DagaAdam 19.01.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Chyba trzeba po prostu zajrzeć do środka i tam sprawdzić organoleptycznie co się dzieje, którędy i czy płynie ciepła woda gdy pc głupieje. Czujniki mogą być gdzieś blisko sprężarki i pokazywać głupoty, a nie sądzę, żeby wewnątrz pc był jakiś krótki obieg, choć niewątpliwe trzeba by to sprawdzić. Zastanawiajace jest jednak te ustawienie zaworu 3d - zobacz w ostatnim filmiku jak wszystko jest OK zawor jest w pozycji 0, a na wszystkich poprzednich kiedy pompa pracuje zle - na 100! Czyli przestawiony na zasilanie zasobnika CWU. Tylko czemu wtedy nie grzeje zasobnika CWU? Obiegowka jest na pewno jedna, a od przelaczania obiegow jest wlasnie zawor 3d. Wiec jezeli pompa obiegowa i sprezarka pracuja, a zawor jest na CWU (nawet nieprawidlowo) - to powinien byc odbior ciepla w zasobniku i jego temperatura powinna rosnac. Trzeba zobaczyc bebechy - musi tam byc cos jeszcze co blokuje odbior tego ciepla dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.01.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Mam instrukcję montażu ale nie wiem gdzie mogę pdf-a wrzucić? Taką ? http://www.viessmann.co.uk/etc/medialib/internet_uk/technical_updates.Par.52750.File.File.tmp/Vitocal%20222G_Installation.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.01.2012 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Obiegowka jest na pewno jedna, Tak, masz rację, druga jest od dz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 19.01.2012 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 http://img685.imageshack.us/img685/7307/pc2e.th.pnghttp://img215.imageshack.us/img215/8208/pc1b.th.pnghttp://img580.imageshack.us/img580/4347/listaczci.th.png Całość:http://www.sendspace.pl/file/d97302d6139d6e196ca8f96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.01.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Tak, masz rację, druga jest od dz. W pompie moze byc na wyjsciu GZ zawor roznicowy jako zabezpieczenie pompy obiegowej przed tym jak uzytkownik np. by pozamykal zawory na zasilaniu/powrocie do bufora. Wtedy pompa moglaby ulec zniszczeniu - a tak otworzy sie zawor i tworzy sie krotki obieg. Czytam ta instrukcje co wkleiles ale jeszcze nie doszedlem do tego jak to jest wewnatrz podlaczone (o ile jest wogole to tam opisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 19.01.2012 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Taką ? http://www.viessmann.co.uk/etc/medialib/internet_uk/technical_updates.Par.52750.File.File.tmp/Vitocal%20222G_Installation.pdf To jest od nowszego modelu. Ja mam starszy. Podałam link do całej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.01.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 http://img685.imageshack.us/img685/7307/pc2e.th.png http://img215.imageshack.us/img215/8208/pc1b.th.png http://img580.imageshack.us/img580/4347/listaczci.th.png Jak ja nie lubie takich 3d schematow :) Za mala wyobraznie mam zeby to sobie poukladac i pojac Jakby 2d nie mogli zrobic no! Zaraz przeczytam Twoja instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 19.01.2012 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 To jest od nowszego modelu. Ja mam starszy. Podałam link do całej instrukcji. Ah dupiata strone Ci podalem bo ciezko sie dorwac do downloadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 19.01.2012 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Też mam z tym problem, ale za to na str. 3 w instrukcji:http://www.viessmann.pl/etc/medialib/internet-pl/pdf_documents/dane_techniczne/pompy_ciep_a.Par.36630.File.File.tmp/Vitocal%20222-G,%20242-G%20DT.pdfpiszą, że są 3 obiegówki: dz, gz i cwu. Jak się nie rozbierze klamota, to się chyba nic nie wymyśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 20.01.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Ah dupiata strone Ci podalem bo ciezko sie dorwac do downloadu Mi zaraz po kliknięciu na link wyskakuje strona do pobrania pliku - na dole po lewej stronie jest takie spore niebieskie kółko z napisem "pobierz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 20.01.2012 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Nie ma takiej opcji żebym przeszła na paliwo stałe, muszę mieć źródło ciepła z pełną automatyką i nie wymagające obsługi przez min 2 tyg. Poza tym mam odwierty które jak cała reszta nie były tanie. Po trzecie przez 20lat paliłam w piecu i dziękuję - wolę jednak XXI wiek Przyglądam się temu wyczyszczonemu schematowi i tak się zastanawiam czy taka prosta instalacja dałaby sobie radę w moich warunkach: - 105m2 ogrzewania podłogowego - temp stała 24h/dobę min 22st Czy podłoga miała by taką zdolność akumulacyjną? Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę że mam duże przeszklenia a co za tym idzie w dni pochmurne mam spore straty. Bufor jest powiększeniem objętości mojej podłogi - przyznam szczerze że bardziej mi się podobała praca PC gdy miała na buforze zadaną taką samą temp jak na podłogówce. Teraz gdy PC nabija tak mocno bufor to jakby prądu więcej żre a włącza się tak samo często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Schemat Twojej instalacji powinien wyglądać tak jak w moim załączniku. To prawda, chyba że podłogówka jest źle wykonana i ma bardzo duże opory przepływu. Proponuję po usunięciu awarii pomyśleć o uproszczeniu układu do takiego jak zaproponował HenoK. Będzie to łatwe, obiegówki masz wewnątrz pc, więc wystarczy tylko odciąć to co jest i poprowadzić 2 rurki od pc w stronę rozdzielacza omijając całą resztę. Jeśli masz wątpliwości, to można, stosując 4 zawory kulowe i 2 trójniki, zrobić ręczne przełączenie z Twojej dotychczasowej instalacji do nowej, prostej wersji. Wtedy będziesz mogła sprawdzić, czy nowa wersja dobrze działa i w dowolnym momencie wywalić starą lub też ją zostawić. Koszt takiej przeróbki szacuję na parę godzin pracy zwykłego hydraulika i koło 200-300zł za robociznę. Odnośnie awarii, to jeszcze nasunął mi się problem uszkodzonych/złamanych kabli, czy uszkodzonych gdzieś styków, bo raz działa, a raz nie. Ale tu też trzeba by otworzyć pc i to posprawdzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 czy taka prosta instalacja dałaby sobie radę w moich warunkach...Czy podłoga miała by taką zdolność akumulacyjną? Jeśli podłogówka nie ma bardzo dużych oporów przepływu, czyli nie jest totalnie spaprana, to tak, da radę, nawet jeszcze lepiej niż taki układ z buforem, który zmniejsza tylko moc i COP pompy. Paliwo stałe było niezłym żartem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Nie wiem tylko jak masz rozwiązane podgrzewanie ciepłej wody Jest wewnątrz pc, więc nie trzeba się tym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 (edytowane) O jakich ty kosztach mówisz? To prawda, ja pisałem o skali przeróbki. Pc pracuje od 2009 roku, więc z tym instalatorem może być problem, ale to zależy od zaangażowania Martadeli. Instalator może też zasłonić się wytycznymi projektowymi producenta, który dopuszcza taki układ i woź się później z takimi. Edytowane 20 Stycznia 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojbyl 20.01.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 "Bez żadnych regulacji, tylko zerojedynkowo, albo tu, albo tu. Oczywiście chwile się on przestawia, ale po przestawieniu tylko jeden obwód ma działać." Nie koniecznie. W Viessmannie 222-G na sterowniku Vitotronic 200. Opcja 6016 - Pierszeństwo podgrzewu CWU. Standardowe ustawienie na 0- czyli jednoczesne ogrzewanie pomieszczeń i CWU dla 1- brak ogrzewania pomieszczeń podczas podgrzewu CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.01.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Co więcej przy tak skonstruowanej instalacji przez ostatnie dwa lata prawdopodobnie zapłaciłaś min. 20% więcej za ogrzewanie swojego domu. Bufor niepotrzebnie zajmuje miejsce w Twojej kotłowni. Żywotność Twojej pompy ciepła skróciła się o kilka lat. A ja sie nie zgodze - bo sam mam w swojej instalacji bufor. Coprawda gdybym robil wszystko od zera to bym go nie dal ale jak juz byl to go uzylem i widze, ze bylo to bardzo udane posuniecie PC wlacza sie dwa razy dziennie (22 i 13). W ciagu nocy chodzac od 22 potrafi zagrzac bufor od ok 30st do 46st. Fakt, ze pogarsza sie wtedy troche COP ale dzieki buforowi pompa chodzi jak do tej pory 82% w taniej taryfie, jestem pewien i tak wynika z wykresow, ze bez niego chodzilaby o 15-20% wiecej w drogiej - wiec gorszy COP rekompensowany mi jest duzo tanszym pradem. Aczkolwiek - u Martadeli bufor zapewne jest maly (vieski daja 300-500l zapewne, ja mam 1000l), a i jak pisala ma calodobowa G11 wiec nie korzysta z dobrodziejstw taryfy taniej. Tym niemniej - nie moge sie zgodzic ze stwierdzeniem ze bufor przy PC to skrocenie jej zywotnosci i drozsza eksploatacja - nie w kazdym wypadku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 PC wlacza sie dwa razy dziennie (22 i 13). U mnie też, choć nie mam bufora (21, 13). Jak do tej pory 100% taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 20.01.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 U mnie też, choć nie mam bufora (21, 13). Jak do tej pory 100% taniej taryfy. Wiesz to zaden argument bo mamy rozne domy i rozne pompy - ja na 300m2 mam pompe 9kW, a CWU zuzywam sporo, wiec pompa jest naprawde "na styk" Martadela za to musi miec przewymiarowana ta pompe IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 20.01.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Wiesz to zaden argument Wiem, ale chciałem podać przykład, że to samo można osiągnąć inaczej. Może u Ciebie też by tak działało, ale skoro masz i jest ok, to nie ma sensu zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts