wowe 12.05.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Deski warstwowe mają jedną wielką przewagę nad litymi - czas układania i możliwość korzystania od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eąb 03.09.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Taka sama możliwość istnieje z wykończonymi deskami litymi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 03.09.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Taka sama możliwość istnieje z wykończonymi deskami litymi:) Potwierdzam - są na rynku też lite deski, z których można korzystać od razu po ułożeniu Mam deskę litą baltica, ale inne firmy też mają takie w ofercie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia.katia 04.09.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Potwierdzam - są na rynku też lite deski, z których można korzystać od razu po ułożeniu Mam deskę litą baltica, ale inne firmy też mają takie w ofercie. Byłam przekonana, że z deski litej nie da się od razu korzystać, warto poczytać o doświadczeniach użytkowników, masz baltic syrah dobrze pamiętam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eąb 10.09.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Co desek litych wykończonych firma Dąbex proponuje dwie grubości 16 mm oraz 20 mm, szerokości 100 mm, 120 mm oraz 130 mm, długości w mixie od 300-1200mm. Dostępne są w różnych kolorach które przedstawiam poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 11.09.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Byłam przekonana, że z deski litej nie da się od razu korzystać, warto poczytać o doświadczeniach użytkowników, masz baltic syrah dobrze pamiętam? Wiesz, powiedziałabym, że warto pytać w sklepie - każdy sprzedawca w sklepie to wie, a niestety nie każdy użytkownik forum Co do deski - tak mam kolor syrah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia.katia 17.09.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Wiesz, powiedziałabym, że warto pytać w sklepie - każdy sprzedawca w sklepie to wie, a niestety nie każdy użytkownik forum Co do deski - tak mam kolor syrah. Pewnie, że warto pytać, ale pewne rzeczy wychodzą w użytkowaniu. Twój syrah ciemny, ale ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 18.09.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2014 Pewnie, że warto pytać, ale pewne rzeczy wychodzą w użytkowaniu. Twój syrah ciemny, ale ładny. Co racja, to racja - w użytkowaniu myślę, ze różnicy między litą deską a trójwarstwówką nie widać - jedynie kwestia możliwości cyklinowania, a więc dłuższego użytkowania, no i świadomość, że mam "pełnowartościowy" tzn. z samego litego drewna, produkt - to mnie przekonało do litej deski. Kolor był istotnym argumentem przemawiającym za wyborem baltic wood - mieli największy wybór i trafiłam z odcieniem wymarzonym (choć czasami chciałabym mieć jasne deski ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldona79 08.10.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 U nas problem był ten sam, dużo firm i brak zdecydowania. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na podłogę dębową, w końcu powinna przetrwać wszystko:D, dzieci u nas w rodzinie pod dostatkiem więc pierwsze testy wytrzymałościowe już były. @ ewka my kupowaliśmy w kuhn bo zależało nam od razu na położeniu podłogi, także może zadzwoń do nich ze swoimi wątpliwościami. Nam też doradzali w kwestii wyboru, także myślę że to dobry pomysł. Bo na forum to sama wiesz jak to jest...milion użytkowników, każdy ma trochę inne preferencje i każdemu pasuje co innego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewka_so 09.10.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 Aż przejrzałam wątek od początku - jestem jedyną ewką więc odpowiadam - ja już mam deskę Dzięki za namiary, ale baltic spisuje się u nas dobrze od samego początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katia.katia 06.11.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Aż przejrzałam wątek od początku - jestem jedyną ewką więc odpowiadam - ja już mam deskę Dzięki za namiary, ale baltic spisuje się u nas dobrze od samego początku. Dobra podłoga, to i nie ma problemów z użytkowaniem. Jak myślę, nie bez znaczenia było ułożenie przez fachowca, gdyby źle zrobił narzekałabyś na szpary szczególnie widoczne przy ciemnej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 07.11.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 (edytowane) Dobra podłoga, to i nie ma problemów z użytkowaniem. Jak myślę, nie bez znaczenia było ułożenie przez fachowca, gdyby źle zrobił narzekałabyś na szpary szczególnie widoczne przy ciemnej podłodze. Samo ułożenie przez fachowca nie gwarantuje super efektu na długie lata. Na to czy podłoga bedzie nas cieszyc latami ma wpływ wiele czynników. Materiał ( drewno) Chemia Wiedza fachowca i bardzo ważne jest użytkowanie podłogi po montażu ( pielegnacja oraz zapewnienie odpowiedniej wilgotności i temp w pomieszczeniu) Ps. Katia.Katia ..- deski i klepki lite tzw ( gotowce ) mozna uzytkować odrazu tak samo jak warstwowe. Parkieciarz przywozi gotowca, klei do podłoża , wychodzi a ty możesz już sprzatać tuż po nim a meblować na następny dzień . Warstwowe różnią sie tym ze można je położyc bez kleju ( pływająco) Edytowane 7 Listopada 2014 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin39 13.11.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Też mi się to podoba. Tylko ceny trochę odstraszają. Chyba jednak pójdę w płytki. Najlepiej drewnopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DamianD1 26.11.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Ja bym się nie zdecydował na ciemną podłogę. Ciemne drewno jest dużo trudniejsze w utrzymaniu czystości (jak na dłoni widać kurz, sierść kota(!), plamy itd.). Co prawda baltic wood ma dobre podłogi, to ja wybrałbym coś jaśniejszego. A money222 ma rację samo położenie to połowa sukcesu, druga to wiedza na temat pielęgnacji i wyboru odpowiednich specyfików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trucho 09.12.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Chciałbym połozyć w całym mieszkaniu z wyjątkiem łazienki deskę dębową litą olejowaną. Poszukuje na razie ciekawych propozycji. Bardzo spodobał nam się wygląd desek, które znaleźliśmy castoramie, dodatkowo castorama wspólpracuje z parkieciarzami. Zastanawiam się jednak jak to jest z deskami z Castoramy, czy one na pewno będą dobrej jakości, czy warto szukać innych rozwiązań na rynku? Czy taka deska sprawdzi się w przedpokoju? Na poczatku myślałem, że częściowo położymy tam płytki ale zupełnie nam to nie pasuje teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 09.12.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Chciałbym połozyć w całym mieszkaniu z wyjątkiem łazienki deskę dębową litą olejowaną. Poszukuje na razie ciekawych propozycji. Bardzo spodobał nam się wygląd desek, które znaleźliśmy castoramie, dodatkowo castorama wspólpracuje z parkieciarzami. Zastanawiam się jednak jak to jest z deskami z Castoramy, czy one na pewno będą dobrej jakości, czy warto szukać innych rozwiązań na rynku? Czy taka deska sprawdzi się w przedpokoju? Na poczatku myślałem, że częściowo położymy tam płytki ale zupełnie nam to nie pasuje teraz. a jaka cena za taka deske w castoramie?? Sprawdzony producent z okolic Nowego Sącza ( małopolska) Np ostatnio układalismy dab lity bielony ( olej osmo) GOTOWIEC deska 4stronna fuga 12cm szer. mix od 60-200cm dł. ( procentowo pomieszane) grunt i klej artelit - za wszystko wyszlo 220 zl m2. ( materialy i robocizna + olistwowanie w cenie) Edytowane 9 Grudnia 2014 przez monkey222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trucho 10.12.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 a jaka cena za taka deske w castoramie?? Sprawdzony producent z okolic Nowego Sącza ( małopolska) Np ostatnio układalismy dab lity bielony ( olej osmo) GOTOWIEC deska 4stronna fuga 12cm szer. mix od 60-200cm dł. ( procentowo pomieszane) grunt i klej artelit - za wszystko wyszlo 220 zl m2. ( materialy i robocizna + olistwowanie w cenie) W Castoramie Dąb lity 20x130x300-1200 kosztuje 127 pln brutto m2, dodatkowo jak sie skorzysta z uslug montazysty castoramy to ulozenie 25 pln m2 plus materiały 4 stronna fuga czyli wypełnianie szczelin? Nie znam się na tym kompletnie, ale ostatnio byłem w innym salonie i Pani nam pokazała podłogi firmy Walczak. deska dąb olejowany 15,7x120x900-1200 za 230 pln m2 z montazem i materialami ale zachecala nas do deski warstwowej, bo koszt podobny a jest bardziej stabilna i mniej pracuje. Teraz to już sam nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 10.12.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 W Castoramie Dąb lity 20x130x300-1200 kosztuje 127 pln brutto m2, dodatkowo jak sie skorzysta z uslug montazysty castoramy to ulozenie 25 pln m2 plus materiały 4 stronna fuga czyli wypełnianie szczelin? Nie znam się na tym kompletnie, ale ostatnio byłem w innym salonie i Pani nam pokazała podłogi firmy Walczak. deska dąb olejowany 15,7x120x900-1200 za 230 pln m2 z montazem i materialami ale zachecala nas do deski warstwowej, bo koszt podobny a jest bardziej stabilna i mniej pracuje. Teraz to już sam nie wiem co robić Deski warstwowe potrafią się rozwarstwić, czego nie można powiedzieć o deskach litych. Każda ma swoje wady i zalety. Weż firmę, która da Ci gwarancję na piśmie, na całość usługi i to będzie najlepsze rozwiązanie, z odpowiedzialnością, bez wciskania "kitu" dosłownie i w przenośni. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monkey222 10.12.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 W Castoramie Dąb lity 20x130x300-1200 kosztuje 127 pln brutto m2, dodatkowo jak sie skorzysta z uslug montazysty castoramy to ulozenie 25 pln m2 plus materiały 4 stronna fuga czyli wypełnianie szczelin? Nie znam się na tym kompletnie, ale ostatnio byłem w innym salonie i Pani nam pokazała podłogi firmy Walczak. deska dąb olejowany 15,7x120x900-1200 za 230 pln m2 z montazem i materialami ale zachecala nas do deski warstwowej, bo koszt podobny a jest bardziej stabilna i mniej pracuje. Teraz to już sam nie wiem co robić Zasada jest taka że im grubsza szersza i dłuzsza decha tym droższa ale znów im grubsza a węższa tym mniej podatna na odkształcenia 4 stronna fuga tzn ze jest fazowana z 4 stron. Duze elementy sa drogie i bardziej wrazliwe ( duzo by pisac- znajdziesz w innych tematach) w cenie do 150 polozysz praktycznie kazdy standardowy parkiet i jeszcze ci zostanie @Parkiet dobrze prawi i wie co mówi . przy takich kwotach i przy takim materiale wszystkjo powinno byc na piśmie . Jesli deska wastwowa jest w tej samej cenia ( calkowita suma) co lita to nie ma sie co zastanawiac. Lita deske ( jesli wszystko zostanie dobrze wykonane) beda odnawiac twoje wnuki a warstwowa moga twoje dzieci palic w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trucho 10.12.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedzi. Deska warstwowa, którą ogladaliśmy ma ok 6,5 mm warstawy użytkowej. Producent daje 50 lat gwarancji na rozwarstwienie się Deska lita olejowana o grubości 16 mm ma pewnie niewiele więcej tej warstwy warstwy użytkowej. Pozostaje jeszcze trzecia opcja, czyli decha surowa i cyklinowanie i olejowanie po ułożeniu. Tyle opcji, że się gubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts