Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor okien od wewnątrz?!

Recommended Posts

Jeśli kupujesz okna z PCV to zwrócę Ci uwagę że przez dłuższy czas od montażu utrzymuje się w nich efekt dodatniego naładowania elektrostatycznego i ramy bardzo szybko "łapią" kurz. Oczywiście dzieje się tak z każdym kolorem lecz na białym widać to wyjątkowo szybko, wręcz nawet natychmiastowo. Już następnego dnia widać nieregularnie "złapany" kurz.

Jak już minie parę miesięcy to efekt powtarza się po każdym dokładnym myciu gdyż pocierana rama znów się zaczyna elektryzować.

Więc wybór zostawiam Tobie. Ja raczej z tego względu odradzam.

Co do pasowania koloru do wnętrza to napiszę tak.

Nie ma potrzeby aby dopasowywać stolarkę wewnętrzną do okien, bo podłoga, drzwi wewnętrzne, meble powinny ze sobą grać lecz warto o tym także pomyśleć. Można okna wziąć od wnętrza bardzo ciemne, np, dąb ciemny czy bagienny bo do tych kolorów stosunkowo łatwo dobrać pozostałą stolarkę. Można też wziąć zupełnie jasną okleinę np ostatnio popularny winchester, czy dąb naturalny, do tych kolorów także łatwo coś spasować.

Generalnie okna w okleinie prezentują się dużo, dużo lepiej i jeśli jesteś w stanie zapłacić troszkę więcej za okna to polecam.

Sprawdź bo w niektórych firmach okna jednokolorowe kosztują tyle samo co dwukolorowe lub dopłata jest znikoma.

Pozdrawiam.

no właśnie o kasę sie nie martwię bo róznica (przynajmniej w firmie gdzie mam zamiar zamawiać) za kolor dwustronny jest naprawdę znikoma, i tak jak wspomniałeś Robespierre kolorem który mi chodzi po głowie jest złoty dąb, czyli kolor dość jasny i powinien pasować do większości żółci czy pomarańczów, ale czy do białego to już nie wiem?!

Jeśli kupujesz okna z PCV to zwrócę Ci uwagę że przez dłuższy czas od montażu utrzymuje się w nich efekt dodatniego naładowania elektrostatycznego i ramy bardzo szybko "łapią" kurz. Oczywiście dzieje się tak z każdym kolorem lecz na białym widać to wyjątkowo szybko, wręcz nawet natychmiastowo. Już następnego dnia widać nieregularnie "złapany" kurz.

Jak już minie parę miesięcy to efekt powtarza się po każdym dokładnym myciu gdyż pocierana rama znów się zaczyna elektryzować.

Więc wybór zostawiam Tobie. Ja raczej z tego względu odradzam.

.......

no to ja mam chyba jakiś dziwne, inne okna ;)

bo ten efekt faktycznie był ale krótko po zerwaniu folii ochronnych z profili, potem okna jak to białe normalnie sie brudzą, szczególnie na budowie, ale nie zauwazyłem zupełnie wpływu elektrostatyki na intensywność tego procesu... po myciu też nie mam problemu, efektu naładowanych plastików, moze źle myję, może trzeba by czekać na niską wilgotność względną i suchymi papierami, gazetami mocno nacierać? nie wiem ;)

• 3 weeks później...

Witam

Jestem na etapie wyboru koloru okien i również należę do szacownego grona wielbicieli szarości. Jednak mnie bardziej odpowiadają jasne szarości. W DAKO mogę mieć okna w kolorze RAL 7038. Czy ktoś mógłby wstawić kilka zdjęć jak to w rzeczywistości wygląda i jakie macie wrażenia po nabyciu okien? Mnie pan sprzedawca niezbyt zachęcał, gdyż mówił, że jeszcze tego koloru nie montowali i trudno będzie dobrać drzwi wejściowe i bramę. Ale myślę sobie że przy jasnych oknach, nie będzie bardzo rażąco wyglądać brama i drzwi w kolorze Antracyt (RAL 7016) gdyż ten jest w tej chwili już w standardzie wielu firm. Co wy na takie zestawienie? No i oczywiście nie mogę sobie wyobrazić tego koloru od wewnątrz, bo może lepiej zostawić biały a kolor na zewnątrz?

• 1 year później...