Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - problemy, taktowanie.

martadela

Recommended Posts

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem, ale chciałem podać przykład, że to samo można osiągnąć inaczej. Może u Ciebie też by tak działało, ale skoro masz i jest ok, to nie ma sensu zmieniać.

Z tym ze ja mam troche sterowanie autorskie - tj. w taniej taryfie mam podbicie i w podlogi idzie +5stC, w drogiej taryfie idzie -3stC w stosunku do krzywej. Dzieki temu mocniej laduje podlogi w taniej taryfie (a nadmiar zostaje w buforze), a w drogiej taryfie wolniej "oprozniam" bufor. Mam wszystko opomiarowane i poki co sprawdza sie to doskonale :) Jezeli ktos nie ma podbicia w taniej to pompa moze szybko naladowac bufor i wylaczyc sie np. o 2-3 w nocy. Ja wykorzystuje maksymalnie tania taryfe - tj. pompa chodzi codziennie, niezaleznie od pogody 10h/dobe minimum. Jak widac tyle moj dom potrzebuje bo pomieszczenia nie sa przegrzewane, wiec zmiana na uklad bez bufora u mnie niewiele by przyniosla - 300m2 swoje musi zezrec :-)

Martadela -> bufor 200l to smiesznie mala pojemnosc, nie dziwie sie ze pompa chodzi tylko 30-40 min, ja mam zasobnik CWU wiekszy (300l), a bufor 1000l. I dopiero taka pojemnosc uwazam, ze ma sens. W takim wypadku to radze tak samo jak HenoK - wywalic ten bufor w cholere!!!! Skoro masz G11 i nie musisz sie przejmowac taryfami to zakladasz najprostszy z mozliwych termostat pokojowy z regulowana histereza i on mowi pompie GRZEJ, NIE GRZEJ. Nic wiecej nie potrzeba!

Bufor ma 200l

200l to rzeczywiście lipa, która nie jest w zasadzie buforem, tylko sprzęgłem. Dla testu można zdjąć siłownik z zaworu mieszającego przy buforze/sprzęgle i ustawić zawór na otwarty w stosunku do bufora - niech nie miesza i nie przeszkadza ładować się podłogówce. Przydałby się jednak sterownik pokojowy, który będzie wyłączał pc, gdy zrobi się za ciepło jak np. zaświeci słoneczko.

200l Przydałby się jednak sterownik pokojowy, który będzie wyłączał pc, gdy zrobi się za ciepło jak np. zaświeci słoneczko.

Obecnie mam stałą temp 24h/dobę i przepływy otwarte na max, w takich warunkach w salonie jest 22st a w sypialniach ok 20st. Taki układ temp najbardziej mi odpowiada, a bierze się stąd że w salonie są kafle a w sypialniach, panele i wykładzina wełniana.

Nie wiem gdzie miałby ten czujnik być:

- w salonie mam duże przeszklenia od pd które przy słonecznej pogodzie b.skutecznie nagrzewają, mam też kominek w którym co prawda praktycznie nie palę, ale jednak jest ?

- sypialniach jest temp ok 20st ?

Teraz wiszę na telefonie z serwisem fabrycznym i sprzedawcą... Jak ja zlecę przyjazd serwisu fabrycznego to mi wystawią fakturę... Jak zleci sprzedawca to on pokryje koszty.

Moim zdaniem powinno być tak że jeżeli coś po prostu padło to V powinien pokryć koszty, natomiast jeżeli coś się zepsuło z mojej winy np. zabrudziło się od "złej" wody to ok to ja płacę.

Serwisant gwaranta miał czelność powiedzieć że w 100% ja pokrywam koszty bo w lipcu skończyła się gwarancja... Nie zgadzam się z tym bo zgłaszałam problemy już w styczniu i lutym ub roku.

Nie ma takiej potrzeby. PCi ma wbudowany sterownik pogodowy, który w zupełności wystarczy.

Konieczny nie jest. Ja myślałem o sterowniku pokojowym jako o dodatkowym elemencie odcinającym pc, gdy nagle zrobi się za ciepło. Gdy jest ok, to by działało sterowanie pogodowe, tak jak teraz. Gdy w salonie zrobi się np. 23-24, to pokojowy odciąłby pc. Skoro są skuteczne przeszklenia, to podejrzewam, że tak czasem bywa (u mnie bywa nawet z pokojowym ;-) ). Sterownik pokojowy można by umieścić jeden w miejscu reprezentatywnym. Gdzie ? Można poeksperymentować z bezprzewodowym, ale myślę że to daleka ewentualna przyszłość po uporaniu się z bieżącymi problemami.

Serwisant gwaranta miał czelność powiedzieć że w 100% ja pokrywam koszty bo w lipcu skończyła się gwarancja

Tego się niestety obawiałem. Może się jednak uda coś zdziałać, skoro problemy były sygnalizowane wcześniej.

Ja mam charakter raczej bojowy. Nie zemną takie numery.

Telefon do sprzedawcy o dziwo wyprostował postawę serwisanta. Sprzedawca uznaje że z problemem borykam się od dłuższego czasu i kwestia wygaśnięcia gwarancji nie odnosi się do mojej sytuacji.

Dzisiaj kolejny raz przyjedzie rzeczony serwisant... Już mnie to męczy... znowu będzie się patrzył jak ciele w malowane wrota...

Cóż przeżyjemy, może jakimś cudem znajdzie przyczynę.

Ja mam charakter raczej bojowy. Nie zemną takie numery.

Telefon do sprzedawcy o dziwo wyprostował postawę serwisanta. Sprzedawca uznaje że z problemem borykam się od dłuższego czasu i kwestia wygaśnięcia gwarancji nie odnosi się do mojej sytuacji.

Dzisiaj kolejny raz przyjedzie rzeczony serwisant... Już mnie to męczy... znowu będzie się patrzył jak ciele w malowane wrota...

Cóż przeżyjemy, może jakimś cudem znajdzie przyczynę.

Z tego co widze - z tej Twojej instrukcji wynika ze do ladowania zasobnika CWU uzywany jest wymiennik plytowy i dodatkowa pompka ladowania CWU. Jezeli zawor 3d ustawi sie w pozycji 100 czyli grzanie CWU, a nie wlaczy sie pompka CWU - to nie ma odbioru ciepla nigdzie - i to cieplo wraca prosto do pompy. Stad taki szybki wzrost temperatury. Problemem moze byc tak jak pisal HenoK sam silownik mieszacza - w kazdym razie na 100% cos z zaworem 3d :)

Martadela dokumentacja którą pokazujesz nie jest od Twojej pompy ciepła, moim zdaniem.

Jeśli możesz to wyciągnij końcówkę czujnika z bufora, to będzie metalowa rurka z jakimś numerem i zrób jej zdjęcie.

Może masz schemat Viessmana według którego była zrobiona instalacja ?

Można jeszcze łatwiej to przerobić dając zasilanie do mieszacza przed buforem, czyli całe ciepło w pierwszej kolejności idzie na podłogówke a dopiero później na bufor, powrót wraca albo do bufora albo od razu do pompy ciepła w zależności od tego ile idzie na obieg, czyli bufor jest ale tylko jako odbiornik nadwyżki a nie podstawa ładowania. Z przeróbką bym się jednak wstrzymał bo jeśli coś będzie zrobione niezgdonie ze schematem producenta to nie będzie gwarancji.

wojbyl regulator jest cd70 a nie vitotronik200

Martadela dokumentacja którą pokazujesz nie jest od Twojej pompy ciepła, moim zdaniem.

Instrukcja którą załączyłam JEST od mojej pompy.

Jest to instrukcja dla serwisanta i montażysty i właśnie od Viessmanna ją dostałam jakieś 2 lata temu.

Dokładnie to ona jest do 2 pomp 242G i 222G. Różnica między nimi jest taka że 242G ma wężownicę od solarów.

Był serwisant od gwaranta. Podłubał w pompie i stwierdził uszkodzony czujnik temp. odpowiedzialny za ładowanie CWU.

We wtorek prawdopodobnie będzie wymiana.

Był serwisant od gwaranta. Podłubał w pompie i stwierdził uszkodzony czujnik temp. odpowiedzialny za ładowanie CWU.

We wtorek prawdopodobnie będzie wymiana.

Calkiem mozliwe - pompa chciala dogrzac CWU, ustawiala zawor 3g na ladowanie CWU ale nie ruszala pompka obiegowa. Nie zwrocilem uwagi na filmikach czy pompa sygnalizuje czy w danym momencie chce grzac CO czy CWU ?

W zależności od numeru fabrycznego pompy ciepła lub urządzenia kompaktowego,

moduł obsługowy musi zostać ewentualnie skonfigurowany dla wymaganej liczby

impulsów różnych 3-drogowych zaworów przełączających.

Poniższa tabela przedstawia przegląd urządzeń, dla których konieczna jest zmiana

konfiguracji.

Nr fabryczny

(urządzenie podstawowe)

Wymagana

liczba impulsów

Moduł obsługowy

stosowany w stanie

wysyłkowym

Konieczna zmiana

konfiguracji

Vitocal 200

7276401 ... 320 x

Vitocal 200-G

7267008 ... 320 x

Vitocal 222-G

7286654 ... 320 x

Vitocal 242-G

7288308 ... 320 x

Vitocal 343

7167083 ... 242 x

7176921 ... 161 x

7276400 ... 320 x

Vitotres 343

7167079 ... 242 x

7176920 ... 161 x

7277589 ... 161 x

Sorry Martadela ale znalazłem jakiś inny schemat.

Może się przyda to co wkleiłem, jest trochę rozrzucone ale ważne jeśli wymienia się moduł obslugowy. Czasami kody potrafią się rozsypać.

Nie mam żadnych nowych informacji. Czekam na ten czujnik.

Pompa żre powyżej 20kWh przy dodatnich temperaturach na dworze... Dramat.

Oby do wtorku, niestety jakoś nie mam przekonania że to wina samego czujnika.

Czy jak się otwiera ten zawór wewnątrz PC który przełącza ładowanie CO - CWU to powinno być słychać przelewanie się wody w instalacji? Przecież jeżeli ona jest prawidłowo napełniona to tam nie ma pustki więc nic nie może się przelewać...

Wydaje mi się że mam jeszcze zapowietrzony albo obieg wewnątrz PC albo podłogówkę...

To niezly wynik - choc zalezy od domu. Mi teraz zjada ok 25-30kWh / dzien na CO+CWU ale grzeje jakies 200-250m2.

W moim przypadku i przy tych temp to jest tragiczny wynik...

Ja ogrzewam pow 105m2 + CWU ładowane raz dziennie.

W takich warunkach powinna mi brać max 12 - 16kWh

dopiero teraz przeczytalem wątek - współczuję problemów i mam nadzieję że ci to naprawią....

ja tylko nie rozumiem dlaczego V ta komplikuje prostą instalację....no ale było o tym już nie raz...

Oni nie przyjmuja do wiadomości że instalacja moze działać bez bufora. Ich instalacje maja głównie sterowanie pogodowe i nie wiedzą co zrobic z obiegiem kiedy nie ma bufora, a przeciez można to smiało puscic w podłogówkę, w koncu to tez obieg. Zastosowanie durnych mieszaczy itd.

Ja ich troche rozumiem ale tylko trochę. Otóz w Niemczech mając duzo tanszy prąd do PCi można zamontowac bufor i niech pompa ładuje go na okragło wyzszą temp, mieszacz wymiesza i jest okej. Ale u nas to tylko komplikuje instalacje, szkoda że nie potrafią przeszkolic odpowiednio ludzi, albo z drugiej strony szkoda ze ich instalatorzy patrza na ich wytyczne jak w obrazek Zamiast sie dokształcać, w sumie myslą ze dobra firma więc zna się na rzeczy, ostatnio mój instalator wymontowujac u mnie mieszacze stwierdził ze to nie będzie działac i po co ja chce przerabiać coś co wymyslił sztab ludzi jako najbardziej odpowiednie do instalacji pompy ciepła. Odjeżdzajac dalej kręcił głową. A tu się okazuje ze pompa pracuje bardzo dobrze, załącza się tylko 2 razy dziennie. Powinni mi za nauke zapłacic