Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - problemy, taktowanie.

martadela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moga byc pomylone czujniki (powrot zalozony do zasilania, a zasilanie do powrotu)

Wydaje mi się że w takim przypadku problem byłby permanentny, tymczasem moja PC działa kilka dni "prawidłowo" i kilka dni ma "ślepe strzały". Mam wrażenie że coś jest uszkodzone - na umarciu, dlatego raz działa prawidłowo a raz nie... (jaka mądra konkluzja ;) )

Możesz zrobić fotke czujnika ?

Bardzo chętnie, ponieważ nie mam pojęcia o który konkretnie chodzi obfociłam 3:

-góra bufora (kabelek idzie do mieszacza)

http://img855.imageshack.us/img855/3935/dsc00611ve.th.jpg

- dół bufora ( czujnik nie ma żadnego widocznego kabelka)

<a href=http://img838.imageshack.us/img838/3937/dsc00612vy.th.jpg' alt='dsc00612vy.th.jpg'>

- zasilanie podłogi (za pompką obiegową)

http://img855.imageshack.us/img855/6841/dsc00610g.th.jpg

Tu pragnę zaznaczyć że ryzykowałam utknięcie między PC a buforem, mam nadzieję że było warto i te zdjęcia coś powiedzą.

A tu film:

http://www.youtube.com/watch?v=aw1NQQqRkwE&feature=youtu.be

Też na to stawiam, i żeby to potwierdzić czekam na wyniki pomiarów temperatury zasialnia i powrotu gz zrobione niezależnymi od pc termometrami przy poprawnie i niepoprawnie działającej pc.

Troszkę się już gubię - chodzi o dolne źródło? DZ?

Bo ja mogę w dowolne miejsce termometry przykleić.

To co odbiera ciepło z pc, a więc np. podłogówka. U Ciebie chodzi o temperatury rurek wychodzących z pc w kierunku bufora.

Aha.

W takim razie ja właśnie mam termometry na tych rurkach.

Na zasilaniu - czyli na rurce od PC do bufora, czujnik mam jakieś 50cm od bufora. Odczyty podawałam i wcześniej i są na ostatnim filmie.

Na powrocie - czyli z podłogówki woda wraca do bufora a z bufora do PC i na tym ostatnim odcinku też mam czujnik.

Mam jeszcze trzeci czujnik w miejscu gdzie woda z podłogi wraca do bufora i odchodzi odgałęzienie do mieszacza - serwisant sugerował "grawitacyjne cofanie się gorącej wody".

Zresztą na drugim zamieszczonym przeze mnie schemacie naniosłam moje czujniki.

Chyba że mają być zupełnie gdzie indziej???

Uwaga odkryłam kolejną prawidłowość

Na schemacie wewnątrz pompy jest oznaczony zawór 3D. Zawsze gdy PC ma ślepe strzały jest przy nim "100" wg instrukcji jest to: Sygnalizator ustawienia mieszacza ogrzewania/CWU w %.

Jak mam to rozumieć?

Tzn że gdy chodzi sprężarka w PC rośnie temp, wewnętrzny zawór 3D reguluje czy będzie ładował CO czy CWU... Gdy np jest 43% tzn że te 43 idzie na CWU a reszta CO???

Do tej uważałam że informację tą mam na wyświetlaczu gdzie pokazane są pompki i ich praca. Gdyby tak było to przy ładowaniu CO ten zawór pokazuje 0%.

Przy "ślepych startach" pokazuje 100%, ALE nie chodzi pompka od ładowania CWU.

Może ta pompka lub to co nią steruje jest walnięte?????

Odczyty podawałam i wcześniej i są na ostatnim filmie.

Niby są w dobrych miejscach, ale te temperatury które podawałaś kompletnie nic nie wskazują i nie widać związku z tym co się dzieje w buforze i w instalacji. Cały czas 31, 36, a bufor 48. Na filmie 24, 25, 26, więc też nic, a bufor cieplejszy. Trudno mi powiedzieć co jest źle, ale coś z nimi jest nie tak, sprawdź może ręką jakie są prawdziwe temperatury rur, czy są zbliżone do ich wskazań, czy pc działa w czasie tych pomiarów ?

Sygnalizator ustawienia mieszacza ogrzewania/CWU w %. Jak mam to rozumieć? ..... Przy "ślepych startach" pokazuje 100%, ALE nie chodzi pompka od ładowania CWU

Zawór 3d ma za zadanie przekierować wodę albo na instalację co, albo na cwu. Zgodnie z decyzją sterownika (za zimne cwu, no to grzejemy, nagrzane, to przełączamy się na co). Bez żadnych regulacji, tylko zerojedynkowo, albo tu, albo tu. Oczywiście chwile się on przestawia, ale po przestawieniu tylko jeden obwód ma działać. Jeśli nie chodzi pompka wymuszająca przepływ wody przez pc, to pc się przegrzewa i natychmiast awaryjnie wyłącza. Jeśli obiegówka nie działa, to nie ma przepływu i tu jest pies pogrzebany.

Na schemacie wewnątrz pompy jest oznaczony zawór 3D. Zawsze gdy PC ma ślepe strzały jest przy nim "100" wg instrukcji jest to: Sygnalizator ustawienia mieszacza ogrzewania/CWU w %.

Jak mam to rozumieć?

Tzn że gdy chodzi sprężarka w PC rośnie temp, wewnętrzny zawór 3D reguluje czy będzie ładował CO czy CWU... Gdy np jest 43% tzn że te 43 idzie na CWU a reszta CO???

Do tej uważałam że informację tą mam na wyświetlaczu gdzie pokazane są pompki i ich praca. Gdyby tak było to przy ładowaniu CO ten zawór pokazuje 0%.

Przy "ślepych startach" pokazuje 100%, ALE nie chodzi pompka od ładowania CWU.

Może ta pompka lub to co nią steruje jest walnięte?????

Przejrzalem wszystko, zapoznalem sie ze schematem, zobaczylem filmy i tak:

1. Czujniki masz przyklejone dobrze - wszystko sie zgadza. Sugerowalem sie wczesniej tym co sterownik pokazuje a on pokazuje na tym malym prostokaciku po prawej temperature zasilania jaka wychodzi z pompy (na dole) i temperature jaka panuje w buforze (na gorze). Wszystko sie zgadza - w tabelce informacyjnej pozniej widac prawidlowe temperatury - tj. strona wtorna (czyli gorne zrodlo) zasilanie jest zawsze wyzsze od powrotu. Wszystko gra.

2. To co odkrylas to wlasnie zrodlo problemu. Sprezarka sie wlacza i grzeje wode w GZ ale ta ciepla i ogrzana woda wogole nigdzie nie wychodzi poza PC. Nie ma odbioru ciepla. Potwierdzaja to Twoje odczyty temperatur - na Twoich czujnikach jest stale 26/27stC (czyli mniejwiecej tyle ile w buforze), a pompa pokazuje na zasilaniu i powrocie coraz wyzsze temperatury az osiaga 61/60stC i wtedy sie wylacza (awaryjnie). To cieplo krazy na bardzo krotkim obiegu gdzies w samej pompie. Prawdopodobnie zawor 3D z jakiegos powodu ustawia sie tak, ze woda z zasilania odrazu wraca na powrot - przez co temperatura na nim tak szybko rosnie. To cieplo nie wychodzi na zewnatrz.

Sprawdzilbym i wymienil / poprawil w pierwszej kolejnosci kable ktore ida w samej pompie do tego jej wewnetrznego zaworu 3d. Tu moze cos byc poluzowane i zawor nie przestawia sie jak trzeba. Rowniez sam zawor moze byc uszkodzony - raz sie otwiera, raz nie.. Odkrecilbym go i sprawdzil czy nie ma w nim jakichs paprochow ktore moga blokowac jego prace. Tak czy inaczej nie szukaj zrodla problemow za buforem - problemem jest to czemu ten zawor sie nie otwiera na bufor. Problem albo w samym sterowniku albo sprzetowy.

Zawór 3d ma za zadanie przekierować wodę albo na instalację co, albo na cwu. Zgodnie z decyzją sterownika (za zimne cwu, no to grzejemy, nagrzane, to przełączamy się na co). Bez żadnych regulacji, tylko zerojedynkowo, albo tu, albo tu. Oczywiście chwile się on przestawia, ale po przestawieniu tylko jeden obwód ma działać. Jeśli nie chodzi pompka wymuszająca przepływ wody przez pc, to pc się przegrzewa i natychmiast awaryjnie wyłącza. Jeśli obiegówka nie działa, to nie ma przepływu i tu jest pies pogrzebany.

Obiegowka chyba chodzi - zwroc uwage ze temperatura powrotu praktycznie rosnie tak samo jak temperatura zasilania. Gdyby nie dzialala obiegowka to roslaby tylko temperatura zasilania, a powrot wcale lub bardzo powoli. Trzeba zobaczyc jak sa podlaczone wewnatrz rury z zaworu 3d - czy moze byc taka sytuacja ze zawor przestawia sie w pozycje np grzania CWU, wlacza sie pompka obiegowa CO i w takim stanie ona pompuje w krotkim obiegu (np. zasilanie -> zawor3d -> pompka -> powrot), nie wychodzac wogole poza sama PC.

Jak mam to rozumieć?

Tak - jak widac przy prawidlowej pracy i grzaniu bufora powinno byc 0, a przy taktowaniu - 100. Generalnie ten zawor powinien byc albo na 0 albo na 100, albo puszcza ciepla wode na zasobnik, albo na bufor CO. To zawor mieszajacy ale w tym wypadku uzyty jako rozdzielajacy. Wyobraz sobie takie "T" - od dolu idzie zasilanie z pompy, a zawor decyduje czy puscic go w lewo do zasobnika, czy w prawo do bufora :) Z jakiegos powodu u Ciebie w jakichs momentach mimo ze powinien byc "w prawo do bufora", jest "w lewo do CWU". Tylko wtedy powinien grzac zasobnik CWU - niemniej czort wie jak to jest podlaczone bo wychodzi z tego ze nie grzeje CWU tylko odrazu wraca ta ciepla woda do powrotu PC. Nie znam tej pompy od wewnatrz, masz jakis jej schemat ?

Obiegowka chyba chodzi, temperatura powrotu praktycznie rosnie tak samo jak temperatura zasilania.

Chyba trzeba po prostu zajrzeć do środka i tam sprawdzić organoleptycznie co się dzieje, którędy i czy płynie ciepła woda gdy pc głupieje. Czujniki mogą być gdzieś blisko sprężarki i pokazywać głupoty, a nie sądzę, żeby wewnątrz pc był jakiś krótki obieg, choć niewątpliwe trzeba by to sprawdzić.

Może też być tak, że sterownik włącza grzanie co, a zawór trójdrożny się nie przestawia, bo jest zblokowany/zepsuty, sterownik wyłącza obiegówkę cwu, załącza obiegówkę co, która nic nie pompuje, bo obieg jest przestawiony. Ale to tylko przypuszczenia bez znajomości budowy tej pc. Chyba nic nie zastąpi zajrzenia do środka.

Edytowane przez rwxw