aadamuss24 22.01.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Photos gdzieś już o tym pisałem kij ma dwa końce. Zdecydowanie więcej klientow wróci do V z pretensami jak nie bedzie mogła płynnie korzystać z ogrzewania niż tych którzy liczą ilość zalaczen sprezarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 ale regulacja buforem jest taka sama jak podlogowka, czyli na reakcje trzeba dlugo czekac...ja wiem ze bufor moze byc dobra rzecza, zwlaszcza gdy klient uprze sie na instalacje z grzejnikami, ale powinno sie do kazdego klienta poddchodzic indywidualnie a nie walic schematami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.01.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 i dlatego są różne schematy instalacji - bez bufora również . Kto decyduje ostatecznie ? Producent, instalator, sprzedawca, projektant, klient ? Przed wykonaniem instalacji mało kto myśli o tym jak to bedzie działało, pytania pojawiają się później jak cos nie grzeje bo dz za słabe lub padła sprezarka za milion, lub podłoga nie jest dostatecznie ciepła przy plus 5 lub jest za ciepło w domu bo podłoga miała być ciepła Takich świadomych jak Ty, Martadela ( żeby nie było, ze nie na temat ) i wielu z forum to jest kilku na tysiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 22.01.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Odnoszę wrażenie że to nie jest tylko kwestia trzymania się wytycznych i lecenie po schemacie, ale również nabijanie kasy.Niestety mój sprzedawca raczej nie kierował się moim dobrem, do tej pory nie widziałam żadnego projektu mojej instalacji, była robiona raczej na oko. Próbowano mnie nakłonić do napełnienia DZ alkoholem - bo niby się nie rozdziela jak glikol, powiedziałam że nie ma problemu tylko proszę o oficjalne pismo od V że dopuszczają takie rozwiązanie... Temat upadł.Niestety jako inwestor na etapie tworzenia mojej instalacji nie posiadałam takiej wiedzy która umożliwiła by mi sensowną rozmowę ze sprzedawcą.W efekcie mam: bufor 200l, dolną belkę rozdzielacza z możliwością zamontowania tych automatycznych regulatorów przepływu i wyprowadzone pod nie kable do wszystkich pomieszczeń, mam zrobioną do jednej łazienki cyrkulację ciepłej wody - na szczęście w między czasie dokształciłam się na tyle że nie pozwoliłam jej nigdy uruchomić.Jakby tak popatrzeć na to co jest w umowie i wycenie, to chyba wycisnęli max gadżetów z których w większości udało mi się zrezygnować.Na rezygnację z bufora zabrakło wiedzy...Z drugiej strony biorąc pod uwagę talent monterów to może i lepiej że lecieli wg schematu, przynajmniej jestem w stanie się w tym połapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 24.01.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 O filozofii sterowników i bufora nie będę już pisał Czy coś wiadomo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 02.02.2012 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 W poniedziałek był serwisant wymienił czujnik.Dzisiaj PC znowu strzela przy próbie grzania CWU. Czyli bez zmian... Teraz kolej na serwis fabryczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 03.02.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dla pamięci:- od 22.01. do teraz czyli do 03.02. PC zjadła 345 kWh...- manewr serwisanta z podniesieniem temp zadanej na buforze na stałą 50st był strzałem w kolano... PC żre wyraźnie więcej niż przy podobnych temp w latach ubiegłych...Nie mam możliwości zmienienia tego nastawienia z poziomu Usera, mogę tylko wyłączyć całkowicie grzanie bufora. Właśnie to zrobiłam, ciekawe jaki będzie efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 04.