczas "Twoje" czujniki pokazałyby wzrost temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.01.2012 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Adamus zauwaz że czujniki zamontowane przez martadele nie wskazuja na ladowanie buforaOne cały czas pokazuja stałą temp. Tylko czujniki w buforze pokazuja wzrost temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 17.01.2012 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) photos niby nie pokazują ale te drugie pokazują i wygląda jakby coś przebijało na bufor przy grzaniu c.w.u.Te 17 stopni to 48-31 ? ale w którym miejscu na powrocie, może to jest powrót z ogrzewania i wcale nie wchodzi do bufora tylko wraca na pompę ciepła ?Powrót i zasilanie bufora to wyjście z pc na bufor i powrót do pc ? tak ? i tam są "prywatne" czujniki przylgowo do rury ? chyba takW jaki sposób i gdzie są czujniki w buforze, w kapilarach czy przylgowo do rur czy bufora ?Można zamknąć ręcznie jakieś zawory aby odciąć bufor i zobaczyć czy wtedy też będzie rosła temperatura. Co do różnicy temperatur to już chyba wiem, powrót z podłogi w buforze wlatuje od razu w powrót do pompy ciepła i jest daleko od miejsca gdzie jest czujnik bufora ? Edytowane 17 Stycznia 2012 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 17.01.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 martadela zamontowala na rurkach zasilania i powrotu bufora wlasne czujniki. Prawdopodobnie przylgowo. Wiec jakis blad pomiaru moze byc. przy temp ktore podala dla bufora na koncu dopisala jakie temp wskazywaly czujniki ktore zamontowala. Jesli czujnik ktory zamontowala na powrocie bufora wskazywal 31 stopni uwazam ze nie mozliwe jest aby czujnik fabryczny wskazal wowczas na powrocie 48 stopni. Znaczy jest mozliwe bo tak wskazal ale uwazam tu tkwi problem. Pytanie dlaczego tak sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts