Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Deska lita dębowa - Dąbex, Barlinek a może inna firma?

kamila-t

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chcę położyć w mieszkaniu deska litą dębową lakierowaną i szukam opinii na temat produktów z różnych firm. Które deski są dobre jakościowo i warto w nie zainwestpwać - Dąbexu, Barlinka a może jakiejś innej firmy?

Jakie masz oczekiwania od desek? Jak będzie użytkowana podłoga z tych desek? Jakie macie upodobania klimatyczne? Czy będą klejone do podłoża?

Jakie masz oczekiwania od desek? Jak będzie użytkowana podłoga z tych desek? Jakie macie upodobania klimatyczne? Czy będą klejone do podłoża?

Deski będą klejone do podłoża i będą w pokojach oraz w salonie. Użytkowane przez rodzinę z dwójką dzieci. Upodobania klimatyczne - lubię jak w domu jest ciepło, czyli ok. 21-22 stopnie. A oczekiwania - mają ładnie wyglądać ;)

Drewno pracuje tylko w szerokości. Deska, parkiet w cegłę sprawia, że tafla podłogi pracuje tylko na dwie ściany prostopadłe do kierunku układania. W praktyce to taka jedna wielka deska od ściany do ściany. Klimat mamy jaki mamy, wilgotność powietrza skacze w bardzo dużych przedziałach a drewno zawsze na to reaguje.

Generalnie to deski powinny zachowywać stosunek grubości do szerokości 1:4 i dobry elastyczny klej pozwalający na pracę całej tafli.

• 2 weeks później...
  • 10 months później...

Spróbuj zajrzeć na tę stronę http://www.koma-warszawa.com.pl. Tam jest sporo zdjęć różnych desek dębowych.

Pozdrawiam

Chcę położyć w mieszkaniu deska litą dębową lakierowaną i szukam opinii na temat produktów z różnych firm. Które deski są dobre jakościowo i warto w nie zainwestpwać - Dąbexu, Barlinka a może jakiejś innej firmy?

• 1 month później...
  • 3 months później...
Odradzam Barlinka - tak jak deskę wielowarstwowa można powiedzieć, ze ma na jakimś poziomie to w litej gotowej - masakra. Deski się nie schodzą, nie trzymają katów, powstają dość spore szczeliny, fugi są nierówne. Dąbex na pewno będzie lepiej wyglądać. A co do rozwarstwiania się ich podłóg - nie spotkałem się jeszcze.

• 2 months później...
Mam już kilka lat deskę Barlinek i chyba dobrze trafiłam bo jestem z niej bardzo zadowolona - natomiast spotkałam się z opinią, że z podlogami drewnianymi mogą byc różne historie szczególnie takimi które leżą na skladzie np. w dużych marketach gdzie nie ma odpowiednich warunków jeśli chodzi o temperaturę. Ja swoją zamawiałam łącznie z montażem w firmie Panel-Pol z 29 listopada z Krakowa i mogę z czystym sumieniem polecić. Dla wszystkich, którzy mają dzieci, koty, psy polecam kolor jesion.

• 2 months później...