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Hejka, czytałem ten wątek mam pytanie możesz sprawdzić czy masz odpowiednio wpięte czujniki?3 czujniki PTC platynowe 500 jeden na zasilaniu bufora z PC drugi na wyjściu z bufora na mieszacz a trzeci za mieszaczem. A w automatyce wpięte powinny być w pomarańczowe gniazda F4 F13 a F2 w mieszaczu. Bo inaczej PC wariuje. Nie może być wpięty czujnik NTC bo ma odwrotną charakterystykę taki przylgowy. Jak byś nie miała bufora to podłogówka musi mieć otwarte na siłownikach ze 2 pętle po 100 m bo inaczej znów PC zacznie taktować i wywali błąd za mała delta. A posiadanie bufora to czysta ekonomia i dla PC idealna sprawa bo taktuje w normalnych cyklach bardzo przewidywanie a co za tym idzie możesz na tej podstawie obliczenia prowadzić na cały sezon. Podłogówkę jak masz zapowietrzoną to popatrz na wskazania rotametrów jak wskazują np na pętli 80m 1,4litra na minutę i wskaźnik nie rusza się to jest prawidłowo. Grunt to dobrze wyregulować podłogówkę i odpowietrzyć. Mam pytanie do dolnego źródła masz tam rotametry zamontowane? A jak masz to ciekawe na jaką wartość maksymalną przepływu? Pozdr. Edytowane 4 Lutego 2012 przez ROBOTERM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 08.02.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Witam, widze, że to jest starszy model Vieśka ,więc czujniki są trochę inaczej opisane.Ciekawe co powie serwis fabryczny . Ja widzę ,że na pierwszy rzut oczkiem to należy przyjrzeć się tym czujnikom na buforze,wydaje mi się że po pierwsze trzeba sprawdzić ich charakterystykę czy są prawidłowe(PT500) ,jak nie to wymienić . Po drugie raczej nie potrzebny jest czujnik temp na dole w buforze gdyż Pc widzi ją bo ma wbudowany czujnik na powrocie z bufora do Pc,więc się dublują (ciekawe gdzie w PC ten czujnik z dołu bufora jest wpięty -do jakich zacisków). Może należało by go przełożyć na zasilanie z PC do bufora .Albo zrobić sztuczkę (wyciągnij czujnik temp powrotu z bufora do PC ) Ja to widzę tak: 1)Pc musi widzieć temp bufora 2)Pc musi widzieć temp jaką daje na zasilanie bufara 3)Pc musi widzieć temp powrotu z bufora (ten jest wbudowany w PC) 4)Czujnik na zasilaniu OP czyli za mieszaczem żeby automatyka widziała jaka temperatura idzie na na Instalację OP i mógł pracować siłownik na zaw 3d To na początek ,a następnie to jest trochę rzeczy do sprawdzenia bo wykonana instalacja to raczej jeden wielki chaos instalacyjny (na innym forum to ktoś ładnie nazwał "radosna twórczość instalatora") Po Twoich opisach co zrobił serwis gwaranta to można się spodziewać jeszcze jakiś niespodzianek w instalacji ,więc sprawdziłbym jeszcze przy okazji i wyczyścił : wymiennik cwu w PC ,zawór przełączający cwu i co,prawidłowo odpowietrzył instalację (przelewanie świadczy o zapowietrzeniu),to samo tyczy się rozdzielaczy i wszystkich obwodów OP o regulacji nie wspomnę Nie chcę nawet pytać co jest wlane do DZ jak na początku chcieli dać alkohol ,a temat upadł -sprawdziłbym, ale przez kogoś niezależnego oraz jaki jest przepływ na DZ i filtr nie zaszkodzi sprawdzić . martadela> daj znać co powiedział serwis fab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Czasami jest tak, że dla pompy temperatura zasilania na bufor to temp. góry bufora. Tak samo z dołem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 08.02.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 No tak ,ale tutaj to mamy ewidentny brak kompetencji ,a serwis to już szkoda gadać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 08.02.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 napiszę jeszcze raz bo chyba umknęło: temperatura wskazywana na schemacie na dole bufora to wcale nie jest temp w buforze. Jest to temp wewnętrznego małego obiegu w PC. Problem ze strzelaniem ewidentnie dotyczy tylko i wyłącznie grzania CWU. Był Serwis Fabryczny wczoraj. Podumano, posprawdzano... Podobno nie były włączone jakieś awaryjne grzałki i przez to sterownik pompy głupiał... Pożyjemy zobaczymy... Przeglądałam stare zdjęcia i faktycznie z wyświetlacza po jednej z wizyt serwisu zniknęła ikonka grzałek. Tylko czy to powód wariowania PC??? Zapewniono mnie że te grzałki mam ustawione także włączą się tylko w sytuacji awaryjnej. Cały dzień nie było mnie w domu, sprawdzam odczyty a tam liczba włączeń grzałki el nr 1 = 10, nr 2 = 7, czas pracy obu grzałek 0:00... Oj dziwy znowu dziwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.02.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 No tak ,ale tutaj to mamy ewidentny brak kompetencji ,a serwis to już szkoda gadać . Sewis był chyba dopiero jeden raz. Wcześniejsze wizyty to firma instalacyjna. Czy się mylę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 09.02.2012 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jeszcze raz:Całą instalację robiła firma z ramienia Vieśka - ich przedstawiciel...Kilka razy był serwisant od gwaranta - czyli sprzedawcy - czyli oficjalnego przedstawiciela Vieśka...We wtorek był Serwis Fabryczny - czyli prosto od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 09.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 20 Kw na dobę no dobry wynik jak na taki dom, jak wiadomo ile godzin pracuje pompa jest tylo zależne od izolacji budynku, jeśli budynek nie akumuluje ciepła to pompa pracuje nadal bo próbuje go dogrzać. Obecnie w Szwecji by dostać pozwolenie na budowę : minimum izolacji to; ściany 25cm, podłoga 20cm, dach 60cm.U nas jak jest 10cm na ścianie to już jest energooszczędny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 09.02.2012 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Od wczoraj 19:45 do dzisiaj do 20:30 > 21,6 kWh z tego dzisiaj na CWU 1,6 kWh - pompa pracowała prawidłowo ładowanie CWU 2xreszta czyli dokładnie 20 kWh na CO Dokładnie 10 startów sprężarki w tym czasie. Może to faktycznie wina świrującego sterownika i teraz już będzie dobrze? Tylko dziwne że serwis fabryczny po otrzymaniu filmów i zdjęć nie wychwycił od razu że nie ma tego symbolu na wyświetlaczu. Kilka dni musi upłynąć by mieć pewność że błąd nie powraca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 09.02.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Jak dla mnie za często.Było jednak znacznie gorzej gdy miała ślepe starty...Mam tylko nadzieję że ich przyczyna już jest rozwiązana.Teraz rozpocznie się żmudny proces dostrajania PC do potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 10.02.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 20 Kw na dobę no dobry wynik jak na taki dom, jak wiadomo ile godzin pracuje pompa jest tylo zależne od izolacji budynku, jeśli budynek nie akumuluje ciepła to pompa pracuje nadal bo próbuje go dogrzać. Obecnie w Szwecji by dostać pozwolenie na budowę : minimum izolacji to; ściany 25cm, podłoga 20cm, dach 60cm. U nas jak jest 10cm na ścianie to już jest energooszczędny Cos mi sie wydaje ze to sa informacje z "trzeciej" reki i kazdy w tym czasie cos dodal od siebie. Szwedzi nie wiedza co to wsp. przenikania przegrody tylko gruboscia izolacji operuja w swietle prawa? Wydaje mi sie to conajmniej dziwne i mocno "laickie" okreslenie jak na prawo budowlane, nawet w Szwecji Myslisz, ze nie wiedza o istnieniu materialow na ktorych juz nie ma potrzeby stosowania ocieplenia tak duzego lub wogole? Moze wspieraja rynek materialow izolacyjnych w ten sposob hehe... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 10.02.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Jak dla mnie za często. Było jednak znacznie gorzej gdy miała ślepe starty... Mam tylko nadzieję że ich przyczyna już jest rozwiązana. Teraz rozpocznie się żmudny proces dostrajania PC do potrzeb. 10 startow na dobe to nie tragedia jesli masz np. system zabezpieczenia przed zamrozeiem, pompa wowczas wlacza sie czesciej niz wynikalo by to z zapotrzebowania na cieplo domu - sa to krotkotrwale zalaczenia ale licznik "podbijaja". Vaillant w swoich geoThermach dopuszcza minimum zalaczen 3 na godzine i mniej sie nie da ustawic a oprocz tego przy temp. zewn. ponizej chyba 6*C zalacza sie ochrona przeciw zamarzaniu i tutaj juz nie ma wplywu na ilosc zalaczen i czas pracy pompy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBOTERM 23.02.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Martadela > i jak tam po serwisie unormowała się praca ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts